Cele mai sarace tari din Uniunea Europeana, Romania, Croatia si Bulgaria, se gandesc la adoptarea euro, iar tara noastra a anuntat saptamana trecuta ca va prezenta o strategie in acest sens pana la sfarsitul acestui an, reluand o idee din 2015.
Trecerea la moneda unica europeana ar putea ajuta statele din Balcani sa ramana aproape de nucleul UE, in conditiile intrebarilor care apar legate de distributia viitoare a fondurilor pentru dezvoltare, relateaza Bloomberg.
"Dupa Brexit, ramanerea in afara zonei euro te-ar putea face un outsider. Daca privesti bugetul UE, observi ca se acorda o atentie mult mai mare zonei euro. Comisia Europeana vrea sa acorde aceasta facilitate de convergenta pentru aderarea la zona euro, asa ca tarile trebuie sa profite de acest lucru", a declarat Juraj Kotian, economist la Erste Bank in Viena.
Planurile celor trei tari contrasteaza cu statele mai bogate din estul Europei. In timp ce Slovenia, Slovacia si tarile baltice, respectiv Estonia, Letonia si Lituania, folosesc euro, Polonia, Cehia si Ungaria nu au planuri ferme sa le urmeze exemplul.
Experienta Greciei, a ceea ce s-ar putea intampla cand se renunta la politica monetara independenta, nu a fost de ajutor. Dar tarile membre mai putin bogate ar putea avea nevoie de fondurile de dezvoltare ani de zile pentru a reduce decalajul in domeniul bunastarii.
Pregatirile Bulgariei sunt mai avansate
Cea mai saraca tara din UE, care detine in prezent presedinta Uniunii, are cursul levei... mai mult
Luni, 14 Mai 2018, ora 12:52
Comisia Europeana a publicat miercuri raportul de convergenta 2014, in care analizeaza daca statele membre care beneficiaza de o derogare de la adoptarea monedei euro, Bulgaria, Republica Ceha, Croatia, Lituania, Ungaria, Polonia, Romania si Suedia indeplinesc conditiile de adoptare a monedei euro.
Conform raportului, Lituania a indeplinit toate criteriile de convergenta pentru adoptarea euro. Astfel, incepand cu 1 ianuarie 2015, zona euro va ajunge la 19 membri, odata cu aderarea Lituaniei, care va deveni a cincea tara fosta comunista din zona euro, dupa Slovacia, Slovenia, Estonia si Letonia.
Celelalte sapte statele membre care beneficiaza de o derogare de la adoptarea monedei euro, Bulgaria, Republica Ceha, Croatia, Ungaria, Polonia, Romania si Suedia nu indeplinesc in prezent toate conditiile de adoptare a monedei euro. Situatia lor va fi, prin urmare, reevaluata in urmatorii doi ani, se arata in comunicatul CE.
Comisarul european pentru Afaceri Economice, Olli Rehn, a declarat: "Disponibilitatea Lituaniei de a adopta euro reflecta sprijinul sau de lunga durata pentru politici fiscale prudente si reforme economice. Uniunea Economica si Monetara ramane o comunitate atractiva. Zona euro are in prezent o coordonare economica mai eficienta, un zid de protectie financiara robust pentru a proteja stabilitatea si, din acest an, o uniune bancara. La toate acestea Lituania s-a angajat sa participe si sa le intareasca. Datorita eforturilor depuse in ultimii cinci ani,... mai mult
Miercuri, 04 Iunie 2014, ora 15:42
Premierul Victor Ponta a reamintit, miercuri, ca Romania si-a propus sa adopte moneda euro in 2019, cum a anuntat Guvernul si in luna februarie, surse oficiale precizand insa ca in programul de convergenta care va fi trimis la CE nu va fi mentionata nicio data pentru acest obiectiv.
"Este extrem de important ca toate aceste realizari economice sa fie de durata, sa putem sa indeplinim planul de convergenta pe care ni l-am asumat, pentru ca Romania sa se ridice la standardele economice si sociale ale Uniunii Europene si obiectivul intrarii in spatiul euro in 2019 sa fie atins", a spus Ponta in sedinta de guvern, dupa ce a ramarcat ca si presedintele Traian Basescu a vorbit investitorilor despre performantele economiei romanesti.
In luna februarie, Guvernul si premierul Ponta au anuntat ca Romania indeplineste in acest an toate criteriile de aderare la zona euro, precum inflatia, rata dobanzii la obligatiuni, stabilitatea cursului de schimb, deficit bugetar sub 3% din PIB si datorie ...citeste mai departe despre "Ponta si trecerea Romaniei la euro: In declaratii - 2019, in practica..." pe Ziare.com mai mult
Joi, 01 Mai 2014, ora 08:48
Presedintele Traian Basescu a declarat, miercuri, in cadrul intalnirii anuale cu misiunile diplomatice acreditate la Bucuresti, ca va mai dura cativa ani pana ca Romania sa adopte Euro, dar ca progresele pentru indeplinirea criteriilor sunt semnificative.
"Romania nu este inca membra a zonei Euro si va mai dura cativa ani pana sa adoptam moneda unica. Aceasta nu inseamna ca aderarea la Euro nu se afla pe agenda de prioritati ale Romaniei. Banca Nationala arata intr-o evaluare recenta ca progresele pentru indeplinirea criteriilor de convergenta sunt semnificative, astfel incat doar rata inflatiei si ratele dobanzilor pe termen lung depasesc inca valorile de referinta ale criteriilor de la Maastricht", a spus seful statului.
El a aratat ca cele mai recente proiectii sugereaza indeplinirea si a acestor conditii in cursul anului 2014.
"Daca aderarea la zona Euro este plasata in perspectiva temporala medie, data fiind importanta asigurarii convergentei reale, participarea de la bun inceput la Uniunea Bancara este obiect de consens politic intern si se va operationaliza pe termen scurt", a mentionat Traian Basescu.
El a mai spus ca Romania va notifica in mod oficial intentia de a participa la mecanismul unic de supraveghere bancara si a inceput la 9 ianuarie in calitate de negociator discutiile in format interguvernamental privind stabilirea fondului unic de rezolutie. mai mult
Miercuri, 15 Ianuarie 2014, ora 14:00
Ratarea tintei de adoptare a monedei euro in 2015 nu reprezinta un esec al Romaniei, precizeaza analistii economici. Inca de la stabilirea lui, termenul a reprezentat mai curand un deziderat decat un obiectiv tangibil, menit sa impulsioneze mediul de afaceri.
In plus, o moneda nationala aduce in momentul de fata mai multe beneficii economiei romanesti, decat are capacitatea moneda unica, in conditiile in care zona euro se confrunta cu dificultati financiare.
"Inca din 2010, in discutia dintre BNR si Guvernul Romaniei la care am asistat, s-a pus problema amanarii, deoarece conditiile erau greu de indeplinit. S-a ajuns, insa, la concluzia ca trebuie mentinuta data pentru impulsionarea procesului, dar si pentru o oarecare imagine", a declarat pentru Business24, analistul economic Mircea Cosea.
Romania nu mai poate adopta euro in 2015. Care sunt motivele
Si Secretarul de Stat in Ministerul Finantelor, Claudiu Doltu, subliniaza beneficiile pe care stabilirea unei tinte pentru adoptarea monedei unice le aduce mediului de afaceri, chiar si in conditiile in care este improbabila.
"Asumarea indeplinirii criteriilor tehnice pentru adoptarea euro - chiar si fara a vorbi in acest moment de o decizie politica privind adoptarea monedei unice - ar genera semnale de clarificare pentru investitori, pentru mediul de afaceri in general. Imbunatatirea sentimentului pietei si al oamenilor, privind directia in care merge Romania ar putea contribui substantial la cresterea... mai mult
Marti, 06 Noiembrie 2012, ora 14:03
Daca Romania ar decide sa adopte moneda europeana in 2015, iar din 2013 ar intra in mecanismul ratelor de schimb 2 (ERM2), paritatea centrala la care va fi mentinut leul va fi de 4,1-4,3 lei/euro, a declarat, Laszlo Diosi, CEO OTP Bank Romania.
Printre criteriile de convergenta nominala de la Maastricht, pentru adoptarea monedei unice europene, se afla fluctuatia monedei nationale care nu trebuie sa depaseasca +/-15% o paritate centrala, cu cel putin doi ani inainte de adoptarea euro, potrivit Agerpres.
Si Adrian Mitroi, secretar general al CFA Romania si profesor de economie si investitii sustine ca moneda europeana se va deprecia in raport cu leul, in momentul in care Romania va intra in mecanismul ratelor de schimb 2.
"In momentul in care noi ne vom pregati intrarea in ERM 2, regulile vor fi mult mai drastice si mai stricte. Moneda euro va avea o alta forma, probabil va fi ceva mai depreciata. Probabil ca euro la care noi vom adera, probabil intr-un viitor mai indepartat, va fi o alta moneda decat este astazi", a explicat Mitroi.
Cu toate acestea, Romania ar putea amana adoptarea monedei euro pana in 2016 sau 2017, actualul obiectiv urmand sa fie revizuit de guvernul format dupa alegerile din toamna impreuna cu BNR.
"EIU considera ca obiectivul 2015 (de adoptare a monedei euro n.r) este nerealist si chiar un pic ciudat, avand in vedere evolutiile din zona euro. Romania se poate confrunta cu dificultati in indeplinirea la timp a criteriilor de... mai mult
Duminica, 16 Septembrie 2012, ora 12:52
Adoptarea monedei unice este un orizont indepartat, pentru ca trebuie rezolvata problema cu euro, deoarece nu poti sa ai o moneda decat daca e buna si pentru ca trebuie sa fii suficient de competitiv ca sa faci fata, a declarat joi consilierul guvernatorului BNR, Lucian Croitoru.
"Este un vis (adoptarea monedei euro), un orizont indepartat pentru ca in primul rand sunt doua probleme care trebuie rezolvate. In primul rand, ei sa rezolve problema cu euro, pentru ca nu poti sa ai o moneda decat daca e buna, iar noi trebuie sa fim suficient de competitivi ca sa facem fata acolo. Cine a intrat in zona euro fara competitiviatea adecvata stie care este drumul, este dovedit, este drumul Greciei, Portugaliei, Irlandei si asa mai departe, intra mai devreme sau mai tarziu intr-o criza", a spus Lucian Croitru in cadrul conferintei "Antreprenoriatul in contextul crizei economice", organizata de Centrul de Analiza si Dezvoltare Institutionala Eleutheria (CADI - Eleutheria).
De asemenea, el a mai spus ca Romania ar trebui sa fie pregatita din punct de vedere al productivitatii muncii.
"Daca vrem sa intram in zona euro trebuie sa fim pregatiti cu productivitatea muncii din doua puncte de vedere. In primul rand, nivelul ei sa tinda sa fie cat mai apropiat de cel din zona nordica a zonei euro si sa avem asigurata inauntru in Romania structura stimulentelor, astfel incat sa continue ritmul de crestere la niveluri care sa nu creeze discrepanta ulterioara dupa intrare. Pana atunci,... mai mult
Joi, 21 Iunie 2012, ora 16:10
Romania ar putea amana adoptarea monedei euro pana in 2016 sau 2017, actualul obiectiv urmand sa fie revizuit de guvernul format dupa alegerile din toamna impreuna cu BNR, a declarat pentru NewsIn, Joan Hoey, senior analist pentru Europa, in cadrul The Economist Intelligence Unit (EIU).
"EIU considera ca obiectivul 2015 (de adoptare a monedei euro n.r) este nerealist si chiar un pic ciudat avand in vedere evolutiile din zona euro. Romania se poate confrunta cu dificultati in indeplinirea la timp a criteriilor de convergenta ale Bancii Centrale Europeane (BCE), respectiv criteriile privind inflatia, deficitul fiscal si dobanziile pe termen lung, pentru a adopta moneda euro in 2015", a spus Joan Hoey.
Ea a subliniat ca Romania trebuie sa-si imbunatateasca competitivitatea inainte de aderarea la Uniunea Economica si Monetara (UEM).
"Avand in vedere incertitudinile cu care se confrunta zona euro, ar fi benefic pentru BNR sa mentina controlul cursului de schimb, oferind flexibilitatea de a restabili competitivitatea in fata socurilor asimetrice. Ca rezultat al tuturor acestor factori, EIU se asteapta ca Romania sa amane adoptarea monedei euro pana in 2016 sau 2017 cel mai devreme", a mai spus Joan Hoey.
De asemenea, analistul EIU a declarat ca, in programul sau de convergenta pentru 2011-14, Guvernul trecut a confirmat intentia sa de a adopta moneda euro in 2015 si de a intra in mecanismul ratelor de schimb (ERM2), la un moment dat, in 2013-2014.
"Cum economiile... mai mult
Duminica, 20 Mai 2012, ora 13:01
Romania si-a reiterat intentia de a adopta euro peste trei ani, cu toate ca restul statelor UE care nu au trecut la moneda unica nici nu vor sa auda de intrarea in zona euro.
Conform "Programului de convergenta 2012", aprobat saptamana aceasta de Guvernul Romaniei printr-un memorandum, Romania va adopta euro in 2015. Alte prevederi se refera la reducerea deficitului structural sub 0,7% din Produsul Intern Brut (PIB) pana in 2014 si intrarea in Mecanismul European al Ratelor de Schimb (ERM) II, in perioada 2013-2014.
"Principalul obiectiv este reducerea deficitului structural sub 0,7% din PIB pana in 2014. In acest fel, se poate ilustra capacitatea Romaniei de a se incadra incepand din anul 2013 in obiectivul bugetar pe termen mediu, ceea ce corespunde prevederilor Tratatului privind stabilitatea, coordonarea si guvernanta, in cadrul Uniunii Economice si Monetare.
Se incearca atenuarea ciclicitatii economiei, reducerea presiunilor inflationiste si limitarea deficitelor externe. De asemenea, se mentine angajamentul de adoptare a monedei euro in 2015 prin intrarea in mecanismul ERM II in 2013-2014", a anuntat purtatorul de cuvant al Guvernului, Dan Suciu.
Romania pare a fi singura tara UE din afara zonei euro care sa vrea sa mai adere, state precum Bulgaria, Ungaria, Polonia sau Cehia spunand sub o forma sau alta ca nu se grabesc sa faca acest lucru pana cand nu va fi rezolvata criza datoriilor europene. Mai mult, statele slabe din zona euro, cum ar fi Grecia,... mai mult
Vineri, 20 Aprilie 2012, ora 07:59