Autoritatea de Investigatii si Analiza pentru Siguranta Aviatiei Civile (AIAS) a publicat recent raportul final de investigatie referitor la un incident grav ce a avut loc in 13 octombrie 2016, la ora 21:16, pe aeroportul International "Henri Coanda" din Bucuresti.
In incident a fost implicat un avion de tip ATR al TAROM care se pregatea sa decoleze cu 38 de pasageri si patru membri ai echipajului spre Iasi. Dupa imbarcarea pasagerilor, efectuarea rulajului si alinierea la pista, aeronava a inceput rulajul pentru decolare dar, dupa scurt timp, echipajul a intrerupt decolarea ca urmare a sesizarii unor vibratii la una dintre roti (roata de bot).
Dupa intreruperea decolarii aeronava a degajat pista pe la capatul acesteia si s-a intors pe platforma la pozitia de parcare. Ulterior, s-a procedat la controlul amanuntit al pistei de si au fost gasite elemente metalice si cioburi de sticla care au fost identificate ca fiind resturi de balize marginale. S-a constatat lipsa unor balize, toate de pe latura de sud a pistei.
Potrivit raportului AIAS, "incidentul grav s-a produs ca urmare a alinierii si a rulajului pentru decolare pe linia balizajului luminos marginal dreapta al pistei". Cu alte cuvinte echipajul a aliniat gresit aeronava pe pista, pe linia balizajului si nu pe cea din centrul caii de rulare.
Traseul urmat de aeronava pe pista de decolare. Foto: aias.gov.ro
Urmarea a fost distrugerea a sase elemente metalice si de sticla (balize luminoase de la marginea... mai mult
Marti, 22 Iunie 2021, ora 22:30
Romania ar putea pierde finantarea de 1,4 miliarde de lei oferita de Agentia Japoneza de Cooperare Internationala pentru constructia Magistralei 6 de metrou pana la Aeroportul International "Henri Coanda", avertizeaza consultantul japonez angajat de Metrorex pentru a superviza proiectul si Ministerul de Externe.
Ministrul Transporturilor, Catalin Drula, declara recent ca realizarea tronsonului dintre statia Tokyo, situata in apropierea complexului comercial Baneasa, si Aeroportul "Henri Coanda" nu se justifica economic, in contextul in care urmeaza sa fie construit un nou terminal, iar trenul pana la Otopeni a fost dat in functiune de CFR.
Japonezii de la Padeco, angajati de Metrorex sa supervizeze acest proiect, avertizeaza ca renuntarea la sectiunea dintre statiile Tokyo si Aeroportul Otopeni ar putea duce la pierderea finantarii acordate de Agentia Japoneza de Cooperare Internationala acum mai bine de zece ani. In plus, banii nu pot fi transferati catre alte proiecte, iar decizia "va avea impact asupra relatiei cu Japonia", avertizeaza cei de la Padeco intr-o scrisoare care a ajuns la Ministerul Transporturilor noteaza Digi24.
Ministerul de Externe a transmis ca japonezii au facut cunoscut faptul ca refuza orice modificare suplimentara a termenilor proiectului si este gata sa retraga fondurile pentru a le directiona catre proiecte din alte tari. Mai mult, daca japonezii retrag imprumutul, Romania pierde taxele de angajament platite anual pentru mentinerea... mai mult
Miercuri, 03 Februarie 2021, ora 10:56
Trei operatori feroviari vor avea trenuri pe linia Gara de Nord - Aeroportul Otopeni. Receptia investitiei va avea loc vineri, 4 decembrie.
Pe aceasta ruta vor circula trei operatori, unul de stat si doi privati. Mai precis, CFR Calatori, Transferoviar Calatori si Regio Trans sunt companiile care vor opera linia ferata de la gara la aeroport, potrivit Digi24.
CFR Calatori va opera aceasta linie cu Sagetile Albastre, in timp ce transportatorii privati vor introduce garnituri vechi de 40 de ani.
Ministrul Transporturilor, Lucian Bode, a anuntat ca vineri, 4 decembrie, va avea loc receptia lucrarilor terminate la calea ferata care uneste Gara de Nord din Bucuresti cu Aeroportul Otopeni.
"In baza ultimelor discutii pe care le-am avut cu CFR Infrastructura pot sa va spun ca vineri dimineata se va realiza receptia la terminarea lucrarilor pentru tot ceea ce s-a realizat pe linia de cale ferata Gara de Nord-Otopeni", a declarat Lucian Bode, ministrul Transporturilor, la Radio Romania Actualitati.
Klaus Iohannis, Ludovic Orban si Lucian Bode au testat in 21 septembrie trenul pe ruta Gara de Nord - Aeroportul International Henri Coanda.
Ministrul Transporturilor Lucian Bode declara, tot in septembrie, ca linia de cale ferata ar putea fi data in folosinta in 12 decembrie, odata cu noul mers al trenurilor. El spunea ca distanta dintre Gara de Nord si Aeroport va fi parcursa in 15-17 minute.
Citeste si: Oficial: 6,33 miliarde de lei alocati pentru metroul spre... mai mult
Joi, 03 Decembrie 2020, ora 13:21
Presedintele Klaus Iohannis, premierul Ludovic Orban si ministrul Transporturilor, Lucian Bode au testat luni, 21 septembrie, trenul pe ruta Gara de Nord - Aeroportul International Henri Coanda. Presedintele Iohannis a precizat ca aceasta este prima linie de cale ferata construita de la zero in Romania dupa 1984.
Update:
Principalele declaratii ale presedintelui Klaus Iohannis:
-Iata ca planul de relansare economica incepe sa isi arate si partea practica. Pentru a sublinia importanta dezvoltarii infrastructurii feroviare, am participat la un nou test pe singura linie de cale ferata construita din 1984 incoace, dupa cum a spus ministrul Transporturilor.
-Noi dorim sa dezvoltam Aeroportul International, dar e nevoie sa poti sa ajungi in aeroport in conditii foarte bune, in conditii predictibile. De aceea, legatura de la Gara de Nord la aeroport este esentiala.
-Romania are nevoie de o dezvoltare economica sustenabila, puternica si pentru asta este nevoie de infrastructura de transport, iar pentru a putea realiza aceasta infrastructura de transport avem o sansa enorma, acum in anii care urmeaza, cand putem sa folosim banii europeni care ne sunt pusi la dispozitie.
-Trebuie sa recunoastem ca bani europeni am avut si pana acum, doar vointa politica pana acum a fost putina. Daca ne gandim doar ca din 2016 pana in 2019 s-a realizat din aceasta linie 11% si, in niciun an de cand a venit guvernului liberal, s-a realizat practic tot restul, linia este ca si realizata,... mai mult
Luni, 21 Septembrie 2020, ora 13:35
Oamenii care ajung pe Aeroportul Henri Coanda dintr-un motiv sau altul isi pot da seama cu usurinta ca autoritatile se lupta cu virusul care a speriat intreaga lume doar cu cateva afise. Asta pentru ca termoscanerele intarzie.
Putini sunt oamenii care poarta masca chiar si acum. Oamenii cred ca sunt departe de pericol.
"La chinezi, situatia este foarte tensionata, noi ne credem putin protejati pentru ca suntem foarte departe de centrul acesta de infectie, dar ar trebui intr-adevar (...) ar fi o metoda de detectie (prezenta scanerelor termice, n.r.), dar l-am auzit pe domnul Streinu-Cercel ca nu are eficienta scontata, stiintific s-a demonstrat ca nu", explica un barbat in aeroport, care poarta masca de protectie.
Recent, autoritatile au anuntat ca vor fi cumparate termoscanere pentru toate cele 16 aeroporturi din tara.
Pana cand acestea vor ajunge, nu exista nicio modalitate prin care pot fi identificati cei care au febra sau gripa. Oamenii care prezinta aceste simptome pot ruga orice angajat al aeroportului sa cheme un medic, doar asta doar daca doresc acest lucru.
De mentionat este ca termoscanerele mai intarzie.
Ministrul interimar de Interne Marcel Vela a precizat ca spera ca, pana luni, OUG care permite cumpararea scanerelor termice sa fie deblocata de cei de la consiliul legislativ si sa emita avizul necesar astfel incat actul normativ sa fie publicat in Monitorul Oficial si sa inceapa achizitia. ...citeste mai departe despre "Cum termoscanerele... mai mult
Duminica, 09 Februarie 2020, ora 14:52
Ministrul Transporturilor, Lucian Bode, a criticat in termeni duri modul in care se desfasoara activitatea si serviciile de care au parte calatorii in Aeroportul Otopeni, el spunand ca in spatele jetoanelor folosite in parcare se afla evaziune fiscala, ca pasagerii nu au carucioare pentru a-si transporta bagajele, iar firmele de handling au miste "amarate de autobuze de stai sa cazi din ele".
"Trebuie sa rezolve problema parcarii. Urgent! Suntem singurul aeroport dintr-o capitala de republica cu acele nenorocite de jetoane care nu vreau sa spun si ce produc in spate: evaziune fiscala", a afirmat ministrul Transporturilor joi seara, intr-o emisiune la Realitatea Plus.
Intrebat cati bani "se fura" prin folosirea jetoanelor, Lucian Bode a raspuns: "Nu-s eu in masura sa spun ca se fura bani, dar spun ca acele jetoane nu cred ca sunt normal a fi folosite in Romania anului 2020, cred ca trebuie un sistem modern pentru parcare".
Lucian Bode a criticat si aspecte precum curatenia sau firmele de handling.
"Trebuie intervenit de urgenta la contractul privind curatenia. Ai un contract, te rog frumos sa te tii de toate prevederile contractuale, pentru ca in Otopeni curatenia a lasat de dorit. Nu mai vorbesc ca erau situatii in care-mi trimiteau si mie cetateni imagini, mesaje ca nu au acele nenorocite de carucioare, nu gaseai un carucior si erau cu miile oameni care doreau sa-si transporte bagajele. Firmele de handling iar, trebuie discutat acolo, sa vezi cum tu iti... mai mult
Joi, 30 Ianuarie 2020, ora 23:09
Circulatia rutiera in zona Aeroportului Otopeni va fi modificata, incepand de luni, in urma demararii de catre CFR a lucrarilor pentru calea ferata intre aeroport si Gara de Nord.
"In vederea demararii de catre CFR a lucrarilor pentru legatura feroviara intre Aeroportul Henri Coanda si Gara de Nord, incepand de luni, 2 septembrie, orele 12:00, se schimba prioritatea de circulatie in actualul sens giratoriu de la iesirea din aeroport, prioritate urmand sa aiba autovehiculele care parasesc zona aeroportului", a informat intr-un comunicat Compania Nationala Aeroporturi Bucuresti, care administreaza aeroportul.
De asemenea, fluxul principal de acces la aeroport dinspre Bucuresti va fi usor modificat.
"Recomandam conducatorilor auto care se deplaseaza in zona sa acorde atentie sporita semnelor de circulatie amplasate si semnalelor agentilor de la politia rutiera. Precizam faptul ca masurile anuntate au fost luate pentru siguranta pasagerilor, carora le cerem scuze pentru disconfortul creat", mai arata aeroportul.
Compania Nationala Aeroporturi Bucuresti si-a inceput activitatea in 2010 si asigura coordonarea operationala si managementul celor doua aeroporturi ale Capitalei. ...citeste mai departe despre "Circulatia e modificata de azi in zona Aeroportului Otopeni. CFR incepe lucrarile la calea ferata" pe Ziare.com mai mult
Luni, 02 Septembrie 2019, ora 08:34
Aeroportul International Henri Coanda Bucuresti a anuntat, vineri, modificari ale fluxurilor rutiere de acces la/de la aeroport, odata cu demararea de catre CFR a lucrarilor pentru calea ferata intre aeroport si Gara de Nord, astfel ca fluxul principal de acces la aeroport dinspre Bucuresti va fi modificat incepand din 2 septembrie.
"In vederea demararii de catre CFR a lucrarilor pentru legatura feroviara intre Aeroportul Henri Coanda si Gara de Nord, incepand de luni, 2 septembrie, orele 12:00, se schimba prioritatea de circulatie in actualul sens giratoriu de la iesirea din aeroport, prioritate urmand sa aiba autovehiculele care parasesc zona aeroportului", a informat intr-un comunicat Compania Nationala Aeroporturi Bucuresti, care administreaza aeroportul.
De asemenea, fluxul principal de acces la aeroport dinspre Bucuresti va fi usor modificat.
"Recomandam conducatorilor auto care se deplaseaza in zona sa acorde atentie sporita semnelor de circulatie amplasate si semnalelor agentilor de la politia rutiera. Precizam faptul ca masurile anuntate au fost luate pentru siguranta pasagerilor, carora le cerem scuze pentru disconfortul creat", mai arata aeroportul.
Compania Nationala Aeroporturi Bucuresti si-a inceput activitatea in 2010 si asigura coordonarea operationala si managementul celor doua aeroporturi ale Capitalei. ...citeste mai departe despre "Atentie, soferi! Se modifica accesul rutier in aeroportul Otopeni" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 30 August 2019, ora 14:46
Compania Nationala Aeroporturi Bucuresti va instala sase porti de control automat al pasapoartelor - Automatic Border Control (ABC) - care permit pasagerilor cu pasapoarte biometrice sa treaca fara sa mai stea fata in fata cu un politist de frontiera, iar pana la jumatatea lunii iulie, cele doua zone de control de frontiera vor fi comasate, a declarat, pentru AGERPRES, purtatorul de cuvant al CNAB, Valentin Iordache.
"Impreuna cu colegii de la Politia de Frontiera, vom instala o baterie de sase porti de control automat al pasapoartelor, acele Automatic Border Control (ABC), care permit celor care au pasaport biometric sa treaca fara sa mai stea fata in fata cu un politist de frontiera. Este o facilitate pe care eu o caut de cate ori merg pe un aeroport din strainatate, pentru ca, de regula, acolo nu se mai sta la coada", a spus Iordache.
Purtatorul de cuvant al CNAB a vorbit si despre o serie de reparatii si interventii care s-au facut in ultimul timp la Aeroportul International Henri Coanda.
"Am avut o actiune de igienizare acum o luna in care s-au zugravit si s-au asfaltat anumite zone, s-au zugravit zone din interior, s-au schimbat usile de la parcare, s-a schimbat signalistica. De asemenea, parcarea de la Sosiri, etajul acela care era cel mai afectat, a fost reasfaltat si se cunoaste si, bineinteles, s-a facut marcarea din nou. S-au inlocuit banchete, s-a inlocuit gresie, s-au cumparat in sfarsit acele 150 de carucioare - e adevarat ca a durat putin mai mult,... mai mult
Duminica, 30 Iunie 2019, ora 12:55