Epopeea Greciei continua si nu se va termina cu bine, daca cei implicati in aceasta tragedie economica nu recunosc ca se agata de o serie de mituri prafuite in dialogul lipsit de progres dintre guvernul elen si creditorii sai.
Sase dintre acestea, fiecare reprezentand o bariera intelectuala sau emotionala in cadrul negocierilor, sunt disecate intr-un articol din Financial Times, de catre editorialistul Martin Wolf.
Mitul #1: Grexit, benefic pentru zona euro
"Nu-i nimeni sa ma scape de preotul acesta pus pe scandal?", a intrebat Henric al II-lea, adus la exasperare de amestecul episcopului Thomas Becket in afacerile de stat. Cam aceeasi reactie o manifesta si ministrul german de Finante, Wolfgang Schauble, ori de cate ori se aseaza la masa cu delegatia elena.
Pentru regele Angliei, indeplinirea dorintei s-a aratat a avea un rezultat dezastruos. Acelasi efect il poate avea si o iesire a Greciei din zona euro.
Intr-adevar, un rezultat catastrofal in Grecia ar reduce sansele campaniilor electorale populiste din perioada imediat urmatoare.
Insa, varianta Grexit ar avea ca efect alterarea imaginii statutului de membru al uniunii monetare.
Orice alta criza financiara ar putea destrama incetul cu incetul zona euro.
Mitul #2: Grexit ajuta Grecia
Pentru multi analisti, revenirea Greciei la o moneda nationala slaba asigura un drum sigur pentru prosperitate.
Dar acest fapt se poate petrece numai daca economia Greciei isi va extinde cu usurinta capacitatea... mai mult
Joi, 23 Aprilie 2015, ora 17:02
2Grecia ar putea iesi din criza in 2013, insa cresterea PIB-ului va fi nula in anul respectiv, conform unor noi previziuni lansate joi de FMI, transmite AFP.
FMI estimeaza ca PIB-ul Greciei va scadea cu 4,8% in 2012, dupa ce a scazut cu 6,9% anul trecut. In luna decembrie FMI estimase o crestere de 0,3% a PIB-ului elen pentru anul 2013, insa a revenit asupra estimarii, anuntand o crestere nula pentru anul viitor.
Noile previziuni ale Fondului fac parte dintr-un comunicat publicat dupa ce Consiliul de Administratie al FMI a dat unda verde unui nou program de asistenta financiara destinat Greciei, ce presupune un imprumut de 28 de miliarde de euro acordat pe o perioada de 4 ani. mai mult
Vineri, 16 Martie 2012, ora 10:14
Berlinul a mobilizat 160 de agenti de finante pregatiti sa ajute la modernizarea administratiei financiare a Atenei, a afirmat Ministerul german de Finante intr-un articol care va aparea luni in revista economica Witschaftswoche.
Functionarii respectivi, toti voluntari, au fost recrutati indeosebi dupa criterii de limba: ei stapanesc engleza si circa zece dintre ei au cunostinte de greaca, a explicat Hans Bernard Beus, secretar de stat din Ministerul german de Finante.
''Grecia se confrunta cu probleme pe care le-a avut si fosta RDG in 1990'', a declarat ministrul pe probleme de finante din executivul landului Renania de Nord-Westfalia, Norbert Walter-Borjans, citat de WiWo.
''Rezervele mari emise de catre germanii din est impotriva celor din vest vor fi si mai mari la greci fata de germani, indeosebi din cauza unor voci disonante venite dinspre Germania'' in legatura cu ajutorul pentru Grecia, a estimat Walter-Borjans.
''Ajutorul pentru Grecia trebuie sa ne duca la posibilitatea de a reactiva agenti de finante aflati la pensie, deoarece ei au o importanta expertiza care trebuie mobilizata'', a estimat ministrul pe probleme de finante din executivul bogatului land Hessen, Thomas Schoefer, de la Uniunea Crestin-Democrata /CDU, conservatoare/, partidul cancelarului Angela Merkel.
Landurile Renania de Nord-Westfalia si Hessen au mobilizat amandoua contingente de functionari pentru Atena.
Trimiterea de functionari europeni in Grecia a fost evocata deja... mai mult
Sambata, 25 Februarie 2012, ora 15:40
Nemultumirea provocata de incapacitatea Greciei de a respecta tintele fiscale, conditii pentru ajutorul financiar international, se apropie de un punct exploziv in Germania si Olanda, politicieni de prim rang vorbind deschis despre o posibila iesire a statului elen din zona euro, potrivit Mediafax.Ministrul german de Finante, Wolfgang Schaeuble, a declarat joi in Parlament ca "depinde de Grecia daca poate indeplini conditiile necesare pentru a face parte din uniunea monetara", relateaza Reuters.Liderii din zona euro au respins pana acum ideea iesirii unei tari din zona euro, argumentand ca ar fi un dezastru pentru statul respectiv si ar provoca grave probleme sistemice pentru ceilalti parteneri din uniunea monetara.Unii dintre acesti lideri incep insa sa vorbeasca despre aceasta optiune, posibil pentru a determina Atena sa ia masuri drastice.Schaeuble si-a intensificat retorica de cand inspectorii troicii Uniunii Europene (UE), Fondului Monetar International (FMI) si Bancii Centrale Europene (BCE) au suspendat saptamana trecuta discutiile privind noua transa de ajutor pentru Grecia, intrucat tara nu a respectat tintele referitoare la deficitul bugetar.Horst Seehofer, seful Uniunii Crestin Sociale din Bavaria, a fost primul oficial german de rang inalt care a afirmat deschis ca Grecia ar putea fi obligata sa iasa din zona euro, intr-un interviu acordat miercuri publicatiei Bild.El a exprimat ceea de multi parlamentari si ministri germani au vorbit in ultimele saptamani in... mai mult
Joi, 08 Septembrie 2011, ora 21:05