Exista dezideratul conturat politic ca, pana la jumatatea deceniului ce vine, Romania sa adere la zona euro (ZE); se aduc in acest sens argumente de ordin economic, politic si geopolitic. Asemenea argumente se regasesc in Raportul de fundamentare a aderarii la ZE, care a fost elaborat sub indrumarea Comisiei Nationale formate la inceputul anului trecut.
Aderarea la zona euro presupune o moneda nationala cat mai solida, care sa aiba radacini intr-o economie robusta si politici bine chibzuite. Este iluzoriu sa credem ca Aderarea se poate face mizand pe clementa externa si ignorand reguli de buna administrare a economiei, lectii ale istoriei economice, ale crizei din ZE.
Exista teze de baza promovate in raportul mentionat, ce merita sa fie enuntate, nu in cele din urma fiindca politica monetara (si de curs de schimb) a BNR este discutata intens in sfera publica in aceasta perioada. Astfel:
- Aderarea la zona euro implica intrarea economiei in regimul mecanismului de schimb 2 (MCS2) cu cel putin 2 ani inainte. Acest mecanism implica stabilirea unei paritati centrale a leului fata de euro. Intrarea in MCS2 nu este mai putin exigenta decat aderarea propriu-zisa la ZE in privinta conditiilor de robustete economica;
- Consolidarea bugetara, alias deficite bugetare mici si cresterea veniturilor fiscale, este conditie necesara pentru asigurarea robustetei economiei, a rezistentei la socuri adverse;
- Controlul deficitelor externe, adica deficite de cont curent relativ... mai mult
Vineri, 01 Februarie 2019, ora 12:50
Viceguvernatorul BNR, Liviu Voinea, explica, intr-o analiza publicata joi, ca moneda euro va fi adoptata de catre tara noastra, dar ca acest lucru nu asigura bunastare, ci trebuie sa ne-o asiguram singuri, inainte de aderare.
"Intrebarea este cand, nu daca", scrie Voinea, in analiza "Romania in zona euro: cand si cum", aratand aici ca "adoptarea euro este o obligatie asumata prin Tratatul de Aderare la UE".
"Din perspectiva politicii monetare, pe termen mediu nu avem alta optiune. (...) Dar adoptarea euro e un proces complex, nu o simpla schimbare de bancnote. (...) Adoptarea euro nu asigura bunastarea. Noi trebuie sa ne-o asiguram, inainte de aderare.
(...) Experienta altor tari arata ca nu trebuie sa ne grabim, dar apartenenta la zona euro a fost o plasa de siguranta foarte utila pentru tarile din flancul sudic", sunt cateva dintre precizarile facute de viceguvernator.
Dintre tarile UE central si est-europene care nu au adoptat moneda euro pana acum, romanii s-au declarat in cea mai mare proportie in favoarea introducerii acesteia, respectiv 64 la suta, comparativ cu 50 la suta in Bulgaria si doar 29 la suta in Cehia.
Potrivit lui Liviu Voinea, Romania indeplineste criteriile nominale de convergenta, insa "se acumuleaza tensiuni pe unele componente care pun in discutie sustenabilitatea indeplinirii criteriilor".
Viceguvernatorul BNR mai arata ca, "in primul rand, Euro este un proiect politic - deci este nevoie de o decizie politica".
"Din punct de... mai mult
Vineri, 01 Septembrie 2017, ora 20:18
Romania ar putea adopta moneda unica europeana in 2022-2023, din punct de vedere tehnic, insa decizia privind momentul aderarii va fi una politica, a declarat joi viceguvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Bogdan Olteanu.
"Evaluarile noastre arata ca 2022-2023 ar putea fi un termen potrivit, din punct de vedere tehnic, pentru aderare, fie ca vorbim despre convergenta nominala, fie de cea reala. Convergenta nominala sa ramana in zona tintita, iar cea reala sa atinga un nivel rezonabil", a mentionat Olteanu.
Potrivit ...citeste mai departe despre "Cand va adera Romania la zona euro? Un oficial BNR da raspunsul" pe Ziare.com mai mult
Joi, 24 Septembrie 2015, ora 18:31
Presedintele Klaus Iohannis considera ca adoptarea monedei euro reprezinta cel mai important proiect de tara dupa aderarea Romaniei la Uniunea Europeana si intentioneaza sa cheme partidele parlamentare la consultari pe aceasta tema.
O prima discutie a avut loc la Palatul Cotroceni, cu premierul Victor Ponta si guvernatorul BNR Mugur Isarescu.
Dupa intalnire, premierul Victor Ponta a precizat ca termenul obiectivului este 1 iulie 2019, cand Romania va prelua presedintia Uniunii Europene si a vorbit despre posibilitatea organizarii unui referendum pe aceasta tema.
Este acesta insa un termen realist pentru un asemenea pas? Poate Romania sa indeplineasca in mod real conditiile intrarii in clubul euro si mai ales conditiile pentru a face fata competitiei din eurozona? Ar trebui sa ne dorim aderarea sau, dimpotiva, ar trebui sa fim sceptici in fata posibilelor dezavantaje?
Analistul economic Constantin Rudnitchi ne-a explicat ce conditii avem de indeplinit pentru aderarea la ...citeste mai departe despre "Vrem cu adevarat in zona euro? Stim pretul? "Euroaria nu e spital!"" pe Ziare.com mai mult
Joi, 04 Iunie 2015, ora 07:55
Mesajele lansate recent de guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, constituie practic ecoul unor nedumeriri instalate la nivel european din cauza ca afirmatiile facute in ultimul an de diversi oficiali ai institutiei cu privire la dorinta Romaniei de intrare in zona euro nu sunt urmate de actiuni concrete ale Guvernului.
Surse oficiale europene au declarat pentru cursdeguvernare.ro ca Romania, daca doreste sa atinga tinta 1 ianuarie 2019, ar trebui sa formuleze anul acesta o solicitare oficiala pentru admiterea leului romanesc in Mecanismul Ratelor de Schimb (ERM II).
Pana la formularea acestei cereri, guvernul ar trebui insa sa demareze o serie de ...citeste mai departe despre "Romania si aderarea la euro: Guvernul nu a facut o solicitare oficiala - Reformele cerute de UE" pe Ziare.com mai mult
Marti, 21 Aprilie 2015, ora 10:13
Aderarea la euro ar putea sa fie viitorul proiect major de tara pentru Romania, dorindu-se ca, dupa aderare, romanii sa traiasca la fel de bine ca si cetatenii din tarile aflate in zona euro, a declarat, luni, seful Reprezentantei Comisiei Europene in Romania, Angela Filote, intr-o conferinta de presa.
"Aderarea la euro este unul din dosarele inca active ale calitatii de membru UE pentru Romania. Sunt trei dosare deschise: aderarea la Schengen, Mecanismul de Cooperare si Verificare (MCV) si aderarea la euro.
La Schengen, Romania a indeplinit toate conditiile. Acum, procesul decizional s-a mutat din zona tehnica in zona politico-diplomatica. MCV face subiectul unei dezbateri interesante cu multe puncte de vedere. La aderarea la euro nu se pune problema daca Romania va adera, ci mai degraba cand si, mai degraba, cum", a spus Filote.
Aderarea Romaniei la zona euro - economistii lanseaza cel mai probabil scenariu
Ea a precizat ca aderarea la euro ar putea sa fie viitorul ...citeste mai departe despre "Care ar putea fi urmatorul proiect major de tara al Romaniei: Sa traim la fel de bine ca natiunile din zona euro" pe Ziare.com mai mult
Luni, 20 Aprilie 2015, ora 11:20
Educatia ar trebui sa reprezinte piatra de temelie pentru dezvoltarea Romaniei, in perspectiva aderarii la zona euro, pentru ca nu poti adera la euro cu oameni care nu inteleg ce citesc, sustine economistul sef al Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Valentin Lazea.
In acest sens, el are trei propuneri care vizeaza inlocuirea sistemului de meditatii private cu meditatii publice, rezervarea unui numar de locuri in universitati pentru studentii de la sate si un invatamant superior cu studenti prezenti la cursuri.
"Piatra de temelie de unde trebuie inceputa toata discutia asta este educatia. Sistemul de educatie este intr-o mare problema. Am propus trei lucruri. Sa se desfiinteze sistemul meditatiilor particulare, unde numai cei care au bani pot sa isi instruiasca copiii in ore suplimentare, iar aceiasi profesori pot sa dea meditatii in scoala, dupa ore si sa fie platiti de primarie.
Primariile sa construiasca mai putine borduri in fiecare an si sa aloce o parte din banii ...citeste mai departe despre "Lazea (BNR): Romania nu poate adera la zona euro daca oamenii nu inteleg ce citesc" pe Ziare.com mai mult
Joi, 26 Februarie 2015, ora 16:46
Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat joi ca la nivel politic exista consens ca aderarea Romaniei la euro ar putea avea loc in 2019, mentionand Presedintia, cat si Guvernul, dar nu a confirmat obiectivul, punctand mai degraba o serie de masuri care conditioneaza momentul.
"Romania poate sa anunte acum ca a ajuns la un consens politic privind aderarea la zona euro. Atat presedintele, cat si primul ministru au anuntat ca obiectivul de aderare poate fi 2019. Este un obiectiv ambitios care poate fi folosit ca ancora pentru politicile economice", a spus Isarescu la conferinta Euromoney.
Isarescu nu a confirmat ca BNR si-a asumat acest obiectiv, punand accent insa pe faptul ca beneficiile aderarii nu sunt neconditionate si presupun multe eforturi si reforme structurale care sa permita o cat mai mare convergenta reala, care s-a dovedit tot mai importanta dupa criza financiara din 2008.
El a aratat ca, desi in acest moment Romania sta bine in ceea ce priveste criteriile nominale stabilite la Maastricht, mentionand pozitia fiscala, curba dobanzilor si stabilitatea cursului, indicatorii reali sunt inca semnificativ sub media europeana.
Potrivit guvernatorului BNR, desi atingerea criteriului de stabilitate a preturilor este o problema de cateva luni, Romania mai are inca multe de facut in ceea ce priveste reformele structurale, dand ca exemplu piata fortei de munca.
"Unii economisti spun ca atingerea criteriilor nominale este in contradictie cu convergenta... mai mult
Joi, 12 Iunie 2014, ora 14:05
Romania isi mentine tinta indeplinirii criteriilor pentru aderarea la zona euro in anul 2015 si are incredere in constructia europeana si in euro ca moneda a intregii Uniuni Europene, a declarat joi la primele ore presedintele Traian Basescu, dupa reuniunea informala a Consiliului European.
"Este adevarat ca zona euro are unele probleme in prezent, dar noi avem incredere foarte mare atat in constructia UE, cat si in euro ca moneda a Uniunii Europene. Trebuie sa stiti ca si acum Romania este o tara care se angajeaza, pe baza Tratatului, sa indeplineasca conditiile pentru adoptarea euro ca moneda nationala.
Noi vrem sa indeplinim criteriile pentru aderarea la zona euro si sa intram in aceasta zona de indata ce indeplinim criteriile. Atunci cand ajungem in 2015 vom vedea daca intram in acel an sau vom amana intrarea cu un an, dar in orice caz Romania va adera la zona euro", a mentionat seful statului roman.
Discutiile din cadrul Consiliului European informal s-au concentrat pe cateva orientari principale: politici economice nationale solide (ce constituie baza mentinerii unei strategii de consolidare fiscala favorabile cresterii economice si pentru evitarea derapajelor macroeconomice), politici ale UE purtatoare de valoare adaugata (cu accent pe masurile prevazute in cadrul Actului privind piata unica), masuri de imbunatatire a finantarii economiei (printre care mobilizarea Bancii Europene de Investitii pentru sustinerea mai buna a IMM-urilor si a... mai mult
Joi, 24 Mai 2012, ora 10:11