BNR a reactionat, miercuri, la noul atac al premierului Mihai Tudose la adresa bancilor.
Potrivit lui Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR, declaratia sefului Executivului, de marti seara, este una "neinspirata".
"Eu sunt intr-o vacanta (...) si ma uit in jur si nu miroase a ciment, nu sunt macarale", a declarat la Antena 3 Adrian Vasilescu, dand de inteles ca in locul in care se afla in concediu nu se construieste nimic. "Peste tot unde relatia dintre banca si comunitate nu e foarte importanta nu miroase a ciment", a mai afirmat el, sugerand ca in acele locuri nu se construieste nimic, nu se fac investitii.
Legat de bancile ponegrite de premier, Vasilescu a atras atentia ca "luna de luna Guvernul se imprumuta la banci (...), apoi plateste darile, da banii inapoi. E o relatie benefica intre banci si Guvern".
In acest context, spune Vasilescu, declaratia premierului Tudose e "neinspirata" si "inteleg ca e declaratia unui intelectual care nu are de-a face cu bancile. A avut un incident nefericit, astfel de lucruri se intampla.
Bancile se misca in orice tara, si la noi, in functie de cat le lasa legile sa le miste. Nu am auzit pe nimeni de la Guvern ca bancile ar incalca legea", a mai adaugat Vasilescu.
Acesta a mai punctat ca e adevarat ca "legile noastre sunt interpretabile, laxe" si ca bancile au "avocati buni", care le ajuta sa inteleaga bine cum functioneaza legile, dar ca "exista in Romania o institutie, care e a Guvernului, ANPC, care are... mai mult
Miercuri, 30 August 2017, ora 11:45
Romania trebuie sa majoreze salariile, pentru ca nu poate ramane cu o forta de munca descurajata, avand in vedere ca tara se situeaza pe penultimul loc in Europa, cu 5,4 euro platiti pentru ora de munca, doar inaintea Bulgariei, insa exista riscul ca guvernul sa ajunga in situatia de "a da cu o mana si sa ia cu doua maini", a declarat
consultantul de strategie al BNR, Adrian Vasilescu, duminica, la Digi24.
Vasilescu a mai spus ca Executivul trebuie sa apese mai multe pedale, nu doar cea a salariilor, ci si a vitezei cresterii economice, care sa se mentina sustenabila.
Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a afirmat miercuri ca majorarile salariale sunt inevitabile in Romania, deoarece in marile sectoare ale economiei este o criza de forta de munca, insa acestea trebuie tinute sub control, pentru a ramane rezonabile si trebuie pastrate echilibrele macroeconomice.
Vasilescu a citat date publicate de Eurostat, potrivit carora Romania se situeaza pe penultimul loc in Europa la salarii, cu 5,4 euro pe ora de munca, depasind doar Bulgaria, care plateste cu 4,4 euro ora de munca, insa cu mult sub nivelul din Danemarca, unde ora de munca este rasplatita cu 40 de euro.
Astfel, consultantul bancii centrale puncteaza ca este nevoie de schimbarea paradigmei, accentuand ideea ca Romania nu mai poate ramane cu salariile la acest nivel, mai ales avand in vedere ca 3,3 milioane de persoane au plecat din populatia activa a tarii pentru a lucra in alte state, iar in tara a ramas o... mai mult
Duminica, 09 Aprilie 2017, ora 17:25
Populismul este un risc foarte mare pentru intreaga lume, iar in Romania discursul populist castiga teren pentru ca este atractiv, a declarat duminica, la Digi 24, Adrian Vasilescu, consultant de Strategie la Banca Nationala a Romaniei.
"Un alt risc mare, foarte mare al lumii noastre este populismul care pluteste ca avioanele din al doilea razboi mondial deasupra lumii si bombardeaza: Olanda, Marea Britanie, Franta. Castiga teren si in Romania. Discursul populist este un discurs atractiv, este frumos. Omul afla din discursul populist ce spera el sa fie", a explicat Adrian Vasilescu.
Precizand ca vorbeste in nume personal, consultantul de Strategie de la Banca Nationala a Romaniei a explicat, in context, ca desi este o tara cu o atmosfera europeana, mai Occidentala in spirit decat multe tari, pentru atragerea investitorilor straini Romania trebuie sa scrie pe intelesul oamenilor cele 14.000 de legi incalcite pe care le are in prezent si sa aiba institutii puternice care sa aplice aceste legi.
"Orice investitor strain se uita la trei lucruri esentiale: legile, institutiile, echipele. Ele decid. Aici suntem vulnerabili. 14.000 de legi din Romania sunt incalcite. Trebuie sa luam 14.000 de legi si sa le scriem pe intelesul oamenilor. Avem nevoie de institutii tari, puternice pentru toate legile astea. La asta se uita orice investitor in toata lumea. Daca nu le are pe astea sigur ca investitorul se duce dupa salariul mai mic", a precizat Adrian Vasilescu.
In context,... mai mult
Duminica, 09 Aprilie 2017, ora 16:34
Majorarea salariilor medicilor si profesorilor, decisa deocamdata de comisiile parlamentare, risca sa intoarca Romania in anul 2008, cand Parlamentul a dat "cu o mana", pentru ca apoi sa li se ia oamenilor "cu doua maini", a declarat miercuri consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu.
Vasilescu s-a intrebat, intr-o interventie la RFI, de unde se vor lua bani pentru majorarile salariale.
"Din dilema asta cum putem iesi? Parlamentul sustine ca trebuie sa mareasca salariile medicilor si profesorilor si adevarul este ca trebuie sa fie marite, iar Guvernul spune de unde scoatem bani si asta este o intrebare.
Concluzia noastra este urmatoarea: poate ca macar din aceasta tevatura o sa invatam ceva, ca un Parlament vine pentru patru ani in Casa Poporului si trebuie sa-si faca programul pentru patru ani de la inceput si sa lupte, sa lupte, sa lupte, pentru ca acest program sa raspunda nu numai vointei politice, sa raspunda si legilor economice, pentru ca altfel ajungi sa faci ca ...citeste mai departe despre "Avertisment de la BNR: Majorarea salariilor medicilor si profesorilor risca sa intoarca Romania in 2008" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 02 Noiembrie 2016, ora 13:44
Consilierul guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei, Adrian Vasilescu, a declarat, marti, ca actuala situatie de recesiune in economie este efectul faptului ca in Romania se munceste putin.
"Ceea ce s-a intamplat arata cum merge PIB-ul. In tara asta, prea putini oameni muncesc. Avem cel mai mic numar de salariati, la mia de locuitori, care muncesc, din toata Uniunea Europeana. Munca nu da roadele pe care le asteptam cu totii. Pana cand munca nu se va schimba, pana cand munca nu se va regenera, ne vom plimba prin cifre din acestea de 0,1 - 0,2", a spus Vasilescu, la Realitatea TV, explicand cauzele scaderii PIB, pentru doua trimestre consecutiv.
Adrian Vasilescu a subliniat ca este nicio legatura intre cursul de schimb si ceea ce s-a intamplat cu PIB-ul, ci aceasta are legatura cu ceea ce se intampla in lumea larga in economie.
"La sfarsitul anului, cand s-a tras linie, a iesit o crestere de 2,5 la suta, una dintre cele mai mari din Uniunea Europeana. In comparatie cu ceea ce s-a intamplat, vedem, pe dinamica, la sfarsitul trimestrului unu, minus 0,1, care cu minus 0,2, la finalul trimestrului precedent, inseamna recesiune, dar este o recesiune statistica, spun eu. Si anume, trimestrul unu din acest an, pe care il comparam cu trimestrul unu din anul trecut, vedem cresteri cu plus 0,3 pe serie bruta si plus 0,8 pe serie ajustata, care arata ca, in comparatie cu anul trecut, PIB-ul a crescut", a explicat consilierul guvernatorului BNR.
Vasilescu a reafirmat... mai mult
Marti, 15 Mai 2012, ora 14:54
Consilierul guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei, Adrian Vasilescu, considera ca revenirea la nivelul salariilor din 2010 in sectorul public nu va avea efect asupra inflatiei.
"Eu cred ca, asa cum inteleg eu ca ar urma sa se faca reintregirea salariilor, aceasta nu are cum sa afecteze inflatia. Dupa 22 de ani, este prima data cand Romania se apropie, chiar se incadreaza in nivelul mediu european si cel mediu al zonei euro. In al doilea rand, este posibil ca la sfarsitul acestei luni sa vedem o inflatie de doi la suta", a declarat Vasilescu, care a precizat ca taierea a 25 la suta din salarii a afectat direct cresterea economica si intregind salariile se da un impuls cresterii economice.
Adrian Vasilescu a mentionat ca reprezentantii FMI discuta cu cei ai BNR probleme de politica monetara si probleme de stabilitate financiara.
"Aceste probleme sunt in responsabilitatea Bancii Nationale, prerogative ale BNR si pot sa va asigur ca discutia cu FMI este calma si nu sunt niciun fel de temeri ca lucrurile nu vor merge bine. Este o discutie extrem de tehnica si nu exista niciun fel de neintelegere. Nu sunt schimbari in politica monetara", a explicat oficialul BNR. mai mult
Vineri, 04 Mai 2012, ora 20:31
Consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, atrage atentia clasei politice "sa nu scape haturile" in anul electoral 2012 si spune ca anul viitor "e un pericol" din acest punct de vedere, noteaza NewsIn."E un pericol! Intotdeauna in anii electorali noi am scapat haturile si nu numai noi, cam toate tarile scapa haturile in anii electorali", a declarat Adrian Vasilescu, intrebat ce crede ca se va intampla in Romania in anul electoral 2012, la postul de radio RFI.Totusi, consilierul guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei (BNR) considera ca "e un alt context economic".Totodata, Adrian Vasilescu e de parere ca "sirul de drame pe care le-a adus criza, sirul de suferinte in casele oamenilor i-a invatat minte pe politicieni si vor fi cu ochii in patru nici sa nu faca promisiuni desarte, nici sa nu vina cu pomeni electorale".
In opinia lui Adrian Vasilescu, campania electorala din 2012 va avea "un specific aparte"."Eu as spune ca si tara s-a mai trezit si vor fi cu ochii pe politicieni si vor astepta nu promisiuni, ci analize si demonstratii practice, privind modul in care poate fi scoasa Romania din incurcatura in care a intrat", apreciaza consilierul guvernatorului BNR.
Intrebat de RFI daca anuntata majorare a salariilor bugetarilor anul viitor se inscrie in categoria masurilor electorale, Adrian Vasilescu a raspuns: "Daca bugetul va fi construit in asa fel incat sa poata aduce fara cresteri de taxe o plaja mai larga de venituri bugetare, atunci este firesc sa se produca... mai mult
Vineri, 05 August 2011, ora 12:20
In cazul in care bugetul va fi construit asttfel incat sa poata aduce mai multe venituri bugetare fara cresteri d etaxe, atunci se pot face cresteri salariale de la 1 ianuarie 2012, considera consilierul Guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, informeaza Mediafax.
Intrebat daca anuntata majorare a salariilor bugetarilor anul viitor se inscrie in categoria masurilor electorale, Adrian Vasilescu a spus: "Daca bugetul va fi construit in asa fel incat sa poata aduce fara cresteri de taxe o plaja mai larga de venituri bugetare, atunci este firesc sa se produca de la 1 ianuarie cresterea salariilor bugetare".
In opinia oficialului BNR, campania electorala din 2012 va avea "un specific aparte".
"Eu as spune ca si tara s-a mai trezit si oamenii vor fi cu ochii pe politicieni si vor astepta nu promisiuni, ci analize si demonstratii practice, privind modul in care poate fi scoasa Romania din incurcatura in care a intrat", apreciaza consilierul guvernatorului BNR.
La mijlocul anului trecut, Executivul a decis reducerea cu 25 la suta a tuturor salariilor din sistemul bugetar.
Potrivit strategiei fiscal-bugetare pentru 2012-2014, numarul de posturi va fi redus pana anul viitor la 1,24 milioane angajati. In decembrie 2010, premierul Emil Boc anunta ca numarul de bugetari a scazut la 1,27 milioane persoane.
Documentul mai arata ca, pentru anul viitor, cheltuielile de personal ale bugetului general consolidat au fost stabilite luandu-se in calcul "cresteri... mai mult
Vineri, 05 August 2011, ora 11:52
Consilierul guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Adrian Vasilescu, a declarat vineri ca marea problema a Romaniei o reprezinta lipsa capacitatii de absorbtie a fondurilor structurale, fonduri prin care ar trebui sa fie atras capital strain necesar dezvoltarii tarii, anunta NewsIn."Noi poate ne uitam aici si injuram bancile straine. Sigur ca da, sunt banci care au interesele lor. Venite din lumea mare, trimise de mamele lor aici sa faca profit. Dar sigur ca, facand profit, ne ajuta si pe noi sa facem profit si economie. Insa ce capital avem noi aici, in tara?
Ce banci am putea sa punem la punct, sa punem pe picioare ca sa crediteze economia, asa cum ne-am dori noi? Nu avem. Si atata vreme cat bugetul este in situatia in care este, la ce sa speram? Singura noastra solutie este sa reusim sa atragem capital strain", a declarat Vasilescu in cadrul unui seminar.Acesta a mentionat ca nu se face ceea ce tebuie in Romania pentru atragerea de investitii straine, in conditiile in care istoria a aratat ca tara noastra nu se poate dezvolta la parametri normali fara capital strain, care ar putea veni prin intermediul fondurilor structurale."Raman marea problema a Romaniei acele fonduri structurale, care sunt o realitate, nu o iluzie. Noi in Romania suntem obisnuiti sa ni se dea. Ori aceste fonduri nu se dau, ele trebuie sa fie absorbite.
Ca sa fie absorbite, trebuie sa avem proiecte, proiecte de infrastructura, inclusiv pentru agricultura. Zeci de miliarde de euro stau in... mai mult
Vineri, 26 Noiembrie 2010, ora 14:35