Modul in care procurorul Adina Florea, de la Sectia de investigare a infractiunilor din justitie (SIIJ), a incercat sa preia de mai multe ori de la DNA, dosarul Tel Drum-Liviu Dragnea, in baza unui denunt anonim, apare in cea de-a patra sesizare trimisa de magistratii romani la Curtea de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) . Sesizarea a fost facuta de Curtea de Apel Brasov.
Informatia este importanta, mai ales in contextul in care, posibilitatea ca un dosar de la un parchet sa fie preluat de SIIJ, in baza unui denunt facut impotriva unui magistrat, fusese analizata intr-un raport al Grupului Statelor impotriva Coruptiei (GRECO) . Acest organism al Consiliului Europei a criticat dur infiintarea acestei Sectii Speciale.
"Pe de alta parte, posibilitatea deja analizata de GRECO privind crearea unui cadru legal prin care aceasta structura preia si alte dosare de urmarire penala in masura in care se formuleaza plangeri penale impotriva unor magistrati in legatura cu acestea, mai ales in dosare sensibile si cu impact mediatic, a devenit realitate", scrie Curtea de Apel Brasov.
In sesizarea trimisa de Curtea de Apel Brasov, magistratii romani vor ca instanta europeana sa le raspunda la 5 intrebari.
In esenta, ei vor sa afle daca recomandarile MCV sunt obligatorii pentru Romania si daca prevederile Cartei Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene sunt in contradictie cu infiintarea Sectiei de investigare a infractiunilor din justitie (SIIJ).
Motivarea
Ziare.com a... mai mult
Duminica, 31 Martie 2019, ora 21:08
Posibilitatea de savarsire a unor abuzuri - in special prin presiuni si timorari ale magistratilor - din partea Sectiei pentru investigarea infractiunilor din Justitie este evidenta, in conditiile inexistentei unor mijloace de control ierarhic din afara acestei sectii, iar controlul judecatoresc este total ineficient pentru situatia in care exista o solutie de clasare.
Citatul apartine unui judecator de la Curtea de Apel Bucuresti, care a trimis in aceasta saptamana motivarea celei de-a treia sesizari a Curtii de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) in cazul Legilor Justitiei.
Instanta europeana trebuie sa raspunda la trei intrebari: daca recomandarile MCV sunt obligatorii pentru Romania, daca infiintarea Sectiei de investigare a magistratilor respecta dreptul european si ce se intampla daca CCR da o decizie prin care poate infrange prin efectele ei, la nivel national, prevederi ale tratatelor europene.
Pana in prezent, doua instante, Tribunalul Olt si Curtea de Apel Pitesti, au sesizat CJUE cu privire la rolul MCV si la faptul ca modificarile legislative recente din Romania incalca dreptul european. In total, noua intrebari au fost trimise la instanta europeana.
Citeste si: De ce CJUE trebuie sa decida cu rapiditate daca Legile Justitiei PSD-ALDE incalca recomandarile MCV
Solicitarile vin in contextul in care Comisia Europeana a criticat dur modificarile legislative in cazul Legilor Justitiei si Codurilor Penale si a cerut suspendarea aplicarii acestora. Un... mai mult
Vineri, 01 Martie 2019, ora 08:46
In ziua in care Laura Codruta Kovesi a obtinut un vot crucial in Parlamentul European pentru a accede la functia de procuror-sef al Parchetului European, Antena3 anunta evident "pe surse" ca fosta sefa DNA a fost chemata din nou la audieri la sectia speciala de investigare a magistratilor saptamana viitoare.
Informatia a fost confirmata si oficial de Laura Codruta Kovesi pentru Ziare.com joi dimineata.
Aceasta ne-a declarat ca citatia oficiala a venit dupa ce Antena3 transmitea ca va fi audiata, din nou, de Adina Florea in dosarul deschis de SIIJ bazandu-se pe plangerea depusa de fugarul de justitie Sebastian Ghita.
"Am aflat intai de la presa, apoi am primit si oficial citatia pentru 7 martie", ne-a zis Kovesi.
O coincidenta extraordinara este ca fix pe 7 martie are loc la Bruxelles o intalnire foarte importanta il legatura cu candidatura lui Kovesi la Parchetul UE.
Mai exact, rezultatul votului de ieri din Comisia LIBE si recomandarea Comisiei CONT de marti (ambele au desemnat-o pe Laura Codruta Kovesi drept candidat preferat) vor fi transmise de catre presedintele LIBE catre Conferinta Presedintilor (formata din presedintele PE si liderii de grupuri politice).
Conferinta Presedintilor va confirma etapele urmatoare din acest proces fix pe 7 martie, inainte de negocierile cu Consiliul.
Adinei Florea ii plac coincidentele
Amintim ca, tot printr-o ciudata coincidenta, la cateva zile dupa ce s-a clasat pe prima pozitie in cursa pentru sefia... mai mult
Joi, 28 Februarie 2019, ora 11:07
Fostul procuror-sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, a fost vineri la audieri, la Sectia pentru investigarea magistratilor, unde i s-a adus la cunostinta calitatea de suspect si a facut doua cereri de recuzare.
Kovesi a respins acuzatiile aduse de procurorul de caz Adina Florea, adjunctul sefului Sectiei de Investigare a Infractiunilor de Justitie (SIIJ) . Este vorba de luare de mita, abuz in serviciu si marturie mincinoasa. Adina Florea a fost propusa de Tudorel Toader de trei ori la sefia DNA.
Cazul are legatura cu modul in care in 2009 a fost adus in tara, din Indonezia, Nicolae Popa, condamnat in dosarul prabusirii FNI, si a fost deschis in urma unui denunt facut de fostul deputat PSD Sebastian Ghita.
Citeste si: Toader o propune a treia oara pe Adina Florea la DNA: Iohannis sa reconsidere "refuzul bazat pe motive inexistente"
"Nu am comis niciodata fapte penale", a sustinut Kovesi, la iesirea de la Parchetul General.
Fosta sefa a DNA a anuntat ca cele doua cereri de recuzare sunt facute in cazul Adinei Florea si a sefului ei, Gheorghe Stan.
Este vorba de ancheta deschisa brusc de Adina Florea in contextul in care Laura Codruta Kovesi urmeaza sa fie audiata in Parlamentul European pentru ocuparea postului de sef al Parchetului European.
Fosta sefa a DNA a declarat ca va merge in continuare in procedura privind ocuparea acestei functii: "Ma voi prezenta la audieri in 26 februarie, in Parlamentul European"
Tot astazi, in acelasi caz, Adina Florea l-a... mai mult
Vineri, 15 Februarie 2019, ora 14:58
Procurorul Adina Florea, propunerea ministrului Justitiei pentru conducerea DNA, a fost audiata, luni, in Sectia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) . Pusa sa isi prezinte proiectul de management cu masurile pe care le va lua daca va ajunge sefa DNA, Florea a folosit majoritatea timpului alocat pentru a o critica pe Laura Codruta Kovesi.
Cea care vrea sa fie sefa DNA a facut acuzatii grave despre presupuse abuzuri ale procurorilor, acuzand si in fata membrilor CSM ca DNA a facut "vedete inculpati" si i-a plimbat in catuse pe la televizor. Pusa sa explice acuzatiile, Florea a recunoscut ca de fapt nu are date si a preluat doar informatii aparute in spatiul public, multe dintre ele lansate de politicieni.
Mai mult, ea a facut si afirmatii extrem de grave pentru un procuror. Ea a spus ca nu a fost niciodata un procuror independent (ulterior a precizat ca s-a exprimat gresit), a laudat unele modificari aduse Legilor Justitiei si a spus ca ea crede ca loialitatea procurorilor trebuie sa fie fata de institutiile statului, incluisv fata de Parlament. Asadar, Florea a spus ca ea ar fi mers in locul lui Kovesi sa fie audiata intr-o comisie Parlamentara si, daca acea comisie i-ar fi cerut, ar fi oferit dosare clasate.
Despre subiecte sensibile - modificarile Codurilor Penale, pozitia Comisiei de la Venetia, a GRECO, criticile a mii de magistrati la adresa reformei din Justitie asa cum se doreste sa fie facuta de catre coalitia de Guvernare -... mai mult
Luni, 08 Octombrie 2018, ora 13:23
Procuroarea Adina Florea, propunerea ministrului Justitiei, Tudorel Toader, pentru functia de sef al DNA, spune ca, daca este confirmata in functie, va face o evaluare o activitatii DNA, lucru pe care l-a si precizat in proiectul sau managerial.
Adina Florea spune ca a primit cu "foarte multa emotie" anuntul ca ministrul Tudorel Toader a ales-o pe ea dintre cei sase candidati pentru sefia DNA si a marturisit ca se simte "foarte onorata". Ea crede ca l-a convins pe ministru prin experienta profesionala pe care o are, inclusiv in actul de conducere, dar si prin proiectul managerial pe care l-a depus.
Magistratul considera insa ca este pregatita sa-si desfasoare activitatea din fruntea DNA cu "buna-credinta" si cu "maturitate" si da asigurari ca asupra sa nu s-au exercitat niciodata presiuni politice de-a lungul carierei. "Mi-e greu sa cred ca dupa 28 de ani se mai poate", a mentionat Adina Florea.
La insistentele jurnalistului Digi24, care a dorit sa stie daca Adina Florea considera ca este nevoie de o reforma a DNA sau daca are reprosuri de facut la adresa fostei conduceri, Adina Florea a evitat sa dea un raspuns transant si s-a multumit sa spuna ca obiectivele si masurile pe care le propune le-a enumerat in proiectul managerial, mentionand insa ca este nevoie de o evaluare la DNA.
Digi 24: Este nevoie de o reforma in DNA, asa cum a punctat in nenumarate randuri ministrul Justitiei, Tudorel Toader?
Adina Florea: Despre o reforma, despre o evaluare a... mai mult
Joi, 06 Septembrie 2018, ora 15:47