Ministrul roman de Externe, Teodor Melescanu, cere Germaniei sa sustina in mod activ aderarea Romaniei la Spatiul Schengen, argumentand ca autoritatile romane utilizeaza tehnologii ultramoderne pentru protejarea frontierelor si ca Romania este "mai sigura" decat Berlinul, Parisul sau Bruxelles-ul.
"Ne-ar fi de ajutor daca Germania ar sustine activ aderarea Romaniei la Spatiul Schengen. Ne-am bucura", declara Teodor Melescanu intr-un interviu acordat publicatiei germane Die Welt.
Ministrul roman de Externe s-a declarat favorabil unei propuneri a Germaniei privind eventuala admitere a Romaniei in Spatiul Schengen in mod etapizat. "Initial, ar fi eliminate controalele vamale in aeroporturi, iar in a doua etapa la punctele vamale instalate pe sosele si autostrazi. Ar fi mai bine decat nimic", a subliniat Melescanu.
Romania este conectata deja la sistemul de schimb de informatii pentru Spatiul Schengen. "In plus, utilizam tehnologii ultramoderne pentru monitorizarea frontierelor, de la radare la aparate de identificare a amprentelor, de recunoastere faciala si a pasapoartelor. Iar persoanele aflate ilegal in Romania, care nu se comporta adecvat sau care fac propaganda pentru grupuri islamiste radicale sunt expulzate din tara noastra in 24 de ore", a explicat Melescanu, apreciind ca in Romania "se traieste mai sigur decat in Berlin, Paris ori Bruxelles".
Intrebat ce beneficii ar avea europenii prin aderarea Romaniei la Schengen, Melescanu a raspuns: "Prin sistemele... mai mult
Joi, 14 Martie 2019, ora 16:32
Presedintele Parlamentului European Antonio Tajani a spus, miercuri, la Bucuresti, intr-o declaratie de presa comuna cu premierul Viorica Dancila, ca a venit momentul pentru aderarea Romaniei la Spatiul Schengen.
Tajani a vorbit insa si de importanta respectarii valorilor si principiilor europene, mentionand explicit statul de drept, in contextul in care saptamana trecuta Parlamentul European a adoptat rezolutia privind respectarea acestuia in Romania.
"S-a discutat si de apararea valorilor europene, statul de drept, drepturile omului - trebuie respectate de toate statele UE si in afara. Guvernul si-a luat angajamanetul sa sprijine Acordul Dublin, gasirea unui acord cu privire la buget.
Suntem pregatiti sa colaboram cu urmatoarea presedintie. Pe 9 mai vom fi la summit-ul de la Sibiu, cand vom avea ocazia sa lansam un mesaj puternic fata de alegatori, ne dorim ca participarea sa fie una mare la aceste alegeri. A venit momentul sa acceleram aderarea Romaniei la Schengen", a declarat Tajani.
El a prezentat si ce asteptari are de la Guvernul Romaniei, ce dosare-cheie trebuie rezolvate in lunile care urmeaza, ce acorduri trebuie obtinute. Printre chestiunile mentionate se numara Brexit-ul, bugetul UE, migratia, dar si o decizie in ce priveste impunerea unei taxe pentru gigantii IT.
Urmareste LIVE aici cele mai importante momente si declaratii din timpul intalnirilor liderilor PE la Bucuresti
La randul sau, Dancila a asigurat ca Romania e pregatita de preluarea... mai mult
Miercuri, 21 Noiembrie 2018, ora 12:17
Presedintele Parlamentului European, Antonio Tajani, se declara un prieten al Romaniei, inainte de vizita de miercuri din tara noastra si vorbeste despre faptul ca aderarea noastra la Schengen ar fi un avantaj pentru toata lumea.
Intr-un editorial pentru Adevarul, Tajani scrie ca italienii sunt "mai mult decat prieteni sinceri ai poporului roman. Sunt rude de sange si cultura, parte a marii familii europene de origine latina. Trebuie sa marturisesc, acum, la sosirea mea in Romania, ca ma bucur de unul din avantajele vechii noastre inrudiri: inteleg bine limba romana. Interpretii se bucura si ei: au zi libera".
Despre romani, in general, presedintele PE spune ca sunt activi, eficienti, deschisi si generosi.
"In istoria voastra tumultoasa, aceste calitati au fost puse de multe ori la incercare, in vremuri grele, dar ati supravietuit intotdeauna, devenind mai puternici.
Astazi, lumea se schimba in jurul nostru. Nu mai trecem prin vitregia razboaielor, dar trebuie sa tinem pasul cu competitia externa a marilor economii mondiale ca SUA, China sau Rusia. Asa ca trebuie sa ne schimbam si noi pentru a raspunde provocarilor si asteptarilor cetatenilor nostri. Avem nevoie de o Europa puternica, in care fiecare stat membru este puternic", a notat el.
Antonio Tajani a vorbit si despre faptul ca Romania nu a accesat asa cum ar fi trebuit fondurile europene.
"Romania trebuie sa fie activa si sa puna la treaba fondurile europene, menite sa scurteze decalajul economic... mai mult
Marti, 20 Noiembrie 2018, ora 16:09
Olanda are in sfarsit un nou guvern, dupa alegerile legislative care s-au desfasurat la jumatatea lunii martie, iar prim-ministrul liberal Mark Rutte se pare ca are o pozitie ceva mai flexibila in ce priveste aderarea Romaniei si Bulgariei la Spatiul Schengen.
Surse de la Haga au declarat, pentru Ziare.com, ca "noua coalitie de guvernare din Olanda este constienta de blocajul creat in ceea ce priveste extinderea Schengen cu Romania si Bulgaria si doreste sa faca eforturi pentru gasirea unei solutii".
In schimb, insa, olandezii pun ca principala conditie rezultate concrete in ce priveste lupta anticoruptie la nivel inalt.
"Olanda asteapta rezultate concrete din partea Romaniei in ceea ce priveste lupta impotriva coruptiei la nivel inalt, principalul motiv pentru care autoritatile de la Haga au fost sceptice fata de extiderea Schengen spre Est", ne-au mai spus sursele citate.
Lunile care urmeaza vor fi importante in stabilirea strategiei noului Cabinet olandez in aceasta chestiune.
La sfarsitul lunii septembrie, Comisia Europeana a cerut oficial Consiliului si Parlamentului European sa ia masurile necesare pentru ca Romania si Bulgaria sa devina membre ale Spatiului Schengen.
"Este deja demult timpul ca Bulgaria si Romania sa devina membri pe deplin ai Schengen. Bulgaria si Romania au demonstrat ca pot apara granitele externe ale UE, astfel ca ar trebui sa devina membri ai spatiului de libera circulatie", arata Comisia Europeana.
Chiar daca aceasta... mai mult
Luni, 09 Octombrie 2017, ora 13:35
Presedintele Klaus Iohannis a declarat ca singura tara care se opune realmente aderarii noastre la Schengen este Romania, prin felul nefericit in Parlamentul legifereaza si Guvernul da ordonante de urgenta, in general prin felul nefericit in care aratam ca nu stim foarte bine ce vrem, precizand ca se refera la abordari de tipul OUG 13.
Intrebat intr-un interviu difuzat luni de Caleaeuropeana.ro ce tari se opun inca aderarii Romaniei la Schengen si ce ar trebui sa mai faca Romania in plus pentru a adera, presedintele Iohannis a afirmat: "Vreti sa va spun ceva surprinzator? Singura tara care realmente se opune aderarii este Romania. Prin felul nefericit in care legiferam, prin felul nefericit in care dam ordonante de urgenta, in general prin felul nefericit in care aratam ca nu stim foarte bine ce vrem.
Ma refer la ordonanta 13, la MCV, unde partea vizata prioritar - justitia - si-a facut treaba. Stam bine. La cealalta parte, care tine de Parlament si de politicieni mai avem teme de rezolvat si abordari de tip ordonanta 13, chiar daca au disparut, arata multor politicieni europeni ca in Romania lucrurile inca nu sunt stabile in ce priveste abordarea fata de ce se numeste statul de drept".
Seful statului a subliniat si ca "abordarile unor politicieni chiar foarte vizibili, cu pozitii foarte inalte in stat, care cica cearta Bruxelles-ul sau cearta Uniunea Europeana pentru diferite abordari nu ne fac bine absolut deloc".
"Dimpotriva, ele confirma ca, in continuare,... mai mult
Luni, 08 Mai 2017, ora 14:07
Comisia Europeana considera ca Romania si Bulgaria indeplinesc toate conditiile pentru a adera la Spatiul Schengen, afirma Mina Andreeva, purtatorul de cuvant al Executivului UE, precizand ca decizia admiterii celor doua tari in zona de libera circulatie trebuie luata de statele membre.
"Consideram ca Bulgaria si Romania se califica pentru accesul in Spatiul Schengen. Acum, va fi necesara o decizie in unanimitate a tarilor membre UE", a declarat Mina Andreeva intr-o conferinta de presa desfasurata la Bruxelles.
Ciolos le-a explicat ambasadorilor statelor UE ca Romania vrea in continuare in spatiul Schengen
Romania si Bulgaria solicita de multi ani aderarea la Spatiul european de libera circulatie ...citeste mai departe despre "Vesti bune de la Comisia Europeana: Romania indeplineste toate conditiile pentru admiterea in Schengen (Video)" pe Ziare.com mai mult
Luni, 11 Aprilie 2016, ora 20:39
Premierul Dacian Ciolos a declarat, marti seara, ca Romania trebuie sa isi sustina punctul de vedere referitor la aderarea la Spatiul Schengen pentru ca a facut eforturi pentru a se integra in aceasta zona.
"Am auzit discutii in Romania 'de ce sa ne mai batem noi sau sa ne milogim pentru Schengen, atat timp cat altii, dimpotriva, sunt reactivi vizavi de acest lucru'. Spatiul Schengen e un element de integrare in UE, dincolo de dificultatea de moment pe care o intalneste problematica, discutia aceasta. Romania a facut eforturile de integrare in Schengen si nu cred ca se pune problema sa ne milogim atunci cand ne sustinem punctul de vedere. Eu cred ca Romania trebuie sa vizeze integrarea diferitelor cercuri concentrice europene, indiferent ca e vorba de spatiul Schengen sau de zona euro ...citeste mai departe despre "Ciolos: Romania a facut eforturi pentru Schengen, nu ne milogim daca ne spunem punctul de vedere" pe Ziare.com mai mult
Marti, 08 Martie 2016, ora 23:21
Aderarea Bulgariei si Romaniei la Spatiul Schengen este esentiala pentru consolidarea securitatii intregii Uniuni Europene, a transmis ministrul bulgar de Externe, Rumiana Bacivarova, la Consiliul UE pentru Justitie si Afaceri Interne, desfasurat joi.
Aderarea la Schengen, amanata din nou, cu acordul Romaniei. Franta s-a opus vehement - surse
Corlatean: Din moment ce aderarea la Schengen nu s-a introdus pe ordinea de zi a JAI, lucrurile erau clare
"Aderarea Bulgariei si Romaniei la spatiul de ...citeste mai departe despre "Ministru bulgar: Aderarea Bulgariei si Romaniei la Schengen, esentiala pentru securitatea UE" pe Ziare.com mai mult
Joi, 08 Octombrie 2015, ora 22:23
Liderii statelor membre Schengen nu vor lua nici in aceasta toamna o decizie privind aderarea, chiar si partiala, a Romaniei la spatiul comunitar.
Potrivit unor surse citate de postul bulgar national de radio (BNR), problema nu figureaza pe agenda reuniunii ministrilor europeni de saptamana aceasta, fiind amanata si in cazul tarii noastre, si in cel al vecinilor bulgari.
Franta, Germania, Olanda si Finlanda au fost statele care s-ar fi opus introducerii pe agenda Consiliului JAI din 8-9 octombrie a aderarii Romaniei si Bulgariei la spatiul Schengen, francezii fiind cei mai vehementi, iar partea romana a fost in cele din urma de acord.
Potrivit unor surse oficiale, partea romana nu a insistat pentru discutarea problemei si a fost de acord cu amanarea discutiilor, in conditiile in care un eventual vot negativ ar fi insemnat reluarea intregii proceduri de aderare.
De asemenea, sursele citate sustin ca pozitia Romaniei a fost convenita in urma unor discutii intre presedintele ...citeste mai departe despre "Aderarea la Schengen, amanata din nou, cu acordul Romaniei. Franta s-a opus vehement - surse" pe Ziare.com mai mult
Marti, 06 Octombrie 2015, ora 17:47