Traim intr-o lume incerta, vulnerabila si riscanta, iar cu asemenea lume nu este de joaca, a afirmat, luni, Adrian Vasilescu, consultant de strategie la Banca Nationala a Romaniei (BNR), facand referire la pandemia de coronavirus si la efectele acesteia.
"Sta ca un junghi, asa, prognoza recenta a Bancii Centrale Europene. O recesiune intre 5 si 12% care s-ar putea sa se intinda pe 2020, 2021, 2022. Aceasta prognoza trebuie sa fie un semnal de alarma, pentru ca efectele restrictiilor antiepidemice sunt producatoare de incertitudini.
Traim intr-o lume incerta, vulnerabila si riscanta. Nu e de joaca cu asemenea lume. Ne confruntam cu riscul unei contractii economice cu o magnitudine si cu o viteza nemaivazute in timp de pace. Nu o spun eu, spune Banca Centrala Europena", a spus Adrian Vasilescu, la Digi24.
Referitor la masura de amanare la plata a ratelor la credite, el a subliniat ca numarul solicitarilor a fost mai mic decat se astepta, iar ce se va intampla dupa perioada de amanare si ratele vor intra in curs normal va depinde de rezultatele care vor fi inregistrate dupa incheierea crizei.
De asemenea, consultantul BNR a facut referire si la rata inflatiei, mentionand ca se situeaza in coridorul de tintire, dar pe 11 mai va veni inflatia pe luna aprilie si atunci "vom trece sau nu vom trece un examen", pentru ca luna aprilie a fost o luna plina de situatii noi in care multe magazine au fost inchise, doar cele alimentare fiind deschise.
Adrian Vasilescu a... mai mult
Luni, 04 Mai 2020, ora 20:47
Pe 18 noiembrie - zi in care euro a atins un nou maxim in raport cu leul - consilierul pentru strategie al BNR, Adrian Vasilescu, a apreciat ca lucrurile n-ar fi nici pe departe atat de dramatice pe cat le-a prezentat presa.
Leul s-a depreciat, luni, cu 0,62 bani (0,13%) fata de euro, moneda europeana atingand un nou maxim istoric. Mai exact, la cursul stabilit de Banca Nationala a Romaniei (BNR) un euro a costat astazi 4,7729 lei.
In context, premierul Ludovic Orban a lansat un nou atac la adresa PSD, sustinand ca aceasta problema este cauzata si de deficitul comercial, provocat la randul sau de "politici (social-democrate -n.red.) de nestimulare a volumului de produse si servicii realizate intern si in acelasi timp de stimulare a unei cereri prin cresteri artificiale de venit, care nu au in spate realitatea economica".
Problema este ca deprecierea leului in raport cu euro ar putea continua. Mai exact, potrivit estimarilor avansate de specialisti pentru Digi 24, euro ar urma sa ajunga chiar la pragul de 4,82 lei.
Cu privire la acesta apreciere, consilierul pe probleme de strategie al BNR, Adrian Vasilescu a precizat ca "numarul cititorilor in stele nu a scazut foarte mult nici in acest an".
In plus, Vasilescu a spus ca lucrurile sunt ceva mai nuantate.
"Plec de la ce se framanta acum pe piata stirilor, anume depreciere record, record istoric la deprecierea leului si asa mai departe. Practic de ieri pana astazi leul s-a depreciat cu o jumatate de ban, iar... mai mult
Luni, 18 Noiembrie 2019, ora 17:39
Legile apar fara analiza de legalitate si ne trezim cu legi care incalca legi, iar Curtea Constitutionala le declara neconstitutionale, a declarat, miercuri, Adrian Vasilescu, consultant de strategie la Banca Nationala a Romaniei (BNR), facand referire la legile privind contractele de credit, operatiunile de leasing si relatiile financiare in domeniul bancar..
"In Parlament se discuta in Comisa Juridica pe analiza de oportunitate a legii, dar nu si pe analiza de legalitate. Si astfel ne trezim cu legi in care se spune "prin derogare de la Codul civil". Cum Dumnezeu sa spui asa, prin derogare de la Codul civil! Legile asa apar, fara analiza de legalitate si daca nu se face analiza de legalitate sigur ca ne trezim cu legi care incalca legi, ajung la Curtea Constitutionala, Curtea Constitutionala spune ca sunt neconstitutionale. Si avem un exemplu recent cu trei legi care au ajuns la Curtea Constitutionala si Curtea Constitutionala a spus nu sunt constitutionale", a afirmat Adrian Vasilescu la "The Financial Conference".
El a adaugat ca fostul presedinte al Curtii Constitutionale, Augustin Zegrean, cand a iesit la pensie s-a intalnit cu jurnalistii si le-a spus ca lasa in urma 14.000 de legi confuze, adica interpretabile.
Adrian Vasilescu a precizat ca dreptul lumii face posibila interpretarea legilor cand ele sunt interpretabile sau confuze. In opinia sa, legile se interpreteaza in primul rand literar, "sa vezi daca din punct de vedere al literei legii lucrurile... mai mult
Miercuri, 20 Martie 2019, ora 15:02
Dupa ce premierul Mihai Tudose a spus, joi seara, ca BNR putea sa intervina pentru a opri cresterea euro, dar nu a facut-o, fiind astfel vinovata de deprecierea leului, consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, i-a raspuns, trecand in revista ce poate si ce nu poate sa faca Banca Nationala.
"Noi, de la Banca Nationala, spunem, si asta este realitatea: colaboram cu guvernele pe care le da tara. Legea spune foarte limpede ca Banca Nationala sprijina politica economica a Guvernului, dar numai in conditiile in care nu ataca obiectivul fundamental al Bancii Nationale, care este stabilitatea preturilor si, in esenta, si stabilitatea financiara, ca sinteza a functiilor bancii centrale.
Deci eu nu vorbesc in contradictoriu cu Guvernul si nici cu premierul, chiar daca premierul mi-a recomandat, cand nu vorbesc in numele Bancii Nationale si nu vorbesc in numele Bancii Nationale, sa port un tricou cu inscriptia: privat", a declarat Adrian Vasilescu, vineri, pentru RFI Romania.
"Eu vorbesc cu cartea in fata. Cand de la banca centrala pleaca valuta in piata, se apreciaza cursul, nu se depreciaza, leul castiga in altitudine, nu pierde in altitudine. Banca centrala, in primavara, cand a eliberat din Rezerva Minima Obligatorie (RMO) o suma de valuta, reprezentand banii bancilor comerciale tinuti in pastrare la BNR, normal era ca leul sa se aprecieze si asta se si intampla, asta a fost in primavara.
Sa spunem ca banca X si-a luat o parte din RMO tinuta in pastrare la... mai mult
Vineri, 24 Noiembrie 2017, ora 18:18
BNR a reactionat, miercuri, la noul atac al premierului Mihai Tudose la adresa bancilor.
Potrivit lui Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR, declaratia sefului Executivului, de marti seara, este una "neinspirata".
"Eu sunt intr-o vacanta (...) si ma uit in jur si nu miroase a ciment, nu sunt macarale", a declarat la Antena 3 Adrian Vasilescu, dand de inteles ca in locul in care se afla in concediu nu se construieste nimic. "Peste tot unde relatia dintre banca si comunitate nu e foarte importanta nu miroase a ciment", a mai afirmat el, sugerand ca in acele locuri nu se construieste nimic, nu se fac investitii.
Legat de bancile ponegrite de premier, Vasilescu a atras atentia ca "luna de luna Guvernul se imprumuta la banci (...), apoi plateste darile, da banii inapoi. E o relatie benefica intre banci si Guvern".
In acest context, spune Vasilescu, declaratia premierului Tudose e "neinspirata" si "inteleg ca e declaratia unui intelectual care nu are de-a face cu bancile. A avut un incident nefericit, astfel de lucruri se intampla.
Bancile se misca in orice tara, si la noi, in functie de cat le lasa legile sa le miste. Nu am auzit pe nimeni de la Guvern ca bancile ar incalca legea", a mai adaugat Vasilescu.
Acesta a mai punctat ca e adevarat ca "legile noastre sunt interpretabile, laxe" si ca bancile au "avocati buni", care le ajuta sa inteleaga bine cum functioneaza legile, dar ca "exista in Romania o institutie, care e a Guvernului, ANPC, care are... mai mult
Miercuri, 30 August 2017, ora 11:45
Piata valutara este foarte calma, iar alegerile prezidentiale nu o influenteaza, a declarat marti, la Romania TV, consilierul guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei, Adrian Vasilescu.
'Ma uit pe cifre si vad ca piata este foarte calma. Practic, sunt doua lumi paralele: cursul pietei valutare si cursul dezbaterilor fierbinti pentru alegeri. Alegerile nu influenteaza in niciun fel cifrele, piata valutara. Intreaga zona, de altfel, este calma. Au avut loc deprecieri usoare, pe urma corectii usoare in toata zona noastra. Si la noi s-a intamplat la fel. Iata, de la inceputul lunii, cursul a fost frecvent de 4,41, patru zile, de la 1 octombrie si pana la 6 octombrie. Apoi a fost o perioada de cinci zile cu 4,40', a explicat Adrian Vasilescu, transmite Agerpres.
Acesta a subliniat ca, de cinci ani, piata valutara a fost calma, in pofida evolutiilor din economie.
'De cinci ani, BNR monitorizeaza clipa de clipa piata valutara; de cinci ani aceasta piata este calma. Au fost furtuni in economie, au fost fluctuatii mari, piata valutara a stat nemiscata', a mai spus oficialul BNR, adaugand ca 'scepticismul despre care discuta foarte multi analisti piata nu il are".
"Piata nu este sceptica si nici datele pe care le dam de aici nu exprima niciun fel de scepticism', a subliniat el. mai mult
Marti, 21 Octombrie 2014, ora 12:20
Banca Nationala a Romaniei s-a abtinut in 2008 sa anunte public ca doreste un acord al Romaniei cu Fondul Monetar International pentru ca era un an electoral, dar expertii bancii centrale considerau ca este absolut necesar, a declarat joi Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR.
"2008 a fost an electoral, era un guvern in functie si urma altul dupa alegeri. Cum i-ar fi cazut Bancii Nationale sa iasa si sa vorbeasca ca vrea un acord cu Fondul Monetar International? Poate ca Fondul nu voia un acord cu Romania, poate nu avea ochi pentru noi", a afirmat Vasilescu, la BNR, cu ocazia lansarii cartii "Romania intre Est si Vest. Aderarea la FMI si BIRD", de Ion Alexandrescu, aratand ca exprima o opinie personala, care nu reprezinta neaparat pozitia bancii centrale.
El a precizat ca raspunde unei intrebari care s-a tot vehiculat in mass-media in ultimii ani, referitor la faptul ca BNR nu a vorbit nimic despre acordul cu FMI in 2008, iar la inceputul anului 2009 s-a asezat imaediat la masa pentru a parafa acordul.
Potrivit lui Vasilescu, cu toate ca BNR nu si-a exprimat public pozitia, in urma discutiilor dintre expertii Bancii Nationale reiesea limpede ca Romania avea nevoie de un acord cu FMI.
Vasilescu a aratat ca FMI nu este o institutie care vrea sa imprumute tari care sa devina campioni economici, ci rostul sau este de a sprijini tari care schioapata, de a fi uneori o carja.
Reprezentantul BNR a reamintit ca in urma acordului multilateral, incheiat intre... mai mult
Joi, 06 Decembrie 2012, ora 13:54
Un premier are nevoie de sprijin politic, din partea unui partid puternic sau a unei coalitii, iar unui tehnocrat i-ar fi greu sa faca "echilibristica" la Palatul Victoria si sa impace "toate sperantele, interesele si nevoile de acolo", apreciaza Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR.
"Eu am stat un an in Palatul Victoria, fiind consilier al premierului din 2000, Mugur Isarescu. Am plecat de acolo cu convingerea ca in Romania un premier si un Guvern trebuie sa fie sustinuti de partide. Personal, nu cred in ideea Guvernului de tehnocrati, pentru ca daca nu ai in spate ca prim-ministru un partid care sa te sustina si sa fie un partid puternic sau coalitie de partide care sa te sustina, este greu sa faci echilibristica la Palatul Victoria si sa impaci toate sperantele, toate interesele si toate nevoile de acolo.
Pentru ca si sperantele sunt mari si interesele sunt mari si nevoile sunt si mai mari", a spus Vasilescu la RFI, intrebat daca s-ar impune un premier tehnocrat.
Premierul Emil Boc i-a anuntat, luni, pe ministri ca a decis sa depuna mandatul Guvernului.
Vasilescu a aratat ca impactul schimbarii unui Guvern pe timp de criza asupra economiei depinde de gradul de incredere a opiniei publice in noul Cabinet.
"De obicei, exista impact, sigur ca da, o schimbare de Guvern e un lucru important. Pentru Banca Nationala, lucrurile sunt simple: Banca Nationala nu se amesteca in alegerea Guvernului, dar colaboreaza cu Guvernul pe care ni-l da tara. Daca... mai mult
Luni, 06 Februarie 2012, ora 11:30
Adrian Vasilescu, consilierul Bancii Nationale a Romaniei sustine ca moneda euro nu are cum sa cada.
"Si despre dolar s-a spus ca va disparea, scenariile pesimiste incepand din 1973 odata cu criza petrolului, insa acestea nu s-au adeverit niciodata", a declarat Adrian Vasilescu la Antena 3.
Acesta a accentuat faptul ca Romania e dependenta de euro, aderarea la euro fiind in avantajul economiei tarii noastre.
In plus, liderii europeni intaresc opiniile consilierului BNR, afirmand in repetate randuri ca nu vor lasa moneda euro sa se prabuseasca. mai mult
Marti, 13 Decembrie 2011, ora 19:45