Comisia Europeana a solicitat miercuri oficial tuturor guvernelor statelor membre ale Uniunii Europene (UE) sa aprobe integrarea totala a Romaniei si Bulgariei la spatiul Schengen.
Este un semnal politic extrem de important transmis guvernelor statelor membre care inca se opun aderarii Romaniei si Bulgariei la Schengen, dar si autoritatilor din cele doua capitale, dar, mai ales, de la Bucuresti, care nu trebuie sa puna in pericol sub nicio forma progresele inregistrate pana in prezent.
Intr-o comunicare privind mentinerea si consolidarea spatiului Schengen, Comisia Europeana a atras atentia asupra necesitatii de a finaliza fara intarziere procedurile de aderare a Romaniei si Bulgariei la spatiul de libera circulatie pentru a spori siguranta Uniunii Europene in fata terorismului si a provocarilor de migratie.
Comisia a subliniat, totodata, ca siguranta UE, in ansamblul ei, depinde de siguranta fiecarui stat membru. Este clar ca problemele de securitate ale UE din ultimii ani nu au fost cauzate nici de Romania, nici de Bulgaria si ca cele doua state pot contribui la solutionarea acestor provocari, lucru pe care Comisia Europeana l-a inteles.
Este timpul ca si guvernele statelor membre care inca se opun aderarii noastre la Schengen sa renunte la duplicitate si la calculele politice si sa accepte ca este mai important pentru securitatea Uniunii Europene, a cetatenilor europeni per ansamblu, dar si a propriilor cetateni ca Romania si Bulgaria sa fie inauntru... mai mult
Vineri, 29 Septembrie 2017, ora 08:53
Premierul Victor Ponta a declarat marti ca Romania are sprijin la nivelul Comisiei Europene si al Parlamentului European in privinta aderarii la spatiul Schengen, insa mai trebuie sa convinga "una sau doua tari membre" care inca "au retineri" in aceasta privinta.
"Am discutat si despre MCV si Schengen, dar acolo deja lucrurile sunt stiute, pozitiile noastre. Sprijinul, atat la nivelul Comisiei Europene cat si la conducerea Parlamentului European exista, mai ramane sa convingem una sau doua tari membre care inca au retineri fata de acest lucru", a afirmat seful Guvernului la finalul ...citeste mai departe despre "Ponta: Mai trebuie sa convingem una sau doua tari pentru aderarea la Schengen" pe Ziare.com mai mult
Marti, 28 Aprilie 2015, ora 22:26
Irlanda sustine in continuare Romania pentru aderarea la spatiul Schengen, a afirmat Ambasadorul Republicii Irlanda la Bucuresti, Oliver Grogan, in cadrul unei intalniri cu Marian Titulescu, secretar de stat in cadrul MAI.
Cu aceasta ocazie, oficialul roman a reiterat faptul ca Romania si Bulgaria indeplinesc toate criteriile pentru a adera la Schengen.
Intalnirea celor cei doi oficiali a avut, printre altele, rolul de a prezenta obiectivele Romaniei privind aderarea la spatiul Schengen, in contextul preluarii de catre Republica Irlanda a presedintiei Consiliului UE, incepand din anul 2013, scrie Mediafax.
Mai mult, cei doi au analizat prioritatile viitoarei presedintii irlandeze a Consiliului UE, din sfera afacerilor interne si in special chestiunile legate de implementarea Registrului cu numele pasagerilor (PNR UE), combaterea traficului de droguri, extinderea UE, partea romana exprimand disponibilitatea de a coopera in vederea atingerii obiectivelor comune.
Ministerul de Externe arata, in septembrie, ca majoritatea statelor membre continua sa sustina ferm aderarea Romaniei la spatiul Schengen, Olanda si Germania aratand ca asteapta pentru luarea deciziei raportul pe Mecanismul de Cooperare si Verificare din decembrie al Comisiei Europene.
De asemenea, MAE mentiona ca Belgia si-a exprimat sustinerea pentru aderarea Romaniei, cu prilejul vizitei premierului Victor Ponta la Bruxelles.
"Din contactele diplomatice avute, a rezultat ca majoritatea statelor... mai mult
Miercuri, 17 Octombrie 2012, ora 14:35
O decizie privind aderarea Romaniei la spatiul Schengen a fost amanata din nou, dupa ce mai multe state membre au atras atentia asupra statutului problematic al tarii noastre, determinat de tulburarile politice, anunta Financial Times.
O reuniune a ministrilor europeni de interne trebuia sa aiba loc, miercuri, la Bruxelles, pentru a vota pe aceasta tema, insa Germania, Olanda si Belgia au anuntat ca nu sustin admiterea Romaniei in spatiul Schengen.
Decizia privind extinderea spatiului Schengen, care necesita acordul unanim al tuturor tarilor membre in UE, poate fi amanata si mai mult, pana dupa alegerile parlamentare din Romania, din decembrie, potrivit unor diplomati din UE.
Amanarea este cea mai mare lovitura suferita de Bucuresti dupa ce o lupta inversunata pentru putere intre presedinte si premier a provocat ingrijorari internationale cu privire la stabilitatea democratica a unuia dintre cei mai noi membri ai UE, comenteaza FT.
Potrivit ziarului britanic, o disputa politica virulenta - in care Victor Ponta, premierul roman de centru-stanga, a restrans independenta Curtii Constitutionale, ca parte a eforturilor sale de a-l marginaliza pe presedintele Traian Basescu - a determinat mai multe tari membre ale UE sa-si reconsidere pozitia.
Germania nu s-a opus aderarii Romaniei la spatiul Schengen, dar problemele aparute in Romania pe plan politic au fost vazute pe plan international ca reprezentand deterioarea neasteptata a statului de drept in tara.... mai mult
Miercuri, 19 Septembrie 2012, ora 11:20
Rezultatele electorale din Olanda sunt bune in ceea ce priveste perspectiva aderarii Bulgariei la Schengen, crede ministrul bulgar al Internelor Þvetan Þvetanov.
Aflat in studioul postului national de televiziune de la Sofia, Þvetanov a calificat drept bune pentru intreaga Europa alegerile in care liberalii primului ministru Mark Rutte au obtinut 41 din cele 150 de mandate in Camera inferioara a Parlamentului de la Haga.
Oficialul a precizat insa ca nu se poate angaja cu nicio prognoza privind aderarea Bulgariei si Romaniei la Schengen inainte ca subiectul sa fie discutat in cadrul unei reuniuni a ministrilor de interne din cele 27 de tari membre.
Consiliul ministerial se va reuni in octombrie si in aceasta perioada vom afla care este pozitia Olandei si bineinteles, a Germaniei, a declarat vicepremierul bulgar.
Þvetanov a adaugat ca din discutiile pe care le-a purtat in ultimele zile reiese ca o eventuala noua amanare a deciziei pentru aderarea celor doua tari la spatiul Schengen ar putea fi motivata de raportul pentru Romania din cadrul mecanismului de cooperare si verificare care urmeaza sa fie publicat in decembrie.
Guvernul olandez a anuntat, intr-o informare catre parlamentari, ca se opune in continuare aderarii Romaniei si Bulgariei la spatiul Schengen, relateaza vineri site-ul DutchNews.nl. mai mult
Vineri, 14 Septembrie 2012, ora 14:44
Olanda se opune in continuare aderarii Romaniei si Bulgariei la spatiul Schengen, a anuntat Guvernul interimar intr-o informare catre parlamentari.
Cabinetul a reactionat la un nou raport UE privind progresele inregistrate de cele doua tari in reformarea sistemului juridic si combaterea coruptiei, relateaza vineri site-ul DutchNews.nl.
In document, Guvernul arata ca cele doua tari au inregistrat progrese importante, dar ca sunt necesare mai multe rezultate concrete pentru a fi siguri ca reformele sunt sustenabile si ireversibile.
Potrivit textului, "aceste rapoarte arata ca aderarea la Schengen cu drepturi depline a Romaniei si Bulgariei nu este in carti".
Castigatorul alegerilor legislative de miercuri din Olanda, premierul liberal in exercitiu Mark Rutte, a anuntat vineri ca isi doreste formarea unei coalitii cu partidul laburist, situat pe pozitia a doua, si eventual cu alte formatiuni politice.
Rezultatele electorale din Olanda sunt bune in ceea ce priveste perspectiva aderarii Bulgariei la Schengen, crede ministrul bulgar al Internelor Þvetan Þvetanov.
Miercuri, presedintele Traian Basescu a declarat ca accesul Romaniei in Schengen este "oarecum suspendat" din cauza evolutiilor interne din Romania. mai mult
Vineri, 14 Septembrie 2012, ora 13:07
Ministrul de Interne, Ioan Rus, spera ca din acest an Romania sa fie primita in Schengen pe partea spatiului aerian, urmand ca pe partea terestra aderarea sa fie realizata anul viitor.
Rus a declarat, sambata, intr-o conferinta de presa la Cluj, ca in cadrul masurilor menite sa urgenteze aderarea la Schengen se numara si ridicarea la rang de inspectorat a oficiului pentru imigrari.
"Eu sper ca in aceasta toamna sa obtinem aderarea la Schengen pe cateva chestiuni plecand de la traficul aerian. Cel terestru cu siguranta nu se va putea obtine in cursul acestui an, speram anul viitor. Vor exista discutii cu colegii din Consiliul justitiei si afacerilor interne in perioada urmatoare, vom vedea.
"Din punct de vedere tehnic, Romania are indeplinite conditiile, lucru care a fost constatat de partenerii nostri. Noi avem o frontiera in acest moment, probabil ca una dintre cele mai moderne dintre toate tarile cu frontiere exterioare ale UE. (...)Vom transforma Oficiul roman pentru imigrari in inspectorat general. Ii ridic gradul la inspectorat general astfel incat am argumente suplimentare ca facem ceva", a mentionat Ioan Rus.
O alta masura se refera la formarea de echipe internationale in punctele de frontiera ale Romaniei, pentru a fi eliminate suspiciunile de coruptie.
"Am propus si presedintelui Comisiei de relatii externe a Parlamentului francez si unor ambasadori - ca sa nu se mai poata spuna ca politistul de frontiera roman sau vamesul roman este corupt,... mai mult
Sambata, 02 Iunie 2012, ora 18:06
Prin blocarea aderarii Serbiei la Uniunea Europeana, Romania face presiuni diplomatice pentru aderarea la spatiul Schengen, spun analistii. Totusi, exportatorii nu sunt impresionati de eforturile autoritatilor: "Pana la Schengen, avem alte probleme".
Romania face valuri in presa internationala dupa ce a surprins oficialii europeni prin blocarea aderarii Serbiei la UE. Analistii economici interpreteaza gestul ca o presiune diplomatica pentru aderarea Romaniei la spatiul Schengen.
Romania a blocat luarea unei decizii in privinta aderarii Serbiei la Uniunea Europeana, in cadrul reuniunii ministrilor Afacerilor Externe. Tara noastra solicita garantii in privinta respectarii drepturilor minoritatii romane din Serbia, ce cuprinde 30.000 de persoane.
Rasturnarea de situatie i-a surprins pe oficialii europeni, in conditiile in care aderarea Serbiei ar fi trebuit sa fie doar o formalitate, iar presa internationala a comentat pe larg gestul Romaniei.
Romania face presiuni pentru Schengen
Teoria predominanta este ca Romania face presiuni diplomatice, pentru obtinerea unui avantaj in cadrul intalnirii din aceasta saptamana, pe tema refuzului Olandei in ceea ce priveste aderarea tarii noastre la spatiul Schengen.
"A fost despre Olanda si aderarea la Schengen. Romanii nu au spus astazi nimic de genul acesta in mod public, dar au existat unul sau doua mici comentarii despre asta (la reuniunea ministrilor de Externe de luni). Este cu siguranta o parte a motivului", a... mai mult
Miercuri, 29 Februarie 2012, ora 13:20
Membrii grupului de evaluare Schengen (Sch-Eval) au adoptat, vineri, raportul tehnic privind Romania, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse oficiale.Cele doua rapoarte privind Bulgaria pe SIS/SIRENE si privind mobilitatea terestra nu au fost adoptate de expertii din grupul Sch-Eval, urmand sa fie facute reevaluari pe cele doua componente, a declarat, pentru MEDIAFAX, secretarul de stat in MAI si sef al Departamentului Schengen, Marian Tutilescu.
Acesta a mai spus ca raportul Romaniei a fost adoptat si ca reprezentantul Frantei si-a retras rezervele in privinta implementarii SIS/SIRENE in tara noastra.
Marian Tutilescu a precizat ca, odata cu adoptarea acestui raport, s-a incheiat faza cerintelor tehnice si a alinierii la standarde europene a domeniilor evaluate de experti, urmand votul politic in Parlamentul European (PE).
Tutilescu a mai spus ca, totusi, faptul ca rapoartele privind Bulgaria nu au fost adoptate constituie un obstacol si pentru Romania, pentru ca cele doua state ar trebui sa adere la Spatiul Schengen impreuna.
Raportul de evaluare Schengen al Romaniei in domeniul SIS/SIRENE a fost prezentat initial in 14 ianuarie, la Bruxelles, de expertul coordonator al misiunii de evaluare Schengen a Romaniei, respectiv reprezentantul Presedintiei Ungare.
In cadrul acelei sedinte, reprezentantul Frantei a cerut un timp suplimentar pentru studierea raportului, rezervandu-si optiunea de a pune mai multe intrebari referitoare la starea Sistemului Informatic Schengen (SIS)... mai mult
Vineri, 28 Ianuarie 2011, ora 14:23