Numit in functia de consilier al presedintelui Romaniei, Adrian Radulescu, fost ministru al Agriculturii in timpul guvernului Boc, a declarat ca pe lista proiectelor pe care le are in vedere din noua functie se numara asocierea in agricultura sau implementarea unui nou sistem de impozitare pentru agricultori.
Noul consilier prezidential explica intr-un interviu acordat Business24 de ce are nevoie presedintele tarii de un consilier pe Agricultura si ce planuri are din noua pozitie.
Ce proiecte aveti in vedere din noua pozitie de consilier pe probleme economice si agricultura a presedintelui tarii?
Sunt mai multe proiecte: Politica Agricola Comuna 2020, asocierea in agricultura, finalizarea camerelor agricole, proiecte legate de politicile PAC subsecvente pentru ca pe fiecare masura vor fi politici subsecvente, sisteme de implementare si mod de aplicare si sa vedem si alte proiecte de care au nevoie agricultorii.
Unul dintre este vizeaza un nou tip de impozitare in agricultura care sa fie diferit de cel din prezent adica nu similar cu cel aplicat in alte segmente ale economiei nationale ci o impozitare specifica.
Care ar trebui sa fie prioritatile agriculturii din Romania pentru urmatorii doi ani?
Cand vorbim despre agricultura nu putem vorbi doar de doi ani. Participam la Noua Politica Agricola Comuna si este foarte important sa facem un program pentru sapte ani care tinand cont si de alocarile bugetare si de cum trebui dezvoltate anumite segmente... mai mult
Marti, 02 Aprilie 2013, ora 17:00
Daca anul trecut agricultura salva economia, aducand o contributie de 12 miliarde de euro in produsul intern brut, seceta prelungita din acest an a uscat "motorul economiei", relevand importanta unor schimbari radicale in sistemul agricol.
Consecintele lipsei de precipitatii nu pot fi atenuate in prezent decat prin acordarea de sprijin financiar agricultorilor, insa numeroase masuri pot fi luate in continuare pentru prevenirea unor situatii similare, in special in contextul schimbarilor climatice radicale prefigurate, a afirmat Adrian Radulescu, presedintele Comisiei de Agricultura din Camera Deputatilor, intr-un interviu acordat Ziare.com.
Totusi, deputatul este sceptic cu privire la implementarea propriu-zisa a masurilor. In fond, "daca la anul ploua, nu mai e de actualitate".
Ne confruntam cu una dintre cele mai severe secete din ultimii ani, cu consecinte dramatice pentru agricultori, dar si pentru consumatori, prin scumpirea alimentelor. Ce masuri pot fi luate in acest moment?
Citeste mai multe despre Adrian Radulescu, despre seceta: E ca atunci cand iti arde casa si nu ai apa! pe Ziare.com. mai mult
Vineri, 24 August 2012, ora 13:58
Productia agricola va fi mai mica in 2012, fata de anul trecut, din cauza secetei si a lipsei de resurse financiare, a declarat pentru Agerpres, Adrian Radulescu, presedinte al Comisiei pentru agricultura, silvicultura, industrie alimentara si servicii specifice din Camera Deputatilor.
"In 2012 vom avea o productie mai mica, atat pe vegetal cat si pe animal, respectiv la pasare si porc. Din cauza secetei si a lipsei de fonduri din buget, multi fermieri au renuntat sa mai creasca aceste animale. Daca actualul ministru va lua decizia sa suplimenteze bugetul Ministerului Agriculturii, cred ca lucrurile se vor indrepta", a precizat Radulescu.
Acesta considera ca productia agricola a Romaniei depinde foarte mult de ploi si aproape deloc de irigatii.
"Din pacate, suntem inca dependenti de ploi pentru ca s-a instalat deja seceta in mai multe zone din tara, desi nu suntem intr-o faza iremediabila. La culturile de primavara lucrurile stau inca bine, probleme sunt insa la culturile de toamna. Daca va ploua, lucrurile se vor schimba, daca nu, se vor agrava'', a mai spus Adrian Radulescu.
"Romania este inexistenta" in privinta irigatiilor
In ceea ce priveste sistemul de irigatii, deputatul PDL afirma ca "Romania este inexistenta" in acest domeniu, desi detine o mare suprafata agricola.
"Romania este inexistenta cand vorbim de sistemul de irigatii, cu doar 70.000 de hectare, intr-o tara cu 8 milioane de hectare de terenuri agricole. Nici nu are rost sa discutam. Se... mai mult
Vineri, 11 Mai 2012, ora 11:00
Conform tratatului de aderare la UE, Romania este obligata sa-si deschida portile pentru strainii care "tanjesc" la terenurile noastre. Statul roman are insa o varianta: le cumpara el, iar daca considera ca e necesar sa le scoata la vanzare, le scoate.
"Eu ma situez la jumatate: sa liberalizam, dar sa controlam. In Germania nu cumpara nimeni terenuri unde doreste si cum doreste. Statul este cel care le cumpara, iar daca considera ca e necesar sa le scoata la vanzare le scoate, daca nu, se fac schimburi de terenuri pentru autostrazi si pentru alte lucruri pentru a crea locuri de munca.
In plus, statul are drept de preemtiune la cumpararea terenurilor. Daca statul nu e interesat de aceste terenuri, le pot cumpara si altii", a declarat Adrian Radulescu, secretar de stat in ministerul Agriculturii, intr-un interviu Business24.
In prezent, exista doua categorii de persoane: cele nationaliste, care spun ca nu este bine sa ne vindem panaturile catre straini si cele care, privind la UE, spun ca trebuie sa ne aliniem la regulile europene, odata ce am semnat Tratatul de aderare. Dumneavoastra de care parte a baricadei va situati?
Eu ma situez la jumatate: sa liberalizam, dar sa controlam. In Germania nu cumpara nimeni terenuri unde doreste si cum doreste. Statul este cel care le cumpara, iar daca considera ca e necesar sa le scoata la vanzare le scoate, daca nu, se fac schimburi de terenuri pentru autostrazi si pentru alte lucruri pentru a crea locuri de munca.
In... mai mult
Joi, 15 Martie 2012, ora 18:01
Afacerile in agricultura sunt precum o loterie: castigi sau pierzi in functie de vreme. Cu toate ca Romania are potentialul agricol de a hrani o populatie de patru ori mai numeroasa, din cauza unui management defectuos, aceasta ar mai putea pierde inca 40 de ani pana sa redevina competitiva pe plan international.
Acest lucru o spune chiar secretarul de stat in Ministerul Agriculturii, care a subliniat faptul ca principala problema a fermierilor romani o reprezinta piata: nu au unde sa vanda, ne-existand contracte ferme.
"In cazul in care vom lua masurile necesare, in 15-20 de ani vom putea ajunge la performanta astfel incat sa-i putem hrani si pe altii nu numai pe romani. Mergand in sistemul in care am mers pana acum, ne vor mai trebui inca 40 de ani sa devenim competitivi din punct de vedere agricol", a declarat Adrian Radulescu intr-un interviu Business 24.
O caracteristica a poporului roman este neperseverenta la lucrul inceput. Romanului ii este greu pana se apuca de ceva, caci de lasat se lasa usor, spune un scriitor popular. Credeti ca aceasta criza in care se afla agricultura Romaniei este si o problema de mentalitate a fermierului roman?
In agricultura este invers: fermierul incepe usor si se lasa greu. Cand te indragostesti de agricultura si realizezi ce poate iesi din mainile tale cu greu o poti parasi. Fiecare produs care rezulta din munca depusa de tine face parte din fiinta ta. In agricultura, chiar daca pierzi ramai in continuare un om... mai mult
Miercuri, 21 Decembrie 2011, ora 23:00
Cine spune ca e o rusine sa fii fermier? In viitor, agricultura ar putea sa fie biletul cel mai sigur la "trenul miliardarilor". "Sunt sigur ca in urmatorii 20 de ani cei care investesc in agricultura vor fi cei mai bogati dintre romani", a declarat Adrian Radulescu, secretar de stat in Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), pentru Bloombiz.ro. Potrivit acestuia, 32.000 de fermieri romani sunt incadrati in clasa mijlocie si "se indreapta spre mai sus".Ati declarat recent ca in 20 de ani, cei mai bogati oameni vor fi fermierii…
Anul trecut, am facut o descriere a agriculturii romanesti unui grup de elevi carora le-am spus spre ce anume sa se orienteze si care ar fi beneficiile. Impreuna cu mine era si ambasadorul Olandei care mi-a atras atentia ca am uitat sa le spun esenta – peste 20 de ani vor fi oameni bogati asa cum sunt toti agricultorii din Olanda.
Strategia olandezilor a fost munca. Daca muncesti obtii venituri si devii bogat. Olanda e numita Tara Lalelelor, prin urmare serele sunt foarte importante. De asemenea,olandezii au mizat pe cresterea animalelor si pe procesare.
Luand exemplul tarilor din Europa de Vest, unde cei mai bogati oameni sunt agricultorii, sunt sigur ca in urmatorii 20 de ani cei care investesc in agricultura vor fi cei mai bogati dintre romani.
Uitati-va ce se intampla cu agricultura Romaniei.
Cand vedeti in spatele unui fermier o combina care costa 200.000 de euro, un tractor de 150.000 de euro si alte utilaje... mai mult
Marti, 12 Iulie 2011, ora 23:58
Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) estimeaza ca 15-20% din cele peste doua milioane de hectare cultivate cu grau vor fi afectate in acest an de volumul mare de precipitatii, dar pretul painii nu va creste, a declarat, vineri, secretarul de stat in institutie Adrian Radulescu, citat de Mediafax."Avem probleme la grau cu incoltirea, din cauza precipitatiilor", a spus Radulescu.
El a adaugat ca pana in prezent, dupa ce a fost recoltata 51% din suprafata cultivata, respectiv circa un milion de hectare, a fost obtinuta o productie totala de peste trei milioane de tone de grau.
Ministerul Agriculturii estimeaza ca in acest an vor fi obtinute 6,6 milioane tone de grau.
"Productia va fi mai slaba, dar va fi asigurat necesarul intern", a afirmat ministrul Agriculturii, Mihail Dumitru.
Referitor la productia de orz, Radulescu a spus ca in urma recoltarii a peste 90% din suprafata cultivata, respectiv aproape 220.000 hectare, productia insumeaza 660.000 tone.
In ceea ce priveste suprafata cultivata cu rapita, Radulescu a precizat ca pana in prezent a fost recoltata 86%, respectiv aproximativ 500.000 hectare, cu o productie totala de aproximativ 815.000 tone.
Secretarul de stat a mai spus ca in acest an pretul painii nu va creste si ca agricultorii vand graul de panificatie cu 500-520 lei pe tona. mai mult
Vineri, 23 Iulie 2010, ora 14:40
Adrian Radulescu va ramane in functia de secretar de stat la Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), in vreme ce Danut Apetrei si-a dat demisia, au declarat, pentru NewsIn, surse din minister.Cel de-al treilea secretar de stat din MADR este Haschi Andrei-Peter, dar in cazul acestuia nu s-a luat inca nicio decizie cu privire la ramanerea lui in functie, au mai precizat sursele.
Guvernul a decis, in sedinta de miercuri, 5 iulie, ca vor ramane doar cate doi secretari de stat in fiecare minister, cu exceptia Ministerului Finantelor, a Ministerului de Externe si a Ministerului de Interne, unde vor fi mentinuti cate trei.
Astfel, numarul de 57 de secretari de stat (din care 7 posturi sunt vacante) va scadea la 32, in urma restructurarii. mai mult
Marti, 13 Iulie 2010, ora 16:00
Secretarul de stat in Ministerul Agriculturii Adrian Radulescu a declarat joi, la un seminar, ca ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, i-a cerut demisia intr-o intalnire pe care au avut-o anterior cu sindicatele din agricultura, pe motiv ca a blocat fondurile catre fermieri.Sebastian Vladescu a declarat dupa intalnirea pe care a avut-o cu reprezentantii sindicatelor din agricultura si din Ministerul Agriculturii ca pana vineri va debloca platile pe cap de animal, restante din 2009.Radulescu a afirmat ca ministrul Finantelor l-a gasit pe el vinovat pentru blocarea acestor bani si ca i-a cerut demisia in cadrul intalnirii avute la Ministerul Agriculturii."Vladescu ne-a reprosat ca nu i-am cerut, iar eu i-am explicat ca nu am cerut deschiderea creditarii, pentru ca s-a terminat plafonul de subventii pe trimestrul al doilea si i-am cerut majorarea acestuia din diminuarea plafoanelor pe trimestrele trei si aptru", a spus Radulescu.
El a adaugat ca unul dintre reprosurile lui Vladescu este si faptul ca primesc subventii ferme care nu mai au animale de cativa ani."Una din probleme o reprezinta subventia pe cap de vaca, pentru ca mi s-a reprosat ca sunt acordate subventii pentru 4.280 de ferme care nu mai au vaci", a precizat secretarul de stat in MADR. mai mult
Joi, 13 Mai 2010, ora 13:28