Biroul permanent al Senatului a discutat cele zece propuneri legislative initiate de ministrul Finantelor, senatorul PSD Eugen Teodorovici, si a dat termen pentru raport in comisiile sesizate martea viitoare, astfel incat in plenul de miercurea viitoare sa fie supuse dezbaterii si votului in plenul Senatului, inclusiv propunerea vizand taxarea pensiilor speciale.
"La Biroul permanent au fost discutate cele 10 propuneri legislative (n.r. - al caror initiator este) . Termen pentru aviz s-a dat pentru maine si termen pentru raport saptamana viitoare, marti, astfel incat miercurea viitoare la plen, sub rezerva primirii raportului, sa fie discutate si dezbatute in Senat", a afirmat Teodorovici, marti, la Senat.
Intrebat de ce au fost depuse la Senat proiectele care erau deja in dezbatere publica la nivelul Guvernului, Teodorovici a spus: "E un lucru bun sa fie si in Parlament discutate si adoptate, mai ales ca vorbim de Cod fiscal, procedura fiscala, pensii speciale. Toate aceste initiative au avut avize de la Consiliul Economic si Social, Consiliul Legislativ. (...) Este un plus ca discutam si in Parlament".
El a explicat ca s-a convenit la Guvern ca aceste proiecte sa fie discutate si adoptate in Parlament.
"In Parlament se considera ca a fost deja parcursa partea de dezbatere publica. (...) Este printre primele dati cand astfel de masuri din zona economica sunt sustinute de intreg mediul economic. Toate aceste proiecte sunt lucrate la Ministerul Finantelor... mai mult
Marti, 10 Septembrie 2019, ora 22:13
Ministerul Finantelor a anuntat, miercuri, ca a fost agreat un set de modificari importante ale Codului fiscal si Codului de procedura fiscala, iar ministrul Eugen Teodorovici a subliniat ca respectivele consultari au durat peste un an.
Printre masurile care urmeaza sa fie adoptate se numara Consolidarea fiscala a impozitului pe profit datorat de grupurile fiscale de firme.
"Dialogul cu mediul de afaceri pentru aceste modificari a inceput in urma cu mai bine de un an, iar dupa sintetizarea propunerilor si analizarea lor, au reiesit niste modificari care sunt pozitive pentru economia romaneasca.
O tara este atat de puternica pe cat de puternica ii este economia, iar o economie nu poate fi puternica decat daca are un mediu de afaceri stimulat, competitiv si angajat catre producerea de plusvaloare. Multumesc tuturor celor care au participat la conversatia pentru aceste modificari ale Codului Fiscal si ale Codului de Procedura Fiscala si-i asigur ca voi ramane in continuare partenerul si aliatul lor", a subliniat Eugen Teodorovici.
Printre masurile care urmeaza sa fie adoptate, se numara consolidarea fiscala a impozitului pe profit datorat de grupurile fiscale de firme si dezvoltarea conceptului de "loc al conducerii efective" pentru persoanele juridice nerezidente inregistrate intr-un stat cu care Romania are incheiata Conventie de evitarea a dublei impuneri, potrivit legislatiei acelui stat, dar care sunt controlate si gestionate din Romania.
"Aceste persoane... mai mult
Miercuri, 14 August 2019, ora 16:00
Comisia de buget a Camerei Deputatilor a adoptat, miercuri, in unanimitate, amendamentele la Codul fiscal convenite la reuniunea de joi a liderilor partidelor politice, introducand reducerea etapizata a TVA - la 20% de la 1 ianuarie 2016 si 19% de la 1 ianuarie 2017.
La sedinta comisiei a participat si ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici.
Deputatii din comisie au introdus, in plus, unele amendamente propuse de Ministerul Finantelor care corecteaza erori de scriere ale Codului fiscal, acordari cu ceea ce a aparut ca legislatie, dupa trimiterea in Parlament a Codului fiscal ...citeste mai departe despre "Deputatii din comisia de buget au adoptat reexaminarea Codului Fiscal - Ce amendamente au trecut" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 02 Septembrie 2015, ora 17:06
Ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, este unul dintre cei mai aprigi sustinatori ai Codului Fiscal, astfel ca este gata sa treaca si peste promisiunile facute partenerilor externi pentru a implementa masurile cuprinse in acest document.
Tara noastra s-a angajat in fata Comisiei Europene ca va avea un deficit bugetar de 1,2% in 2016, dar tinta nu va fi atinsa, in contextul reducerii taxelor prognozata pentru anul viitor.
Info: Un deficit bugetar apare atunci cand cheltuielile statului depasesc incasarile. Opusul deficitului este excedentul bugetar. In primele patru luni ale anului, Romania a avut un excedent bugetar de 6 miliarde de lei, acesta fiind argumentul cu care Guvernul a motivat implementarea reducerii TVA la alimente. Insa datele Ministerului Finantelor arata ca investitiile publice au fost mai mici cu 1 miliard de lei in luna aprilie, ceea ce inseamna ca banii nu au fost folositi pentru stimularea economiei.
Teodorovici, fost ministru al Fondurilor Europene care ...citeste mai departe despre "Ministrul nostru de Finante se ia dupa Yanis Varoufakis? Deficitul bugetar si lepadarea de UE" pe Ziare.com mai mult
Joi, 23 Iulie 2015, ora 07:57
Premierul Victor Ponta a declarat, miercuri, la sedinta de Guvern, ca pana la 1 septembrie, prin sesiune extraordinara a Parlamentului, vrea sa fie readoptat Codul Fiscal.
"Am discutat cu liderii coalitiei, pana la 1 septembrie, prin sesiune extraordinara a Parlamentului, vreau sa readoptam Codul Fiscal, pentru ca este un cod discutat cu mediul de afaceri, este un cod aprobat de ambele Camere ale Parlamentului in unanimitate, chiar daca unii acum uita ce au votat acum trei saptamani, nu stiu daca erau in deplinatatea facultatilor...electorale era sa zic atunci cand au votat toti si au zis ca e un cod liberal foarte bun si dupa aia i-a intors cu cheita: nu e bun", a precizat Ponta.
Victor Ponta saboteaza Codul Fiscal?
Premierul a precizat ca se bucura ca au fost promulgate Codul de Procedura Fiscala si legea amnistiei fiscale, sublinind ca "sunt lucruri care fac parte dintr-o coerenta economica de care Guvernul raspunde si de-aia suntem pe primul loc in Europa la crestere ...citeste mai departe despre "Ponta s-a hotarat in sfarsit: Cum va fi adoptat Codul Fiscal" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 22 Iulie 2015, ora 14:16
Nu, limbajul nu e dublu si nici in fata unui paradox nu suntem: cea mai mare parte a mediului de afaceri sustine noul Cod Fiscal si, in acelasi timp, cea mai mare parte a mediului de afaceri se teme de consecintele macroeconomice ale aplicarii Codurilor.
Explicatia? Mediul de afaceri asteapta de mai bine de 10 ani rescrierea Codului, care sa ofere Romaniei o fiscalitate cu un dublu caracter: prietenoasa si predictibila. Acest nou Cod Fiscal avea sansa sa fie marele pas inainte asteptat de toata lumea.
Din nefericire, premisele gresite de la care administratia a plecat la lansarea acestui Cod, precum si caracterul profund electoral al masurilor concrete de relaxare fiscala au politizat niste "cifre" care ar fi trebuit sa ramana in sfera expertizei.
A gresit Klaus Iohannis in privinta Codului Fiscal?Investitorii straini sustin Codul Fiscal in varianta aprobata in Parlament, ...citeste mai departe despre "10 analize si 1 adevar: Cand dezbaterea de dinaintea adoptarii Codului Fiscal are loc dupa respingerea lui" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 22 Iulie 2015, ora 10:21
Codul Fiscal a fost adoptat cu 306 de voturi, miercuri, in Camera Deputatilor, care este for decizional.
Urmatorul pas este ca documentul sa fie trimis la presedintele Klaus Iohannis, pentru promulgare.
Printre masurile cuprinse se numara si reducerea TVA la 19%, eliminarea supraacizei de 7 eurocenti la carburanti si asa-numita "taxa pe stalp" pentru companii.
Noul Cod Fiscal intra in vigoare de la 1 ianuarie 2016.
De la Istanbul, Ponta a schimbat TVA-ul de dragul liberalilor
In proiectul initial al Codului Fiscal, Guvernul propunea reducerea TVA la 20% de la 1 ianuarie 2016 si la 18% din 2018.
Insa PNL a anuntat ca nu va vota acest document daca de la 1 ianuarie cota de TVA va fi redusa la 19%.
Ulterior, premierul Victor Ponta, operat la genunchi in Turcia, a scris pe Facebook ca le face pe plac liberalilor. "Miercuri, deputatii Coalitiei PSD-UNPR-ALDE vor vota pentru adoptarea Codului Fiscal in forma aprobata in Guvern cu o singura modificare - reducerea cotei ...citeste mai departe despre "Codul Fiscal a fost adoptat: TVA scade la 19%, taxa pe stalp dispare" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 24 Iunie 2015, ora 15:38
Proiectele Codului fiscal si Codului de procedura fiscala au fost aprobate in sedinta de guvern de miercuri, a precizat purtatorul de cuvant al Executivului, Corneliu Calota.
Cele doua proiecte de act normativ urmeaza... citeste mai departe despre "Guvernul a aprobat Codul fiscal si Codul de procedura fiscala" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 25 Martie 2015, ora 13:39
Premierul Victor Ponta a anuntat, joi, in sedinta extraordinara de guvern, ca vrea ca procedurile in cazul adoptarii noului Cod Fiscal sa fie "impecabile", astfel incat sa nu existe probleme din acest punct de vedere.
Astfel, o noua intrunire va avea loc luni, pentru a fi toate avizele obtinute, iar miercuri sa poata fi aprobat in sedinta ordinara de guvern.
"Luni ne vedem aici cu cei care nu au avizat, cei care au avizat pot sa-si vada de treaba. Astfel incat miercuri sa aprobam in sedinta de guvern. Toate procedurile vor fi impecabile, sa nu ne critice nimeni pe procedura", le-a transmis Ponta ministrilor la inceputul sedintei de guvern, in prezenta presei.
Discutiile pe noul Cod fiscal, amanate - cum explica Ponta
Codul fiscal si Codul de procedura fiscala nu au fost discutate nici miercuri in sedinta de guvern, asa cum era programat, motivul fiind tot ca nu s-au obtinut avizele de la toate institutiile implicate.
Ponta a facut apel ca situatia sa se rezolve pana joi, ...citeste mai departe despre "De ce tot amana Ponta noul Cod Fiscal: Sa nu ne critice nimeni (Video)" pe Ziare.com mai mult
Joi, 19 Martie 2015, ora 11:39