O ordonanta de urgenta nu poate sa contribuie la ieftinirea creditului in Romania, aceasta este in primul rand un act fiscal si printr-un act fiscal nu se poate schimba nivelul dobanzilor la creditele pe care le dau bancile, a declarat miercuri, pentru AGERPRES, Adrian Vasilescu, consultant de strategie la Banca Nationala a Romaniei (BNR), facand referire la modificarile OUG 114, precizand ca este un punct de vedere personal.
"Inca nu stiu exact cum va arata maine dupa sedinta de Guvern acest document. Ceeea ce pot sa va spun este ca nu am cum sa cred ca o ordonanta de urgenta poate sa contribuie la ieftinirea creditului in Romania. O ordonanta de urgenta este in primul rand un act fiscal. Guvernul gestioneaza fiscalitatea, politica fiscala si are tot dreptul sa fiscalizeze in aceasta tara si normal ca are tot dreptul sa introduca impozite pentru banci, bineinteles respectand legitatile economice. Pentru ca acesta este un lucru important. Dar aceasta nu inseamna ca printr-un act fiscal se poate schimba nivelul dobanzilor la creditele pe care le dau bancile, fie la ipotecare, fie pentru creditele de consum, fie pentru populatie", a spus Adrian Vasilescu, precizand ca este un punct de vedere personal.
El a oferit exemplul unui credit care are o dobanda de 8% si a explicat componentele acesteia. Astfel, patru parti reprezinta operatiunile bancii, doua parti reprezinta apararea de riscul de creditare, o parte o reprezinta costul finantarii si o parte costul capitalului.... mai mult
Miercuri, 27 Martie 2019, ora 12:29
Legile apar fara analiza de legalitate si ne trezim cu legi care incalca legi, iar Curtea Constitutionala le declara neconstitutionale, a declarat, miercuri, Adrian Vasilescu, consultant de strategie la Banca Nationala a Romaniei (BNR), facand referire la legile privind contractele de credit, operatiunile de leasing si relatiile financiare in domeniul bancar..
"In Parlament se discuta in Comisa Juridica pe analiza de oportunitate a legii, dar nu si pe analiza de legalitate. Si astfel ne trezim cu legi in care se spune "prin derogare de la Codul civil". Cum Dumnezeu sa spui asa, prin derogare de la Codul civil! Legile asa apar, fara analiza de legalitate si daca nu se face analiza de legalitate sigur ca ne trezim cu legi care incalca legi, ajung la Curtea Constitutionala, Curtea Constitutionala spune ca sunt neconstitutionale. Si avem un exemplu recent cu trei legi care au ajuns la Curtea Constitutionala si Curtea Constitutionala a spus nu sunt constitutionale", a afirmat Adrian Vasilescu la "The Financial Conference".
El a adaugat ca fostul presedinte al Curtii Constitutionale, Augustin Zegrean, cand a iesit la pensie s-a intalnit cu jurnalistii si le-a spus ca lasa in urma 14.000 de legi confuze, adica interpretabile.
Adrian Vasilescu a precizat ca dreptul lumii face posibila interpretarea legilor cand ele sunt interpretabile sau confuze. In opinia sa, legile se interpreteaza in primul rand literar, "sa vezi daca din punct de vedere al literei legii lucrurile... mai mult
Miercuri, 20 Martie 2019, ora 15:02
Dupa ce premierul Mihai Tudose a spus, joi seara, ca BNR putea sa intervina pentru a opri cresterea euro, dar nu a facut-o, fiind astfel vinovata de deprecierea leului, consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, i-a raspuns, trecand in revista ce poate si ce nu poate sa faca Banca Nationala.
"Noi, de la Banca Nationala, spunem, si asta este realitatea: colaboram cu guvernele pe care le da tara. Legea spune foarte limpede ca Banca Nationala sprijina politica economica a Guvernului, dar numai in conditiile in care nu ataca obiectivul fundamental al Bancii Nationale, care este stabilitatea preturilor si, in esenta, si stabilitatea financiara, ca sinteza a functiilor bancii centrale.
Deci eu nu vorbesc in contradictoriu cu Guvernul si nici cu premierul, chiar daca premierul mi-a recomandat, cand nu vorbesc in numele Bancii Nationale si nu vorbesc in numele Bancii Nationale, sa port un tricou cu inscriptia: privat", a declarat Adrian Vasilescu, vineri, pentru RFI Romania.
"Eu vorbesc cu cartea in fata. Cand de la banca centrala pleaca valuta in piata, se apreciaza cursul, nu se depreciaza, leul castiga in altitudine, nu pierde in altitudine. Banca centrala, in primavara, cand a eliberat din Rezerva Minima Obligatorie (RMO) o suma de valuta, reprezentand banii bancilor comerciale tinuti in pastrare la BNR, normal era ca leul sa se aprecieze si asta se si intampla, asta a fost in primavara.
Sa spunem ca banca X si-a luat o parte din RMO tinuta in pastrare la... mai mult
Vineri, 24 Noiembrie 2017, ora 18:18
BNR a reactionat, miercuri, la noul atac al premierului Mihai Tudose la adresa bancilor.
Potrivit lui Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR, declaratia sefului Executivului, de marti seara, este una "neinspirata".
"Eu sunt intr-o vacanta (...) si ma uit in jur si nu miroase a ciment, nu sunt macarale", a declarat la Antena 3 Adrian Vasilescu, dand de inteles ca in locul in care se afla in concediu nu se construieste nimic. "Peste tot unde relatia dintre banca si comunitate nu e foarte importanta nu miroase a ciment", a mai afirmat el, sugerand ca in acele locuri nu se construieste nimic, nu se fac investitii.
Legat de bancile ponegrite de premier, Vasilescu a atras atentia ca "luna de luna Guvernul se imprumuta la banci (...), apoi plateste darile, da banii inapoi. E o relatie benefica intre banci si Guvern".
In acest context, spune Vasilescu, declaratia premierului Tudose e "neinspirata" si "inteleg ca e declaratia unui intelectual care nu are de-a face cu bancile. A avut un incident nefericit, astfel de lucruri se intampla.
Bancile se misca in orice tara, si la noi, in functie de cat le lasa legile sa le miste. Nu am auzit pe nimeni de la Guvern ca bancile ar incalca legea", a mai adaugat Vasilescu.
Acesta a mai punctat ca e adevarat ca "legile noastre sunt interpretabile, laxe" si ca bancile au "avocati buni", care le ajuta sa inteleaga bine cum functioneaza legile, dar ca "exista in Romania o institutie, care e a Guvernului, ANPC, care are... mai mult
Miercuri, 30 August 2017, ora 11:45
Romania trebuie sa majoreze salariile, pentru ca nu poate ramane cu o forta de munca descurajata, avand in vedere ca tara se situeaza pe penultimul loc in Europa, cu 5,4 euro platiti pentru ora de munca, doar inaintea Bulgariei, insa exista riscul ca guvernul sa ajunga in situatia de "a da cu o mana si sa ia cu doua maini", a declarat
consultantul de strategie al BNR, Adrian Vasilescu, duminica, la Digi24.
Vasilescu a mai spus ca Executivul trebuie sa apese mai multe pedale, nu doar cea a salariilor, ci si a vitezei cresterii economice, care sa se mentina sustenabila.
Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a afirmat miercuri ca majorarile salariale sunt inevitabile in Romania, deoarece in marile sectoare ale economiei este o criza de forta de munca, insa acestea trebuie tinute sub control, pentru a ramane rezonabile si trebuie pastrate echilibrele macroeconomice.
Vasilescu a citat date publicate de Eurostat, potrivit carora Romania se situeaza pe penultimul loc in Europa la salarii, cu 5,4 euro pe ora de munca, depasind doar Bulgaria, care plateste cu 4,4 euro ora de munca, insa cu mult sub nivelul din Danemarca, unde ora de munca este rasplatita cu 40 de euro.
Astfel, consultantul bancii centrale puncteaza ca este nevoie de schimbarea paradigmei, accentuand ideea ca Romania nu mai poate ramane cu salariile la acest nivel, mai ales avand in vedere ca 3,3 milioane de persoane au plecat din populatia activa a tarii pentru a lucra in alte state, iar in tara a ramas o... mai mult
Duminica, 09 Aprilie 2017, ora 17:25
Populismul este un risc foarte mare pentru intreaga lume, iar in Romania discursul populist castiga teren pentru ca este atractiv, a declarat duminica, la Digi 24, Adrian Vasilescu, consultant de Strategie la Banca Nationala a Romaniei.
"Un alt risc mare, foarte mare al lumii noastre este populismul care pluteste ca avioanele din al doilea razboi mondial deasupra lumii si bombardeaza: Olanda, Marea Britanie, Franta. Castiga teren si in Romania. Discursul populist este un discurs atractiv, este frumos. Omul afla din discursul populist ce spera el sa fie", a explicat Adrian Vasilescu.
Precizand ca vorbeste in nume personal, consultantul de Strategie de la Banca Nationala a Romaniei a explicat, in context, ca desi este o tara cu o atmosfera europeana, mai Occidentala in spirit decat multe tari, pentru atragerea investitorilor straini Romania trebuie sa scrie pe intelesul oamenilor cele 14.000 de legi incalcite pe care le are in prezent si sa aiba institutii puternice care sa aplice aceste legi.
"Orice investitor strain se uita la trei lucruri esentiale: legile, institutiile, echipele. Ele decid. Aici suntem vulnerabili. 14.000 de legi din Romania sunt incalcite. Trebuie sa luam 14.000 de legi si sa le scriem pe intelesul oamenilor. Avem nevoie de institutii tari, puternice pentru toate legile astea. La asta se uita orice investitor in toata lumea. Daca nu le are pe astea sigur ca investitorul se duce dupa salariul mai mic", a precizat Adrian Vasilescu.
In context,... mai mult
Duminica, 09 Aprilie 2017, ora 16:34
Consilierul de strategie din cadrul Bancii Nationale Romane (BNR), Adrian Vasilescu, a vorbit, luni seara, despre impactul pe care il va avea reducerea TVA de la 24 la 9% pentru produsele alimentare.
Consilierul guvernatorului BNR Mugur Isarescu a declarat, la Digi 24, ca nu exista o "politie a preturilor" si ca piata este cea care "aranjeaza lucrurile".
"Aici avem de-a face cu doua entitati. Una este pretul, a doua este taxa. Taxa pe consum - TVA este o taxa pe consum. De la 1 iulie 2010, taxa asta a devenit foarte mare in Romania. A crescut cu cinci puncte procentuale pana la 24%. Acum se face o miscare importanta - TVA pentru alimente vine de la 24% la 9%, scadere foarte importanta. Scade taxa. Restul, teoretic, ramane la locul lui", a explicat Vasilescu.
Teodorovici: Efectele reducerii TVA se vor simti incepand de luni
Acesta a precizat ca retailerii vor "ciupi ceva-ceva", insa unii ciupesc mai mult, altii mai putin.
"Asa cum a explicat guvernatorul Bancii Nationale... citeste mai departe despre "Adrian Vasilescu, despre TVA redus la alimente: Nu exista o politie a preturilor" pe Ziare.com mai mult
Marti, 02 Iunie 2015, ora 10:21
Piata valutara este foarte calma, iar alegerile prezidentiale nu o influenteaza, a declarat marti, la Romania TV, consilierul guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei, Adrian Vasilescu.
'Ma uit pe cifre si vad ca piata este foarte calma. Practic, sunt doua lumi paralele: cursul pietei valutare si cursul dezbaterilor fierbinti pentru alegeri. Alegerile nu influenteaza in niciun fel cifrele, piata valutara. Intreaga zona, de altfel, este calma. Au avut loc deprecieri usoare, pe urma corectii usoare in toata zona noastra. Si la noi s-a intamplat la fel. Iata, de la inceputul lunii, cursul a fost frecvent de 4,41, patru zile, de la 1 octombrie si pana la 6 octombrie. Apoi a fost o perioada de cinci zile cu 4,40', a explicat Adrian Vasilescu, transmite Agerpres.
Acesta a subliniat ca, de cinci ani, piata valutara a fost calma, in pofida evolutiilor din economie.
'De cinci ani, BNR monitorizeaza clipa de clipa piata valutara; de cinci ani aceasta piata este calma. Au fost furtuni in economie, au fost fluctuatii mari, piata valutara a stat nemiscata', a mai spus oficialul BNR, adaugand ca 'scepticismul despre care discuta foarte multi analisti piata nu il are".
"Piata nu este sceptica si nici datele pe care le dam de aici nu exprima niciun fel de scepticism', a subliniat el. mai mult
Marti, 21 Octombrie 2014, ora 12:20
Evolutia inflatiei in Romania, care a ajuns la 5,33% in luna septembrie, nu constituie un motiv de panica si emotie, aceasta incadrandu-se intr-un nou ritm al cresterii economice, al economiei in plan global, a declarat miercuri, Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei (BNR).
Adrian Vasilescu a precizat ca economia nu are un parcurs unitar, evoluand "in valuri, cu fluxuri si refluxuri continue". In plus, contextul economic este unul incert, pe fondul crizei care dureaza de patru ani.
"Trebuie sa intelegem ca nu mergem spre vremuri bune, in plan global, lumea va fi mai trista, mai grea si nu stim cand vom iesi din criza. Fondul Monetar International vorbea de zece ani de criza si au trecut doar patru. Ciclul economic in care am intrat va dura pana in 2052 si nimic nu va mai fi ca inainte. Intram intr-un nou ritm al cresterii", a declarat Adrian Vasilescu.
Acesta a subliniat ca, in ceea ce priveste evolutia anuala a inflatiei, in mai 2011 aceasta ajunsese la 8,41%, iar de la acel nivel a coborat la 1,79% in luna mai a acestui an.
"In luna mai vorbim despre nivelul minim al inflatiei din ultimii 22 de ani. Intrebarea este: am ajuns la o economie atat de performanta, ca sa avem cea mai buna inflatie din Uniunea Europeana? A fost un efort sustinut, dar alimentele s-au scumpit, lucru care se intampla in toata Europa. Nu avem motive de panica si de emotie", a explicat consilierul guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei.
Acesta a... mai mult
Miercuri, 10 Octombrie 2012, ora 14:02