Economia romaneasca sufera de un paradox: a fost lovita de criza economica, insa nu de criza financiara, a precizat in cadrul unei emisiuni televizate consilierul Guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu. Acesta a subliniat faptul ca, desi este criza, bancile din Romania au ramas in picioare.
In opinia lui Adrian Vasilescu, un obiectiv important pe care BNR sa aiba grija sa nu se ajunga in situatia altor state, care au scos bani din buzunarul contribuabililor pentru a salva bancile.
Consilierul Guvernatorului BNR este de parere ca iesirea din actuala criza se va produce in timp.
"Criza a inceput in 9 august 2007, cand zguduirile de pe piata imobiliara americana s-au rasfrans la Bursa. Cand bancile si-au dat seama ca vor face bani din nimic, nu s-au mai oprit. S-au facut atat de multi bani din nimic, incat s-a pierdut ", a declarat Adrian Vasilescu in cadrul unei emisiuni televizate.
In ceea ce priveste anul 2012, Vasilescu considera ca va fi un an greu, intrucat este an electoral.
"Toti anii electorali sunt grei pentru ca exista niste tendinte istorice. Sa dea Dumnezeu sa nu se repede istoria", mai spune acesta.
Consilierul Guvernatorului atrage atentia asupra faptului ca in economiile moderne, cresterea economica se face prin piata, unde sectorul privat "intra" in actiune.
"Acum trebuie sa incepem sa punem cap la cap bugetul si sectorul privat. Numai de acolo poate veni cresterea economica. Guvernul va fi nevoit sa intelega ca trebuie sa existe un... mai mult
Sambata, 17 Decembrie 2011, ora 17:38
"In sistemul economiei de piata, cine nu mai produce profit pleaca. Important e ca bancile sa se reorienteze catre companii, mai ales ca fara creditarea companiilor, motorul economiei nu va reporni. Ma indoiesc ca mai pot fi cereri de la persoanele fizice din Romania pentru cele 40 de banci din tara noastra. Acestea nu mai pot avea profit din creditarea populatiei", a declarat Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, intr-un interviu acordat Bloombiz.ro.E un "must" creditarea IMM-urilor in acest moment de catre banci?
IMM-urile au nevoie de credite ca de aer, dar lucrurile sunt complicate si complexe.
Foarte multe IMM-uri nu au garantii, nu au bilanturile in ordine.
Orice banca iti cere bilanturile pe 3 ani in urma.
Toate bilanturile trebuie sa fie cu cifre pozitive. Trebuie sa arati in bilant ca ai cifra de afaceri buna, ca profitul a fost realizat in fiecare an, ca afacerea este viabila si ca poti sa dai banii inapoi.
Aici s-a vorbit foarte pe larg de doua paliere. Unul este garantia, al doilea e fluxul de numerar pe care poate sa-l atraga un IMM ca sa poata sa-si plateasca datoria.
Banca nu are interese sa devina nici agent imobiliar sa vanda case si imobile, nu are interes nici sa execute garantii ci are interesul sa-si primeasca banii luna de luna asa cum s-a stabilit in contract: un fond de baza, un comision si dobanda.
Ce se va intampla cu bancile care vor continua sa se bazeze numai pe creditarea persoanelor fizice?
Daca bancile au suficiente cereri de la... mai mult
Duminica, 13 Februarie 2011, ora 22:29