Finantarea externa de la bancile-mama a scazut in Romania cu aproximativ 35% fata de momentul de inceput al crizei, circa jumatate din aceasta reducere avand loc in anul 2013, afirma guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.
Informatia figureaza in disertatia "Romania, adoptarea euro si Uniunea Bancara" sustinuta luni de Isarescu la Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca, unde seful bancii centrale a prezentat, printre altele, o serie de argumente pentru aderarea Romaniei la Uniunea Bancara, potrivit Mediafax.
"Intai de toate, un argument puternic pentru aderarea unei tari non-euro la Uniunea Bancara il reprezinta, in opinia mea, prevalenta in structura sectorului bancar a capitalului din zona euro. In cazul Romaniei, apartenenta la Mecanismul unic de supraveghere si la Uniunea Bancara apare drept alegerea naturala, dat fiind ca bancile din zona euro detin peste 70% suta din activele nete si din capitalul sistemului bancar din Romania. In contextul unei integrari atat de ridicate in piata financiara europeana, mentinerea prerogativelor de supraveghere bancara la nivel national nu ar avea decat rezultate suboptimale, ca urmare a accesului limitat la informatii privind bancile-mama si a absentei perspectivei de ansamblu", a aratat Isarescu.
In consecinta, realitatea unei prezente masive a capitalului din zona euro in sistemul bancar din Romania reclama efectuarea reglementarii si supravegherii la nivel transfrontalier.
Aderarea la Uniunea Bancara inseamna lucrul cu... mai mult
Marti, 19 August 2014, ora 08:37
1Marea Britanie a amenintat Uniunea Europeana ca va bloca stabilirea unui organism unic de supraveghere al pietei bancare din zona euro, in cazul in care cei din afara acestei zone nu primesc mai multe asigurari privind pastrarea drepturilor de decizie de pana acum.
Londra isi exprima astfel frustrarile in legatura cu faptul ca solicitarile sale nu au fost considerate prioritare pana acum de ceilalti membri UE, anunta Financial Times.
Cu toate ca premierul britanic David Cameron a declarat ca "nu doreste sa stea in calea" formarii unei uniuni bancare, ambasadorul Marii Britanii a anuntat ca tara sa nu poate accepta deocamdata toate masurile privind supravegherea bancilor zonei euro.
Deciziile din Autoritatea Bancara Europeana, miza negocierilor
Guvernul Regatului Unit doreste intai sa se asigure ca noua uniune bancara pentru zona euro, din care fac parte in acest moment 17 state, nu va ajunge sa detina controlul Autoritatii Bancare Europene (ABE), unde se stabilesc reglementarile pentru toate tarile UE si unde se rezolva disputele dintre state.
Mai mult, reglementarile Autoritatii Bancare necesita acordul Parlamentul European, pe cand planul de supraveghere bancara nu va trebui sa se supuna acestei cerinte.
Marea Britanie a propus in vara lui 2012 un sistem de dubla majoritate, prin care, pentru aprobarea deciziilor ABE ar fi necesara majoritatea voturilor statelor din uniunea bancara, dar si majoritatea voturilor statelor din afara uniunii bancare.... mai mult
Vineri, 09 Noiembrie 2012, ora 12:05
Accesul la uniunea bancara, obligatia de a adopta moneda unica sau reticenta Romaniei cu privire la uniunea fiscala sunt cateva din temele pe care presedintele Traian Basescu le-a abordat cu presa, la incheierea Consiliului European de toamna.
Business24 prezinta cele mai importante evenimente si decizii luate in cadrul summitului UE de la Bruxelles:
Traian Basescu:
- Credibilitatea Romaniei e fragilizata puternic de ce s-a intamplat in vara si de atitudinile unor lideri politici din Romania. Avem retineri privind uniunea fiscala, chiar daca suntem de acord cu cea monetara si cea bancara. Nu putem avea aceeasi fiscalitate ca alte state. Suntem pe locul 4 la cea mai mica fiscalitate pentru a stimula investitiile. Ar fi prea mult sa se introduca un impozit pe salarii de 30-35%. Acum nu se pune problema unei uniuni fiscale, pana nu va fi implementata uniunea bancara.
- A folosit faptul ca Romania are o relatie speciala cu China privind parteneriatul UE-China. Mesajul principal a fost sa vorbim cu totii aceeasi limba in relatie cu China. E greu de spus daca Mecanismul de cooperare va fi mentinut. Romania a facut progrese.
- Suntem intr-o perioada de exceptare, obligatia noastra este sa adoptam euro, asa ne-am obligat in tratatul de aderare. Ne place sau nu, trebuie sa folosim euro. Am primit o derogare, dar va asigur ca orice intarziere este o pierdere pentru Romania, pentru ca este o nerespectare a unui tratat. In momentul de fata, doar se fac aluzii statelor... mai mult
Vineri, 19 Octombrie 2012, ora 13:45
Uniunea Europeana vrea sa atraga in uniunea bancara state din afara zonei euro. In acest sens, va fi infiintat un organism special de supraveghere a sectorului financiar pe langa Banca Centrala Europeana (BCE).
BCE devine autoritatea suprema de supraveghere a bancilor
In prezent, zece din cele 27 de state membre ale UE nu fac parte din zona euro, aspect ce ar putea afecta initiativele de a atribui BCE competente suplimentare de supraveghere a bancilor din regiune.
In acest context, oficialii de la Bruxelles cauta cai alternative, inclusiv crearea unei noi autoritati de reglementare.
"Cea mai buna cale de rezolvare a acestui impediment ar fi crearea unui nou organism in afara BCE. Acest lucru ne va permite sa ignoram orice reguli care vor limita activitatea BCE. In plus, toate statele ce vor adera la noua structura vor avea drept de vot, inclusiv Polonia, Suedia si Romania", a afirmat miercuri europarlamentarul german Sven Giegold.
Infiintarea unei uniuni bancare europene este prevazuta sa se deruleze in trei etape.
In primul rand, BCE va prelua controlul asupra bancilor din zona euro si din statele din afara care isi vor da acordul pentru aceasta competenta a BCE.
In continuare, urmeaza sa fie creat un singur fond din care vor fi achitate compensatiile si datoriile bancilor in faliment, iar mai tarziu va fi creat un sistem unic pentru protectia deponentilor.
Noile conditii ar trebui sa permita, de asemenea, utilizarea Mecanismului European de... mai mult
Joi, 18 Octombrie 2012, ora 11:44
Criteriile de aderare la zona euro ar putea deveni atat de complicate, incat aderarea statelor sa fie posibila numai pe termen lung, a declarat, marti, ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, la o conferinta privind Piata Unica.
Leonard Orban a adaugat ca este necesara clarificarea conditiilor si a criteriilor de aderare la mecanismul unic de supraveghere bancara (Uniunea Bancara Europeana) pentru statele care nu au aderat la zona euro, conform Agerpres.
BCE devine autoritatea suprema de supraveghere a bancilor
Leonard Orban a atras atentia asupra diferitelor manifestari la nivelul zonei euro: la inceputul crizei acestea erau de tip izolationist, in timp ce acum se fac eforturi puternice pentru a consolida zona euro.
Statele aflate in afara zonei euro se confrunta cu riscul de a ramane la periferia UE, astfel ca se impune ca oficialii europeni sa vina cu propuneri prin care sa se evite separarea in doua sau mai multe grupe, a adaugat ministrul Afacerilor Europene.
Oficialul a mentionat ca Romania a sustinut constant demersurile de aprofundare ale pietei interne.
"Izolarea si protectionismul nu sunt in niciun caz un raspuns viabil in Uniunea pe care dorim sa o construim", a spus Ludovic Orban. mai mult
Marti, 16 Octombrie 2012, ora 11:38
O uniune bancara este mai putin controversata si o solutie mai fezabila decat o uniune fiscala, a declarat, marti, intr-o conferinta de presa, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu.
Guvernatorul BNR sustine ca proiectul de uniune bancara, aplicabil si statelor care nu sunt in zona euro, este considerat functional de autoritatile europene, iar implementarea sa este fundamentata pe patru piloni: crearea unui manual unic de reguli, existenta unei singure autoritati supranationale de supraveghere in toata Uniunea Europeana (Banca Centrala Europeana), existenta unui mecanism unic de rezolvare a problemelor cu care se confrunta banci si crearea unei scheme unice de garantare a depozitelor, potrivit Agerpres.
Potrivit lui Mugur Isarescu, pentru fiecare pilon exista pareri pro si contra. Criza financiara a evidentiat pericolul unor reguli nationale divergente. In acelasi timp, adoptarea unui cadru juridic comun pentru reglementarile bancare este justificata.
Setul comun de reguli ar trebui elaborat de Autoritatea Bancara Europeana, spune Mugur Isarescu.
Uniunea bancara reprezinta o intarire a principiului neutralitatii competitive, prin faptul ca este vorba de aceeasi afacere si aceleasi reguli.
Uniunea bancara implica si un nivel mai mare de transparenta, ceea ca va determina un cadru reglementare robust si uniform intr-o piata unica.
Pe de alta parte, uniunea bancara implica o serie de riscuri.
"Implementarea aceluiasi manual de... mai mult
Marti, 02 Octombrie 2012, ora 17:45
Presedintele Traian Basescu a declarat ca realizarea uniunii bancare, adusa in discutie de oficialii institutiilor europene, ar fi benefica pentru Romania si considera ca statul roman nu are niciun motiv sa fie impotriva uniunii.
In primul discurs tinut dupa intoarcerea la Cotroceni, Traian Basescu a spus ca Mecanismul European de Stabilitate si realizarea uniunii bancare avantajeaza Romania, intrucat "MES se adreseaza statelor in dificultate, cu datorii mari, si suntem interesati ca aceste state sa aiba solutii convenabile pentru ca Romania exporta in aceste state".
Uniunea bancara: Ce presupune si care sunt sansele de realizare
Seful statului a mai adaugat ca realizarea uniunii bancare va duce la o atenta supraveghere a bancilor din zona euro. "Romania are o piata dominata de banci din zona euro si se afla in avantaj, chiar daca indirect. Le sustinem fara rezerve (Mecanismul European de Salvare si uniunea bancara n.red)."
Traian Basescu a mentionat ca are, totusi, o singura rezerva si anume "ca procesul de realizare a uniunii bancare sa nu se realizeze strict pentru bancile din zona euro".
In discursul sau, seful statului roman a mai amintit si ca Romania mentine tinta de aderare la zona euro, care trebuie sa fie 2015." Doar daca viata ne va demonstra ca nu putem ar trebui sa modificam tinta. In acest moment nu avem niciun motiv", a concluzionat Basescu.
In opinia sa, Romania va avea probleme majore in cazul uniunii fiscale.
"Intervine o alta uniune,... mai mult
Joi, 13 Septembrie 2012, ora 20:25
Tarile participante la summitul UE au viziuni diferite legate de uniunea bancara. Marea Britanie si Romania sustin aceasta masura, fara insa sa adere la ea, in timp ce Franta, Austrai, Belgia si Ciprul sa fie instaurate doua niveluri ale acesteia.
In contextul in care liderii europeni se reunesc joi, la Bruxelles, in cadrul Consiliului European de vara, premierul britanic David Cameron isi va focaliza o mare parte din atentie asupra unei parti mici, dar vitale din punct de vedere economic, a capitalei tarii, Londra.
Ministrii britanici se tem ca Londra, cel mai mare centru financiar din Europa, ar putea pierde in fata Parisului si Frankfurtului, atunci cand viitoare norme vor decide daca cei 17 membri ai zonei euro actioneaza ca o intrunire preelectorala (caucus), dupa crearea uniunii bancare, noteaza cotidianul britanic The Independent in editia de joi.
Marea Britanie si Romania sunt in favoarea uniunii bancara, dar fara sa adere la ea
Miercuri s-a constatat ca cele 27 de state membre UE sunt profund divizate cu privire la cum va functiona integrarea bancara. Marea Britanie si Romania sunt in favoarea unei uniuni bancare, dar nu vor adera la ea, potrivit ziarului britanic.
Franta, Austria, Belgia si Ciprul doresc doua niveluri - unul pentru zona euro si unul pentru cele 27 de tari membre ale UE.
Alte tari, printre care Luxemburgul, vor sprijini proiectul cu conditia ca toti cei 27 de membri sa adere, in timp ce Republica Ceha, Danemarca, Finlanda,... mai mult
Joi, 28 Iunie 2012, ora 15:16