Dupa ce premierul Mihai Tudose a spus, joi seara, ca BNR putea sa intervina pentru a opri cresterea euro, dar nu a facut-o, fiind astfel vinovata de deprecierea leului, consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, i-a raspuns, trecand in revista ce poate si ce nu poate sa faca Banca Nationala.
"Noi, de la Banca Nationala, spunem, si asta este realitatea: colaboram cu guvernele pe care le da tara. Legea spune foarte limpede ca Banca Nationala sprijina politica economica a Guvernului, dar numai in conditiile in care nu ataca obiectivul fundamental al Bancii Nationale, care este stabilitatea preturilor si, in esenta, si stabilitatea financiara, ca sinteza a functiilor bancii centrale.
Deci eu nu vorbesc in contradictoriu cu Guvernul si nici cu premierul, chiar daca premierul mi-a recomandat, cand nu vorbesc in numele Bancii Nationale si nu vorbesc in numele Bancii Nationale, sa port un tricou cu inscriptia: privat", a declarat Adrian Vasilescu, vineri, pentru RFI Romania.
"Eu vorbesc cu cartea in fata. Cand de la banca centrala pleaca valuta in piata, se apreciaza cursul, nu se depreciaza, leul castiga in altitudine, nu pierde in altitudine. Banca centrala, in primavara, cand a eliberat din Rezerva Minima Obligatorie (RMO) o suma de valuta, reprezentand banii bancilor comerciale tinuti in pastrare la BNR, normal era ca leul sa se aprecieze si asta se si intampla, asta a fost in primavara.
Sa spunem ca banca X si-a luat o parte din RMO tinuta in pastrare la... mai mult
Vineri, 24 Noiembrie 2017, ora 18:18
INS a anuntat azi o crestere economica de 5,8% pe primele 6 luni.
Adrian Vasilescu, consultantul guvernatorului BNR, Mugur Isarescu, a tras un semnal de alarma si ne-a spus practic sa nu ne imbatam cu apa rece, pentru ca aceasta crestere nu poate fi luata ca atare (datele nefiind definitive), plus ca nu are baze sanatoase.
"Cumparam, cumparam, dar nu am reusit sa consolidam cresterea economica prin sustenabilitate. Nu avem investitii (...) PIB-ul din tara noastra nu este producator de prosperitate. Cererea de consum si cererea de investitii trebuie sa se bazeze pe o oferta interna. Importam prea mult", a explicat Vasilescu, miercuri, la Realitatea TV si are dreptate.
Cifrele date publicitatii de BNR arata o cu totul alta perspectiva asupra situatiei noastre economice.
Contul curent al balantei de plati a inregistrat un deficit de 2,745 de miliarde de euro, in primele sase luni, in crestere cu 40,19%, fata de perioada similara din 2016.
Totodata, datoria externa totala a Romaniei a crescut cu 2% (1,889 miliarde de euro, pana la 94,266 miliarde), la 30 iunie 2017, fata de 31 decembrie 2016.
Investitiile straine directe (ISD) in Romania au scazut cu 13,3% pana la 1,841 miliarde de euro in primul semestru din 2017, fata de perioada ianuarie - iunie 2016.
B.B. ...citeste mai departe despre "Consilierul lui Isarescu trage un semnal de alarma despre cresterea economica" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 16 August 2017, ora 11:12
Scaderea economica de 0,5% in trimestrul al treilea era previzibila, iar Romania nu are sanse sa atinga tintele de crestere economica stabilite cu creditorii internationali, considera analistii financiari contactati de Business24.
Primele estimari ale Institutului National de Statistica (INS), arata ca Produsul intern brut a fost mai mic cu 0,5% in trimestrul al treilea din acest an, comparativ cu trimestrul al doilea din 2012. Iar fata de perioada similara de anul trecut, PIB-ul a inregistrat o scadere cu 0,6% pe seria bruta si cu 0,8% pe seria ajustata sezonier.
In primele noua luni ale anului, PIB-ul a crescut cu 0,2% pe serie bruta si cu 0,4% pe serie ajustata sezonier.
Dochia: Romania nu mai poate atinge prognozele economice
Analistul economic Aurelian Dochia este surprins de rezultatele slabe anuntate de INS, cu toate ca estima o scadere economica in T3
Potrivit lui Dochia, Romania nu mai poate recupera din aceasta pierdere, astfel incat sa atinga la finalul acestui an, tintele stabilite cu creditorii internationali. El explica faptul ca foarte multe dintre tarile europene sunt in recesiune ceea ce ar putea afecta si pe viitor exporturile Romaniei.
Mircea Cosea: Agricultura si exporturile au tras economia in jos in T3
Mircea Cosea crede ca scaderea economica de 0,5% in cel de-al treilea trimestru este cauzata de doi factori: seceta din agricultura si scaderea exporturilor.
Astfel, economia Romaniei este meteo dependenta, lipsind reformele... mai mult
Joi, 15 Noiembrie 2012, ora 12:21
Evolutia inflatiei in Romania, care a ajuns la 5,33% in luna septembrie, nu constituie un motiv de panica si emotie, aceasta incadrandu-se intr-un nou ritm al cresterii economice, al economiei in plan global, a declarat miercuri, Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei (BNR).
Adrian Vasilescu a precizat ca economia nu are un parcurs unitar, evoluand "in valuri, cu fluxuri si refluxuri continue". In plus, contextul economic este unul incert, pe fondul crizei care dureaza de patru ani.
"Trebuie sa intelegem ca nu mergem spre vremuri bune, in plan global, lumea va fi mai trista, mai grea si nu stim cand vom iesi din criza. Fondul Monetar International vorbea de zece ani de criza si au trecut doar patru. Ciclul economic in care am intrat va dura pana in 2052 si nimic nu va mai fi ca inainte. Intram intr-un nou ritm al cresterii", a declarat Adrian Vasilescu.
Acesta a subliniat ca, in ceea ce priveste evolutia anuala a inflatiei, in mai 2011 aceasta ajunsese la 8,41%, iar de la acel nivel a coborat la 1,79% in luna mai a acestui an.
"In luna mai vorbim despre nivelul minim al inflatiei din ultimii 22 de ani. Intrebarea este: am ajuns la o economie atat de performanta, ca sa avem cea mai buna inflatie din Uniunea Europeana? A fost un efort sustinut, dar alimentele s-au scumpit, lucru care se intampla in toata Europa. Nu avem motive de panica si de emotie", a explicat consilierul guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei.
Acesta a... mai mult
Miercuri, 10 Octombrie 2012, ora 14:02
Consilierul guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei, Adrian Vasilescu, a declarat, marti, ca actuala situatie de recesiune in economie este efectul faptului ca in Romania se munceste putin.
"Ceea ce s-a intamplat arata cum merge PIB-ul. In tara asta, prea putini oameni muncesc. Avem cel mai mic numar de salariati, la mia de locuitori, care muncesc, din toata Uniunea Europeana. Munca nu da roadele pe care le asteptam cu totii. Pana cand munca nu se va schimba, pana cand munca nu se va regenera, ne vom plimba prin cifre din acestea de 0,1 - 0,2", a spus Vasilescu, la Realitatea TV, explicand cauzele scaderii PIB, pentru doua trimestre consecutiv.
Adrian Vasilescu a subliniat ca este nicio legatura intre cursul de schimb si ceea ce s-a intamplat cu PIB-ul, ci aceasta are legatura cu ceea ce se intampla in lumea larga in economie.
"La sfarsitul anului, cand s-a tras linie, a iesit o crestere de 2,5 la suta, una dintre cele mai mari din Uniunea Europeana. In comparatie cu ceea ce s-a intamplat, vedem, pe dinamica, la sfarsitul trimestrului unu, minus 0,1, care cu minus 0,2, la finalul trimestrului precedent, inseamna recesiune, dar este o recesiune statistica, spun eu. Si anume, trimestrul unu din acest an, pe care il comparam cu trimestrul unu din anul trecut, vedem cresteri cu plus 0,3 pe serie bruta si plus 0,8 pe serie ajustata, care arata ca, in comparatie cu anul trecut, PIB-ul a crescut", a explicat consilierul guvernatorului BNR.
Vasilescu a reafirmat... mai mult
Marti, 15 Mai 2012, ora 14:54
Economia romaneasca sufera de un paradox: a fost lovita de criza economica, insa nu de criza financiara, a precizat in cadrul unei emisiuni televizate consilierul Guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu. Acesta a subliniat faptul ca, desi este criza, bancile din Romania au ramas in picioare.
In opinia lui Adrian Vasilescu, un obiectiv important pe care BNR sa aiba grija sa nu se ajunga in situatia altor state, care au scos bani din buzunarul contribuabililor pentru a salva bancile.
Consilierul Guvernatorului BNR este de parere ca iesirea din actuala criza se va produce in timp.
"Criza a inceput in 9 august 2007, cand zguduirile de pe piata imobiliara americana s-au rasfrans la Bursa. Cand bancile si-au dat seama ca vor face bani din nimic, nu s-au mai oprit. S-au facut atat de multi bani din nimic, incat s-a pierdut ", a declarat Adrian Vasilescu in cadrul unei emisiuni televizate.
In ceea ce priveste anul 2012, Vasilescu considera ca va fi un an greu, intrucat este an electoral.
"Toti anii electorali sunt grei pentru ca exista niste tendinte istorice. Sa dea Dumnezeu sa nu se repede istoria", mai spune acesta.
Consilierul Guvernatorului atrage atentia asupra faptului ca in economiile moderne, cresterea economica se face prin piata, unde sectorul privat "intra" in actiune.
"Acum trebuie sa incepem sa punem cap la cap bugetul si sectorul privat. Numai de acolo poate veni cresterea economica. Guvernul va fi nevoit sa intelega ca trebuie sa existe un... mai mult
Sambata, 17 Decembrie 2011, ora 17:38
Consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, sustine ca economia Romaniei nu are nevoie de "idei geniale", pentru ca nu trebuie sa mai facem greseli si sa "continuam cresterea economica".
"Institutul National de Statistica ne-a dat o veste buna. La industrie am reusti sa crestem, iar aceasta crestere combinata cu majorarea exporturilor cu 25% la export sunt doua vesti foarte bune", a precizat Adrian Vasilescu, la Realitatea TV.
Acesta a mai adaugat ca o noua recesiune ar putea afecta Romania, facand referire la declaratiile lui Nouriel Roubini. Economistul poreclit Dr. Doom sustine ca o noua criza se "pregateste" sa loveasca finantele mondiale.
Adrian Vasilescu a tinut sa precizeze ca Romania trebuie sa "cladeasca, in continuare, pe cele doua vesti bune anuntate de Institutul National de Statistica" si ca nu "are nevoie sa indrepte lucrurile prin idei geniale".
"In economie, s-a constat ca este important sa nu facem greseli", a subliniat consilierul guvernatorului BNR. mai mult
Marti, 08 Noiembrie 2011, ora 19:36
Scenariul cel mai pesimist ar fi ca Guvernul sa nu reuseasca sa scada pensiile si salariile si sa se treaca la cresterea TVA, considera Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, precizeaza Mediafax.
"Sunt trei planuri: primul - cel al amputarii salariilor si pensiilor; al doilea - cel al cresterii taxelor; al treilea - cel despre care se discuta acum, solutiile alternative. Sunt mii si mii, de fapt. Dar cine sa lucreze la ele? E aproape o munca sisifica, nu cred ca e posibila la aceasta ora. Solutia pe care a ales-o Guvernul este solutia cea mai complicata, dar este raul cel mai mic. Solutia cresterii taxelor este raul cel mai mare", a spus Vasilescu la videochatul Gandul.
El a mentionat ca masurile anuntate nu sunt de iesire din criza.
"Masurile de iesire sunt firesti: este nevoie de investitii si de exporturi. Rotile sanatoase ale cresterii PIB. Totodata, consumul este necesar", a explicat Vasilescu.
Intrebat de ce insista Guvernul sa ia bani de la FMI, oficialul BNR a mentionat ca aceste fonduri sunt mai ieftine si ca viitoarele transe vor ajunge doar la BNR, chiar daca o parte din banii primiti pana in prezent au fost utilizati pentru finantarea deficitului bugetar.
"Bancile locale au dat si dau. Imprumutul bancar-guvernamental a crescut foarte mult. Guvernul se imprumuta in continuare de la bancile locale. Imprumutul de la FMI are rosturi complete. El vine pe un acord. Ne place, nu ne place, acest acord este... mai mult
Vineri, 21 Mai 2010, ora 13:33
Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului Mugur Isarescu, ne arata ca nici macar oficialii BNR nu se mai asteapta ca Guvernul sa scoata Romania din criza economica.In opinia lui, masurile luate de Guvern vor avea efect daca exista si interventie divina, potrivit Money.ro."Daca ne ajuta Dumnezeu, anul acesta iesim din recesiune. Dar somajul va mai continua. Si alte aspecte ale crizei. Guvernul este un factor, nicaieri in lume, pot sa fie guvernele cele mai stralucite nu pot sa faca mare lucru. Intotdeauna avem nevoie de noroc in viata si de Dumnezeu", a spus consilierul guvernatorului BNR.Guvernul estimeaza in acest an o crestere economica de 1,3% si anunta deja stagnarea somajului. Totusi, oamenii de afaceri nu sunt atat de optimisti si estimeaza, pe langa o crestere economica mai mica, scaderea activitatii in cele mai multe sectoare ale industriei si reducerea numarului de angajati. mai mult
Vineri, 26 Februarie 2010, ora 17:05