Vânzarea și cumpărarea de afaceri nu sunt încă foarte populare în România, însă există deja un număr în creștere de antreprenori care au trecut cel puțin o dată prin aceste procese. Fie că s-au aflat de partea vânzătorului, fie că și-au asumat rolul investitorului sau cumpărătorului, există câțiva numitori comuni. Să te angajezi într-un asemenea proces nu este lucru ușor - există numeroase prevederi legale și fiscale pe care trebuie să le iei în calcul, altfel riști să ieși în pierdere; de multe ori, prețul corect al unei afaceri nu este cel propus nici de vânzător, nici de cumpărător, fiind astfel nevoie de o a treia parte, care să lucreze de pe o poziție de neutralitate. Ca să putem picta o imagine realistă a acestor fenomene, ne-am propus să vă spunem astăzi povestea unui transfer de afacere.
Marius, povestește-ne te rog ce afacere aveai și ce anume te-a împins să faci pasul către vânzarea ei.
La momentul acela, dețineam o clinică medicală în Craiova. Aveam această afacere de zece ani și încă de la înființarea ei pornisem de la ideea că o voi vinde la un moment dat. Experiența de consultant în afaceri m-a pus în fața unor situații în care investitorii pe care îi consiliam își doreau să dezvolte o afacere în România și să apoi să o vândă. Au reușit - nu așa cum și-au dorit inițial, să o vândă unui investitor străin, ci au transferat-o unui cumpărător strategic local. Apoi,... mai mult
Joi, 23 Decembrie 2021, ora 06:49
Daca ai o afacere de 30 de ani, s-ar putea sa fie timpul sa faci un pas in spate. Si acesta e un lucru bun. Iesirea din afaceri este inevitabila, pentru orice antreprenor, indiferent de domeniul de activitate sau profitabilitatea acesteia. In America si Europa de vest, IMM-urile isi schimba proprietarii cam la fiecare opt-zece ani si asta creeaza o piata dinamica si fertila pentru inovatii. Dan Crivat, specialist in transferul de afaceri, a povestit despre ce inseamna, de fapt, sa vinzi si sa cumperi afaceri.
Dan, te rog sa imi spui de ce crezi ca vanzarea, cumpararea si transferul de afaceri sunt absolut esentiale pentru Romania anului 2021.
Acum mai bine de cinci ani ma intorceam acasa din America, dupa 20 de ani petrecuti acolo. Am plecat din Romania in 1995 si am lasat in urma o piata de business emergenta, in plina dezvoltare. Libertatea economica nou gasita se reflecta in miile de mici afaceri care apareau in fiecare an.
In 2015, cand m-am intors definitiv, am realizat ca e o cursa contra cronometru: multi proprietari de afaceri sunt trecuti de 50 de ani si, bineinteles, trebuie sa se gandeasca la pensionare. Totusi, nu toti au succesori, care sa le preia afacerile.
Avand in spate experienta vanzarii si cumpararii de afaceri din America, mi-am dat seama ca asta este ceea ce lipseste pe piata din Romania: constientizarea faptului ca iesirea dintr-o afacere este inevitabila si necesitatea planificarii acestui moment. Acest lucru ajuta si potentialii... mai mult
Luni, 17 Mai 2021, ora 16:03
Criza a lovit puternic in industria auto, iar pe langa vanzarile de masini a fost afectata si activitatea unitatilor service. Totusi, pentru cine doreste sa se "inhame" la o asemenea afacere, trebuie sa aiba pregatiti cel putin 85.000 de euro pentru o investitie minima intr-un atelier de reparatii auto.
Crisitian Muntean, presedintele Asociatiei Societatilor de Service Independente din Romania (ASSAI), spune ca, avand in vedere conditiile economice actuale, nu recomanda, ca noua afacere, investitita intr-un service auto.
El sustine ca singurele afaceri care pot sa sustinta o astfel de activitate sunt cele legate de un portofoliu de clienti veniti dinspre societatile de asigurari. Insa, spune Muntean, avand in vedere problemele inregistrate la plata devizelor la service, de catre companiile de asigurari, si conditiile dure impuse de catre acestea, nu este momentul pentru deschiderea unui service auto.
Cristian Muntean este de parere ca un service devine profitabil in conditiile in care 70% din activitatea sa este structurata pe reparatii de tinichigerie, iar 30% sa fie axata pe mecanica, pentru ca aceste doua sectii genereaza cel mai repede bani.
Presedintele ASSAI spune ca investitia minima intr-un service de mici dimensiuni, adica trei,patru posturi de lucru, ajuge la 80-90.000 de euro. In cazul in care nu ai deloc teren, atunci trebuie sa iei in considerare achizitia unuia, evident undeva in zonele limitrofe, pentru ca in centrul orasului autorizatiile pentru... mai mult
Luni, 23 Aprilie 2012, ora 08:16
1Publipan, Franciza Spaniola de mare succes, lider international in domeniul publicitatii si in sectorul pungilor ecologice din hartie, continua expansiunea sa in plan national si mondial.Concept: Publicitate pe punga de hartie pentru paineZona vizata: Toata TaraTip locatie: Nu necesitaSpatiu locatie: Nu necesitaTaxa franciza: 8000 EuroInvestitie totala: 12000 EuroTaxa: 3% din CATara origina: SpaniaNumar locatii: 150Tip contract: FrancizaDupa recenta lansare peste Ocean, in promitatoarea si paradisiaca Costa Rica, Publipan continua sa ne surprinda cu frenetica si accelerata sa expansiune in plan mondial. Ecuador este tara recent intrata in grup si ne intrebam care este urmatoarea destinatie?
Ca dovada a succesului, compania se poate lauda ca a reusit in 8 luni sa contracteze un numar record de 64 francize in tara sa de origine, iar in primele 2 luni de functionare in Portugalia, erau deja operative 22 francize.
In Romania sunt deja active 9 zone si uram bun venit si succes celor trei francizati nou intrati in echipa.
Franciza proportioneaza mari profituri cu o investitie minima si raspuns rapid, si prezinta un concept inovator de afacere ce consta in a profita de pungile de hartie, folosite la vanzarea painii in conditii igienice, transformandu-le in suporturi publicitare.
Pungile vor avea imprimate anunturi publicitare si informative, publicitate 100% eficace, fiind repartizata in mana, zilnic, la mii de persoane. Noutatea este evidenta, din moment ce... mai mult
Luni, 25 Ianuarie 2010, ora 14:16
Fitosica este una dintre cele mai dezvoltate retele de gogosarii din Romania, avand in prezent peste 20 de locatii in franciza.Concept: Gogoserie in francizaZona vizata: Orase / Centre ComercialeTip locatie: Chiosc / Rulota / StandSpatiu locatie: 10mpTaxa franciza: 3000 EuroInvestitie totala: 3000 EuroTara origina: RomaniaNumar locatii: 20Tip contract: 1 an
Franciza a intrat pe piata cu o reteta noua de gogosi, cu ingrediente special alese si retete de toppinguri proprii. De asemenea, prin utilajul de prajire, aceasta a inovat sistemul de producerii al gogosilor, prin automatizarea intregului sistem de turnare a formei gogosii, introducere in baia de ulei, rotire gogosilor in aceasta si extractia gogosilor din ulei la timpul potrivit. Banda de productie este atomata si nu necesita interventia omului, decat pentru adaugarea ingredientelor si colectarea gogosilor gata facute.
Taxa de intrare in reteaua de franciza Fitosica este de 5000euro +TVA, insa, in luna septembrie 2010 franciza Fitosica anunta o oferta extraordinara: Taxa de intrare este redusa la 3000 euro +TVA
Aceasta taxa include:
- dreptul de folosire a marcii Fitosica
- utilajul de gogosi cu garantie
- planul de amenajare a gogosariei
- instruirea angajatilor
- suport de marketing pentru maximizarea vanzarilor
- service pentru utilaj
Francizorul nu percepe nici un fel de redevente, iar pentru pastrarea brandului si calitatii Fitosica, ingredientele si topping-urile necesare... mai mult
Miercuri, 15 Iulie 2009, ora 21:57
O franciza din Marea Britanie, aceasta si-a cladit reputatia prin excelenta premiata la nivel international pentru: Cea mai buna cafea, cea mai buna mancare, cele mai bune serviciiConcept: Cafenea cu specific englezescZona vizata: Bucuresti si Orase MariTip locatie: CafeneaSpatiu locatie: minim 80 mpTaxa franciza: 30000 EuroInvestitie totala: 130000 EuroTaxa: 15%Tara origina: AngliaNumar locatii: 3Tip contract: FrancizaIn anul 2008, aceasta detinea peste 1100 de cafenele in 21 de tari, inRomania fiind prezenta cu un numar de 3 locatii, planul de dezvoltare pentru2009 incluzand 10 cafenele.Costa este singurul brand de succes care detine controlul complet asupraprocesului delicat de productie a cafelei sale, un amestec unic de aroma si gust:fiecare bob de cafea este verificat de experti, procesul de prajire este lentpentru a nu arde boabele, racirea si ambalarea sunt rapide pentru a pastraaroma, cafeaua este preparata in cafenea de maestri barista.Target-ul costa este reprezentat de oameni cunoscatori de cafea sioameni care cauta o cafea de buna calitate. Pentru acestia, toti francizorii vorvinde doar cafea si produse importate din Anglia, care respecta in tocmai retetatraditionala si normele de calitate premiate.
Conform politicii AV Franchise Consulting, consultanta pentru aceasta franciza este gratuita si lipsita de orice comisioane ulterioare. mai mult
Miercuri, 15 Iulie 2009, ora 21:57