Toate pamanturile gestionate de Agentia Domeniilor Statului se afla trecute intr-un banal fisier Excel, pe care oricine poate sa-l modifice, atrage atentia ministrul Agriculturii, Nechita-Adrian Oros.
"La ADS este jale. Toate zestrea Romaniei gestionata de ADS este intr-un Excel pe care oricine, fie din greseala, fie din rea vointa poate sa il modifice. Am intrebat la ADS care este suprafata administrata, cat este intabulata si cat este concesionata. (...)
Avem in administrare 319.390 hectare, intabulate si cadastrate 111.643 hectare, deci o treime, concesionate 230.424 de hectare, iar 90.000 de hectare sunt in diferite stadii de arenda sau situatia lor este necunoscuta.
Am vazut si redeventele. Ele sunt intre 300 si 800 de kg de grau/ha. Am intrebat si cate hectare au fost concesionate tinerilor fermieri si mi s-a raspuns: zero.
Terminam analiza destul de repede, avem deocamdata date partiale. Vreau sa primesc raportul final si pe urma anuntam tot ce s-a gasit. O sa va transmitem exact de unde am pornit, pentru ca, daca vrem sa facem strategii, trebuie sa stim pe ce stam", a subliniat Oros, intr-un interviu acordat Agerpres.
In ceea ce priveste controalele demarate la Casa de Comert Unirea si la Bursa de Peste de la Tulcea, seful MADR a anuntat ca acestea nu au fost inca finalizate, insa Comisia Europeana a transmis Romaniei sa returneze fondurile europene cheltuite pentru Bursa de la Tulcea, respectiv 5 milioane de euro.
"Din pacate, inca nu am... mai mult
Duminica, 15 Decembrie 2019, ora 19:00
Tranzactiile cu terenuri agricole sunt blocate in momentul de fata intrucat nu au aparut normele de aplicare a Legii 17/2014 privind unele masuri de reglementare a vanzarii-cumpararii terenurilor agricole situate in extravilan, insa ministrul Agriculturii promite ca aceste reglementari vor aparea in cateva zile.
"Normele metodologice pe legea vanzarilor terenurilor agricole vor aparea in cateva zile. Au fost agreate de toate ministerele si este o chestiune de zile, dupa care trebuie publicate in Monitorul Oficial", a declarat, joi, vicepremierul Daniel Constantin, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, prezent la conferinta organizata de LAPAR.
Legea 17/2014 privind unele masuri de reglementare a vanzarii-cumpararii terenurilor agricole situate in extravilan si de modificare a Legii nr. 268/2001 privind privatizarea societatilor comerciale ce detin in administrare terenuri proprietate publica si privata a statului cu destinatie agricola nu se aplica din lipsa normelor de aplicare. De asemenea, Agentia Domeniilor Statului (ADS), cea care va regla piata funciara din partea statului, trebuie sa treaca in subordinea premierului.
Din pacate, o mare parte a agricultorilor romani se plang ca Legea 17 este "o lege antinationala pentru majoritatea romanilor" si cer imbunatatiri pentru a evita instrainarea terenurilor.
"Pamantul este principalul mijloc de productie, este un bun national ce nu trebuie instrainat. Sunt deja vandute strainilor peste un milion de... mai mult
Joi, 15 Mai 2014, ora 15:40
Ministerul Agriculturii va promova in Parlament o serie de modificari la proiectul de lege pentru vanzarea terenurilor agricole, precum anulabilitatea vanzarii unui teren daca pretul este mai mic decat in oferta de vanzare, pastrarea ADS si infiintarea unei directii pentru terenuri peste 30 de hectare.
Masurile sunt cuprinse intr-o nota prezentata, miercuri, Guvernului de catre ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, privind modificarile pe care ministerul de resort le va propune, mai intai, comisiei parlamentare de agricultura din Senat si, ulterior, in Camera Deputatilor legate de actualul proiect al legii de vanzare a terenurilor agricole catre persoanele fizice, ca urmare a solicitarii de reexaminare formulate de presedintele Traian Basescu.
Basescu: Europenii sa poata cumpara terenuri in Romania in conditii similare celor din UE
Nota releva ca noua forma a legii va stabili ca vanzarea terenului la un pret mai mic ori in conditii mai avantajoase decat cele aratate in ...citeste mai departe despre "Modificari la Legea terenurilor: Terenul nu poate fi vandut mai ieftin ca in oferta (Video)" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 15 Ianuarie 2014, ora 21:23
Ministerul Agriculturii va promova in Parlament o serie de modificari la proiectul de lege pentru vanzarea terenurilor agricole, precum anulabilitatea vanzarii unui teren daca pretul este mai mic decat in oferta de vanzare, pastrarea ADS si infiintarea unei directii pentru terenuri peste 30 hectare.
Masurile sunt cuprinse intr-o nota prezentata, miercuri, Guvernului de catre ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, privind modificsarile pe care ministerul de resort le va propune, mai intai, comisiei parlamentare de agricultura din Senat si, ulterior, in Camera Deputatilor legate de actualul proiect al legii de vanzare a terenurilor agricole catre persoanele fizice, ca urmare a solicitarii de reexaminare formulate de presedintele Traian Basescu.
Nota releva ca noua forma a legii va stabili ca vanzarea terenului la un pret mai mic ori in conditii mai avantajoase decat cele aratate in oferta de vanzare atrage anulabilitatea vanzarii.
Ministrul a explicat ca va introduce aceasta clarificare dupa ce presedintele, a carui "logica" nu a inteles-o, a afirmat ca dreptul de preemptiune poate fi vandut la un pret mult mai mic dupa ce este epuizat.
Titlul legii va fi modificat pentru o mai mare claritate, urmand sa se refere la terenurile aflate in extravilanul localitatilor, cu un regim aplicabil atat persoanelor fizice, cat si persoanelor juridice, iar Agentia Domeniilor Statului (ADS) nu va mai fi transformata intr-o agentie de reglementare a pietei funciare, ci isi... mai mult
Miercuri, 15 Ianuarie 2014, ora 16:00
Legea vanzarii terenurilor agricole catre straini a fost retrimisa de presedintele Traian Basescu in Parlament. Totusi, dupa 1 ianuarie 2014, cetatenii UE au "unda verde" la achizitionarea terenurilor din Romania, odata cu liberalizarea pietei funciare. Agricultorii sunt de parere ca aceasta intarziere nu va avea niciun efect pe piata, intrucat legea nu ii afecta cu nimic pe straini, ci le punea piedica tot romanilor.
Laurentiu Baciu, presedintele Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR) este de parere ca, noile reglementari sunt atat de stufoase, incat un fermier roman are nevoie de "o teza de doctorat pentru a vinde o bucata de teren".
"Conform Tratatului de Aderare, vanzarea terenurilor de catre straini este libera de la 1 ianuarie 2014. Legea pe care au facut-o autoritatile nu rezolva problema strainilor, ci accesul era tot liber. Aplicarea legii ingreuna accesul la terenurile noastre, tot romanilor. Iti trebuie o lucrare de doctorat sa poti vinde o bucata de pamant. Noi, asociatiile, cerusem ca in lege sa fie prevazute cateva posibilitati de ingradire a accesului strainilor la pamantul romanesc. Fiecare tara isi conserva proprietatea, pentru ca daca ne uitam in Constitutie vedem ca pamantul este un bun national, doar la noi, din lege nu reiesea asta", a declarat Laurentiu Baciu pentru Business24.
Potrivit sefului celei mai importante asociatii de producatori agricoli din Romania, legea aflata in discutie transforma statul intr-o... mai mult
Miercuri, 08 Ianuarie 2014, ora 12:03
Agentia Domeniilor Statului, aflata in subordinea ministerul Agriculturii, devine istorie si in locul ei apare Autoritatea pentru Administrarea si Reglementarea Pietei Funciare, sub coordonarea premierului Romaniei. Mutarea ar urma sa fie facuta printr-o ordonanta de urgenta, proiectul fiind, in prezent, in dezbatere pe site-ul Ministerului Agriculturii.
Terenurile agricole sunt o investitie "la moda". Politicieni precum Traian Basescu, Elena Udrea, dar si bancheri sau avocati precum Mugur Isarescu sau Valeriu Stoica, au investit masiv in afacerile din agricultura. In conditiile in care, piata terenurilor devine la fel de "pretioasa" ca si cea a aurului, controlul asupra acesteia este la fel de important. Premierul Ponta devine "baron" pe una dintre cele mai importante afaceri din 2014, terenurile agricole.
Agentia Domeniilor Statului trece, in prezent, printr-o schimbare de conducere. Dupa demiterea din functie a directorului institutiei si numirea in functie a lui Harambie Mitea, fost prefect de Sibiu si Neamt, sustinut de PNL, institutia se desfiinteaza. Totusi, noua autoritate va prelua activitatea si personalul ADS, insa va primi "noi sarcini" pe piata funciara.
Presedintele LAPAR a declarat pentru Business24 ca nu crede ca institutia va functiona mai bine sub administrarea directa a premierului Ponta.
"La minister mai exista Corpul de Control al premierului care mai verifica si publica activitatea ADS-ului, dar la premierul nu va mai verifica nimeni.... mai mult
Vineri, 15 Noiembrie 2013, ora 12:53
Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a confirmat informatiile prezentate in exclusivitate de Business24, potrivit carora directorul ADS, Stefan Mogos, a fost demis din functie.
"Astazi a fost inlocuit si demis directorul ADS. Simteam nevoia imbunatatirii activitatii ADS", a declarat ministrul Daniel Constantin.
Ofiterii de la Directia Generala Anticoruptie au facut perchezitii la Ministerul Agriculturii, Federatia Agrostar si Agentia Domeniilor Statului (ADS). Potrivit ministrului este vorba de verificarea unor achizitii de bunuri facute de Agentia Domeniilor Statului in perioada iulie - septembrie, ce au fost verificate si de Corpul de Control al Ministrului.
Ministrul nu stie de tranzactii de terenuri, ci de achizitie de bunuri
Ministrul Constantin a tinut sa precizeze ca ancheta facuta de DNA la Ministerul Agriculturii nu vizeaza activitatea ministerului si nici pe cea a vreunui consilier. In plus, Constantin a infirmat zvonurile potrivit carora ancheta ar avea legatura cu tranzactia unor terenuri.
"Nu s-a perturbat cu nimic activitatea Ministerului Agriculturii. A fost vizata activitatea ADS verificata de Corpul de Control. Este vorba de achizitii facute in iulie - septembrie de Agentia Domeniilor Statului. Niciun angajat din minister nu a fost chemat la declaratii", a declarat ministrul Daniel Costantin.
In aceasta dimineata, aa ministerul Agriculturii procurorii DNA au verificat si au ridicat documente de la biroul consilierului care... mai mult
Vineri, 01 Noiembrie 2013, ora 16:27
Datele prezentate de Agentia Domeniilor Statului despre cei mai mari arendasi ai statului nu contin nume sonore, cum ar fi fost de asteptat. Din top lipsesc "mosieri cu experienta" precum Culita Tarata sau Ioan Nicolae.
Potrivit ADS, acestia sunt, in prezent, cei mai mari parteneri contractuali ai agentiei, ale caror contracte nu sunt contestate: Agroexpert Industry, Agro Seed, Agro Industrie&Company.
Cine sunt necunoscutii care au devenit, peste noapte, "baietii destepti din agricultura"
Agroexpert Industry este o companie infiintata in 2011, ce are sediul social in Bucuresti in sectorul 1. Compania are trei actionari, fiecare cu o cota de participare de 33,3%: Doicescu Bogdan Alexandru in varsta de 24 de ani, Sache Mircea de 33 de ani si Bodarcea George, in varsta de 83 de ani. Adminstratorul companiei este Sache Mircea.
Potrivit datelor raportate la Registrului comertului, compania avea in 2012 un singur salariat, profit net de 0 lei si o pierdere bruta de 121.890 lei raportata la o cifra de afaceri de 0 lei.
Agro Seed Muntenia este o firma inregistrata la Registrul Comertului in 2008 ce are sediul social in Bucuresti, sectorul 1. Firma este detinuta Boiangiu Veronica Adina, in varsta de 38 de ani.
Societatea comerciala avea, la finalul anului trecut, 44 de angajati si un profit net de 2.479.263 de lei (560.000 de euro), raportat la o cifra de afaceri de 12.981.366 de lei (2,9 milioane de euro).
Agro Industrie&Company - are sediul social tot... mai mult
Joi, 04 Iulie 2013, ora 07:14
Pe langa subventii mai mari cu 25% sau prime de instalare de pana la 70.000 de euro, tinerii fermieri ar putea primi si pamant din partea statului, doar, doar sa fie lucrat. Propunerea vine din parte Consiliului National pentru IMM-uri, dar este contestata de jucatorii din piata.
Mai exact, tinerii care au pana in 40 de ani si sunt intresati sa inceapa un business in agricultura ar putea primi, gratuit, de la stat, 50 de hectare de teren pentru 10 ani, cu obligativitatea de a lucra terenul respectiv. Initiatorul proiectului, vicepresedintele CNIPMMR, Florin Jianu a precizat ca propunerea este in prezent analizata de Ministerul Agriculturii.
"Urmeaza sa fie operationalizata de minister. Noi am stabilit ca exista o suprafata larga de teren care poate fi portionata si data catre intreprinzatori. Criteriile nu sunt inca stabilite. Exista obligativitatea ca acel teren sa fie lucrat. El este dat cu titlul de gratuitate pentru 10 ani de zile. Termenul se poate extinde", a declarat pentru Business24 Florin Jianu, vicepresedinte CNIPMMR.
Reprezentantul Consiliului pentru IMM-uri a explicat faptul ca in normele metodologice vor puse niste conditii pentru tinerii care ar putea primi terenuri de la stat.
"Trebuie sa fie legat de o firma din domeniul agriculturii, trebuie sa fie legat de un tanar care, fie a mai lucrat in domeniu, fie are niste cursuri de specializare. Dorinta noastra este ca agricultura sa treaca in ceea ce se numeste zona alba a economiei. Agricultura... mai mult
Miercuri, 19 Iunie 2013, ora 08:00