Comisia Europeana a solicitat miercuri oficial tuturor guvernelor statelor membre ale Uniunii Europene (UE) sa aprobe integrarea totala a Romaniei si Bulgariei la spatiul Schengen.
Este un semnal politic extrem de important transmis guvernelor statelor membre care inca se opun aderarii Romaniei si Bulgariei la Schengen, dar si autoritatilor din cele doua capitale, dar, mai ales, de la Bucuresti, care nu trebuie sa puna in pericol sub nicio forma progresele inregistrate pana in prezent.
Intr-o comunicare privind mentinerea si consolidarea spatiului Schengen, Comisia Europeana a atras atentia asupra necesitatii de a finaliza fara intarziere procedurile de aderare a Romaniei si Bulgariei la spatiul de libera circulatie pentru a spori siguranta Uniunii Europene in fata terorismului si a provocarilor de migratie.
Comisia a subliniat, totodata, ca siguranta UE, in ansamblul ei, depinde de siguranta fiecarui stat membru. Este clar ca problemele de securitate ale UE din ultimii ani nu au fost cauzate nici de Romania, nici de Bulgaria si ca cele doua state pot contribui la solutionarea acestor provocari, lucru pe care Comisia Europeana l-a inteles.
Este timpul ca si guvernele statelor membre care inca se opun aderarii noastre la Schengen sa renunte la duplicitate si la calculele politice si sa accepte ca este mai important pentru securitatea Uniunii Europene, a cetatenilor europeni per ansamblu, dar si a propriilor cetateni ca Romania si Bulgaria sa fie inauntru... mai mult
Vineri, 29 Septembrie 2017, ora 08:53
Consiliul ministrilor de Justitie si Afaceri Interne (JAI) din cadrul Uniunii Europene au amanat decizia privind aderarea Romaniei si Bulgariei la spatiul Schengen.
Subiectul va fi reluat pana la sfarsitul lui 2013, a anuntat de la Bruxelles ministrul de Interne al Romaniei, Radu Stroe.
"As vrea sa aduc la cunostinta opiniei publice faptul ca ceea ce s-a decis astazi este sa se reia subiectul Schengen pana la sfarsitului anului 2013 in vederea stabilirii cailor de urmat pe baza abordarii in doua etape. Aceasta solutie practic reconfirma continuarea procedurilor privind aderarea Romaniei la Schengen. Aceasta a fost solutia de compromis pe care a acceptat-o toata lumea si ca urmare, cum se spune, mergem inainte", a anuntat Stroe, citat de Agerpres.
Ministrul a precizat ca, in ceea ce priveste data pana la care se va rediscuta aceasta problema, "tragem speranta sa fie undeva in septembrie-octombrie, dar s-a acceptat de comun acord pana la sfarsitul anului, pentru ca de pilda Germania are alegeri in septembrie".
Intrebat despre declaratiile ministrului olandez pentru securitate si justitie, Fred Teeven, la sosirea la Consiliul JAI, conform caruia tara sa se va opune unei decizii privind aderarea inainte de raportul MCV din decembrie, Stroe a precizat ca pozitia acestuia a fost "nuantata".
"A spus ca e clar ca trebuie sa luam o decizie, dar sa vedem si MCV-ul", a spus ministrul roman, insistand totusi ca subiectul se poate aborda inainte de decembrie. "Exista... mai mult
Joi, 07 Martie 2013, ora 16:30
Danemarca sprijina in continuare aderarea Romaniei la acordul Schengen de libera circulatie, a declarat premierul acestei tari, Helle Thorning-Schmidt, cu ocazia unei intalniri oficiale cu primul ministru roman, Victor Ponta.
"L-am asigurat pe primul-ministru ca poate conta pe Danemarca in ceea ce priveste mentinerea pozitiei privind inceperea si finalizarea procedurile de integrare in Schengen", a afirmat Thorning-Schmidt.
La randul sau, Ponta a remarcat faptul ca este primul sef de guvern roman care efectueaza o vizita in Danemarca dupa 2004 (cand Guvernul era condus de Adrian Nastase - n.r.) si a aratat ca principalul obiectiv al vizitei a fost de a reconfirma relatiile politice bilaterale, dar si de a impulsiona relatiile economice.
El a aratat ca Danemarca este un exemplu de buna guvernanta, eficienta energetica si tehnologii moderne in agricultura, iar investitorii danezi pot beneficia in Romania de un mediu de afaceri atractiv si stabil din punct de vedere legislativ, inclusiv in zona energiei verzi.
Ce a facut Danemarca la presedintia Consiliului UE
Ponta l-a invitat pe prim-ministrul danez sa vina din nou la Bucuresti, dar "pentru mai multe ore", pentru a constata ca Romania nu inseamna doar Capitala si cladirile oficiale. mai mult
Marti, 26 Februarie 2013, ora 16:21
Decizia politica privind aderarea Romaniei si Bulgariei la spatiul Schengen ar putea fi amanata dincolo de martie 2013, potrivit unor surse diplomatice de la Bruxelles.
Ministrii de Interne din cadrul UE se vor intalni in primul consiliu sub presedintie irlandeza la 7 martie, cand ar urma sa fie discutate si candidaturile Romaniei si Bulgariei la Schengen, anunta Mediafax.
Dar acest lucru s-ar putea schimba, din cauza opozitiei puternice din partea Olandei si a altor tari, a declarat postul de radio national din Bulgaria, citand surse de la Comisia Europeana, potrivit Novinite.com.
Potrivit informatiilor, de aceasta data Romania este responsabila de o eventuala noua amanare, deoarece ea va fi determinata de situatia complicata din punct de vedere politic din tara, afirma sursa citata.
Presa bulgara a comentat recent ca extinderea Schengen nu pare sa se numere printre prioritatile presedintiei irlandeze a UE. mai mult
Marti, 08 Ianuarie 2013, ora 13:34
Irlanda sustine in continuare Romania pentru aderarea la spatiul Schengen, a afirmat Ambasadorul Republicii Irlanda la Bucuresti, Oliver Grogan, in cadrul unei intalniri cu Marian Titulescu, secretar de stat in cadrul MAI.
Cu aceasta ocazie, oficialul roman a reiterat faptul ca Romania si Bulgaria indeplinesc toate criteriile pentru a adera la Schengen.
Intalnirea celor cei doi oficiali a avut, printre altele, rolul de a prezenta obiectivele Romaniei privind aderarea la spatiul Schengen, in contextul preluarii de catre Republica Irlanda a presedintiei Consiliului UE, incepand din anul 2013, scrie Mediafax.
Mai mult, cei doi au analizat prioritatile viitoarei presedintii irlandeze a Consiliului UE, din sfera afacerilor interne si in special chestiunile legate de implementarea Registrului cu numele pasagerilor (PNR UE), combaterea traficului de droguri, extinderea UE, partea romana exprimand disponibilitatea de a coopera in vederea atingerii obiectivelor comune.
Ministerul de Externe arata, in septembrie, ca majoritatea statelor membre continua sa sustina ferm aderarea Romaniei la spatiul Schengen, Olanda si Germania aratand ca asteapta pentru luarea deciziei raportul pe Mecanismul de Cooperare si Verificare din decembrie al Comisiei Europene.
De asemenea, MAE mentiona ca Belgia si-a exprimat sustinerea pentru aderarea Romaniei, cu prilejul vizitei premierului Victor Ponta la Bruxelles.
"Din contactele diplomatice avute, a rezultat ca majoritatea statelor... mai mult
Miercuri, 17 Octombrie 2012, ora 14:35
Germania are serioase ingrijorari legate de aderarea Romaniei si Bulgariei la spatiul Schengen, a reiterat ministrul german de Interne, Hans-Peter Friedrich.
In cadrul unui interviu acordat ziarului Hamburg Abendblatt, Friedrich a reiterat ca Bulgaria nu poate fi acceptata in spatiul Schengen la sfarsitul acestui an, scrie Novinite.
In plus, Friederich a subliniat ca Germania este ingrijorata de situatia politica din Romania, dupa ce, referendumul national nu a reusit sa rezolve criza in care se afla tara.
Declaratia oficialului german, care prezinta opozitia categorica a Germanie privind aderarea Bulgariei la spatiul Schengen a fost primita cu confuzie si nemultumire de catre liderii bulgari.
In acest nou interviu, ministrul german de Interne vorbeste chiar de o admitere partiala a Bulgariei si Romaniei la spatiul Schengen.
Potrivit oficialului, va trebui sa mai treaca mult timp pana cand Romania sau Bulgaria sa isi poata deschide granitele terestre.
Bulgaria trebuia sa fie parte a pactului Schengen din martie 2011, insa procesul a fost amanat pe o perioada nelimitata de timp din cauza votului primit din parte Olandei si Finlandei, care si-au explicat pozitia prin ingrijorarile legate de crima organizata din tara si coruptie.
Declaratia lui Hans-Peter Friedrich nu este in concordanta cu cea facuta de presedintele Consiliului European, Herman van Rompuy care si-a exprimat un optimism moderat legat de acceptarea Bulgariei in spatiul Schengen incepand... mai mult
Miercuri, 08 August 2012, ora 13:35
Ministrul Afacerilor Externe, Andrei Marga, s-a intalnit cu ministrul federal al Afacerilor Externe din Germania, in marja Summitului de la Chicago, ocazie cu care oficialul german a reiterat sprijinul tarii sale privind aderarea Romaniei la Schengen conform calendarului convenit, in doua etape, informeaza un comunicat al MAE.
Potrivit sursei citate, in cadrul intalnirii au fost abordate teme de interes bilateral, precum si dosare de actualitate ale politicii europene si internationale, accentul fiind pus pe dezvoltarea parteneriatului european dintre Romania si Germania.
De asemenea, a fost subliniat stadiul excelent al colaborarii in plan politic si economic, evidentiat de contactele la nivel inalt din ultimii ani si de consolidarea pozitiei Germaniei de principal partener comercial al Romaniei.
In acest context, cei doi demnitari au discutat modalitatile de dezvoltare a investitiilor germane in domeniile energiei, infrastructurii, industriei alimentare si biochimiei.
In plus, a fost convenita realizarea unor vizite bilaterale la nivel de ministru de Externe. mai mult
Marti, 22 Mai 2012, ora 14:25
Olanda nu va aproba probabil aderarea Romaniei si Bulgariei la spatiul Schengen inaintea alegerilor anticipate care vor fi organizate in aceasta toamna, dupa demisia de luni a Guvernului olandez condus de premierul Mark Rutte, a apreciat un expert olandez.
Partidele-cheie pentru schimbarea pozitiei Olandei privind aderarea Romaniei si Bulgariei la Schengen au opinii solide pe aceasta tema, potrivit lui Adriaan Schout, director adjunct al Institutului Olandez pentru Relatii Internationale, scrie Novinite.com.
O evolutie pozitiva a demersurilor celor doua state membre ale Uniunii Europene de aderare la Schengen este improbabila in cazul formarii unui Cabinet interimar in Olanda, a declarat Schout pentru agentia bulgara de presa BTA.
Expertul considera ca Parlamentul olandez ar putea aproba aderarea Romaniei si Bulgariei la Schengen daca vede un raport pozitiv in iulie referitor la cele doua tari, in baza Mecanismului de Cooperare si Verificare. mai mult
Marti, 24 Aprilie 2012, ora 18:04
Noul ambasador al Frantei la Bucuresti, Philippe Gustin, a declarat, marti, ca Franta si-a exprimat sustinerea privind luarea unei decizii pozitive cu pentru aderarea Romaniei si a Bulgariei la Spatiul Schengen in luna septembrie, potrivit unui comunicat al Ministerului Administratiei si Internelor.
Noul ambasador al Frantei, Philippe Gustin, a facut declaratia in cadrul intalnirii pe care a avut-o, marti, la sediul MAI cu seful Departamentului Schengen, Afaceri Europene si Relatii Internationale, Marian Tutilescu.
"Intarirea Guvernantei Schengen a constituit un alt subiect de discutie, partea romana exprimandu-si sprijinul pentru imbunatatirea regulilor care stau la baza guvernantei, a eficientizarii procesului de evaluare si a procesului de follow-up, precum si pentru introducerea de noi reguli corectoare suplimentare pentru a evita orice disfunctionalitate in functionarea spatiului Schengen", se arata intr-un comunicat al MAI.
Un alt subiect abordat in cadrul intrevederii l-a constituit desemnarea, in cel mai scurt timp, a unui nou atasat de afaceri interne roman in Franta, care, alaturi de cel aflat in functie, sa contribuie la combaterea infractionalitatii.
"Excelenta Sa Philippe Gustin a subliniat faptul ca rezultatele obtinute in urma cooperarii operative au fost apreciate in repetate randuri de catre autoritatile franceze, la cel mai inalt nivel, fiind considerate un adevarat succes pe plan operativ", se arata in documentul citat.
Astfel, numarul... mai mult
Marti, 03 Aprilie 2012, ora 20:44