Administratorul judiciar al Hidroelectrica l-a numit pe pozitia de director de achizitii si logistica al producatorului de electricitate pe Viorel Cerchez, care a detinut anterior aceeasi functie in cadrul Tiriac Holdings, a anuntat compania.
Cerchez a fost selectat pentru acest post in cadrul proiectului de recrutare a managerilor Hidroelectrica derulat de Euro-Insol si Hidroelectrica in anul 2013 cu firma Pedersen&Partners, unde s-a clasat pe primul loc.
Din octombrie 2009 si pana la angajarea la Hidroelectrica a fost director de achizitii la Tiriac Holdings (Tiriac Auto, Tiriac AIR, Tiriac Real Estate si Tiriac Financial). Anterior aceste functii, el a lucrat la Hewlett Packard Bucuresti & Geneva, pe pozitia de director de achizitii (2005-2007) si director de strategie si achizitii din noiembrie 2007 pana in octombrie 2009.
"Evolutia pretului energiei in piata pune presiune pe toti producatorii sa-si optimizeze costurile. O companie care are achizitii anuale de peste 100 milioane de euro, evident ca are nevoie de o noua abordare si viziune care sa tina cont de acest deziderat. Pana la momentul primei insolvente, 20 iunie 2012, produsele sau serviciile mai mult sau deloc necesare Hidroelectrica, se achizitionau la valori intre 3 pana la 18 ori pretul pietei. Evident, aceste practici au incetat. Dar inca e loc de reduceri de cel putin 10 milioane de euro anual prin derularea unor proceduri, negocieri si achizitii care sa urmareasca obtinerea celui mai bun pret... mai mult
Luni, 14 Iulie 2014, ora 11:29
Ministrul delegat pentru Energie, Razvan Nicolescu, a declarat, vineri, ca Remus Borza, administratorul judiciar al Hidroelectrica, a facut multe lucruri bune pentru companie, insa, daca va opta pentru demisie, nimeni nu este de neinlocuit.
"Borza a facut foarte multe lucruri bune pentru Hidroelectrica. Trebuie sa gasim o solutie legala pentru ce va urma de acum incolo pe partea financiara. Mi-as dori sa continue, dar in acelasi timp nimeni nu e de neinlocuit, incepand cu mine si terminand cu domnul Borza. Eu imi doresc sa continuam. Urmatorul administrator judiciar va trebui sa vina cu bani de acasa", a spus ministrul, la o conferinta pe teme energetice unde a fost prezent si Remus Borza.
Remus Borza a declarat, joi, ca va demisiona din aceasta functie daca Adunarea Creditorilor nu ii va aproba, peste o saptamana, onorariul cerut de 3,2 milioane de euro plus TVA.
"Daca nu mi se aproba onorariul nici saptamana viitoare, imi voi depune mandatul. Trebuie sa apar aceasta profesie. Nu pot face munca patriotica", a spus Borza.
Potrivit acestuia, legislatia din domeniul insolventei prevede onorarii intre 3% si 10% din sumele distribuite creditorilor, iar el, in primul mandat de administrator judiciar al Hidroelectrica, a incasat doar 0,22%.
"Aceasta spre deosebire de administratorul judiciar de la RAAN, care incaseaza 4%, si de cel de la Oltchim, care are 5%", a completat Borza.
El a mai spus ca acest mandat al sau va fi mai lung decat primul, care a durat un... mai mult
Vineri, 30 Mai 2014, ora 13:32
Avocatul Remus Borza, proprietarul firmei Euro Insol, administratorul judiciar al Hidroelectrica, a schimbat mai multi directori ai sucursalelor din Bistrita si Portile de Fier, "in urma constatarii unor disfunctionalitati in management".
"In urma constatarii unor disfunctionalitati in managementul sucursalelor, Euro Insol, administratorul judiciar al Hidroelectrica, a operat o serie de schimbari la nivelul conducerii acestor structuri teritoriale. Astfel, Romica Grigoriu a fost revocat din functia de director al sucursalei Bistrita, fiind inlocuit cu Dan Besleaga. De asemenea, a fost revocat si Cornel Melinte din functia de director productie, fiind inlocuit cu Gabriel Crihan. Cu aceeasi data, Catana Cristiana-Anca a fost revocata din functia de manager de proiect", se arata intr-un comunicat al Euro Insol.
Din august 2013 pana in prezent, Besleaga a fost inginer sef la Sucursala Hidroelectrica-Serv Bistrita. In perioada 1994-2000, el a fost director de uzina la Uzina Dimitrie Leonida - Stejaru, iar intre 2000 si 2002 a fost director tehnic in cadrul SH Bistrita, Piatra Neamt. Din 2002 pana in 2009 a fost director al Hidroserv Bistrita, dupa care a ocupat functia de director tehnic in cadrul aceleiasi companii, pana in august 2013, cand filialele Hidroserv au fuzionat si s-a infiintat Hidroelectrica - Serv.
Noul director de productie al sucursalei Bistrita, Gabriel Crihan, si-a inceput activitatea ca inginer exploatare Stejaru in anul 2003, iar in perioada... mai mult
Joi, 08 Mai 2014, ora 15:11
Stefan Frangulea, fost director in cadrul BCR, a fost angajat de administratorul judiciar al Hidroelectrica pentru a coordona procesul de vanzare a celor 123 de microhidrocentrale din portofoliul societatii si pentru a lista la Bursa 15% din capitalul social al companiei.
Stefan Alexandru Frangulea conduce incepand de luni Departamentului Strategie si Cooperare Internationala al Hidroelectrica, fiind numit in functie in urma procesului de recrutare derulat in 2013 de firma Pedersen&Partners.
Frangulea va coordona procesul de vanzare a celor 123 de microhidrocentrale din portofoliul societatii, va gestiona relatia cu actionarii si investitorii si va implementa strategia de privatizare a Hidroelectrica prin vanzarea pe Bursa de la Londra si Bucuresti a unui pachet de 15% din capitalul social al companiei.
Frangulea, 13 ani experienta in domeniul bancar
Stefan Frangulea a absolvit in anul 2000 Facultatea de Finante, Asigurari, Banci si Burse de Valori din cadrul ASE Bucuresti, a fost bursier Erasmus in Franta si are un master in piete financiare si valutare. A absolvit si doua MBA-uri, unul la International Executive Development Centre, Slovenia, 2006 si altul la Vienna University of Economics and Business Administration, Austria, 2008.
In perioada 2000 - 2002, Frangulea a lucrat la Citibank Romania, iar intre 2002 si 2004 a fost angajat la Raiffeisen Bank. Intre 2004 - 2007 a ocupat pozitia de sef de departament Sector Public din cadrul Directiei Clienti Mari... mai mult
Luni, 28 Aprilie 2014, ora 12:55
Administratorul judiciar al Hidroelectrica vrea sa schimbe 80% din managementul companiei de stat in urmatoarele doua luni, prima mutare fiind aducerea lui Adrian Gheorghe, fost director financiar in cadrul producatorul de conserve Mandy Food, in pozitia de manager al departamentului financiar.
"Managementul deficitar a fost una din cele noua cauze care au generat insolventa Hidroelectrica. Acesta a fost motivul pentru care am lansat o campanie fara precedent in Romania privind recrutarea unor profesionisti care sa ocupe pozitii in top managementul companiei. Au fost 2.447 de aplicatii pentru 67 de posturi. Din pacate, anul trecut nu am mai avut timpul fizic sa finalizez acest proces. Am reluat interviurile cu cei selectati imediat dupa 25 februarie 2014, data reintrarii Hidroelectrica in insolventa. In urmatoarele 2 luni 80% din managementul companiei, atat la nivelul executivului, cat si la sucursale, va fi schimbat", a declarat intr-un comunicat Remus Borza, administrator judiciar al Hidroelectrica.
Gheorghe o inlocuieste pe Georgeta Iosif care a ocupat pozitia de director al departamentului financiar al Hidroelectrica din septembrie 2012, dupa ce in perioada 2003-2012 a fost director economic al companiei.
Noul director al producatorului de energie a lucrat in perioada 1993-1995 in cadrul PwC, apoi pana in 2001 a fost director financiar in cadrul ABN Amro Bank Romania. Din 2002 pana in 2009, Gheorghe a ocupat aceeasi pozitie la Raiffeisen Bank Romania si... mai mult
Luni, 24 Martie 2014, ora 15:45
Zeci de angajati ai Hidroserv Portile de Fier s-au manifestat zgomotos, sambata, la intalnirea cu administratorul judiciar al Hidroelectrica Remus Borza, nemultumiti ca nu au fost lasati sa participe la discutiile programate cu acesta, in cele din urma fiind lasati sa asiste liderii de sindicat.
Intalnirea programata pentru sambata intre angajatii Hidroelectrica Portile de Fier si administratorul judiciar Remus Borza a fost organizata la sediul Regiei Autonome pentru Activitati Nucleare din Drobeta Turnu Severin, dar au venit si zeci de angajati ai Hidroserv Portile de Fier, curiosi sa afle care este soarta locurilor lor de munca, in conditiile in care au fost anuntate disponibilizari la toate cele opt unitati Hidroserv din tara.
"Suntem Sindicatul Portile de Fier si ni se interzice dreptul legal de a participa la discutii. Domnul Borza a pus angajatii sa nu mi se dea voie sa intru in sala. Am fost amenintat ca nu am voie sa intru in sala", a spus presedintele Sindicatului Portile de Fier, Cristinel Popescu.
"Am intrat cu ceilalti colegi si am fost dat afara. Mi-au spus ca nu sunt pe lista. Voiam sa vedem si noi soarta noastra, a tuturor", a declarat un alt barbat care a incercat sa intre in sala unde urma sa aiba loc intalnirea.
"Nu poti sa intri in sala pentru ca totul este regizat si trebuie sa il aplaude pe Borza, cel care a distrus sistemul energetic si sistemul hidro din Romania", a strigat, revoltat, un alt angajat Hidroserv.
In cele din urma, la... mai mult
Duminica, 17 Martie 2013, ora 09:10
Euro Insol, administratorul judiciar al Hidroelectrica, condus de Remus Borza, va primi un onorariu de performanta de cel putin un milion de euro si cel mult trei milioane de euro, in functie de data la care compania va iesi din insolventa.
"Este evident ca munca unui administrator judiciar nu poate fi retribuita cu 2.000 lei pe luna. (...) Cerem un onorariu minimal. In principiu, formula a fost agreata cu bancile si cu ce doi actionari. Noi cerem 0,22% din ce aducem noi suplimentar", a declarat Borza inaintea votului.
Euro Insol va primi un onorariu de performanta cuprins intre 1 si 3 milioane euro, in functie de data la care Hidroelectrica va iesi din insolventa. Onorariul va fi calculat in functie de reducerile de costuri realizate in perioada insolventei.
Euro Insol va primi de asemenea si un onoraiu fix lunar de 50.000 euro.
Adunarea creditorilor Hidroelectrica a confirmat, vineri, firma Euro Insol ca administrator judiciar al producatorului de energie. Onorariul cerut de firma condusa de Remus Borza a primit votul a 97% dintre creditorii prezenti la adunarea creditorilor.
Euro Insol a fost reconfirmat ca administrator judiciat al Hidroelectrica cu votul a 99% dintre creditorii prezenti, iar raportul elaborat de Euro Insol privind cauzele insolventei a primit votul a 92% dintre creditori.
Hidroelectrica a intrat in insolventa in 20 iunie, data de la care se afla in administrarea judiciara a firmei Euro Insol. mai mult
Vineri, 14 Septembrie 2012, ora 15:33
Remus Borza, reprezentantul companiei Euro Insol, administratorul judiciar al societatii Hidroelectrica, ii multumeste presedintelui Romaniei pentru ca nu a obstructionat procedura de insolventa a producatorului de energie.
"Putea si inca poate sa obstructioneze aceasta procedura, care in primele zile a creat un disconfort investitorilor si in mediul bancar. Ii multumim presedintelui pentru non-combat", a declarat vineri, Remus Borza, la prima adunare a creditorilor Hidroelectrica.
Reprezentantul Euro Insol a multumit public si sefului Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie, Remus Vulpescu, pentru ca a fost strategul acestei proceduri de insolventa, ministrului Economiei, Daniel Chitoiu, care, practic, a fost implementatorul procedurii, si premierului Victor Ponta, care "si-a asumat aceasta decizie si a dat dovada de mult curaj".
"A fost o perioada foarte tulbure, foarte agitata in primele zece zile de la deschiderea insolventei, o perioada de fierbere, ostila de-a dreptul vis-a-vis de aceasta hotarare de deschidere a procedurii de insolventa la Hidroelectrica. Daca nu se lua aceasta decizie, viitorul Hidroelectrica era incert", a mai spus Remus Borza.
Contractele bilaterale cu asa-zisii "baieti destepti", dar si managementul deficitar, contractul colectiv de munca si investitiile neperformante au fost printre cei noua factori principali care au condus la intrarea in insolventa a companiei Hidroelectrica, potrivit raportului... mai mult
Vineri, 14 Septembrie 2012, ora 14:37
Tribunalul Bucuresti a admis miercuri cererea de intrare in insolventa a Hidroelectrica, ca urmare a solicitarii facute de Consiliul de administratie al companiei. Pasul urmator? Posibile concedieri si reduceri salariale.
Remus Borza, coordonatorul firmei de insolventa Euro Insol a fost numit administrator judiciar al Hidroelectrica. Borza a declarat ca spera ca pana la un an si jumatate sa se finalizeze procesul de reorganizare a companiei, desi in mod normal un astfel de proces poate dureaza si trei ani.
Borza a spus la iesirea din instanta ca numarul de angajati ai Hidroelectrica nu s-a modificat foarte mult, desi Romania se afla de cativa ani in criza financiara. In consecinta, acesta nu exclude posibilitatea de a opera modificari la nivelul organigramei, tinand cont ca salariul mediu per angajat este de 1.500 de euro, incluzand contributiile la stat.
Avocatul Gabriel Biris administratorul judiciar va avea mult de lucru, dar si mult de castigat din insolventa Hidroelectrica.
"Practicianul in insolventa numit administrator judiciar va avea foarte mult de munca la Hidroelectrica, dar si foarte mult de castigat. Administratorul are un onorariu stabilit de Adunarea Creditorilor si aprobat de instanta si un onorariu de succes. Administratorul judiciar va avea nevoie de ajutor profesional. Nu stiu cate firme de insolventa din Romania vor avea capacitatea sa faca toate analizele de care este nevoie", a declarat pentru Business24 Gabriel Biris, managing partner... mai mult
Miercuri, 20 Iunie 2012, ora 15:55