Cu bani imprumutati, cu testari facute in balcon, un tanar din Prahova produce microplante si flori comestibile, cautate de marii chefi bucatari din restaurante, panselutele fiind mentolate, pentru deserturi, iar begoniile dau un gust acrisor carnii.
Cristi Tudor a inceput afacerea in urma cu 4 ani, in timp ce lucra pentru o companie din Grecia, care producea rasaduri. S-a documentat si a inceput business-ul.
"Ideea a venit in anul 2013, in perioada in care lucram pentru o companie multinationala din Grecia, producatoare de rasaduri. Eram responsabil de doua zone din tara, Oltenia si Moldova. Vindeam rasaduri si ofeream consultanta clientilor, in perioada de vegetatie. Pentru ca aveam o situatie cu o boala nou aparuta la o cultura de pepeni undeva in tara, ma documentam pe un portal al Universitatii de Agronomie din Florida si intr-un mic subsol am descoperit titlul care avea sa-mi ramana intiparit in cap - "Mighty microgreens, new food generation". Fix din acel moment am simtit ca asta este, ca asta vreau sa fac si am crezut din toata inima", a declarat Cristi Tudor.
Afacerea inceputa intr-un balcon din Drumul Taberei
Afacerea a inceput-o in balconul locuintei. Apoi, sera parintilor avea sa devina campul sau de testare.
"Am pus primele seminte in balconul apartamentului in care locuiam, in Drumul Taberei. Ma aflam intr-un moment crucial al carierei mele, eram angajat de cateva luni, era anul in care terminasem facultatea si nu-mi permiteam sa neglijez nici... mai mult
Duminica, 19 Martie 2017, ora 15:47
"Spalatoria ruseasca" si-a vazut neabatuta de treaba si in 2015, chiar daca autoritatile de la Chisinau au dat asigurari ca aceasta mega-afacere cu tranzactii frauduloase a fost oprita.
Schemele de spalare de bani proveniti din Rusia au continuat sa functioneze in Republica Moldova si anul trecut, sustine seful Departamentului de securitate economica si combatere a coruptiei din cadrul Ministerului Afacerilor Interne al Federatiei Ruse, Andrei Kurnosenko, informeaza Info Prut.
"Au fost descoperite 23 de astfel de infractiuni, prin care au fost extrase de pe teritoriul Rusiei circa 10,6 miliarde de dolari, prin intermediul instantelor judecatoresti moldovenesti si al unor companii off-shore", a precizat Kurnosenko, potrivit agentiei TASS.
In toamna lui 2015, Ministerul de Interne din Rusia a facut publica lista bancilor care au participat la schema de spalare de bani prin sistemul bancar si judecatoresc din Republica Moldova, dupa modelul "jaful secolului".
Este vorba de 19 ...citeste mai departe despre ""Spalatoria ruseasca": Alte miliarde disparute din Rusia prin instantele judecatoresti din R. Moldova" pe Ziare.com mai mult
Marti, 24 Mai 2016, ora 21:38
Majoritatea familiilor antreprenoriale din Romania si Europa de Est nu au depasit faza critica a transferului intre generatii, o procedura extrem de complexa si provocatoare.
Mai exact, 92% din afacerile de familie din Europa Centrala si de Est sunt inca gestionate de generatia fondatoare, in contrast cu 70% din afacerile din Europa Occidentala, potrivit datelor furnizate de compania EY, una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale la nivel global.
In aceasta situatie, cunostintele si experienta necesara pentru a gestiona si rezolva provocarile acestui proces tipic afacerilor de familie sunt minime si destul de limitate in cadrul afacerilor de familie din Europa Centrala si de Est, inclusiv din Romania.
Iar cea mai mare provocare consta in "disponibilitatea fondatorilor de a realiza succesiunea, in ce masura acestia au succesori, cum sa-i aleaga pe acei succesori care pot si sunt motivati sa preia afacerea, cum pot planifica in timp util respectivul proces, ca si optimizarea dintr-o perspectiva juridica si fiscala a acestuia", explica Bogdan Ion, Country Managing Partner, EY Romania si Moldova.
"Un numar important din afacerile romanesti sunt afaceri de familie, care acum se afla in procesul de succesiune la generatia a doua. (...) pentru ca aceasta tranzitie la noua generatie sa se realizeze cu succes, este nevoie de un plan de succesiune bine gandit, prevazut din timp (chiar cu zeci de ani inainte) si perfect executat.
Comunicarea succesorului... mai mult
Joi, 22 Mai 2014, ora 12:35
JTI, unul dintre cei mai mari producatori de tigarete si produse din tutun, gestioneaza din aceasta luna, activitatea de vanzari si distributie din Romania, prin platforma Entersoft Business Suite, impreuna cu aplicatiile Entersoft CRM si Entersoft Mobile.
Cele trei solutii au fost implementate in aproximativ un an si jumatate, de o echipa comuna JTI - Entersoft, cu peste 30 de angajati implicati.
Prin finalizarea implementarii solutiilor, managementul companiei are o imagine detaliata a activitatii fortei de vanzari, cu ajutorul solutiilor Entersoft putand gestiona mai multe procese, cum ar fi activitatile de "van sales" sau "cash collection" si multe altele, totul in timp real.
Cu ajutorul noilor aplicatii, JTI are control in timp real asupra procesului de vanzare si distributie. De asemenea, managerii pot lua decizii corecte in timp real atat in ceea ce priveste gestionarea fluxului de vanzare si logistica, cat si a activitatii de control al creditului la nivelul tuturor punctelor de lucru din tara.
"Un punct foarte important in acest proiect a fost tocmai conectarea in timp real intre diferitele elemente de infrastructura ale JTI Romania, cu ajutorul aplicatiei de back - office ERP din Entersoft Business Suite", a spus Cristi Cozic, Country Manager la Entersoft Romania.
In prezent, solutiile Entersoft gestioneaza activitatea agentilor in punctele de lucru, supervizand emiterea si procesarea a mii de documente fiscale in fiecare zi.
"Suita de... mai mult
Marti, 03 Decembrie 2013, ora 14:43
Domeniile atragatoare pentru investitii in Republica Moldova sunt agricultura, in special cu industria uleiului de floarea soarelui, dar si educatia, crede Florin Pogonaru, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania si unul dintre investitorii romani, activi si peste Prut.
Florin Pogonaru opereaza o franciza internationala in domeniul educatiei, iar in Republica Moldova detine singurul centrul TOEFL. Acesta un sistem international de testare a nivelului de cunostinte in limba engleza, folosit in special de catre Canada, Australia si Noua Zeelanda pentru cei care doresc sa invete, sa munceasca sau sa se stabileasca in aceste tari.
Statul vecin poate fi considerat o placa turnanta, "o platforma pentru investitiile romanesti in Rusia", dar cu amendamentul ca investitorii trebuie sa se inarmeze cu rabdare, pentru ca vor intalni "o mentalitate diferita", spune omul de afaceri, pentru Business24.
Unde sa investesti in Moldova
Principalele sectoare economice atractive in Republica Moldova sunt energia, infrastructura, industria agro-alimentara, outsourcing-ul in IT&C, transporturile, sectorul de asamblare si manufacturare, dar si sectorul auto, spuneau de curand, reprezentantii Guvernului din Republica Moldova.
Pentru atragerea unui numar cat mai mare de investitori peste Prut, oficialii de la Chisinau mizeaza pe facilitati fiscale atragatoare, dar si pe cresterea economica sustinuta, din ultimii ani. Pentru anul acesta, Ministrul Finantelor,... mai mult
Vineri, 30 August 2013, ora 08:07
Ministrul moldovean al Finantelor, Veaceslav Negruta, si-a dat demisia, miercuri, iar in locul sau a fost numit imediat Anatol Arapu, care a mai detinut in trecut aceasta functie.
Anatol Arapu a depus juramantul, miercuri dimineata, in fata presedintelui Nicolae Timofti si a fost prezentat in aceeasi zi functionarilor de la minister, unde Veaceslav Negruta a explicat de ce a decis sa-si prezinte demisia, iformeaza PRO TV Chisinau.
Fostul ministru moldovean de Finante a precizat ca nu are nicio afacere si ca va ramane, cu siguranta, in echipa Partidului Liberal Democrat din R.Moldova (PLDM).
De asemenea, el a afirmat ca demisia sa nu are nicio legatura cu dosarul Sandulache.
Veaceslav Negruta este invinuit ca ar fi semnat decizia de achitare a unui prejudiciu in valoare de 400 de mii de euro, in lipsa unei sentinte finale.
Angajatii l-au aplaudat in picioare pe fostul sef de la Finante, in timp ce premierul moldovean Iurie Leanca a avut doar cuvinte de lauda pentru Negruta.
Anatol Arapu are 51 de ani si a fost ministru de Finante in Guvernul Ciubuc 2, in perioada 1998-1999, apoi inca opt luni in Guvernul Sturza, in perioada martie-noiembrie 1999.
Ulterior, Arapu a lucrat pentru una dintre cele mai mari companii petroliere din Romania. mai mult
Joi, 15 August 2013, ora 09:57
Piata ruseasca nu mai este principala destinatie pentru exporturile producatorilor de vin din din R. Moldova, dupa cum a declarat vicepremierul Valeriu Lazar, ministru al economiei, conform NewsIn."Revenirea pe piata rusa nu mai este scopul nostru strategic", a declarat oficialul moldovean, citat de rbc.ru, scrie UNIMEDIA.
Ministrul a mai spus ca problemele care au aparut de cativa ani intre producatorii de vin moldoveni si Serviciul Veterinar Rospotrebnadzor de la Moscova au servit drept lectie buna pentru Republica Moldova, iar producatorii de vinuri au inceput sa acorde o mai mare atentie calitatii productiei.
Valeriu Lazar a declarat ca in prezent Rospotrebnadzor nu are obiectii fata de calitatea vinului moldovenesc, insa, dupa eliminarea interdictiei, producatorii moldoveni au reusit sa recupereze doar 30% din pozitiile detinute anterior pe piata rusa. Anterior, produsele moldovenesti au ocupat circa 55% din piata rusa.
Vicepremierul Valeriu Lazar conduce delegatia oficiala a Republicii Moldova la Sankt-Petersburg, unde in perioada 26 - 29 august vor fi organizate o serie de evenimente consacrate celor 20 de ani de independenta ai Republicii Moldova, precizeaza UNIMEDIA. mai mult
Duminica, 28 August 2011, ora 10:02
Romanii nu sunt speriati de criza economica si continua sa isi deschida firme. O fac, insa, in Bulgaria, semn ca ideea de a mai face afaceri in Romania ii sperie mai mult decat criza si prognozele unor economisti mai pesimisti.Ce ii atrage pe romani in Bulgaria? Impozitul pe profit de doar 10%, taxele mai mici de cateva ori decat cele din tara noastra, tarifele mai mici la utilitati, sindicate mai rationale, datorii platite mai rapid de catre stat si timpul mai scurt de infiintare a unei firme.Si daca toate astea nu erau de ajuns pentru a convinge pe cineva sa isi mute afacerea peste Dunare, la doar o ora si jumatate de Bucuresti, mai este si problema mediului de afaceri din Romania. Oamenii de afaceri romani spun ca fug de lipsa de predictibilitate si de schimbarile fiscale facute la cateva luni. Adica nu sunt atrasi de Bulgaria, ci goniti din Romania."Fenomenul migrarii in afara granitelor tarii este un fapt care ar trebui sa ne ingrijoreze foarte mult", atrage atentia Cezar Coraci, presedintele Uniunii Generale a Industriasilor din Romania UGIR-1903, care a spus ca foarte multe firme din Romania se inchid din cauza balbaielilor Guvernului, din cauza lipsei de masuri si a caderii dramatice a consumului."Toate aceste lucruri sunt in defavoarea economiei romanesti. In final sunt taxe si impozite pe care le vor incasa alte tari, nu Romania. Nu trebuie uitat ca suntem membri ai Uniunii Europene si ca traim intr-o lume globalizata in care foarte mari... mai mult
Miercuri, 21 Iulie 2010, ora 09:02
Inlaturarea regimului comunist de la conducerea Moldovei reprezinta o oportunitate de afaceri pentru investitorii romani, atrasi de mediul concurential relativ scazut. Pentru orice afacere romaneasca inceputa legal in Republica Moldova erau pregatiti si niste baieti gata sa le urmareasca fiecare pas si sa semnaleze "incercarile de subminare" a economiei moldovenesti, scrie Evenimentul Zilei.Investitorii unguri sau cehi au avut mai mult succes in Republica Moldova, dar rusii si ucrainenii, au fost cu adevarat privilegiati, mai spune cotidianul citat. mai mult
Luni, 28 Septembrie 2009, ora 09:11