Deschiderea unei afaceri este visul oricărui antreprenor aspirant. Acest lucru implică și o serie de schimbări esențiale, pe care antreprenorul alege să le facă pentru a profita de un nou stil de viață, de un segment de clienți potrivit și de împrejurări adecvate pentru dezvoltarea activității.
Un nou oraș este adesea o opțiune pe care o iau în considerare cei care vor să deschidă sau să extindă un start-up sau o afacere mică. Iată câteva aspecte de luat în considerare:
Care sunt costurile
Mutarea, extinderea sau înființarea unei companii implică diverse costuri și unul dintre cele mai mari poate fi chiria spațiului de birouri. De asemenea, dacă te muți cu întreaga familie într-un nou oraș, va trebui să te adaptezi la condițiile cerute de acesta. Caută apartamente de vanzare in Cluj pentru a-ți face o idee despre opțiunile pe care le ai dacă ești interesat de o mutare în această zonă.
Cu ajutorul unei agenții imobiliare poți găsi și o locație bună pentru spațiul de birouri, la prețuri avantajoase pentru o afacere mică sau medie. De asemenea, ține cont și de costurile de trai, pentru a putea oferi salarii realiste angajaților tăi. În prezent, atât locuirea, cât și cheltuielile de zi cu zi se ridică la sume substanțiale în toate orașele mari din țară.
Ce oameni locuiesc acolo
Deoarece ai nevoie de angajați de top pentru a-ți dezvolta afacerea, ghidează-te și după oamenii pe care îi... mai mult
Marti, 19 Octombrie 2021, ora 18:03
O afacere cu palarii supravietuieste de peste 120 de ani si a ajuns un brand renumit chiar si in strainatate. Despre palaria Dadarlat s-a vorbit pentru prima data in 1896, Ion Dadarlat a pus bazele celei mai vechi afaceri in domeniul fabricarii palariilor, in Salistea Sibiului.
Dupa 1989, traditia a fost reluata si este dusa mai departe, cu succes, de nepotul fondatorului. Acesta este ajutat de fiica sa, stranepoata lui Ion Dadarlat, care conduce afacerea.
"Povestea noastra a inceput acum mai bine de un secol, in anul 1896 in Salistea Sibiului. Strabunicul meu, cel care a infiintat prima fabrica romaneasca de palarii a furat meseria dintr-un atelier sasesc! Imi place sa aduc povestea din spatele produsului de fiecare data cand am ocazia, deoarece sunt de parere ca intr-o societatea de consum, ca cea actuala, este extrem de important sa ne cunoastem originile si sa nu renuntam la ele. Pentru mine "Palaria Dadarlat" este mai mult decat o afacere. Este o mostenire sufleteasca ce m-a educat si format ca si om", spune Madalina Dadarlat, tanara care a preluat fraiele afacerii din Sebes dupa ce a absolvit facultatea.
Prin targurile vremii, intr-o caruta cu coviltir
La inceputurile fabricii de palarii "Dadarlat" erau vremuri grele pentru artistii mestesugari romani, care luptau nu doar cu concurenta colegilor lor sasi sau unguri, ci si cu lipsa de libertati pe care o sufereau toti romanii aflati vremelnic, pe atunci, ca si Ion Dadarlat, sub stapanirea rigida a Imperiului... mai mult
Luni, 28 Iunie 2021, ora 03:05
Atunci cand iti doresti sa iti deschizi o afacere, pentru a fi propriul tau sef, trebuie sa tii cont de foarte multe aspecte, pentru ca un business implica foarte multe obligatii, nu doar oportunitati. De la bugetul initial si pana la convingerea clientilor ca produsele si serviciile tale fac diferenta, trebuie sa iei orice detaliu in considerare, fiindca nu e de ajuns doar sa ai o idee buna. De aceea, iata lucrurile pe care sa le iei in calcul inainte sa mergi pe calea antreprenoriatului.
Bugetul
Mai intai si mai intai, trebuie sa iei in considerare care sunt resursele tale financiare si sa te gandesti daca ai suficienti bani astfel incat sa pui afacerea pe picioare. De aceea, nu e suficient sa ai doar o idee buna de business, ci si un buget suficient de mare, care sa acopere toate aspectele ce tin de infiintarea unei companii. Drept urmare, fie pui bani deoparte pentru o perioada, fie apelezi la imprumuturi sau iti cauti parteneri de afaceri, ca sa strangi suma de care ai nevoie ca sa pui afacerea pe picioare.
Planul de afaceri
Dupa ce te-ai asigurat ca ai suficienti bani ca sa iti deschizi businessul, vei avea nevoie de un plan de afaceri bine structurat, ca sa iti faci o parere generala asupra lucrurilor de care vei avea nevoie. Mai precis, domeniul de activitate al firmei, produsele si serviciile pe care le vei oferi, strategia financiara, cea de marketing, pentru a iti promova afacerea, si care vor fi investitiile necesare. De aceea, e indicat sa intelegi... mai mult
Joi, 27 Mai 2021, ora 13:48
Daca ai o afacere de 30 de ani, s-ar putea sa fie timpul sa faci un pas in spate. Si acesta e un lucru bun. Iesirea din afaceri este inevitabila, pentru orice antreprenor, indiferent de domeniul de activitate sau profitabilitatea acesteia. In America si Europa de vest, IMM-urile isi schimba proprietarii cam la fiecare opt-zece ani si asta creeaza o piata dinamica si fertila pentru inovatii. Dan Crivat, specialist in transferul de afaceri, a povestit despre ce inseamna, de fapt, sa vinzi si sa cumperi afaceri.
Dan, te rog sa imi spui de ce crezi ca vanzarea, cumpararea si transferul de afaceri sunt absolut esentiale pentru Romania anului 2021.
Acum mai bine de cinci ani ma intorceam acasa din America, dupa 20 de ani petrecuti acolo. Am plecat din Romania in 1995 si am lasat in urma o piata de business emergenta, in plina dezvoltare. Libertatea economica nou gasita se reflecta in miile de mici afaceri care apareau in fiecare an.
In 2015, cand m-am intors definitiv, am realizat ca e o cursa contra cronometru: multi proprietari de afaceri sunt trecuti de 50 de ani si, bineinteles, trebuie sa se gandeasca la pensionare. Totusi, nu toti au succesori, care sa le preia afacerile.
Avand in spate experienta vanzarii si cumpararii de afaceri din America, mi-am dat seama ca asta este ceea ce lipseste pe piata din Romania: constientizarea faptului ca iesirea dintr-o afacere este inevitabila si necesitatea planificarii acestui moment. Acest lucru ajuta si potentialii... mai mult
Luni, 17 Mai 2021, ora 16:03
Dupa perioada de criza cauzata de pandemia de coronavirus, afacerea ta va avea nevoie de o perioada de revenire si adaptare la noile vremuri. Pentru a putea face pasii potriviti in viitor, trebuie sa analizezi cu atentie felul in care folosesti bugetul companiei tale si ce aspecte prioritizezi in acest proces. Iata cateva sfaturi care te vor ajuta sa iei decizii bune si corecte:
Estimeaza impactul initiativelor noi pe care le demarezi
Pentru a putea lua decizii mai bune pe viitor, este important sa analizezi felul in care compania foloseste banii pentru initiative, angajati sau beneficii. Trebuie sa calculezi ROI-ul (return on investment) si sa anticipezi profitul fiecarui proiect pe care il demarezi. De asemenea, este important sa te adaptezi nevoilor timpului si sa faci treaba in firma ta mult mai usoara. De exemplu, alege un soft pontaj pentru a fi mereu la curent cu orele de munca ale angajatilor si cu concediile, dar si sa ai toate datele acestea esentiale intr-un loc, cu acces pentru cei responsabili. Astfel de cheltuieli sunt importante, deoarece deservesc productivitatii si digitalizarii companiei, dar este important sa fii mereu constient de avantajele pe care le au din punct de vedere financiar.
Gandeste-te la scenarii de tip "what if"
Daca afacerea ta a fost afectata de schimbarile introduse in ultima perioada si de imprevizibilul cu care s-a demarat criza sanitara si cea financiara, vei avea nevoie de scenarii, pentru a te pregati pentru toate... mai mult
Miercuri, 17 Martie 2021, ora 17:36
Se spune ca publicitatea este mama succesului, iar daca vrei sa ai o afacere care sa-ti aduca profit, trebuie sa investesti si in promovare. Afla chiar acum care sunt cele mai bune metode prin care sa te faci cunoscut clientilor.
Atrage atentia asupra ta
Poate ca pandemia ti-a afectat afacerea, dar asta nu trebuie sa te dea inapoi. Trebuie sa atragi atentia asupra businessului pe care il conduci. Una dintre cele mai bune metode de a te face cunoscut este aceea de a apela la dynamic digital out of home sau, mai pe scurt, Dynamic DOOH. Intr-o piata in care digitalul isi face tot mai simtita prezenta, reclamele pe panouri stradale reprezinta in continuare o metoda excelenta de promovare a afacerii tale.
Dynamic DOOH este mai mult decat reclama outdoor. Vei avea la dispozitie si uneltele necesare pentru a masura audientele si a compara rezultatele. Astfel, vei afla foarte repede cat de mult ai atras atentia clientilor.
Afla totul despre content marketing si SEO
Content marketingul si SEO merg mana in mana. Oamenii au inceput sa se obisnuiasca sa foloseasca onlineul atunci cand fac cumparaturi, asa ca si afacerea ta trebuie sa fie vizibila pe internet.
Content marketingul presupune sa ai continut platit care sa-ti promoveze businessul si sa apara pe alte site-uri. Va trebui, bineinteles, sa platesti pentru asta, dar te vei bucura de controlul precis al mesajului pe care intentionezi sa-l transmiti. Mare atentie la publicul site-urilor pe care te promovezi:... mai mult
Miercuri, 26 August 2020, ora 17:17
Daca te gandesti de mult timp sa iti lansezi propria afacere, dar multe aspecte ti s-au parut prea complicate, trebuie sa stii ca ai, partial, dreptate. Exista o serie de lucruri pe care poti sa le omiti, la fel cum exista multe altele pe care trebuie sa le iei in considerare, fiind esentiale pentru lansarea si dezvoltarea afacerii tale.
Trebuie sa ai economii
Nu te lansa intr-o afacere fara sa ai un plan financiar bine pus la punct. Primele cateva luni - sau poate chiar primii ani - vor fi extrem de dificile si exista mari probabilitati sa nu obtii profit o buna perioada de timp. Prin urmare, este foarte important sa ai resurse financiare pentru a demara afacerea, precum si o rezerva care sa te ajute sa treci peste eventuale perioade dificile. Poti apela la un credit IMM si, in functie de planurile tale de dezvoltare, poti opta pentru finantarea care ti se potriveste. Nu uita ca, la inceput, va trebui sa investesti intens in promovare, pentru a castiga primii clienti.
Fa un sondaj
Inainte de a incepe o afacere, trebuie sa-ti identifici cu exactitate clientii, nisa in care vei activa. Apoi, poti apela la o firma specializata pentru a face un sondaj si a stabili un numar aproximativ al potentialilor clienti care ar fi interesati de bunurile ori serviciile pe care doresti sa le oferi.
Angajeaza un contabil foarte bun
Unul dintre aspectele sensibile in antreprenoriat, in momentul lansarii unei afaceri este finantarea. Trebuie sa te asiguri ca te poti baza pe... mai mult
Luni, 24 August 2020, ora 10:47
Pandemia risca sa destabilizeze mediul de afaceri, dar solidaritatea ramane cuvantul cheie in astfel de momente: expertii EY isi pun la dispozitie toate cunostintele necesare, pentru ca fiecare proprietar de business sa gaseasca parghiile juridice si fiscale de redresare.
Mai exact, pentru a veni in sprijinul mediului de afaceri in aceste vremuri dificile, expertii EY vorbesc online despre obligatiile si cele mai bune practici care trebuie aplicate de catre angajatori in situatia actuala.
Acest prim webinar EY deschide seria de evenimente online menite sa sprijine mediului de afaceri in perioada urmatoare, cu informatii utile despre:
Provocarile mediului de afaceriImpactul starii de urgenta si al pandemiei COVID-19 asupra executarii contractelor Ce masuri pot lua angajatorii in relatia cu salariatii?Munca la distanta, concedii sau somaj tehnic?Decontarea indemnizatiilor platite de angajatori in aceste perioade de catre Stat din Fondul de garantare pentru plata creantelor salariale; cum vor recupera angajatorii acesti bani?Cum afecteaza restrictiile de calatorie mobilitatea personalului roman si strainConsecintele din perspectiva impozitului pe profit, TVA, impozitului pe venit, contributiilor socialePachete de masuri ale autoritatilor fiscale in domeniul impozitelor directe si indirecte pentru sprijinirea mediului de afaceri
Printre expertii care isi pun toate cunostintele la indemana ta se numara:
Alex Milcev - Liderul Departamentului de asistenta fiscala... mai mult
Joi, 19 Martie 2020, ora 11:06
1 din 2 romani din mediul urban ar vrea sa fie antreprenor, potrivit studiului realizat de iVOX in 2019. Acelasi studiu arata ca 70% dintre romani vad antreprenoriatul ca motorul cresterii economice pentru tara noastra. Dintre romanii salariati, mai mult de jumatate (50,6%) ar vrea sa devina antreprenori. 34% dintre angajati se gandesc sa isi deschida in tara propria afacere.
Tendinta este chiar mai puternica in randul tinerilor - Aproape 45% dintre studentii romani isi doresc ca dupa ce finalizeaza studiile sa porneasca o afacere, arata un studiu efectuat in cadrul unui proiect de integrare a studentilor pe piata muncii.
Statisticile vorbesc despre dorinta romanilor de a deschide o afacere si deveni antreprenori. Insa, de la dorinta si pana la realitate este uneori o cale lunga. Distanta dintre cele doua parti este uneori si mai mare pentru tineri, aflati la inceput de drum si cu multe intrebari.
Tinerii sub 23 de ani care conduc afaceri profitabile ne spun cum este antreprenoriatul la aceasta varsta
Alin Obaciu este la 20 de ani co-fondatorul Think AR, business-ul care realizeaza prin intermediul Realitatii Augmentate continut pentru brandurile care vor sa se diferentieze si sa se conecteze mai bine cu audienta lor. Afacerea condusa de Alin a generat in primele 5 luni de activitate incasari de peste 14.000 de lei.
"Pentru un antreprenor sub 25 de ani, un dezavantaj este castigarea increderii din partea primilor potentiali clienti. Un avantaj ar fi numarul... mai mult
Miercuri, 11 Martie 2020, ora 15:28