Compania Nationala Aeroporturi Bucuresti (CNAB), care administeaza cele doua aeroporturi ale Capitalei, a avut in primele noua luni pierderi de 49,6 milioane lei, de la un profit net de 333,3 milioane lei in perioada similara a anului trecut.
De asemenea, veniturile operationale au scazut de doua ori si jumatate, la 304,3 milioane lei, fata de 786 milioane lei, in perioada ianuarie-septembrie 2019.
Rezultatele financiare apar in raportul publicat de Fondul Proprietatea, actionar minoritar care detine 20% din actiunile companiei.
"Compania a publicat rezultatele financiare pentru primele noua luni ale anului 2020: venituri operationale de 304,3 milioane lei, EBIT negativ de 57,5 milioane lei si o pierdere neta de 49,6 milioane lei. Traficul de pasageri a scazut cu 66% fata de noua luni 2019, la doar 3,8 milioane de pasageri, iar traficul aerian s-a injumatatit, de asemenea, in aceeasi perioada", arata raportul FP.
Potrivit acestuia, compania a fost afectata puternic de criza actuala: numarul de pasageri si numarul de zboruri au inregistrat o scadere semnificativa de la inceputul pandemiei de COVID-19.
"ACI Europe, organismul care reprezinta industria aeroporturilor, estimeaza in cadrul unui raport din luna august 2020 ca traficul de pasageri a scazut cu 64,2% in prima jumatate a anului 2020 si ca a ajuns aproape de zero in trimestrul 2 2020, cu o scadere de 96,4% comparativ cu trimstrul 2 2019. Ca urmare a incercarilor de ridicare a restrictiilor in mod... mai mult
Duminica, 22 Noiembrie 2020, ora 14:04
Cele doua aeroporturi ale Capitalei, Otopeni si Baneasa, sunt administrate de un consiliu format din persoane care nu au experienta in domeniul aviatiei si al administrarii aeroporturilor. Numirea lor in functie se datoreaza altor "competente".
Compania Nationala "Aeroporturi Bucuresti" inregistreaza o pierdere de aproape 30 de milioane de lei din cauza pandemiei, iar investitiile s-au lasat asteptate in ultimii ani.
Compania Nationala "Aeroporturi Bucuresti" (CNAB) gestioneaza Aeroportul International "Henri Coanda" din Capitala si Aeroportul International Bucuresti Baneasa - Aurel Vlaicu, procesand astfel circa 75% din traficul aerian de pasageri. Statul roman, prin Ministerul Transporturilor, detine 80% din companie, iar Fondul Proprietatea, 20%. Fondul Proprietatea a fost infiintat de Guvernul Romaniei in decembrie 2005, pentru despagubirea persoanelor ale caror bunuri au fost expropiate, in mod abuziv, de regimul comunist. Statul roman a fost actionar unic, dar in prezent actiunile Fondului Proprietatea sunt tranzactionate la Bursa de Valori Bucuresti si London Stock Exchange.
Pandemia a redus drastic activitatea aeroportuara, iar CNAB a avut in primul semestru al acestui an pierderi de 27,4 milioane lei, fata de un profit net de 193,6 milioane lei in perioada similara a anului trecut. Inainte de pandemie, aeroportul Otopeni era, constant, aglomerat, iar specialistii sustin de ani de zile ca este nevoie de un nou terminal.
CNAB este administrata de un... mai mult
Sambata, 07 Noiembrie 2020, ora 00:00
Transportatorii aerieni globali au cerut marti testarea pentru Covid-19, pe aeroporturi, a tuturor pasagerilor curselor internationale, pentru inlocuirea carantinelor care, in opinia lor, amplifica scaderea traficului, transmite Reuters.
Testele cu antigen, rapide si ieftine, care pot fi administrate de personal non-medical, ar urma sa fie disponibile in urmatoarele saptamani si ar trebui sa fie distribuite potrivit unor standarde convenite la nivel global, afirmat seful Asociatiei Internationale a Transporturilor Aeriene (IATA), Alexandre de Juniac, intr-un birefing de presa sustinut online.
"Nu vedem o alta solutie care ar fi mai usoara sau mai eficienta", a spus Juniac.
Companiile aeriene, afectate grav de pandemie, preseaza guvernele sa adopte solutii alternative la restrictiile generalizate asupra calatoriilor, care impiedica inca redresarea traficului si care sunt inasprite in prezent in Europa pe fondul revenirii la crestere a imbolnavirilor.
Odata cu disponibilitatea testelor rapide cu antigen la preturi mici, chiar de 7 dolari, operatorii aerieni vor presa pentru ca folosirea lor sa fie sustinuta de Organizatia Aviatiei Civile (ICAO), agentia ONU care supravegheaza reglementarile aviatiei la nivel global.
IATA considera ca productia acestor teste poate sa fie marita la milioane de unitati pe zi, iar testele sa fie distribuite intre sfarsitul lunii octombrie si sfarsitul anului, "contribuind la salvarea partiala a sezonului de iarna", a declarat De... mai mult
Miercuri, 23 Septembrie 2020, ora 07:40
Compania Nationala Aeroporturi Bucuresti (CNAB) a anuntat, vineri, ca George Alexandru Ivan si-a dat demisia din functia de director general interimar, urmand sa asigure conducerea companiei pentru inca 30 de zile.
Compania a anuntat ca face aceste precizari avand in vedere informatiile aparute in mass-media.
Joi, a circulat informatia potrivit careia Ivan ar fi desemnat-o in locul sau pe Maria Mirela Dinu, care conduce Directia Investitii si Administrativ a CNAB.
"In data de 16 ianuarie 2020, in cadrul sedintei Consiliului de Administratie al CNAB, s-a luat act de demisia inaintata de catre domnul George Alexandru Ivan din functia de director general interimar", se arata in comunicat.
Conducerea companiei va fi asigurata in continuare, pana la urmatoarea sedinta a Consiliului de Administratie, de catre fostul director general interimar, dar nu mai mult de 30 de zile, de la data depunerii demisiei.
Astfel, Ivan, numit in aceasta functie in aprilie 2019, exercita si in prezent atributiile de director general al CNAB, fiind in preaviz. ...citeste mai departe despre "Seful interimar de la Aeroporturi Bucuresti si-a dat demisia" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 17 Ianuarie 2020, ora 15:01
Guvernul PNL sustine ca - in cazul in care va fi investit - va lua masuri pentru listarea la bursa a Hidroelectrica si a Companiei Nationale Aeroporturi Bucuresti (CNAB).
Hidroelectrica a inceput sa creasca sustinut, din punct de vedere economic, dupa ce, in anul 2012, au fost eliminati din sistem asa-zisii "baieti destepti" (care cumparau energie ieftin de la marele producator si o vindeau apoi scump catre alte institutii si catre privati).
Ulterior, Hidroelectrica a facut afaceri din ce in ce mai bune, ajungand ca, in 2018, sa obtina un profit de peste 1,9 miliarde de lei.
Problema listarii la bursa a acestei companii s-a mai ridicat in spatiul public. Dar de fiecare data s-au gasit oameni politici care sa spuna ca societatea "trebuie sa mai puna carne pe ea" inainte de a intra pe bursa.
Ei bine, liberalii par sa considere ca Hidroelectrica este, in sfarsit, pregatita sa mearga la Bursa.
Si tot o listare la Bursa sustin liberalii ca pregatesc si pentru Compania Nationala de Aeroporturi Bucuresti (CNAB), dupa cum se arata in programul de guvernale al PNL, obtinut de Ziare.com.
Si situatia acestei companii este buna si ar permite listarea. In 2018, spre exemplu, CNAB a facut afaceri de nu mai putin de 972.932.742 de lei si a obtinut - cu cei aproape 1.500 de angajati ai sai - un profit de 371.822.393 de lei.
Si in cazul CNAB se vorbeste de ani buni despre listarea la Bursa, fara ca acest lucru sa se intample, efectiv. ...citeste mai departe despre... mai mult
Joi, 24 Octombrie 2019, ora 17:10
Doi fosti directori generali ai Companiei Nationale "Aeroporturi Bucuresti" (CNAB) SA, Sorinel Ciobanu si Liviu Radu, au fost trimisi in judecata marti de procurori DNA intr-un dosar de coruptie. Acuzatiile vizeaza angajarea fictiva a unei persoane, dar si autonumirea in functii bine remunerate.
Sorinel Ciobanu este acuzat de abuz in serviciu si de folosirea functiei pentru favorizarea unor persoane, in forma continuata, fosta infractiune de conflict de interese, iar Liviu Radu de conflict de interese. In acelasi dosar, Cristina-Elena Neamtu, referent de specialitate in cadrul Serviciului Relatii Externe, din cadrul Directiei Relatii Externe a CNAB, este judecata pentru complicitate la abuz in serviciu si fals intelectual.
CNAB administreaza cele doua aeroporturi principale ale Romaniei: Aeroportul International Henri Coanda si Aeroportul International Aurel Vlaicu.
Acuzatiile DNA
Potrivit acuzatiilor DNA, Sorinel Ciobanu si-ar fi indeplinit in mod defectuos atributiile de serviciu prevazute de lege, in perioada 05 octombrie 2015 - 30 iunie 2016, in sensul ca:
- Ar fi dispus angajarea Cristinei-Elena Neamtu, incepand cu data de 06 octombrie 2015, in postul de referent de specialitate in cadrul Serviciului Relatii Externe, desi stia ca aceasta nu se va prezenta niciodata la locul de munca;
- Dupa terminarea perioadei de proba, acesta ar fi aprobat un raport si ar fi emis o decizie din care rezulta ca Neamtu si-ar fi indeplinit cu seriozitate atributiile de... mai mult
Marti, 01 Octombrie 2019, ora 11:51
Aeroportul Henri Coanda din Bucuresti este plasat pe locul 129 din 132, intr-un top realizat de AirHelp la nivel mondial, in timp ce TAROM, operatorul roman de transport aerian, ocupa locul 55 din 72, se arata intr-un comunicat remis, joi, AGERPRES.
AirHelp, cea mai mare organizatie din lume care se ocupa de drepturile pasagerilor companiilor aeriene, publica anual clasamentul care evalueaza companiile aeriene si aeroporturile din toata lumea, in baza datelor despre calitatea serviciilor, punctualitatea decolarilor si aterizarilor, gestionarea reclamatiilor pasagerilor, precum si oferta in ceea ce priveste zona de retail si produsele disponibile, luand in considerare atat serviciile la bord cat si dupa aterizare.
Cea mai bine cotata companie aeriana in clasamentul AirHelp Score 2019 este Qatar Airways, lider si in 2018, datorita punctualitatii si coerentei in procesarea eficienta a reclamatiilor.
TAROM se situeaza pe pozitia a 55-a (fata de 49 in 2018) din 72 de operatori la nivel international. Compania aeriana a obtinut 8 pentru calitatea serviciilor (fiind printre primele clasate din acest punct de vedere), 7.3 pentru punctualitate si doar 3.9 pentru procesarea cererilor de despagubire solicitate de catre pasageri (la acest capitol fiind printre companiile aeriene cu cel mai mic scor).
Dintre cele 132 de aeroporturi analizate, pasagerii au beneficiat de cea mai buna experienta in Aeroportul International Hamad, Aeroportul International Tokyo-Haneda si... mai mult
Joi, 09 Mai 2019, ora 13:07
Greva personalului de securitate de la aeroporturile din Dusseldorf, Koln-Bonn si Stuttgart a provocat joi perturbari serioase traficului aerian din Germania.
Aproape 640 de zboruri, adica mai mult de jumatate din cele 1.050 de zboruri programate pentru ziua de joi la cele trei aeroporturi, au fost anulate, astfel ca aproximativ 100.000 de pasageri ar putea fi afectati de greva care a inceput la ora 03:00 (02:00 GMT) si ar urma sa dureze pana la miezul noptii (23:00 GMT), informeaza AFP.
Agentia de presa DPA subliniaza ca greva de la aeroporturile Dusseldorf, Koln-Bonn si Stuttgart ar putea sa afecteze activitatea si pe alte aeroporturi pentru ca avioanele care trebuiau sa decoleze de pe cele trei aeroporturi nu vor putea ajunge la destinatiile lor secundare de unde sa-si continue zborurile. In consecinta, aeroportul Tegel din Berlin a fost nevoit sa anuleze 90 de zboruri, iar alte patru zboruri au fost anulate pe aeroportul Schoenefeld.
"Informati-va cu privire la statutul zborului dumneavoastra inainte de a ajunge la aeroport", i-a indemnat pe pasageri compania Berlin Airport Service.
Sindicatul Verdi, care reprezinta 23.000 de agenti de securitate aeroportuara, doreste introducerea unui salariu minim orar de 20 de euro, fata de nivelul actual de 17 euro. In schimb, Asociatia Federala a Companiilor de Securitate Aeriana din Germania (BDLS) a propus o crestere a salariului orar cuprinsa intre 2 si 8,1%.
Urmatoarea runda de negocieri intre sindicatul Verdi... mai mult
Joi, 10 Ianuarie 2019, ora 10:46
Compania Nationala de Aeroporturi Bucuresti (CNAB) a anuntat, joi dimineata, ca directorul general Dan-Dumitru Baciu a demisionat.
"Demisia este un lucru obisnuit atunci cand exista un decalaj intre nivelul asteptarilor si ceea ce poate fi livrat", a declarat Dan-Dumitru Baciu.
Acesta fusese numit in functie pe 12 februarie, in acest an, dupa ce predecesorul sau, Bogdan Mandrescu, demisionase la randul sau.
Tot in luna februarie a acestui an Ministerul Transporturilor a facut publice, cu mare intarziere, rezultatele unor controale pe care Corpul sau de Control le facuse in perioada 2013-2017 la Aeroportul Otopeni, parte a CNAB. In timpul respectivelor verificari, specialistii ministerului descoperisera, printre altele, ca:
- mai multi angajati, inclusiv din randul celor din conducere, incasasera fara drept sute de mii de lei
- parte dintre angajati nu veneau la serviciu (spre exemplu, o angajata muncise doar 112 minute intr-un an si jumatate)
- in perioada 2016 - august 2017, CNAB a realizat doar un procent de 0,03%, respectiv 0,16% din investitiile in infrastructura aeroportuara, desi pentru fiecare an al perioadei mentionate au fost prevazute sume cuprinse intre 201 si 267 milioane de lei.
In ciuda solicitarilor Ziare.com, Ministerul Transporturilor a refuzat sa comunice ce masuri a luat, in acest caz.
Probleme pe aeroporturi au fost si in timpul mandatului lui Dan-Dumitru Baciu. Spre exemplu, in aprilie, o pista a aeroportului Otopeni a fost... mai mult
Joi, 04 Octombrie 2018, ora 09:48