Olanda are in sfarsit un nou guvern, dupa alegerile legislative care s-au desfasurat la jumatatea lunii martie, iar prim-ministrul liberal Mark Rutte se pare ca are o pozitie ceva mai flexibila in ce priveste aderarea Romaniei si Bulgariei la Spatiul Schengen.
Surse de la Haga au declarat, pentru Ziare.com, ca "noua coalitie de guvernare din Olanda este constienta de blocajul creat in ceea ce priveste extinderea Schengen cu Romania si Bulgaria si doreste sa faca eforturi pentru gasirea unei solutii".
In schimb, insa, olandezii pun ca principala conditie rezultate concrete in ce priveste lupta anticoruptie la nivel inalt.
"Olanda asteapta rezultate concrete din partea Romaniei in ceea ce priveste lupta impotriva coruptiei la nivel inalt, principalul motiv pentru care autoritatile de la Haga au fost sceptice fata de extiderea Schengen spre Est", ne-au mai spus sursele citate.
Lunile care urmeaza vor fi importante in stabilirea strategiei noului Cabinet olandez in aceasta chestiune.
La sfarsitul lunii septembrie, Comisia Europeana a cerut oficial Consiliului si Parlamentului European sa ia masurile necesare pentru ca Romania si Bulgaria sa devina membre ale Spatiului Schengen.
"Este deja demult timpul ca Bulgaria si Romania sa devina membri pe deplin ai Schengen. Bulgaria si Romania au demonstrat ca pot apara granitele externe ale UE, astfel ca ar trebui sa devina membri ai spatiului de libera circulatie", arata Comisia Europeana.
Chiar daca aceasta... mai mult
Luni, 09 Octombrie 2017, ora 13:35
Premierul Dacian Ciolos a declarat, marti seara, ca Romania trebuie sa isi sustina punctul de vedere referitor la aderarea la Spatiul Schengen pentru ca a facut eforturi pentru a se integra in aceasta zona.
"Am auzit discutii in Romania 'de ce sa ne mai batem noi sau sa ne milogim pentru Schengen, atat timp cat altii, dimpotriva, sunt reactivi vizavi de acest lucru'. Spatiul Schengen e un element de integrare in UE, dincolo de dificultatea de moment pe care o intalneste problematica, discutia aceasta. Romania a facut eforturile de integrare in Schengen si nu cred ca se pune problema sa ne milogim atunci cand ne sustinem punctul de vedere. Eu cred ca Romania trebuie sa vizeze integrarea diferitelor cercuri concentrice europene, indiferent ca e vorba de spatiul Schengen sau de zona euro ...citeste mai departe despre "Ciolos: Romania a facut eforturi pentru Schengen, nu ne milogim daca ne spunem punctul de vedere" pe Ziare.com mai mult
Marti, 08 Martie 2016, ora 23:21
Bulgaria si Romania vor incerca sa profite de criza imigrantilor din Europa pentru a capata acces la zona de libera circulatie Schengen, scriu jurnalistii americani. Premierii ambelor tari au convenit asupra unei pozitii comune intr-o convorbire telefonica inainte de intalnirea ministrilor de Interne din UE de marti.
Premierul socialist roman, Victor Ponta, nu sprijina oficial cotele obligatorii de imigranti, insa a comentat favorabil cu privire la o abordare europeana comuna a acestei chestiuni, scrie, intr-un amplu comentariu, publicatia americana Breitbart.
Iohannis: Spatiul Schengen nu functioneaza de facto. Vom discuta in CSAT (Video)
Ponta leaga aceasta sustinere fata de o pozitie comuna de solidaritatea pe care celelalte state membre ar trebui sa o arate Romaniei si altor natiuni care sunt in prezent excluse din zona Schengen.
"Tocmai tarile care ne cer sa fim uniti in gestionarea refugiatilor sunt tarile care au continuat sa amane intrarea Romaniei in Schengen", a ...citeste mai departe despre "Breitbart: Romania si Bulgaria se folosesc de criza imigrantilor pentru a intra in zona Schengen" pe Ziare.com mai mult
Marti, 15 Septembrie 2015, ora 21:53
Premierul Victor Ponta a declarat marti ca Romania are sprijin la nivelul Comisiei Europene si al Parlamentului European in privinta aderarii la spatiul Schengen, insa mai trebuie sa convinga "una sau doua tari membre" care inca "au retineri" in aceasta privinta.
"Am discutat si despre MCV si Schengen, dar acolo deja lucrurile sunt stiute, pozitiile noastre. Sprijinul, atat la nivelul Comisiei Europene cat si la conducerea Parlamentului European exista, mai ramane sa convingem una sau doua tari membre care inca au retineri fata de acest lucru", a afirmat seful Guvernului la finalul ...citeste mai departe despre "Ponta: Mai trebuie sa convingem una sau doua tari pentru aderarea la Schengen" pe Ziare.com mai mult
Marti, 28 Aprilie 2015, ora 22:26
Consiliul JAI va reveni asupra subiectului aderarii Romaniei si Bulgariei la Schengen, atunci cand vor exista conditii favorabile, a declarat, joi, Dailis Alfonsas Barakauskas, ministrul lituanian de Interne, a carui tara asigura Presedintia UE.
"In ceea ce priveste implementarea acquis-ului Schengen de catre Romania si Bulgaria, astazi am putut doar sa evaluam situatia la zi. Consiliul a luat nota de declaratia comuna a Romaniei si Bulgariei si va reveni asupra acestei probleme, fara intarziere, atunci cand vor exista conditii favorabile", a declarat Dailis Alfonsas Barakauskas, la conferinta de presa de la finalul reuniunii JAI de joi.
La insistentele jurnalistilor privind o data mai exacta pentru reluarea chestiunii, ministrul lituanian de Interne a evitat un raspuns, reiterand necesitatea "unor conditii favorabile" pentru aderarea celor doua state la Spatiul Schengen.
Rugata sa comenteze declaratia prezentata de Romania si Bulgaria, comisarul pentru afaceri interne, Cecilia Malmström, a precizat doar ca e "o declaratie unilaterala", care va figura in Protocolul reuniunii.
Romania si Bulgaria, dezamagite de amanarea deciziei de aderare
Romania si Bulgaria au prezentat, joi, la Consiliul JAI, a declaratie politica in care isi exprima dezamagirea fata de imposibilitatea luarii unei decizii privind aderarea la Schengen si sustin ca nu exista niciun motiv juridic sau concret pentru o noua amanare, potrivit unui comunicat MAE.
In declaratie, Romania si... mai mult
Vineri, 06 Decembrie 2013, ora 08:00
Hollande si-a asumat pozitia ministrului Valls cu privire la romi, iar o consecinta directa a acestei directii ferme este ca Romaniei ii va fi refuzata intrarea in Spatiul Schengen la 1 ianuarie din cauza neindeplinirii conditiilor, potrivit unei surse de la Elysee.
Potrivit site-ului postului radio Europe1.fr, un colaborator apropiat al presedintelui francez, caruia nu-i precizeaza identitatea, a declarat ca Romaniei ii va fi refuzata aderarea la Schengen pe 1 ianuarie, deoarece conditiile nu vor fi indeplinite, fara sa ofere alte precizari.
Europe1 citeaza pe site declaratia "majoritatea romilor cu vocatia de a fi escortati in tara de origine" si i-o atribuie lui François Hollande, comentand ca "seamana afirmatiei de marti a lui Manuel Valls" si notand ca nu exista aproape nicio diferenta de pozitie intre seful statului francez si ministrul sau de Interne asupra acestui subiect spions.
"Doar o minoritate cauta sa se integreze", a mai fi declarat presedintele francez intr-un cerc restrans, dupa ce Valls a declansat polemica cu privire la romi, scrie postul.
Insa pozitia merge dincolo de romi, continua Europe1, adaugand ca in opinia presedintelui este vorba, inainte de orice, de a tine cont de dificultatile cu care se confrunta alesii. "Le inteleg", a spus el, amintand in trecere ca exista zone fragile ca Seine Saint-Denis sau Grand Lyon, care gazduiesc cele mai importante populatii de romi.
Este o pozitie care trece dincolo de romi si pe care François... mai mult
Joi, 26 Septembrie 2013, ora 11:30
Traian Basescu va sustine "fara rezerve" pastrarea pe agenda in luna martie a aderarii Romaniei la Spatiul Schengen. Temeiul este progresul din raportul MCV, desi raman probleme la capitolul "respectarea statului de drept" de catre politicieni, a declarat Presedintele.
Potrivit declaratiilor facute de acesta intr-o conferinta sustinuta duminica la Cotroceni, Inalta Curte de Casatie si Justitie, ANI, DNA, Parchetului General sunt mentionate in raport cu activitati imbunatatite, independenta si capacitatea de "a-si face treaba" in orice conditii politice..
"Asta justifica solicitarea noastra de a se mentine pe agenda discutia cu privire la intrarea in spatiul Schengen in luna martie. Si voi sustine fara rezerve acest punct de vedere", a afirmat Basescu, potrivit Mediafax.
In plus, Romania ar avea mai multe sanse de reusita in aderarea la Schengen la Consiliul JAI din martie, daca problemele semnalate in raport, respectiv cele referitoare la Parlament si ministri cercetati penal, s-ar rezolva, a punctat Traiab Basescu.
"As transmite guvernelor statelor membre o scrisoare in care as spune 'Asa a fost, dar vom rezolva problema aici, asa a fost, dar pana la data nu stiu care vom face urmatorul lucru', in asa fel incat dezbaterea din Consiliul JAI din martie sa nu se faca fara sa fie aceasta scrisoare. Este o parere a mea", a declarat presedintele Romaniei.
El a punctat ca ar fi de preferat ca aceste lucruri sa fie mentionate in scris, pentru ca la nivelul Uniunii... mai mult
Duminica, 03 Februarie 2013, ora 16:00
Romania si Bulgaria nu se vor integra in spatiul Schengen la sfarsitul lui martie, asa cum sperau liderii lor, deoarece raportul de evaluare privind controlul frontierelor bulgare este "negativ", au declarat vineri, la Bruxelles, mai multi diplomati europeni, anunta Mediafax.Decizia ar trebui sa fie luata in cadrul Consiliului ministrilor de Interne din Uniunea Europeana, prevazut sa se desfasoare la 24 februarie.
"Aderarea in martie este moarta. Nici o decizie nu va fi luata, deoarece raportul de evaluare a Bulgariei privind controlul frontierei sale cu Turcia este negativ. Or nu putem sa admitem Romania fara Bulgaria", a explicat unul dintre acesti diplomati, sub acoperirea anonimatului.
Presedintia ungara a UE poate decide sa puna aceasta chestiune pe ordinea de zi a reuniunii ministrilor de Interne, dar "decizia va fi negativa", a apreciat un alt diplomat.
Franta si Germania considera "prematur" sa permita intrarea Romaniei si Bulgariei in spatiul Schengen in martie 2011.
"Franta si Germania nu sunt singurele. Aproximativ 12 Guverne din UE impartasesc aceasta opinie", a subliniat diplomatul.
Amanarea aderarii la spatiul Schengen nu trebuie sa fie considerata o sanctiune.
"Grecia a fost respinsa de trei ori de Germania inainte de a fi in final admisa, iar actualitatea arata ca Germania avea dreptate sa o blocheze, deoarece Grecia are in continuare probleme cu asigurarea securitatii la frontiera sa cu Turcia", aminteste un alt diplomat de la Bruxelles.
Spatiul... mai mult
Vineri, 07 Ianuarie 2011, ora 14:54
Franta considera ca nu sunt intrunite conditiile care asigura integritatea si securitatea spatiului Schengen pentru aderarea, in martie, a Romaniei si Bulgariei si prefera sa astepte pana la raportul Comisiei Europene din vara lui 2011, a declarat vineri Ministerul francez de Externe, informeaza Mediafax."Bulgaria si Romania au in mod natural vocatia de a intra in spatiul Schengen" dar "nu sunt intrunite in prezent conditiile pentru o aderare in martie", a declarat, in cadrul unei intalniri cu presa, purtatorul de cuvant al Quai d'Orsay, Bernard Valero.
"Credem ca este mai intelept sa asteptam prezentarea, in iulie, a viitorului raport al Comisiei privind Mecanismul de Cooperare si Verificare", a adaugat el.
In raportul din iulie 2010, Comisia Europeana "constata progrese certe, dar sublinia mai ales progresele importante care raman de facut", a amintit purtatorul de cuvant.
"Un sistem administrativ si judiciar impartial, independent si eficient, dotat cu mijloace suficiente este indispensabil pentru a permite buna functionare a politicilor UE si pentru a asigura accesul cetatenilor la toate beneficiile si oportunitatile oferite de apartenenta la UE", a precizat Bernard Valero.
Romania si Bulgaria, ultimele tari intrate in UE, sunt supravegheate de Bruxelles in domeniile justitiei si combaterii coruptiei in cadrul procesului numit Mecanismul de Cooperare si Verificare.
Miercuri, secretarul de stat francez pentru Afaceri Europene, Pierre Lellouche, afirmase ca... mai mult
Vineri, 12 Noiembrie 2010, ora 17:15