Majoritatea familiilor antreprenoriale din Romania si Europa de Est nu au depasit faza critica a transferului intre generatii, o procedura extrem de complexa si provocatoare.
Mai exact, 92% din afacerile de familie din Europa Centrala si de Est sunt inca gestionate de generatia fondatoare, in contrast cu 70% din afacerile din Europa Occidentala, potrivit datelor furnizate de compania EY, una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale la nivel global.
In aceasta situatie, cunostintele si experienta necesara pentru a gestiona si rezolva provocarile acestui proces tipic afacerilor de familie sunt minime si destul de limitate in cadrul afacerilor de familie din Europa Centrala si de Est, inclusiv din Romania.
Iar cea mai mare provocare consta in "disponibilitatea fondatorilor de a realiza succesiunea, in ce masura acestia au succesori, cum sa-i aleaga pe acei succesori care pot si sunt motivati sa preia afacerea, cum pot planifica in timp util respectivul proces, ca si optimizarea dintr-o perspectiva juridica si fiscala a acestuia", explica Bogdan Ion, Country Managing Partner, EY Romania si Moldova.
"Un numar important din afacerile romanesti sunt afaceri de familie, care acum se afla in procesul de succesiune la generatia a doua. (...) pentru ca aceasta tranzitie la noua generatie sa se realizeze cu succes, este nevoie de un plan de succesiune bine gandit, prevazut din timp (chiar cu zeci de ani inainte) si perfect executat.
Comunicarea succesorului... mai mult
Joi, 22 Mai 2014, ora 12:35
In varsta de 35 de ani, Diana Stanciulov sau "tanara magiunareasa", cum ii spun prietenii, si-a asumat responsabilitatea promovarii magiunului de Topoloveni. Diana Stanciulov a ales inca de pe bancile facultatii sa se dedice unei afaceri de familie intr-un domeniu cu mare potential pentru Romania, iar studiile din domeniul juridic au ajutat-o foarte mult sa puna la punct toata documentatia necesara obtinerii protectiei europene pentru magiunul de Topoloveni, unicul produs traditional romanesc recunoscut la nivel european.
In doar cativa ani, magiunul de Topoloveni a atins o notoritate fara precedent, a castigat numeroase premii nationale si internationale si a ajuns unul dintre produsele preferate al Casei Regale, dar si pe masa romanilor. Nu a fost usor, iar acest lucru se vede pentru ca nici in momentul de fata, dupa doi ani si jumatate de la dobandirea Indicatiei Geografice Protejate (IGP), nici un alt producator roman nu a mai reusit acest lucru. Intr-un interviu acordat Agepres, a declarat ca "magiunul de Topoloveni a cerut sa fie salvat de familia noastra" chiar daca recunoaste ca achizitia sectiei de la Topoloveni a fost o intamplare si nimanui nu i-a trecut prin cap cat de important este acest produs pentru Romania.
De ce a ales sa promoveze magiunul
Potrivit tinerei intreprinzatoare,"magiunul este cunoscut romanilor de peste 100 de ani ca un aliment care "face bine". Sunt localitati din Transilvania unde magiunul se folosea ca alifie pentru alinarea... mai mult
Luni, 09 Decembrie 2013, ora 11:38
Daniela Bizgan, Director Executiv Marelvi, conduce un business de familie al carui concept a facut parte din viata ei dintotdeauna. Prin cursuri si pregatire a dezvoltat spiritul antreprenorial mostenit de la tatal ei, fondatorul companiei, si a ajuns sa estimeze pentru acest an o cifra de afaceri de 40 milioane euro.
A inteles inca de la inceput ca, pentru a pastra unita familia, este necesar sa nu aduca acasa problemele de la birou, iar pentru a reusi asta, a recurs la o tehnica clasica, dar sigura: planificarea.
Stie sa se organizeze, atat la serviciu, cat si in timpul liber. Pentru cel din urma are o reteta clara: Barcelona si Londra ca destinatii de week-end, iar pentru vacante: Brazilia, Coasta de Azur si Dubai.
Despre businessul de familie, despre echilibrul delicat intre timpul personal si cel profesional, dar si despre pasiunile sale vorbeste Daniela Bizgan, intr-un interviu acordat Business24.
Marelvi este un business de familie, pe care dumneavoastra, fiica cea mare a familiei Mihalescul, o conduceti. Spuneti-ne mai multe despre ideea de la care a pornit aceasta afacere.
Idee a fost a tatalui meu, Dumitru Mihalescul care este si fondatorul companiei. El a activat mai bine de 24 ani in cadrul companiei Arctic in divizia de service, avand in permanenta contact cu piata si cu consumatorii de produse electrocasnice. Aici a identificat atat nevoia cat si oportunitatea de business din aceast domeniu.
In anul 1995 a infiintat firma Marelvi axata pe... mai mult
Sambata, 06 Octombrie 2012, ora 00:00
Cei aflati la conducere trebuie sa cantareasca foarte bine avantajele si dezavantajele angajarii anumitor membrii ai familiei in cadrul companiei. Este greu sa fii obiectiv atunci cand trebuie sa angajezi anumite rude, insa, inainte de a-i aduce in companie trebuie sa le verifici punctele forte si punctele slabe. Expertii citati de inc.com ne sfatuiesc insa sa nu angajam anumite persoane din obligatie daca vrem sa avem o afacere de succes.Afacerile de familie au o traditie destul de lunga. Aproximativ 80% din companiile din intreaga lume sunt afaceri de familie. Printre acestea se regasesc: Ford, Koch Industries, Cargill, Wal-Mart, Loews, si Ikea. Mai mult de 30% din totalul afacerilor de familie supravietuiesc si la a doua generatie, insa numai 13 % sunt transmise si generatiei a treia.Multi consultanti in afacerile de familie spun ca motivul principal pentru care unele afaceri de familie ajung sa dea faliment este esecul acestora in ceea ce priveste punerea in aplicare a unui plan strategic si a unor obiective.Expertii citati de inc.com te sfatuiesc sa angajezi doar acei membrii ai familiei care detin aptitudini de care afacerea are intr-adevar nevoie. Tine cont de faptul ca aparitia conflictelor intre membrii familiei pot aduce sfarsitul afacerii. Toti cei implicati in aceasta afacere ar trebui sa delimiteze foarte clar viata de familie de cea profesionala. Nu conteaza cine este cel mai bun sau cine va castiga in final. Invata sa imparti... mai mult
Marti, 15 Februarie 2011, ora 17:56
Pasiune, sete de cunoastere, asumarea de riscuri, inovare, inteligenta, si multe alte calitati de care are nevoie un antreprenor de succes nu pot fi dobandite. Trebuie sa te nasti cu aceste calitati, pentru a avea o sansa in lumea afacerilor. Insa acestea nu sunt toate elementele de baza care ai nevoie.Iata o lista cu toate celelalte lucruri pe care trebuie sa le stii pentru a deveni un antreprenor de succes. 1.Planificarea este esentiala
Un plan de afaceri este esential pentru oricine incearca sa porneasca orice tip de afacere. Scopul principal al unui plan de afacere nu este acela de a obtine finantare. El trebuie sa fie un instrument util pe care trebuie sa-l utilizezi, atunci cand iti planifici fiecare aspect al afacerii.2.Capacitate de munca sporita Talentul fara efort nu aduce rezultate. Pentru a deveni un antreprenor de succes, trebuie sa fii pregatit sa lucrezi din greu.
3.Gaseste-ti nisa perfecta
Gaseste-ti nisa si demonstreaza ca poti face acest lucru mai bine decat oricine altcineva. Cand esti motivat si pasionat nici nu vei simti ca muncesti.
4.Viziune
Trebuie sa ai o viziune. Trebuie sa privesti inainte, sa scapi de prejudecati, si sa-ti proiectezi in viitor afacerea.5. Branduieste-te Iesi din anonimat si promoveaza-ti brand-ul. 6.Participa la seminarii si conferinte Daca vrei sa devii antreprenor, pregateste-te sa participi la cat mai multe seminarii si conferinte din domeniul tau de activitate, astfel vei gasi noi oportunitati de networking.... mai mult
Joi, 10 Februarie 2011, ora 17:57
Alexandru Ciucu, Designer Atelier Alexandru Ciucu
Descrierea companiei:
Atelier high-class de costume la comanda pentru barbati
Ultima institutie de invatamant absolvita:
Istituto Carlo Secoli, Milano- sectia de design vestimentar
Job anterior:
Designer
•Business-ul de familie
•Viziunea pe termen lung
•Daca stai, iti sta si norocul
Un business de familie iti ofera anumite avantaje, declara Alexandru Ciucu, designer la Tata & Fiul. "In primul rand, stii ca toata familia trage catre un singur tel", adauga acesta. Clientul vede intr-un business de familie, o afacere solida, bine inchegata.
mai mult
Miercuri, 25 Februarie 2009, ora 00:00