Atunci cand iti doresti sa iti deschizi o afacere, pentru a fi propriul tau sef, trebuie sa tii cont de foarte multe aspecte, pentru ca un business implica foarte multe obligatii, nu doar oportunitati. De la bugetul initial si pana la convingerea clientilor ca produsele si serviciile tale fac diferenta, trebuie sa iei orice detaliu in considerare, fiindca nu e de ajuns doar sa ai o idee buna. De aceea, iata lucrurile pe care sa le iei in calcul inainte sa mergi pe calea antreprenoriatului.
Bugetul
Mai intai si mai intai, trebuie sa iei in considerare care sunt resursele tale financiare si sa te gandesti daca ai suficienti bani astfel incat sa pui afacerea pe picioare. De aceea, nu e suficient sa ai doar o idee buna de business, ci si un buget suficient de mare, care sa acopere toate aspectele ce tin de infiintarea unei companii. Drept urmare, fie pui bani deoparte pentru o perioada, fie apelezi la imprumuturi sau iti cauti parteneri de afaceri, ca sa strangi suma de care ai nevoie ca sa pui afacerea pe picioare.
Planul de afaceri
Dupa ce te-ai asigurat ca ai suficienti bani ca sa iti deschizi businessul, vei avea nevoie de un plan de afaceri bine structurat, ca sa iti faci o parere generala asupra lucrurilor de care vei avea nevoie. Mai precis, domeniul de activitate al firmei, produsele si serviciile pe care le vei oferi, strategia financiara, cea de marketing, pentru a iti promova afacerea, si care vor fi investitiile necesare. De aceea, e indicat sa intelegi... mai mult
Joi, 27 Mai 2021, ora 13:48
Daca ai o afacere de 30 de ani, s-ar putea sa fie timpul sa faci un pas in spate. Si acesta e un lucru bun. Iesirea din afaceri este inevitabila, pentru orice antreprenor, indiferent de domeniul de activitate sau profitabilitatea acesteia. In America si Europa de vest, IMM-urile isi schimba proprietarii cam la fiecare opt-zece ani si asta creeaza o piata dinamica si fertila pentru inovatii. Dan Crivat, specialist in transferul de afaceri, a povestit despre ce inseamna, de fapt, sa vinzi si sa cumperi afaceri.
Dan, te rog sa imi spui de ce crezi ca vanzarea, cumpararea si transferul de afaceri sunt absolut esentiale pentru Romania anului 2021.
Acum mai bine de cinci ani ma intorceam acasa din America, dupa 20 de ani petrecuti acolo. Am plecat din Romania in 1995 si am lasat in urma o piata de business emergenta, in plina dezvoltare. Libertatea economica nou gasita se reflecta in miile de mici afaceri care apareau in fiecare an.
In 2015, cand m-am intors definitiv, am realizat ca e o cursa contra cronometru: multi proprietari de afaceri sunt trecuti de 50 de ani si, bineinteles, trebuie sa se gandeasca la pensionare. Totusi, nu toti au succesori, care sa le preia afacerile.
Avand in spate experienta vanzarii si cumpararii de afaceri din America, mi-am dat seama ca asta este ceea ce lipseste pe piata din Romania: constientizarea faptului ca iesirea dintr-o afacere este inevitabila si necesitatea planificarii acestui moment. Acest lucru ajuta si potentialii... mai mult
Luni, 17 Mai 2021, ora 16:03
Daca te gandesti de mult timp sa iti lansezi propria afacere, dar multe aspecte ti s-au parut prea complicate, trebuie sa stii ca ai, partial, dreptate. Exista o serie de lucruri pe care poti sa le omiti, la fel cum exista multe altele pe care trebuie sa le iei in considerare, fiind esentiale pentru lansarea si dezvoltarea afacerii tale.
Trebuie sa ai economii
Nu te lansa intr-o afacere fara sa ai un plan financiar bine pus la punct. Primele cateva luni - sau poate chiar primii ani - vor fi extrem de dificile si exista mari probabilitati sa nu obtii profit o buna perioada de timp. Prin urmare, este foarte important sa ai resurse financiare pentru a demara afacerea, precum si o rezerva care sa te ajute sa treci peste eventuale perioade dificile. Poti apela la un credit IMM si, in functie de planurile tale de dezvoltare, poti opta pentru finantarea care ti se potriveste. Nu uita ca, la inceput, va trebui sa investesti intens in promovare, pentru a castiga primii clienti.
Fa un sondaj
Inainte de a incepe o afacere, trebuie sa-ti identifici cu exactitate clientii, nisa in care vei activa. Apoi, poti apela la o firma specializata pentru a face un sondaj si a stabili un numar aproximativ al potentialilor clienti care ar fi interesati de bunurile ori serviciile pe care doresti sa le oferi.
Angajeaza un contabil foarte bun
Unul dintre aspectele sensibile in antreprenoriat, in momentul lansarii unei afaceri este finantarea. Trebuie sa te asiguri ca te poti baza pe... mai mult
Luni, 24 August 2020, ora 10:47
Solutiile ce vizeaza izolarea fonica sunt la mare cautare si in acest sens afacerile cu produse profesionale au revolutionat piata din Romania. In ceea ce priveste acest tip de izolare, parerile sunt impartite. Termenul de izolare fonica se pare ca reprezinta ceva diferit de la o persoana la alta. Spre exemplu, o categorie de persoane considera ca izolarea fonica profesionala se adreseaza in special publicului care detine studiouri de inregistrari, in timp ce o alta parte a inteles deja ca izolarea fonica este utila si pentru birouri sau locuinte.
Pentru ca izolarea fonica sa fie eficienta trebuie inteles in primul rand rolul adus de fiecare material in parte si pasii ce trebuie urmariti in timpul montarii. Trebuie mentionat ca izolarea fonica nu se intersecteaza cu cea termica. Pentru a obtine rezultatele dorite, publicul interesat este invitat sa isi orienteze atentia spre produse profesionale de izolare fonica. Un punct reper ce a revolutionat piata de profil este Emexon System.
Ce produse au conturat evolutia afacerii Emexon System?
Pentru obtinerea linistei reconfortante este nevoie de produse profesionale de izolare fonica care sunt completate perfect de tratamente si folii acustice. Emexon System vine in intampinarea cerintelor publicului variat si astfel si-a construit renumele afacerii.
Practic, in cadrul magazinului se regasesc produse pentru izolarea fonica a peretilor, a tavanelor si a pardoselilor precum si tratamente acustice profesionale.
Este... mai mult
Vineri, 20 Decembrie 2019, ora 16:55
Pentru unii vis, pentru altii plan precis. Antreprenoriatul este idealul catre care se indreapta din ce in ce mai multi profesionisti care isi doresc sa puna in cuier haina de angajat model. Fie ca alegi sa te consolidezi ca freelancer sau sa devii patron, ai la dispozitie mai multe posibilitati ca oricand. Iata care ar putea fi pasii pe care sa-i urmezi:
Seteaza-ti prioritatile
Odata ce ai hotarat clar ca iti doresti sa pornesti pe drumul tau, fa o distinctie clara intre impulsul de moment si competenta care ti-ar putea asigura o cariera independenta.
Poti alege sa-ti urmezi pasiunea si sa atingi performanta fara sa simti ca faci vreun efort sau sa alegi calea cea mai dificila, aceea de a invata ceva nou.
Ai putea avea surpriza de a-ti construi o cariera fructuoasa pornind de la resursele pe care le ai deja sau de a-ti descoperi noi valente.
Asigura-ti o buna prezenta in mediul online
Indiferent de domeniul pe care il alege, un antreprenor trebuie sa fie constient de forta pe care o are mediul online si mai ales componenta de e-commerce. Un atelier de mobila cu poveste, de exemplu, se poate adresa nostalgicilor, dar nu va reusi sa atinga succesul decat cu ajutorul tehnologiei care nu reprezinta viitorul, ci prezentul. Utilizand din plin uneltele mediului online, poti stabili contacte pretioase si iti poti construi un brand inconfundabil.
Alege-ti cu grija partenerii
Ca intreprinzator, nu trebuie sa stii contabilitate sau legislatie. Poti lasa acest... mai mult
Luni, 09 Decembrie 2019, ora 12:41
O afacere proprie reprezinta visul multora insa, de la a avea o idee si pana la transpunerea acesteia in practica, exista anumiti pasi pe care trebuie sa ii parcurgi.
Nu este de ajuns sa iti doresti sa ai un business, ci trebuie sa te informezi si sa ai incredere ca intr-o zi vei reusi. Decizia de a renunta la un job confortabil, pentru a o lua de la zero, pe cont propriu, nu este o activitate potrivita pentru cei nepregatiti.
Cu toate acestea, atunci cand incep sa se vada rezultatele muncii depuse, satisfactia poate fi pe masura efortului depus.
Inainte de toate, este bine sa gasesti o idee de afacere. Aceasta poate fi considerata una dintre cele mai grele etape. Acest lucru se datoreaza faptului ca multe persoane fug de ceea ce nu stiu si aleg variantele simple, care nu sunt intotdeauna si cele mai sigure.
In plus, majoritatea antreprenorilor tind sa isi dezvolte afaceri in mediul urban, fugind de tot ce inseamna agricultura.
Chiar daca acest domeniu nu este cel mai cunoscut pentru tine, acest lucru nu inseamna ca nu poti dezvolta un business in mediul rural. Ideile de afaceri din agricultura dau roade si aduc venituri excelente, daca treaba este facuta intr-un mod profesional. Iata mai jos cateva detalii care iti pot fi de folos!
Agricultura in Romania - De ce sa incepi o afacere in acest sector
Un business in agricultura poate fi un real succes, insa presupune multa munca.
Practic, daca vrei sa te dezvolti o afacere in acest domeniu, este bine sa... mai mult
Joi, 07 Februarie 2019, ora 11:36
In urma cu ceva timp am scris despre aspectele la care un potential vanzator trebuie sa fie atent atunci cand are de gand sa-si vanda afacerea. Credem ca este util sa prezentam si perspectiva de cealalta parte a baricadei, respectiv care sunt lucrurile pe care este recomandabil sa le urmareasca un potential cumparator in cazul unei achizitii.
In general, un antreprenor alege sa introduca o noua afacere in portofoliul sau fie prin infiintarea unui business nou de la zero, fie prin achizitia unui business deja functional.
Argumentele pro si contra pentru ambele scenarii sunt numeroase, insa pentru moment ne propunem sa discutam doar situatia achizitiei unui business operational.
Desi poate implica initial costuri mai mari, intrucat in principiu pretul unui business existent si functional este mai mare decat investitia intr-un start-up, achizitia unui business existent poate insemna in acelasi timp mai putine riscuri fata de inceperea unui business nou.
Din punct de vedere financiar, in cazul unei achizitii, potentialul cumparator are in fata si poate analiza date concrete privind profiturile si pierderile anterioare si existente ale afacerii, iar nu doar simple proiectii si estimari, precum in cazul unui business nou.
De asemenea, un business operational inseamna un istoric de clienti si furnizori, procese operationale bine stabilite si optimizate prin luarea in considerare a experientei trecute, angajatilor, drepturilor de proprietate intelectuala etc., care... mai mult
Marti, 30 Octombrie 2018, ora 12:20
Tot mai multi antreprenori se orienteaza spre o afacere de viitor in e-commerce, in special spre una care implica Amazon.
Insa, exista o serie de erori care pot dauna serios unui astfel de business, asa ca l-am rugat pe Alexandru Jurca, expert in business online, sa ne ofere un top 3 greseli de evitat atunci cand pornesti o afacere pe Amazon.
1. Alegi produse care tu crezi ca vand si nu produse despre care te-ai documentat temeinic
Doar pentru ca fidget spinners au ajuns si la noi in tara si sunt la moda, nu inseamna ca in SUA ele vor vinde bine sau ca vor fi populare.
Daca vrei sa gasesti un produs de succes, pe care te poti baza si care iti ofera si posibilitatea de extindere a brand-ului, atunci trebuie sa faci serios partea de research. Asa ajungi sa cunosti cu adevarat piata.
Ajungi sa iti intelegi clientii citind recenziile altor produse similare. Ajungi sa iti cunosti competitia urmarind produsele de top. Ajungi sa intelegi ce descrieri capteaza atentia clientilor si ii fac sa cumpere fara retineri, spune Alexandru Jurca.
2. Negociezi la sange cu fabricile din China in detrimentul calitatii
Odata intrat in contact cu furnizorii chinezi vei obtine mai multe oferte pentru acelasi produs la un pret asemanator. Vei comanda mostre pe care le vei studia, vei vrea sa le aduci imbunatatiri si vei incepe sa negociezi comanda cu chinezii.
Cea mai mare greseala pe care o poti face este sa tragi foarte mult pretul in jos crezand ca ai reusit sa negociezi... mai mult
Vineri, 09 Martie 2018, ora 15:41
Piata asigurarilor generale si de viata a crescut cu 1,43% in primele noua luni, la 6,17 miliarde de lei, sustinuta de majorarea subscrierilor din asigurari generale cu 1,74%, la 4,87 miliarde de lei, potrivit datelor centralizate de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA).
Pe segmentul asigurarilor de viata, subscrierile au totalizat 1,3 miliarde de lei, in urcare cu 0,3% fata de primele trei trimestre ale anului trecut.
In categoria asigurarilor generale, cele mai mari subscrieri au fost generate de politele obligatorii RCA - 1,6 miliarde de lei, urmate de asigurarile facultative CASCO - 1,4 miliarde de lei si politele de incendiu si alte calamitasi naturale - 859,5 milioane de lei. Cumulat, cele trei tipuri de polite detin peste 80% totalul primelor subscrise din contracte de asigurari generale.
Potrivit CSA, asiguratorii au platit despagubiri de aproape 3,8 miliarde de lei, nivel in crestere cu 3,9% fata de septembrie 2011.
"In baza contractelor de asigurari generale, companiile au platit daune de peste 3,2 miliarde de lei, cu 3,4% mai mult fata de perioada similara a anului trecut. Pe segmentul asigurarilor de viata, sumele platite pentru indemnizatii brute, maturitati si rascumparari s-au ridicat la 538,7 milioane de lei, inregistrand un avans de 7,3% fata de septembrie 2011", se arata intr-un comunicat al CSA.
In perioada analizata, primele intermediate de brokerii in asigurari au totalizat 2,5 miliarde de lei, in urcare cu 5,3% fata de... mai mult
Miercuri, 21 Noiembrie 2012, ora 17:02