Guvernul va adopta o Ordonanta ce vizeaza infiintarea comisiei pentru aderarea Romaniei la zona euro, din conducerea careia vor face parte premierul si guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), a anuntat miercuri premierul Viorica Dancila, in deschiderea sedintei de Guvern.
Dancila a subliniat ca, desi s-a vorbit despre trecerea la moneda euro, Romania nu a avut niciodata o perioada stabilita pentru acest moment.
"Consider ca adoptarea monedei euro este cel mai important proiect dupa aderarea la Uniunea Europeana (UE). In consecinta, printr-o OUG, vom infiinta Comisia Nationala de fundamentare a planului national de adoptare a monedei euro. Aceasta comisie va avea rolul de a pregati calendarul de intrare a Romaniei in mecanismul unic de aderare la zona euro, precum si actiunile necesare pentru pregatirea economica, dar si a societatii romanesti pentru acest pas important", a declarat Dancila.
Premierul a spus ca, pentru a se asigura o larga reprezentativitate, Comisia va reuni reprezentanti ai administratiei guvernamentale, ai administratiei publice locale, ai mediului academic, al Presedintiei, ai organizatiilor non-guvernamentale si ai confederatiilor patronale si sindicale.
"Va fi o larga reprezentare, astfel incat sa putem sa avem o dezbatere corecta, care sa ne permita luarea celor mai bune decizii. Aceasta comisie va fi condusa de doi co-presedinti, primul-ministru si presedintele Academiei Romane, si doi vice-presedinti, guvernatorul Bancii... mai mult
Miercuri, 21 Martie 2018, ora 14:47
Presedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, ca liderii nationali au avansat "nerealist" termenul de aderare la zona euro anul 2019, precizand ca acesta este imposibil de atins, dar a afirmat ca aderarea ramane un obiectiv pentru Romania, insa fara o tinta fixa.
"Initial s-a vehiculat ca termen 2019. A fost un termen inaintat atunci prea optimist, as spune chiar nerealist. 2019 este exclus pentru noi, dar Romania are in continuare acest obiectiv strategic de aderare", a spus presedintele.
Iohannis a ...citeste mai departe despre "Iohannis: Anul 2019 ca termen pentru aderarea la zona euro a fost nerealist, este exclus" pe Ziare.com mai mult
Joi, 15 Septembrie 2016, ora 19:33
Anul 2019 ca tinta pentru adoptarea euro in Romania pare a fi un obiectiv foarte ambitios, a sustinut guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu.
El a amintit ca angajamentul formal a fost luat de autoritati, insa o foaie de parcurs nu a fost inca elaborata, in cadrul unei conferinte de presa.
Care ar putea fi urmatorul proiect major de tara al Romaniei: Sa traim la fel de bine ca natiunile din zona euro
Mai mult, oficialul BNR atrage atentia ca vor exista suspiciuni asupra credibilitatii planului, daca angajamentul formal nu este insotit de un plan de actiune cu obiective intermediare clar definite.
El a sustinut ca desi Romania indeplineste toate criteriile de la Maastricht privind aderarea la zona euro, exista riscul unor derapaje care sunt extrem de costisitoare.
Mugur Isarescu a mai declarat ca o uniune monetara nu este un loc potrivit pentru tarile cu probleme de competitivitate sau pentru pietele cu probleme de rigiditate.
In plus sunt extrem de... citeste mai departe despre "Zona euro, "Sfantul Graal": Obiectivul Romaniei e foarte ambitios, sustine Isarescu" pe Ziare.com mai mult
Marti, 21 Aprilie 2015, ora 09:59
Premierul Victor Ponta a declarat, miercuri, dupa intalnirea cu vicepresedintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, comisar european pentru moneda euro si dialog social, ca ultimii trei ani dau "curaj si optimism" Romaniei ca isi poate atinge obiectivul de aderare la zona euro.
"Un obiectiv ambitios, care presupune eforturi sustinute si care va implica institutiile publice, guvernatorul Bancii Nationale, presedintele Romaniei, Guvernul, Parlamentul, dar si un efort al intregii societati romanesti, un efort pe zona economica si sociala, pentru ca Romania sa fie capabila cu adevarat sa fie un membru puternic al zonei euro si sa aiba o economie capabila sa reziste la competitia din zona euro. Ultimii trei ani ne dau curaj si optimism ca putem sa indeplinim acest obiectiv", a declarat premierul Ponta, la Palatul Victoria.
El a asigurat Comisia Europeana si toti partenerii internationali ca guvernul pe care-l conduce se angajeaza sa respecte toate obligatiile privind aderarea la ...citeste mai departe despre "Ponta, sperante pentru aderarea Romaniei la zona euro" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 08 Aprilie 2015, ora 14:56
Obiectivul Romaniei de a adera la zona euro in 2019 este "foarte ambitios", o data mai realista fiind dincolo de 2021, astfel incat Romania sa evite trecerea prematura la moneda europeana, in timp ce factorii de decizie par sa ignore provocarile si riscurile statutului de membru, potrivit Erste.
"ČŠn ultimii ani, aderarea Romaniei la zona euro a devenit o tinta miscatoare. Ultimul termen mentionat acum este 2019. Consideram acest nou termen ca fiind foarte ambitios si credem ca o data de aderare mai realista ar fi dincolo de 2021", se arata intr-un raport al Erste.
Planurile Romaniei de a adera la zona euro au ramas neschimbate chiar si in perioada de varf a crizei, cand a fost pusa sub semnul intrebarii existenta monedei europene, iar Ungaria si Polonia au pus acest obiectiv in asteptare.
Aderarea Romaniei la zona euro, o tinta aflata in miscare de la intrarea tarii in Uniunea Europeana, a fost utilizata ca "proiect istoric" necesar pentru a servi ca ancora pentru deciziile economice ale guvernelor, fiind sprijinita puternic in acest sens de Banca Nationala a Romaniei.
"In ultimele doua decenii, apetitul Romaniei pentru reforme a fost mai degraba moderat si, de aceea, obiective ambitioase precum aderarea la UE sau obtinerea centurii de siguranta a FMI au fost factorii motivanti care au facut Romania sa inghita chiar si pastilele mai amare ale reformelor, care altminteri ar fi fost refuzate, institutiile mentionate avand in acelasi timp si rolul de tapi... mai mult
Luni, 19 Mai 2014, ora 12:17
Presedintele Traian Basescu a declarat, vineri, la Bruxelles, ca Romania isi propune "un termen rezonabil de intrare in zona Euro", deoarece statele UE care au adoptat moneda comuna nu sunt dispuse sa astepte prea mult si isi vor continua procesul de integrare in acest sens.
"Ne propunem totusi un termen rezonabil de intrare in zona Euro. Si aici as vrea sa va spun urmatorul lucru: nu va sta nimeni dupa cei care nu se pregatesc sa intre in zona Euro. Se simte ca Europa sau zona Euro nu e dispusa sa stea sa ne astepte.
Ei se duc cu regulile lor inainte si cei care nu isi indeplinesc conditiile sa intre in zona Euro vor ramane tot mai departe de plutonul statelor din zona euro. Ceea ce pentru mine ar fi o pierdere", a afirmat Basescu, la finalul reuniunii Consiliului European.
El a amintit declaratia sa din discursul tinut marti in plenul Parlamentului de la Bucuresti privind faptul ca termenul oficial asumat de Romania pentru adoptarea monedei comune in 2015 nu mai este "realist" si a reiterat ca Guvernul, Parlamentul si Banca Nationala sunt institutiile in atributiile carora intra sa analizeze noul obiectiv de aderare.
"Eu nu am puterea sa angajez tara pe un termen fara sa fie aceasta decizie (a Guvernului). Nu presedintele indeplineste conditiile de intrare in zona euro (...) Daca ma intreba cineva astazi sau ieri spuneam 2015 pentru ca acesta este anul oficial, nu aveam ce sa spun altceva", a mai afirmat Basescu in conferinta de presa de la Bruxelles.... mai mult
Vineri, 15 Martie 2013, ora 17:27
Guvernul roman nu da semne ca ar dori sa inghete planurile de aderare la zona euro, ultimele luni fiind presarate de declaratii in acest sens. Cu toate acestea, in conditiile instabilitatii situatiei economice europene, vecinii de la sud, bulgarii, au anuntat inghetarea planurilor de aderare.
Romania isi mentine tinta aderarii la zona euro pentru 2015. Cei doi ani petrecuti in ERM II - mecanismul cursului de schimb valutar, numit si antecamera zonei euro - vor ajuta oficialii sa constate daca Romania are capacitatea de a face conversia efectiva la moneda europeana si daca ar putea sa reziste impactului unei astfel de schimbari.
Aderarea Romaniei la zona euro: 2024, o tinta mai realista
Prin urmare, este sau nu o idee buna aderarea in zona euro in acest moment?
Argumente Pro
Conditiile de aderare
Fie ca vom adera sau nu la zona euro, indeplinirea conditiilor necesare nu poate dauna, ba din contra, ne va ajuta in viitor.
Astfel, trebuie mentinut un nivel al datoriei in PIB sub 60%, un deficit sub 3%, o inflatie care sa nu depaseasca cu mai mult de 1,5% media ratelor de inflatie a celor mai performante trei state membre, un curs de schimb stabil si o rata a dobanzii nominale pe termen lung care sa nu fie mai mare cu 2% fata de rata celor mai performante trei state membre.
Aliniera monedelor
Odata ce Romania va folosi moneda europeana, va disparea rata de conversie, usurand viata de zi cu zi, cand numeroase facturi se platesc in moneda europeana.... mai mult
Miercuri, 05 Septembrie 2012, ora 08:31
Aderarea Romaniei la zona euro ramane o tinta a guvernantilor, in ciuda situatiei economice actuale a tarilor care fac parte din uniunea monetara, dar si a evolutiei situatiei din tara. Cat de probabil este insa un astfel de scenariu si mai ales respectarea tintelor impuse pana in 2015?
Pe langa criteriile stricte pe care Romania ar trebui sa le indeplineasca pana in 2015, liderii Uniunii Europene ar trebui sa ne permita accesul in zona euro. Daca inainte totul depindea de noi, acum situatia Greciei si Portugaliei, care au aderat la zona euro inainte de a fi pregatite complet, poate fi data ca exemplu si folosita ca scuza pentru blocarea accesului Romaniei in uniunea monetara.
"In primul rand as spune ca dincolo de intrebarea "daca e o idee buna sau nu", e problema daca e o idee realizabila. Nu stiu in ce masura felul in care au fost primite in zona euro anumite state, precum Grecia si Portugalia, se va mai repeta intr-un viitor apropiat, inclusiv in privinta Romaniei", a declarat pentru Business24 analistul financiar Constantin Rudnitchi.
Analistul economic Ionel Blanculescu este de parerea ca o tinta mai realizabila pentru aderarea Romaniei la zona euro, este 2024, acelasi an care reiese si din analizele unor mari banci de investitii, bazate pe "performantele" economiei noastre. "Tinta asumata e nerealista si probabil ca vom asista la o mutare a tintei in prima faza la 2018 si in a doua faza la 2024, care din toate analizele rezulta ca Romania ar putea pana la... mai mult
Vineri, 31 August 2012, ora 09:01
Seful Reprezentantei Comisiei Europene (CE) in Romania, Niculae Idu, a declarat marti ca aderarea la zona euro reprezinta o perpectiva si un obiectiv important pentru Romania din punct de vedere al implementarii reformelor si ca urmarile acestora vor aparea in mod natural.
"Aderarea la zona euro este o perpectiva si un obiectiv important pentru Romania in mod special atunci cand discutam despre implementarea reformelor ce fac referire la ajustarile structurale si la partea de echilibru macroeconomic.
"Consecintele unor asemenea tipuri de politici vor aparea in mod natural, insa Romania nu poate ignora faptul ca in aceasta etapa zona euro in sine este un subiect al reformelor si reajustarilor".
"Tocmai de aceea, nu as vrea sa speculez foarte mult atunci cand vorbesc desprre beneficiile de care s-ar bucura Romania dupa aderarea la zona euro, deoarece in acesta etapa Romania se afla intr-un proces de implementare a unei mari refome", a spus Niculae Idu in cadrul conferintei "Finantarea dezvoltarii in Romania".
De asemenea, el a declarat ca a fi membru al unui asemenea "club" ar reprezenta o eticheta interesanta si importanta pentru o tara atunci cand aceasta incearca sa acceseze piete financiare internationale. mai mult
Marti, 27 Martie 2012, ora 12:15