Comisia pentru trecerea la euro va face publice doua rapoarte in decembrie, insa lucrarile sunt tehnice si au 300 de pagini, iar noi am facut eforturi serioase sa traducem documentul din romana in romana, pentru a spune lucrurile intr-un limbaj acceptabil, a declarat, miercuri, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu.
"In luna decembrie, Comisia privind trecerea la euro va publica cele doua documente, un raport de fundamentare a deciziilor viitoare si un parcurs. Un document privind masurile, sa zicem, care trebuie luate pentru a ajunge la tinta. Sunt doua documente grele. Sunt si voluminoase, in total cateva sute de pagini. Sunt si tehnice unele chestiuni, dar vreau sa declar public ca noi cei care suntem in aceasta comisie am facut eforturi serioase pentru a traduce documentul din romana in romana, asa facand o gluma, sau fara gluma, pentru ca aici nu e de glumit, pentru a spune lucrurile intr-un limbaj acceptabil. La 300 de pagini, daca nu este buna intentie, daca e rea-vointa, se pot gasi zeci de interpretari. Si pe fraza cel mai corect formulata am vazut ca se fac stiri total pe langa subiect si ultimele zile sunt dovada peremptorie in acest caz. Deci daca noi spunem acolo ca orizontul rezonabil pentru ca Romania sa intre in Zona Euro va fi undeva 2024, sa zicem pentru intrarea in sistemul cursurilor de schimb, care mai mult sau mai putin este aproape acelasi lucru cu adoptarea euro, de acolo incolo nu mai este decat drum inainte si el poate sa... mai mult
Miercuri, 28 Noiembrie 2018, ora 14:06
Cele mai sarace tari din Uniunea Europeana, Romania, Croatia si Bulgaria, se gandesc la adoptarea euro, iar tara noastra a anuntat saptamana trecuta ca va prezenta o strategie in acest sens pana la sfarsitul acestui an, reluand o idee din 2015.
Trecerea la moneda unica europeana ar putea ajuta statele din Balcani sa ramana aproape de nucleul UE, in conditiile intrebarilor care apar legate de distributia viitoare a fondurilor pentru dezvoltare, relateaza Bloomberg.
"Dupa Brexit, ramanerea in afara zonei euro te-ar putea face un outsider. Daca privesti bugetul UE, observi ca se acorda o atentie mult mai mare zonei euro. Comisia Europeana vrea sa acorde aceasta facilitate de convergenta pentru aderarea la zona euro, asa ca tarile trebuie sa profite de acest lucru", a declarat Juraj Kotian, economist la Erste Bank in Viena.
Planurile celor trei tari contrasteaza cu statele mai bogate din estul Europei. In timp ce Slovenia, Slovacia si tarile baltice, respectiv Estonia, Letonia si Lituania, folosesc euro, Polonia, Cehia si Ungaria nu au planuri ferme sa le urmeze exemplul.
Experienta Greciei, a ceea ce s-ar putea intampla cand se renunta la politica monetara independenta, nu a fost de ajutor. Dar tarile membre mai putin bogate ar putea avea nevoie de fondurile de dezvoltare ani de zile pentru a reduce decalajul in domeniul bunastarii.
Pregatirile Bulgariei sunt mai avansate
Cea mai saraca tara din UE, care detine in prezent presedinta Uniunii, are cursul levei... mai mult
Luni, 14 Mai 2018, ora 12:52
Intrarea Romaniei in zona euro in 2015 nu mai reprezinta o tinta credibila, dar obiectivul nu trebuie abandonat, orizontul pentru finalizarea acestui proces fiind acum in jurul anului 2020, a declarat, marti, premierul Victor Ponta.
"Anul 2015 nu mai este o tinta credibila, trebuie sa fim realisti, nu se pune problema de 2015. Am impresia ca nici macar Polonia nu isi mai propune 2015 intrarea in zona euro, care are criterii de convergenta mult mai avansate decat Romania. Cred insa ca nu trebuie sa renuntam la obiectiv (...) Cred ca orizontul este undeva 2020", a spus Ponta la Adevarul Live.
Presedintele Traian Basescu a declarat, vineri, la Bruxelles, ca Romania isi propune "un termen rezonabil de intrare in zona euro", deoarece statele UE care au adoptat moneda comuna nu sunt dispuse sa astepte prea mult si isi vor continua procesul de integrare in acest sens.
El a arstat ca termenul oficial asumat de Romania, de adoptare a monedei comune in 2015, nu mai este "realist" si a reiterat ca Guvernul, Parlamentul si Banca Nationala sunt institutiile in atributiile carora intra sa analizeze noul obiectiv de aderare.
In opinia presedintelui, este esential pentru Romania sa intre in zona euro in urmatorii trei-patru ani. mai mult
Marti, 19 Martie 2013, ora 15:31
In primul sau discurs adresat Legislativului, presedintele Romaniei, Traian Basescu, a spus ca este esential pentru statul roman sa adopte moneda unica europeana, in cel mult patru ani.
De asemenea, in opinia presedintelui, Romania indeplineste toate criteriile tehnice pentru intrarea in spatiul Schengen.
"Ce ne impiedica accesul in spatiul Schengen o stim toti. Unele state leaga acccesul in spatiul Schengen de lupta anti-coruptie. (...) Sa facem din intrarea in Schengen un obiectiv de interes national pe care sa ni-l asumam impreuna - Guvern, Parlament, presedinte", a afirmat seful statului.
Basescu a mentionat ca Romania a adoptat legi foarte importante, care i-au adus credibilitate pe plan extern, in relatia cu partenerii europeni.
"Romania a facut in ultimii ani progrese considerabile, prin adoptarea unor legi si masuri extrem de importante: legea micii reforme in Justitice, cele patru coduri in Justitiel, liberalizarea fortei de munca, legea Dialogului Social, Legea Pensiilor si a Salarizarii".
In ceea ce priveste situatia macroeconomica a tarii, seful statului considera ca Romania este stabilizata si are posibilitatea sa isi finanteze deficitul.
"Dobanzile devin din ce mai mici. Imprumuturile s-au facut la nivelul de 4%. Deficitul trebuie sa fie sub 3%, un obiectiv deja atins. Deficitul pe 2012 a fost de 2%, iar perspectiva este mai mica de 3%", a precizat Basescu. mai mult
Marti, 12 Martie 2013, ora 15:55
Adoptarea monedei euro va trebui sa tina seama de criterii nominale si indicatorii masurati de Banca Nationala, a declarat, marti, intr-o conferinta de specialitate, Bogdan Olteanu, viceguvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR).
"Suntem (BNR, n.r.) detinatorii unei baze bogate de resurse statistice. Esential pentru a derula politici de calitate este sa ai date de calitate la dispozitie. E bine sa cunoastem functionarea statisticii din Banca Nationala pentru ca de aici pornesc indicatorii care fac referire la parcursul Romaniei. In ceea ce priveste calendarul adoptarii monedei euro, acesta se bazeaza pe criterii nominale, printre altele si pe baza indicatorilor masurati de Banca Nationala", a afirmat Olteanu.
La inceputul lunii decembrie a anului trecut, Bogdan Olteanu afirma ca dupa stabilizarea situatiei politice, respectiv ulterior alegerilor parlamentare, este de asteptat ca mediul politic sa ia o decizie referitoare la calendarul trecerii la moneda europeana.
Potrivit acestuia, Romania are nevoie de o schimbare psihologica pentru a accepta pe scara larga, in masa, in intreaga economie, finantarea in moneda nationala.
La randul sau, economistul-sef al BNR, Valentin Lazea, declara, in octombrie 2012, ca aderarea la moneda europeana in 2015 este dificil de mentinut, pentru ca ar fi nevoie sa fie indeplinite cumulativ trei conditii: intrarea in ERM 2 /European Exchange Rate Mechanism, n.r./ in ianuarie 2013, sa se ia in considerare doar perioada minima de... mai mult
Marti, 19 Februarie 2013, ora 11:20
Daca Romania va forta aderarea la zona euro, nefiind pregatiti, risca o presiune inflationista extrem de ridicata, inclusiv in perioada in care suntem blocati, acei minim doi ani pe care trebuie sa ii petrecem in Mecanismul Ratelor de Schimb II, se arata intr-un studiu coordonat de Lucian Anghel, presedintele BVB.
Romania ar trebui sa adere la Mecanismul Ratelor de Schimb II pentru a adopta euro in intervalul 2017 - 2020, potrivit studiului 'Rata de schimb de echilibru si factorii sai - cazul Romaniei' lansat, joi, de Comisia Nationala de Prognoza (CNP).
"In 2018 - 2020 vom putea injumatati viteza de evolutie a deficitului de cont curent. La paritatea puterii de cumparare serviciile sunt aliniate doar intr-o proportie de o treime cu preturile din zona euro, iar in jurul anului 2020 vom fi la 50% din nivelul zonei euro pentru servicii", se arata in documentul al carui coordonator este Lucian Anghel.
Potrivit acestuia, chiar daca Romania a beneficiat de flexibilitatea cursului de schimb pentru a atenua impactul unor socuri precum cel asociat recesiunii globale, pe termen mediu si lung, factorii care tin de competitivitatea non-pret sunt cei care determina performanta exporturilor, conform Agerpres.
"La nivelul tarifelor in zona serviciilor suntem aliniati cu ceea ce se intampla in zona euro doar in proportie de 36%. Daca vom forta aderarea la zona euro, nefiind pregatiti, neaducand macar la 50%, pentru altele ar trebui fim mult mai avansati.
Aceasta va... mai mult
Joi, 13 Decembrie 2012, ora 13:05
Dupa ce reprezentanti ai Bancii Nationale a Romaniei si ai Guvernului au sugerat, in ultimele luni, ca adoptarea monedei euro in 2015 este mai curand un deziderat, decat un obiectiv realizabil, guvernatorul Mugur Isarescu pune capat incertitudinilor cu privire la acest subiect.
"Trecerea la euro in 2015 nu mai intra in discutie", a declarat el, pentru publicatia New York Times.
Isarescu: Trecerea la euro in 2015 nu mai intra in discutie
De altfel, amanarea acestui proces era de asteptat, avand in vedere atat contextul economic intern, cat si cel extern.
Valentin Lazea, economist-sef BNR, explica faptul ca Romania nu mai are timp sa se pregateasca pentru aplicarea in 2013 a mecanismului european al ratelor de schimb, ERM-2, etapa premergatoare si obligatorie pentru adoptarea euro.
"In primul rand ar trebui sa intram in ERM-2 peste doua luni, in ianuarie 2013. In al doilea rand, ar insemna sa luam in considerare doar perioada minima de ERM 2, de doi ani. In al treilea rand, ar insemna ca Banca Centrala si Comisia Europeana sa accepte faptul ca adoptarea euro pentru Romania sa nu aiba loc la 1 ianuarie 2015, ci la mijlocul acelui an. Aceste conditii sunt extrem de dificil de realizat".
ERM-2 are drept scop fixarea monedelor statelor membre care nu fac parte din zona euro la euro prin stabilirea, de comun acord, a unui curs central, fix dar ajustabil, fata de euro si a unei benzi standard de fluctuatie de +/-15%.
Pe langa mentinerea cursului de schimb in... mai mult
Luni, 05 Noiembrie 2012, ora 12:25
Romania ar putea amana adoptarea monedei euro pana in 2016 sau 2017, actualul obiectiv urmand sa fie revizuit de guvernul format dupa alegerile din toamna impreuna cu BNR, a declarat pentru NewsIn, Joan Hoey, senior analist pentru Europa, in cadrul The Economist Intelligence Unit (EIU).
"EIU considera ca obiectivul 2015 (de adoptare a monedei euro n.r) este nerealist si chiar un pic ciudat avand in vedere evolutiile din zona euro. Romania se poate confrunta cu dificultati in indeplinirea la timp a criteriilor de convergenta ale Bancii Centrale Europeane (BCE), respectiv criteriile privind inflatia, deficitul fiscal si dobanziile pe termen lung, pentru a adopta moneda euro in 2015", a spus Joan Hoey.
Ea a subliniat ca Romania trebuie sa-si imbunatateasca competitivitatea inainte de aderarea la Uniunea Economica si Monetara (UEM).
"Avand in vedere incertitudinile cu care se confrunta zona euro, ar fi benefic pentru BNR sa mentina controlul cursului de schimb, oferind flexibilitatea de a restabili competitivitatea in fata socurilor asimetrice. Ca rezultat al tuturor acestor factori, EIU se asteapta ca Romania sa amane adoptarea monedei euro pana in 2016 sau 2017 cel mai devreme", a mai spus Joan Hoey.
De asemenea, analistul EIU a declarat ca, in programul sau de convergenta pentru 2011-14, Guvernul trecut a confirmat intentia sa de a adopta moneda euro in 2015 si de a intra in mecanismul ratelor de schimb (ERM2), la un moment dat, in 2013-2014.
"Cum economiile... mai mult
Duminica, 20 Mai 2012, ora 13:01
Romania ar trebui sa renunte pentru moment la proiectul adoptarii euro, pentru ca nu este credibila, in conditiile in care zona euro se redefineste si nicio alta tara nu vorbeste de aderare, apreciaza directorul general ING Bank, Misu Negritoiu, pentru care obiectivul 2015 este cel putin naiv.
"Noi invatam din asta (experienta Greciei - n.r.), adica ne uitam la Grecia si zicem: cand au adoptat euro a fost un proces de window dressing si au mai ajustat niste cifre, ca sa se incadreze in criteriile de la Maastricht. Noi am invatat ceva din asta?
Pana la urma mentinem aceleasi obiective pe care le aveam inainte de recesiune. Deci lumea este in framantare, se schimba complet si noi ne mentinem proiectul de adoptare a euro in 2015. E mai putin naiv?", a declarat Negritoiu, intr-o editie speciala a emisiunii "Dupa 20 de ani" difuzata sambata de Pro TV.
Directorul ING a respins categoric realismul datei de aderare 2015 propus de autoritatile romane - "nici vorba" -, afirmand chiar ca nu mai vede rostul de a mentine programul de aderare la euro, desi intelege ratiunea autoritatilor. mai mult
Sambata, 05 Noiembrie 2011, ora 17:31