Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie au dispus trimiterea in judecata, in stare de arest preventiv, a lui Claudiu Ristea, director executiv al Administratiei Finantelor Publice Ilfov (AJFP), pentru luare de mita.
In aceeasi cauza, s-a mai dispus trimiterea in judecata, in stare de libertate, a lui Augustin Constantin Murgoci si Alexandru Bogdan Filip, inspectori la AJFP Ilfov, pentru complicitate la luare de mita.
In rechizitoriu, procurorii au retinut ca, in 5 septembrie, inculpatul Ristea, fiind in exercitarea atributiilor de serviciu, a acceptat promisiunea unui administrator de societate comerciala (persoana denuntatoare), de remitere a unei sume de minimum 20.000 lei, in schimbul semnarii unor documente care deblocau conturile societatii respective.
"Promisiunea i-a fost transmisa lui Claudiu Ristea prin intermediul inculpatilor Murgoci si Filip, care, ulterior, i-au transmis persoanei denuntatoare acordul directorului, precum si faptul ca acesta, in schimbul promisiunii facute, a semnat documentul necesar la unitatea bancara pentru deblocarea contului societatii. Urma ca, ulterior, denuntatoarea sa retraga suma destinata directorului AJFP Ilfov si sa o remita prin intermediul celor doi inspectori", se arata intr-un comunicat al DNA.
Pe 10 septembrie, invinuitii Filip si Murgoci au primit de la persoana denuntatoare suma de 30.000 lei, conform intelegerii, iar, in aceeasi zi, i-au remis-o lui Claudiu Ristea, imprejurare in care procurorii au... mai mult
Marti, 08 Octombrie 2013, ora 13:05
Directia Nationala Antifrauda Fiscala va fi operativa in cel mult o luna, a declarat marti ministrul Finantelor Publice, Daniel Chitoiu, la conferinta de lansare a proiectului de modernizarea a administratiei fiscale, care va fi implementat, in perioada 2013-2018, in colaborare cu Banca Mondiala.
"Imi doresc ca administratia fiscala sa fie in masura sa reactioneze operativ la toate informatiile si analizele privind evaziunea fiscala si frauda fiscala. Degeaba constatam dupa luni sau ani de zile ca anumite firme au facut evaziune fiscala, mergem cu toate structurile de control ale ANAF, le verificam, stabilim impozite si taxe suplimentare, majorari si penalitati, iar sumele nu se mai incaseaza niciodata.
Evidentele fiscale sunt incarcate cu sume care nu pot fi recuperate niciodata pentru ca firmele respective ori sunt cesionate, ori nu mai au niciun fel de patrimoniu, ori actionarii sunt disparuti", a spus Chitoiu.
Oficialul MFP a subliniat ca vrea ca in noua structura sa intre oameni profesionisti, integri si onesti.
"Nu mai vreau reclamatii din partea mediului de afaceri ca merg (inspectorii Fiscului - n.r.) in control de nenumarate ori intr-o luna, o jumatate de an sau un an si verifica numai aspecte formale. Vreau ca aceasta structura sa mearga la marea evaziune fiscala si frauda fiscala si la activitatile de contrabanda. Rolul Directiei Antifrauda este sa schimbe comportamentul celor care au intentia sau fac evaziune fiscala, de a-i prinde si de a le... mai mult
Marti, 10 Septembrie 2013, ora 13:29
Toate unitatile fiscale din tara apartin teritorial de una dintre cele opt directii regionale ale Finantelor, infiintate recent de autoritati. Fiscul a publicat luni ordinul care prezinta noua structura teritoriala a celor 180 de unitati fiscale din Romania.
Activitatea Finantelor la nivel teritorial a fost reoganizata, prin HG nr. 520/2013, in opt directii regionale, care au sedii in orasele:
Iasi,
Galati,
Ploiesti,
Craiova,
Timisoara,
Cluj-Napoca,
Brasov,
Bucuresti.
Aceste directii regionale sunt institutii publice cu personalitate juridica au fost infiintate prin fuziunea prin absorbtie a celorlalte directii judetene ale finantelor publice din aria de competenta.
Toate unitatile fiscale din tara au fost reorganizate si ele, astfel incat sa apartina uneia dintre noile directii regionale. Fiscul a publicat in 2 septembrie, in Monitorul Oficial nr. 544, Ordinul nr. 2211/2013 care prezinta noua structura teritoriala a autoritatilor fiscale, care a intrat in vigoare la data publicarii.
Cititi continuarea articolului pe Avocatnet. mai mult
Luni, 02 Septembrie 2013, ora 17:35
n cadrul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, 2.500 de angajati vor primi luni preaviz de concediere.
Reducerile de personal fac parte din actul normativ care prevede concedierea a 4% din angajatii din ministere, respectiv 3.000 de oameni, informeaza Romania TV.
Sunt vizati angajatii ANAF de la departamentele de Resurse Umane, de la Garda Financiara si alte servicii. Pana la sfarsitul acestei saptamani se vor trimite toate cele 2.500 de preavize. Functionarii ANAF de la ghisee nu vor fi afectati de aceste disponibilizari.
Printre cei concediati se afla si circa 300 de directori ai directiilor ANAF din tara, directii care vor fi desfiintate in urma regionalizarii.
Citeste mai multe despre Concedieri masive la ANAF: Cati angajati primesc luni preavizele pe Ziare.com. mai mult
Luni, 05 August 2013, ora 11:09
O noua organizare teritoriala ar putea rezolva problema reformei in administratia fiscala. Romania ii poate lua ca etalon chiar pe vecinii bulgari, care au reusit sa eficientizeze sistemul, gratie regionalizarii.
In Romania, administratia fiscala a devenit un "colos" supraincarcat cu proceduri birocratice si personal nepregatit, care descurajeaza investitorii straini. Diferentele intre cele doua sisteme sunt reflectate intr-un studiu realizat de Gabriel Sincu, partener la firma franceza de consultanta si audit Mazars:
- In Bulgaria: fiecare 1.000 de functionari fiscali aduc la bugetul de stat venituri reprezentand 3,37% din PIB. In Romania: 1.000 de functionari aduc numai 1,1% din PIB
- In Bulgaria exista 3,8 administratii fiscale la fiecare 1 milion de locuitori. In Romania sunt 20,5
- In Bulgaria un contribuabil are de facut un numar mediu de 17 plati pe an pentru indeplinirea obligatiilor fiscale. In Romania are de facut 113.
In contextul in care se vorbeste tot mai mult despre o reimpartire a tarii in regiuni, pare inevitabila o reformare a administratiilor fiscale. Regiunile vor dispune de buget propriu, format taxe si impozite, fonduri europene si fonduri de coeziune de la bugetul central.
Cehia si Polonia, alte exemple de succes
Ba, mai mult decat atat, consultantul fiscal da si alte exemple de succes pe care le poate urma Romania in ceea ce priveste organizarea eficienta a administratiei financiare.
"Exemple reusite de organizare a... mai mult
Marti, 02 Aprilie 2013, ora 15:55
Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) va avea ca prioritate lupta cu grupuri evazioniste puternice, care au capacitatea de a influenta decizii la "cel mai inalt nivel al administratiei fiscale", a declarat noul presedinte al ANAF, Serban Pop.
Pop a afirmat intr-un comunicat ca a inceput evaluarea ANAF si ca rezultatele de pana in prezent "pot fi cu siguranta imbunatatite".
"Exista grupuri evazioniste cu o capacitate financiara importanta, care pot sustine sisteme relationale capabile sa atinga cel mai inalt nivel al administratiei fiscale. Aceste grupuri se vor opune prin toate mijloacele unei reforme a ANAF si unei aplicari corecte a legii, bazandu-se pe posibilitatile financiare si de influenta pe care le au. Indiferent caror atacuri vom fi supusi, vom continua masurile de reforma in ANAF pentru a asigura respectarea legii. Lupta cu aceste grupuri este o prioritate, vom restructura agentia astfel incat sa faca fata acestor provocari", a spus Pop.
El a mentionat ca va adapta administratia fiscala astfel incat aceasta sa raspunda obiectivelor care vor fi stabilite de catre premierul Mihai Razvan Ungureanu in urma analizei pe care ANAF o va prezenta in aceasta saptamana.
Pop spune ca ANAF va aplica un program de masuri care include atat actiuni pe termen scurt cat si pe termen mediu si lung.
Pe termen scurt, ANAF se va concentra pe domeniile economice cu un grad ridicat de evaziune - comertul cu produse supuse accizarii (tutun, alcool, produse... mai mult
Luni, 23 Aprilie 2012, ora 15:14
Toate ghiseele administratiilor financiare vor fi inchise in perioada 30 iunie (ora 12.00) - 5 iunie (ora 8.30) din cauza procesului de reorganizare a ANAF, conform NewsIn.In perioada amintita, la administratiile financiare din toata tara vor functiona doar centrele de asistenta telefonica a contribuabilului, iar pe portalul www.anaf.ro raman active doar paginile de informare a contribuabililor.
De asemenea, trezoreriile din toate administratiile financiare vor lucra program normal in ziua de 30 iunie, continuand cu toate operatiunile de inchidere a lunii, urmand ca in data de 4 iulie sa se deschida numai trezoreriile ramase dupa reorganizare, care vor opera pentru toti contribuabilii rearondati.
Presedintele ANAF, Sorin Blejnar, a anuntat la inceputul lunii iunie ca peste 2.000 de angajati vor pleca din agentie, dintre care 700 din Autoritatea Nationala a Vamilor, 300 din cadrul Garzii Financiare, iar restul din structuri ale administratiilor financiare din tara.
"Criteriile de disponibilizare sunt profesionale, nu sociale. Acum sunt 34.027 de posturi si raman dupa restructurare 29.100, adica sunt eliminate 4.927 de posturi. Practic, 2.000 de angajati vor pleca acasa. Vor fi desfiintate 550 posturi de conducere, pentru a se ajunge la 12 sefi la 1.000 de angajati", a spus Blejnar.
Cei care vor fi diponibilizati nu vor primi salarii compensatorii, lista cu plecarile salariatilor urmand sa fie stabilita in 45 zile la Garda Financiara si 60 zile la Vama. mai mult
Luni, 27 Iunie 2011, ora 20:14
Aproape jumatate dintre bucuresteni sunt nemultumiti de confortul si de timpul de asteptare de la administratiile fiscale, iar peste 70% sunt multumiti de comportamentul functionarilor de la ghisee, potrivit unui studiu realizat de Asociatia pentru Reformarea Sistemului de Impozite si Taxe (ARSIT), anunta NewsIn.Studiul ARSIT, asociatie lansata joi, a fost realizat in luna martie la sase agentii fiscale din Bucuresti, pe un esantion de 400 de persoane."Rezultatele sondajului nostru ne-au aratat ca, in medie, e mai putin rau decat credeam in ceea ce priveste administratiile fiscale, insa exista diferente enorme privind calitatea serviciilor, de la o administratie fiscala la alta", a declarat directorul executiv al ARSIT, Florin Cojocariu.
Potrivit sondajului, 71% dintre bucuresteni s-au declarat multumiti in ceea ce priveste politetea si amabilitatea angajatilor de la agentiilor fiscale, iar 66% in ceea ce priveste claritatea informatiilor oferite.
Legat de rapiditate, 64% dintre cei intervievati s-au declarat multumiti sau foarte multumiti.
Pe de alta parte, numai 47% dintre respondenti au facut aprecieri pozitive legate de spatiile agentiilor fiscale, iar 56% au spus ca sunt multumiti sau foarte multumiti de timpul de asteptare.Sondajul a fost realizat in colaborare cu GfK Romania, in toate cele sase sectoare, cele mai bune rezultate, peste medie, fiind inregistrate in Sectorul 4.In cazul Sectoarelor 5 si 6, acestea s-au incadrat in media sondajului, insa cele mai mari... mai mult
Joi, 31 Martie 2011, ora 14:44
Administratia fiscala din Bulgaria s-a declarat interesata sa obtina informatii, prin intermediul Germaniei, referitoare la fonduri ascunse de bulgari in conturi din Elvetia.Directorul Agentiei nationale pentru venituri fiscale din Bulgaria, Krassimir Stefanov, a cerut Ministerului german de Finante, intr-o scrisoare, sa ii comunice daca pe vreun CD provenit din Elvetia, cu numele unor posibili evazionisti, exista si bulgari.
Ministrul german de Finante, Wolfgang Schauble, a afirmat intr-un articol publicat in cotidianul Frankfurter Rundschau ca va sustine achizitia acestor date.
Informatii privind identitatea a 1.500 de evazionisti fiscali cu conturi in Elvetia au fost furate si oferite Germaniei pentru 2,5 milioane de euro.
Stefanov a intrebat si daca exista bulgari intre posibilii evazionisti cu conturi in Liechtenstein, despre care Germania a obtinut, in 2008, informatii contra cost.
El a aratat ca este timpul ca Bulgaria sa arate ca face parte din Uniunea Europeana si ca nimeni nu se poate deroga platii impozitelor. mai mult
Duminica, 14 Februarie 2010, ora 22:11