Romania trebuie sa majoreze salariile, pentru ca nu poate ramane cu o forta de munca descurajata, avand in vedere ca tara se situeaza pe penultimul loc in Europa, cu 5,4 euro platiti pentru ora de munca, doar inaintea Bulgariei, insa exista riscul ca guvernul sa ajunga in situatia de "a da cu o mana si sa ia cu doua maini", a declarat
consultantul de strategie al BNR, Adrian Vasilescu, duminica, la Digi24.
Vasilescu a mai spus ca Executivul trebuie sa apese mai multe pedale, nu doar cea a salariilor, ci si a vitezei cresterii economice, care sa se mentina sustenabila.
Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a afirmat miercuri ca majorarile salariale sunt inevitabile in Romania, deoarece in marile sectoare ale economiei este o criza de forta de munca, insa acestea trebuie tinute sub control, pentru a ramane rezonabile si trebuie pastrate echilibrele macroeconomice.
Vasilescu a citat date publicate de Eurostat, potrivit carora Romania se situeaza pe penultimul loc in Europa la salarii, cu 5,4 euro pe ora de munca, depasind doar Bulgaria, care plateste cu 4,4 euro ora de munca, insa cu mult sub nivelul din Danemarca, unde ora de munca este rasplatita cu 40 de euro.
Astfel, consultantul bancii centrale puncteaza ca este nevoie de schimbarea paradigmei, accentuand ideea ca Romania nu mai poate ramane cu salariile la acest nivel, mai ales avand in vedere ca 3,3 milioane de persoane au plecat din populatia activa a tarii pentru a lucra in alte state, iar in tara a ramas o... mai mult
Duminica, 09 Aprilie 2017, ora 17:25
Evolutia inflatiei in Romania, care a ajuns la 5,33% in luna septembrie, nu constituie un motiv de panica si emotie, aceasta incadrandu-se intr-un nou ritm al cresterii economice, al economiei in plan global, a declarat miercuri, Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei (BNR).
Adrian Vasilescu a precizat ca economia nu are un parcurs unitar, evoluand "in valuri, cu fluxuri si refluxuri continue". In plus, contextul economic este unul incert, pe fondul crizei care dureaza de patru ani.
"Trebuie sa intelegem ca nu mergem spre vremuri bune, in plan global, lumea va fi mai trista, mai grea si nu stim cand vom iesi din criza. Fondul Monetar International vorbea de zece ani de criza si au trecut doar patru. Ciclul economic in care am intrat va dura pana in 2052 si nimic nu va mai fi ca inainte. Intram intr-un nou ritm al cresterii", a declarat Adrian Vasilescu.
Acesta a subliniat ca, in ceea ce priveste evolutia anuala a inflatiei, in mai 2011 aceasta ajunsese la 8,41%, iar de la acel nivel a coborat la 1,79% in luna mai a acestui an.
"In luna mai vorbim despre nivelul minim al inflatiei din ultimii 22 de ani. Intrebarea este: am ajuns la o economie atat de performanta, ca sa avem cea mai buna inflatie din Uniunea Europeana? A fost un efort sustinut, dar alimentele s-au scumpit, lucru care se intampla in toata Europa. Nu avem motive de panica si de emotie", a explicat consilierul guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei.
Acesta a... mai mult
Miercuri, 10 Octombrie 2012, ora 14:02
Adrian Vasilescu, consilierul Guvernatorului BNR, a declarat ca economia romaneasca are conditii sa iasa pe plus in 2012, dupa o crestere medie anuala de 2,5% in 2011.
Ma uit pe cifre si spun ca avem conditii ca in 2012 sa iesim tot pe crestere plus, dupa o crestere foarte buna de 2,5 la suta, media intregului an 2011. Daca ne uitam la cresterea economica in ansambul european o sa vedem ca am avut cea mai buna crestere din Europa. Din tabloul Eurostat Romania a avut o crestere mai buna decat Slovenia, Finlanda, Anglia, America si chiar mai buna decat Germania", a spus Vasilescu, potrivit publicatiei Bursa.
Potrivit consilierului guvernatorului Bancii Nationale, proiectiile privind evolutia economiei in 2012 pot fi influentate de factori foarte greu de controlat.
"Proiectia nu mai conteaza in conditiile in care s-au dereglat niste lucruri in aceasta iarna. Transporturi intregi nu au mai ajuns la destinatie, au fost industrii care n-au mai primit materii prime. Vom vedea ce va fi in trimestrul doi 2012", a declarat Vasilescu. mai mult
Sambata, 10 Martie 2012, ora 10:53
Economia romaneasca sufera de un paradox: a fost lovita de criza economica, insa nu de criza financiara, a precizat in cadrul unei emisiuni televizate consilierul Guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu. Acesta a subliniat faptul ca, desi este criza, bancile din Romania au ramas in picioare.
In opinia lui Adrian Vasilescu, un obiectiv important pe care BNR sa aiba grija sa nu se ajunga in situatia altor state, care au scos bani din buzunarul contribuabililor pentru a salva bancile.
Consilierul Guvernatorului BNR este de parere ca iesirea din actuala criza se va produce in timp.
"Criza a inceput in 9 august 2007, cand zguduirile de pe piata imobiliara americana s-au rasfrans la Bursa. Cand bancile si-au dat seama ca vor face bani din nimic, nu s-au mai oprit. S-au facut atat de multi bani din nimic, incat s-a pierdut ", a declarat Adrian Vasilescu in cadrul unei emisiuni televizate.
In ceea ce priveste anul 2012, Vasilescu considera ca va fi un an greu, intrucat este an electoral.
"Toti anii electorali sunt grei pentru ca exista niste tendinte istorice. Sa dea Dumnezeu sa nu se repede istoria", mai spune acesta.
Consilierul Guvernatorului atrage atentia asupra faptului ca in economiile moderne, cresterea economica se face prin piata, unde sectorul privat "intra" in actiune.
"Acum trebuie sa incepem sa punem cap la cap bugetul si sectorul privat. Numai de acolo poate veni cresterea economica. Guvernul va fi nevoit sa intelega ca trebuie sa existe un... mai mult
Sambata, 17 Decembrie 2011, ora 17:38
Consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, a declarat la RTV ca, pentru a putea trece prin criza, este nevoie de o populatie motivata, in ultimii ani mare parte din populatie fiind "impinsa spre moleseala".
"Suntem o tara, nu as spune o tara saraca, ci o tara cu zone de saracie, unele cu trai normal si unele cu exces. Daca iau un top al UE, si nu-l iau de-acum, ci din 2008, de altfel, de atunci nu s-a mai facut un loc a prosperitatii...am fost pe locul 26, bulgarii pe 27. Bulgarii vor sa treaca pe 26, locul Romaniei. Ar fi revoltator sa reuseasca. Nu pot spune ca nu vor reusi, sunt foarte multe zone de moleseala. Ca sa trecem prin criza trebuie sa treci un o populatie motivata. In anii din urma am impins contingente foarte importante ale populatiei catre moleseala", a spus Vasilescu.
Pe de alta parte, acesta a precizat ca Grecia, care se afla la un pas de faliment, chiar daca are o populatie de 10 milioane, adica jumatate din populatia Romaniei, are un PIB dublu.
"Sunt cifre care dezamagesc. Grecia are o populatie de 10 milioane de locuitori, jumatate din a noastra, dar are un PIB dublu. Grecii sunt jumatate din noi si produc dublu", a spus Vasilescu la RTV. mai mult
Luni, 14 Noiembrie 2011, ora 19:52
Consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, sustine ca economia Romaniei nu are nevoie de "idei geniale", pentru ca nu trebuie sa mai facem greseli si sa "continuam cresterea economica".
"Institutul National de Statistica ne-a dat o veste buna. La industrie am reusti sa crestem, iar aceasta crestere combinata cu majorarea exporturilor cu 25% la export sunt doua vesti foarte bune", a precizat Adrian Vasilescu, la Realitatea TV.
Acesta a mai adaugat ca o noua recesiune ar putea afecta Romania, facand referire la declaratiile lui Nouriel Roubini. Economistul poreclit Dr. Doom sustine ca o noua criza se "pregateste" sa loveasca finantele mondiale.
Adrian Vasilescu a tinut sa precizeze ca Romania trebuie sa "cladeasca, in continuare, pe cele doua vesti bune anuntate de Institutul National de Statistica" si ca nu "are nevoie sa indrepte lucrurile prin idei geniale".
"In economie, s-a constat ca este important sa nu facem greseli", a subliniat consilierul guvernatorului BNR. mai mult
Marti, 08 Noiembrie 2011, ora 19:36
Consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, spune ca s-a deschis o supapa pentru tensiunea acumulata pe pietele financiare mondiale prin caderea de joi, potrivit Mediafax. Evolutia de vineri arata ca tendinta este spre reechilibrare. "Vom mai vedea in ziua de luni cum evolueaza pietele, dar opinia mea este ca o mare parte din tensiune deja s-a eliminat. Unii au spus cuvantul crah, altii au spus ca a fost ceva asemenea prabusirii Lehman Brothers, dar este o eroare capitala", este de parere Adrian Vasilescu, informeaza Ziarul Financiar.
"Doar prabusirea Trezoreriei SUA ar fi avut consecintele caderii Lehman Brothers, daca nu se intelegeau republicanii si democratii asupra limitei de indatotare a SUA".
"Presa americana a scris ca de vina ar fi fost guvernatorul BCE Jean-Claude Trichet, care ar fi dat un mesaj prea optimist catre pietele financiare pe care investitorii l-au interpretat invers, repezindu-se sa vanda actiunile.
O alta ipoteza este ca seful Comisiei Europene, Jose Manuel Barrosso, ar fi pronuntat prea usor cuvantul criza, de parca investitorii nu stiu ca toata lumea e in criza.
Opinia mea este ca, dupa ce la inceputul saptamanii a fost votat planul de majorare a plafonului de indatorare a SUA si lumea a rasuflat usurata, investitorii s-au repezit joi sa vanda actiuni pentru a cumpara bondurile emise de Trezoreria SUA, considerandu-le mult mai sigure.
De asemenea, este posibil ca scaderea puternica de joi sa fi avut loc si in asteptarea raportului... mai mult
Vineri, 05 August 2011, ora 23:30
Consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, atrage atentia clasei politice "sa nu scape haturile" in anul electoral 2012 si spune ca anul viitor "e un pericol" din acest punct de vedere, noteaza NewsIn."E un pericol! Intotdeauna in anii electorali noi am scapat haturile si nu numai noi, cam toate tarile scapa haturile in anii electorali", a declarat Adrian Vasilescu, intrebat ce crede ca se va intampla in Romania in anul electoral 2012, la postul de radio RFI.Totusi, consilierul guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei (BNR) considera ca "e un alt context economic".Totodata, Adrian Vasilescu e de parere ca "sirul de drame pe care le-a adus criza, sirul de suferinte in casele oamenilor i-a invatat minte pe politicieni si vor fi cu ochii in patru nici sa nu faca promisiuni desarte, nici sa nu vina cu pomeni electorale".
In opinia lui Adrian Vasilescu, campania electorala din 2012 va avea "un specific aparte"."Eu as spune ca si tara s-a mai trezit si vor fi cu ochii pe politicieni si vor astepta nu promisiuni, ci analize si demonstratii practice, privind modul in care poate fi scoasa Romania din incurcatura in care a intrat", apreciaza consilierul guvernatorului BNR.
Intrebat de RFI daca anuntata majorare a salariilor bugetarilor anul viitor se inscrie in categoria masurilor electorale, Adrian Vasilescu a raspuns: "Daca bugetul va fi construit in asa fel incat sa poata aduce fara cresteri de taxe o plaja mai larga de venituri bugetare, atunci este firesc sa se produca... mai mult
Vineri, 05 August 2011, ora 12:20
Romania este inca intr-o perioada critica, iar criza continua, a spus, joi, Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, precizand ca acesta criza schimba lumea si ne obliga sa avem un alt stil de viata, informeaza Mediafax. Adrian Vasilescu a spus, la o dezbatere privind modificarile Codului Muncii, organizata de Grupul de Dialog Social (GDS), la care a participat si premierul, ca se fac confuzii intre recesiune si criza.
"Chiar daca vom avea sansa sa iesim din recesiune, ramanem cu criza. Aceasta criza schimba lumea si ne obliga sa avem un alt stil de viata", a precizat Vasilescu.
Iesirea din recesiune va reprezenta primul pas pentru depasirea crizei economice, acest din urma proces fiind unul de durata, a declarat, joi, premierul Emil Boc.
El a precizat ca iesirea din recesiune este primul pas pentru depasirea crizei, dar nu si singurul care trebuie realizat pe un drum "destul de lung". mai mult
Joi, 10 Martie 2011, ora 23:43