Anul 2019 a devenit o tinta nefezabila pentru aderarea Romaniei la zona euro, din cauza faptului ca anuntarea obiectivului nu a fost urmata de o foaie de parcurs clara, sustine viceguvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Bogdan Olteanu.
"2019 nu a fost neaparat, la momentul anuntarii sale, o tinta imposibila. Noi am calificat-o drept una foarte ambitioasa si am laudat aptitudinile de ancora pentru politicile publice. 2019 a devenit tot mai mult o tinta nefezabila pe masura ce anuntarea ei nu a fost urmata de elaborarea unui plan de actiune si de punerea sa in practica.
Relansarea discutiei in aceasta vara de catre presedintele Romaniei poate crea premisele unei asemenea constructii institutionale.
(...) Desigur, vedem si cealalta fata a monedei: discutiile publice despre legislatie care sa duca la derapaje bugetare, prin care criteriile de convergenta nominala sa fie si ele incalcate, ne indeparteaza de un asemenea obiectiv", a explicat joi Olteanu in cadrul ...citeste mai departe despre "Adopta Romania euro in 2019? BNR, tot mai sceptica" pe Ziare.com mai mult
Joi, 17 Septembrie 2015, ora 12:23
Actorii politici au discutat, la cel mai inalt nivel, despre urmatorul mare proiect de tara: aderarea Romaniei la zona euro. Procesul este, insa, unul dificil, iar fiecare pas trebuie sa fie calculat atent, pentru ca daca vom calca stramb, atunci am putea adopta moneda unica fara sa fim pregatiti cu adevarat. Si nu vrem sa facem aceeasi eroare pe care a facut-o Grecia.
Saptamana trecuta, presedintele Klaus Iohannis a discutat cu premierul Victor Ponta si cu guvernatorul Bancii Nationale, Mugur Isarescu. Concluzia a fost ca e nevoie de un consens politic si de adoptarea unui calendar riguros pentru a pregati tara de intrarea in uniunea monetara.
Klaus Iohannis cheama din nou partidele la consultari - care este tema
Guvernul a stabilit anul 2019 ca obiectiv pentru adoptarea monedei euro, insa pare a fi o vorba aruncata in vant, avand in vedere ca mai avem multe etape de parcurs.
"Este o tinta prea optimista, avand in vedere ca Romania trebuie sa intre mai intai in Mecanismul ...citeste mai departe despre "Romania si intrarea in zona euro: Il vom prinde pe Dumnezeu de picior?" pe Ziare.com mai mult
Marti, 02 Iunie 2015, ora 07:36
Romania si-a mentinut angajamentul de adoptare a euro la 1 ianuarie 2019, in cadrul Programului de Convergenta 2015-2018 transmis zilele trecute Comisiei Europene.
Acest angajament a fost reiterat in cadrul asa-numitului "Semestru European", adoptat pentru intarirea coordonarii politicilor economice, structurale si bugetare ale statelor membre UE.
Potrivit Ministerului Finantelor, Romania a bifat pentru anul 2014 un deficit de 1,5% din PIB al bugetului general consolidat (mult sub media Zonei Euro de 2,4% si sub media UE 28 de 2,9%), precum si incadrarea in tinta stabilita pe termen mediu pentru deficitul structural de 1% din PIB ...citeste mai departe despre "Programul de Convergenta reitereaza trecerea la euro in 2019. E insa posibil?" pe Ziare.com mai mult
Marti, 05 Mai 2015, ora 08:43
Anul 2019 ca tinta pentru adoptarea euro in Romania pare a fi un obiectiv foarte ambitios, a sustinut guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu.
El a amintit ca angajamentul formal a fost luat de autoritati, insa o foaie de parcurs nu a fost inca elaborata, in cadrul unei conferinte de presa.
Care ar putea fi urmatorul proiect major de tara al Romaniei: Sa traim la fel de bine ca natiunile din zona euro
Mai mult, oficialul BNR atrage atentia ca vor exista suspiciuni asupra credibilitatii planului, daca angajamentul formal nu este insotit de un plan de actiune cu obiective intermediare clar definite.
El a sustinut ca desi Romania indeplineste toate criteriile de la Maastricht privind aderarea la zona euro, exista riscul unor derapaje care sunt extrem de costisitoare.
Mugur Isarescu a mai declarat ca o uniune monetara nu este un loc potrivit pentru tarile cu probleme de competitivitate sau pentru pietele cu probleme de rigiditate.
In plus sunt extrem de... citeste mai departe despre "Zona euro, "Sfantul Graal": Obiectivul Romaniei e foarte ambitios, sustine Isarescu" pe Ziare.com mai mult
Marti, 21 Aprilie 2015, ora 09:59
Recenta criza financiara si economica a scos in evidenta faptul ca proiectul euro are mari avantaje, dar si imperfectiuni majore care genereaza dezechilibre monetare, financiare si economice semnificative si sustine aparitia si dezvoltarea unor tendinte divergente majore.
Se vorbeste intens nu numai de o falie est-vest in Uniunea Europeana, dar si de un clivaj nord-sud, explicabil printr-o "nationalizare" tot mai accentuata a politicilor economice si sociale in dauna unei coordonari extinse a acestor politici si a sporirii solidaritatii si coeziunii statelor membre.
Noul Pact de Stabilitate si Crestere, Uniunea Bancara Europeana, Uniunea Fiscala Europeana sunt numai cateva instrumente stabilite post-criza tocmai pentru a raspunde provocarilor crizei si a configura o zona euro mai bine articulata, functionala si eficienta.
Patru ani ne mai despart de termenul propus pentru intrarea Romaniei in clubul monedei unice asa ca, se nasc o serie de intrebari legitime.
"Drumul Romaniei spre Euro"
La aceste intrebari vor raspunde, in cadrul conferintei "Drumul Romaniei spre Euro: oportunitati si provocari", bancheri de renume si personalitati din industrie.
Adoptarea monedei euro de catre Romania este o obligatie derivand din tratatele Uniunii Europene, singurele aspecte discutabile privind numai indeplinirea conditiilor si momentul aderarii.
Tocmai de aceea, este important sa stim daca anul 2019 reprezinta un termen realist pentru aderarea tarii noastre la... mai mult
Joi, 19 Februarie 2015, ora 11:50
Obiectivul de adoptare a euro in 2019, foarte ambitios, are in spate ratiuni politice si strategice, dar privit din punct de vedere strict economic pare nerealist, a declarat joi presedintele Consiliului Fiscal, Ionut Dumitru, in cadrul unei conferinte dedicata sistemului bancar al viitorului.
"Romania si-a fixat un obiectiv foarte ambitios pentru adoptarea euro - 2019. Sunt ratiuni politice, strategice, in spate, mai degraba decat ratiuni economice. Daca privim lucrurile din punct de vedere strict economic, desi nu este posibil, 2019 pare o tinta nerealista. Ca sa ajungem acolo, avem nevoie de un road-map care sa ne conduca spre acel obiectiv ambitios, care sa ne permita sa acceleram reformele structurale, care sa ne conduca la o crestere economica foarte rapida", a explicat Dumitru.
El sustine ca, in materie de convergenta catre zona euro, Romania a ajuns la un PIB pe locuitor de 47% fata de media din Germania si Franta, in timp ce Estonia si Letonia, cele mai sarace tari care au intrat in zona euro, aveau un PIB pe locuitor de 60% din referinta mentionata. "Pentru a ajunge la un nivel similar, Romania ar trebui sa aiba o convergenta foarte rapida, cu o crestere economica de cel putin 4% - 5% pe an. Suntem departe in momentul de fata", a mai spus Ionut Dumitru.
Presedintele Consiliului Fiscal este de parere ca perspectivele de crestere economica se imbunatatesc, iar estimarile pentru acest an sunt de 3,5%, considerate pesimiste in conditiile in care anul... mai mult
Joi, 19 Iunie 2014, ora 14:42
Moneda europeana ar putea fi adoptata si acum de Bucuresti si zona Ilfov din punct de vedere al dezvoltarii, insa "toata Romania" trebuie sa intre in zona euro, aderarea la moneda europeana fiind o decizie politica importanta, a spus guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.
El a adaugat ca pentru intrarea in zona euro este nevoie ca toate aspectele sa fie analizate profund pentru a nu aparea mai multe dezavantaje decat avantaje, conform Mediafax.
"Intrarea intr-un bloc monetar inseamna nu numai alt nivel de dezvoltare, ci si de omogenitate a economiei, a societatii, care se atinge mai greu intr-o economie mai mare. Intr-o tara baltica, unde populatia o gasesti in capitala si inca vreo doua orase, concentratia este foarte mare. Daca am lua zona Bucurestiului si Ilfovului, au un nivel de dezvoltare similar cu zona Lisabona sau Berlin. Bucurestiul s-ar putea integra foarte repede in zona euro, dar la 30 de kilometri de Bucuresti se afla acest loc minunat care se numeste Las Fierbinti, dar la peste 100 de kilometri de Bucuresti se gasesc locuri mai putin placute si trebuie sa intre si ele in zona euro, nu numai Bucurestiul", a declarat Isarescu, cu ocazia primirii titlului de Doctor Honoris Causa al Universitatii din Bucuresti la implinirea a 150 de ani de educatie superioara moderna.
El a aratat ca aderarea la zona euro este o decizie politica importanta si a apreciat consensul politic in privinta unei orizont de aderare al presedintelui si premierului, care au indicat... mai mult
Joi, 20 Februarie 2014, ora 17:00
Tinta Romaniei privind trecerea la moneda europeana in 2015 este un instrument util de constrangere a coalitiei guvernamentale sa nu "arunce cu bani" inaintea alegerilor, relateaza Financial Times (FT), care mentioneaza ca statele din Europa de Est amana adoptarea euroPresedintele Traian Basescu a declarat pentru FT ca desi Romania poate indeplini criteriile fiscale pentru intrarea in zona euro va analiza cu atentie daca este potrivit sa faca acest lucru."Este relativ usor sa indeplinim obiectivele referitoare la deficitul bugetar si inflatie. Dar, la momentul respectiv, trebuie sa vedem cat de competitiva este economia", a spus Basescu.In afara Romaniei, majoritatea statelor din centrul si estul Europei amana in liniste posibilele termene de aderare.
Polonia, care a abandonat termenul anterior, 2012, a impins asteptarile de la jumatatea deceniului spre sfarsitul acestuia.
Ministrul de Finante, Jacek Rostowski, a declarat in luna mai ca Polonia ar putea adopta euro inainte de 2019.
Premierul ungar Viktor Orban a declarat ca trecerea la moneda unica "este de neconceput" inainte de 2020.
"Cand nu exista o piata unica europeana in proportie de 100%, cand statele mai slabe din zona euro trebuie sa le subventioneze pe cele bogate, si cand nu este clar ce se va intampla cu euro, nu este momentul potrivit sa aderam", a declarat Petr Necas, premierul Cehiei.Chiar si Lituania si Letonia, cele mai entuziaste fata de adoptarea euro, au un ton mai precaut referitor la momentul cand... mai mult
Luni, 13 Iunie 2011, ora 14:02
Presedintele Traian Basescu a declarat intr-un interviu pentru Financial Times ca Romania trebuie sa-si mentina obiectivul de a adera la euro in 2015, insa va trebui sa analizeze foarte atent daca este cazul sa adopte in 2015 moneda unica, fie si indeplinite criteriile de convergenta. "Este relativ usor sa atingi tintele de deficit bugetar si inflatie" pentru euro, considera presedintele Basescu.
"Dar in acel moment trebuie sa te uiti la cat de competitiva este economia ta", a explicat seful statului. Una dintre lectiile crizei a fost ca este o greseala sa adopti moneda unica europeana fara a avea o economie fundamental competitiva, scrie Financial Times.Basescu a aratat ca mentinerea obiectivului 2015 pentru aderarea la euro este importanta pentru pastrarea disciplinei fiscale greu obtinute a tarii.
"2012 este un an electoral, cand politicienii pot deveni extrem de generosi" cu fondurile publice, "iar oamenii vor trebui sa plateasca dupa alegeri pentru aceasta generozitate. A mentine obiectivul 2015 pentru euro genereaza disciplina necesara", a spus Basescu.
Presedintele, coalitia de guvernare de centru-dreapta si Banca Centrala au dezbatut la inceputul acestui an daca este cazul amanarii obiectivului euro, noteaza FT.Problemele de la periferia zonei euro, plus experienta pozitiva din timpul crizei a unor tari precum Polonia, care au putut opera o devalorizare pentru a-si pastra competitivitatea, au determinat unele state central-europene sa-si amane orizontul de timp... mai mult
Marti, 07 Iunie 2011, ora 09:07