1 din 2 romani din mediul urban ar vrea sa fie antreprenor, potrivit studiului realizat de iVOX in 2019. Acelasi studiu arata ca 70% dintre romani vad antreprenoriatul ca motorul cresterii economice pentru tara noastra. Dintre romanii salariati, mai mult de jumatate (50,6%) ar vrea sa devina antreprenori. 34% dintre angajati se gandesc sa isi deschida in tara propria afacere.
Tendinta este chiar mai puternica in randul tinerilor - Aproape 45% dintre studentii romani isi doresc ca dupa ce finalizeaza studiile sa porneasca o afacere, arata un studiu efectuat in cadrul unui proiect de integrare a studentilor pe piata muncii.
Statisticile vorbesc despre dorinta romanilor de a deschide o afacere si deveni antreprenori. Insa, de la dorinta si pana la realitate este uneori o cale lunga. Distanta dintre cele doua parti este uneori si mai mare pentru tineri, aflati la inceput de drum si cu multe intrebari.
Tinerii sub 23 de ani care conduc afaceri profitabile ne spun cum este antreprenoriatul la aceasta varsta
Alin Obaciu este la 20 de ani co-fondatorul Think AR, business-ul care realizeaza prin intermediul Realitatii Augmentate continut pentru brandurile care vor sa se diferentieze si sa se conecteze mai bine cu audienta lor. Afacerea condusa de Alin a generat in primele 5 luni de activitate incasari de peste 14.000 de lei.
"Pentru un antreprenor sub 25 de ani, un dezavantaj este castigarea increderii din partea primilor potentiali clienti. Un avantaj ar fi numarul... mai mult
Miercuri, 11 Martie 2020, ora 15:28
De cele mai multe ori, succesul nu vine cu prima incercare. Cei mai cunoscuti antreprenori de astazi au trecut cel putin o data printr-un esec inainte de a da lovitura.
Povestea clasica a afacerii de succes se tese de-a lungul unui parcurs sinuos. Nu este si cazul lui Caleb Garrett si Alex Moreno de la Hawkers, companie cu sediul in Spania care produce ochelari de soare.
Cu "arme" ca social media si publicitate pe Facebook, cei doi au transformat Hawkers intr-o companie de 60 de milioane de dolari, in doar doi ani, scrie Inc.com.
A avut o contributie importanta si atitudinea lor "nesabuita", dispusi fiind sa incerce orice. De altfel, nu aveau prea multe de pierdut, investitia initiala ridicandu-se la 300 de dolari.
Cand s-a hotarat sa lanseze Hawker, Moreno, CEO-ul companiei, stia ca vrea sa faca un produs accesibil, cu un pret rezonabil si apreciat de cat mai multe persoane.
Hawkers intra pe o piata dominata de Luxottica, gigantul italian care detine branduri ca Prada, ...citeste mai departe despre "Au transformat 300 de dolari intr-o afacere de 60 de milioane, in doar doi ani" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 27 Septembrie 2015, ora 09:00
Prezentarea vinde! Regula de aur a marketingului nu s-a transferat intru totul in campul vizualului, iar talentul oratoric inca este bine rasplatit, mai ales intr-o piata avida de substratul povestilor de succes din spatele unor personaje sau a unor produse asa cum este cea americana.
Cand vorbitorul este chiar unul dintre eroii povestii, atunci onorariile pentru un speech public cresc la cote ametitoare. Povestile de succes fac parte din cultura americana si sunt inca bine rasplatite dupa cum noteaza redactorii publicatiei Bloomberg.
120 de minute de munca pentru glorie
Nationala de fotbal a Statelor Unite a parasit Cupa Mondiala din Brazilia cu capul jos dupa infrangerea suferita in fata Belgiei. Chiar si asa, americanii au gasit rapid un erou in persoana portarului Tim Howard.
Salvator al portii in 16 ocazii pe toata durata meciului, Howard nu a trebuit sa mai faca altceva pentru a ajunge la inimile americanilor.
"Un fotbalist trebuie sa traga din greu un meci de 90 sau 120 de minute pentru a primi contracte de speech-uri platite timp de un an intreg. Totul tine de vizibilitatea personajului. Cu cat mai mare vizibilitatea, cu atat mai crescut este onorariul", a constatat Carlton Sedgeley, impresarul oratorilor celebri de la Royce Carlton.
O situatie destul de contrastanta cu era digitala in care traim, aceea de a plati bani pentru a avea sansa de a realiza un minim contact uman cu un vorbitor celebru. Majoritatea discursurilor sunt programate in... mai mult
Miercuri, 17 Septembrie 2014, ora 16:35
Majoritatea familiilor antreprenoriale din Romania si Europa de Est nu au depasit faza critica a transferului intre generatii, o procedura extrem de complexa si provocatoare.
Mai exact, 92% din afacerile de familie din Europa Centrala si de Est sunt inca gestionate de generatia fondatoare, in contrast cu 70% din afacerile din Europa Occidentala, potrivit datelor furnizate de compania EY, una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale la nivel global.
In aceasta situatie, cunostintele si experienta necesara pentru a gestiona si rezolva provocarile acestui proces tipic afacerilor de familie sunt minime si destul de limitate in cadrul afacerilor de familie din Europa Centrala si de Est, inclusiv din Romania.
Iar cea mai mare provocare consta in "disponibilitatea fondatorilor de a realiza succesiunea, in ce masura acestia au succesori, cum sa-i aleaga pe acei succesori care pot si sunt motivati sa preia afacerea, cum pot planifica in timp util respectivul proces, ca si optimizarea dintr-o perspectiva juridica si fiscala a acestuia", explica Bogdan Ion, Country Managing Partner, EY Romania si Moldova.
"Un numar important din afacerile romanesti sunt afaceri de familie, care acum se afla in procesul de succesiune la generatia a doua. (...) pentru ca aceasta tranzitie la noua generatie sa se realizeze cu succes, este nevoie de un plan de succesiune bine gandit, prevazut din timp (chiar cu zeci de ani inainte) si perfect executat.
Comunicarea succesorului... mai mult
Joi, 22 Mai 2014, ora 12:35
Facebook este fara doar si poate compania care a tras jackpot-ul, listarea pe Bursa atragand atentia investitorilor asupra business-ului retelei de socializare. Care sunt ingredienele care au contribuit la construirea unei afaceri de o asemenea anvengura si ce ar putea invata antreprenorii romani din business-ul de milioane de dolari?
Facebook, construita de o echipa de manageri si finantatori
Desi povestea celei mai influente retele de socializare se invarte in jurul studentului la Harvard, Mark Zuckerberg, care a lansat un serviciu web pentru a interactiona cu colegii sai, succesul Facebook are in spate manageri care au pus umarul la crearea acestui business.
De la investitori care au sustinut financiar proiectul Facebook, pana la mentori de la care Zuckerberg a invatat secretele unui business de succes sau directori care s-au ocupat de companie cat timp antreprenorul lucra la alte proiecte, toti isi pot atribui o parte din succesul international pe care il are in prezent reteaua de socializare.
Sean Parker, Sheryl Sandberg sau Peter Thiel sunt doar cativa dintre oamenii de afaceri care au crezut in ideea studentului la Harvard si au sustinut-o. Au primit in schimb, cateva milioane de dolari si atentia intregii lumi.
Antreprenoii romani, "One man show"
Antreprenorii romani, chiar si cand vine vorba de un domeniu inovator precum IT-ul inca merg pe principiul "one man show". Romanilor le lipseste capacitatea de a gestiona o afacere, este de parere... mai mult
Marti, 22 Mai 2012, ora 09:31
Unele filmulete de pe Youtube pot fi extrem de utile pentru aspirantii la un post de CEO. Teoriile si experientele traite de managerii de succes vor fi oricand un "manual" pentru orice om care vrea sa calce pe urmele lor, prin munca. Procesul de transformare dintr-un simplu manager in CEO presupune o invatare constanta si o imbunatatire a propriilor performante dar si a performantelor celorlalti.
Inovatia este cuvantul cheie pentru oamenii care ocupa acest post, alaturi de relatiile interumane si stabilirea clara a pozitiilor ierarhice in companie, iar marii oameni de afaceri au reusit sa transmita aceasta lectie de business prin intermediul canalului YouTube.
Iata cateva video-uri pe care orice CEO ar trebui sa le vada, macar o data in viata:
Entrepreneurial Advice From Billionaires
Un sfat este cu atat mai valoros pentru antreprenori cu cat vine de la un miliardar.
In acest video, cativa dintre cei mai mari antreprenori care si-au construit imperiile de afaceri de la zero impartasesc franturi de intelepciune pentru cei care vor sa atinga succesul.
Chiar daca video-ul nu are o calitate superioara, mesajele venite de la Bill Gates, Richard Branson si Warren Buffett sunt de nepretuit.
Mesajul este clar: cheia catre o afacere sustenabila de lunga durata nu este data de obsesia rezultatelor financiare finale ci de crearea unei culturi orientate spre individ cu un set puternic de valori culturale.
Steve Jobs 2005 Stanford Commencement Address... mai mult
Joi, 02 Iunie 2011, ora 17:37
Cei aflati la conducere trebuie sa cantareasca foarte bine avantajele si dezavantajele angajarii anumitor membrii ai familiei in cadrul companiei. Este greu sa fii obiectiv atunci cand trebuie sa angajezi anumite rude, insa, inainte de a-i aduce in companie trebuie sa le verifici punctele forte si punctele slabe. Expertii citati de inc.com ne sfatuiesc insa sa nu angajam anumite persoane din obligatie daca vrem sa avem o afacere de succes.Afacerile de familie au o traditie destul de lunga. Aproximativ 80% din companiile din intreaga lume sunt afaceri de familie. Printre acestea se regasesc: Ford, Koch Industries, Cargill, Wal-Mart, Loews, si Ikea. Mai mult de 30% din totalul afacerilor de familie supravietuiesc si la a doua generatie, insa numai 13 % sunt transmise si generatiei a treia.Multi consultanti in afacerile de familie spun ca motivul principal pentru care unele afaceri de familie ajung sa dea faliment este esecul acestora in ceea ce priveste punerea in aplicare a unui plan strategic si a unor obiective.Expertii citati de inc.com te sfatuiesc sa angajezi doar acei membrii ai familiei care detin aptitudini de care afacerea are intr-adevar nevoie. Tine cont de faptul ca aparitia conflictelor intre membrii familiei pot aduce sfarsitul afacerii. Toti cei implicati in aceasta afacere ar trebui sa delimiteze foarte clar viata de familie de cea profesionala. Nu conteaza cine este cel mai bun sau cine va castiga in final. Invata sa imparti... mai mult
Marti, 15 Februarie 2011, ora 17:56
Pasiune, sete de cunoastere, asumarea de riscuri, inovare, inteligenta, si multe alte calitati de care are nevoie un antreprenor de succes nu pot fi dobandite. Trebuie sa te nasti cu aceste calitati, pentru a avea o sansa in lumea afacerilor. Insa acestea nu sunt toate elementele de baza care ai nevoie.Iata o lista cu toate celelalte lucruri pe care trebuie sa le stii pentru a deveni un antreprenor de succes. 1.Planificarea este esentiala
Un plan de afaceri este esential pentru oricine incearca sa porneasca orice tip de afacere. Scopul principal al unui plan de afacere nu este acela de a obtine finantare. El trebuie sa fie un instrument util pe care trebuie sa-l utilizezi, atunci cand iti planifici fiecare aspect al afacerii.2.Capacitate de munca sporita Talentul fara efort nu aduce rezultate. Pentru a deveni un antreprenor de succes, trebuie sa fii pregatit sa lucrezi din greu.
3.Gaseste-ti nisa perfecta
Gaseste-ti nisa si demonstreaza ca poti face acest lucru mai bine decat oricine altcineva. Cand esti motivat si pasionat nici nu vei simti ca muncesti.
4.Viziune
Trebuie sa ai o viziune. Trebuie sa privesti inainte, sa scapi de prejudecati, si sa-ti proiectezi in viitor afacerea.5. Branduieste-te Iesi din anonimat si promoveaza-ti brand-ul. 6.Participa la seminarii si conferinte Daca vrei sa devii antreprenor, pregateste-te sa participi la cat mai multe seminarii si conferinte din domeniul tau de activitate, astfel vei gasi noi oportunitati de networking.... mai mult
Joi, 10 Februarie 2011, ora 17:57
Interviu cu Andrei Tureanu, general manager Custom Cars.
mai mult
Marti, 24 Martie 2009, ora 18:56