Consiliul ministrilor de Justitie si Afaceri Interne (JAI) din cadrul Uniunii Europene au amanat decizia privind aderarea Romaniei si Bulgariei la spatiul Schengen.
Subiectul va fi reluat pana la sfarsitul lui 2013, a anuntat de la Bruxelles ministrul de Interne al Romaniei, Radu Stroe.
"As vrea sa aduc la cunostinta opiniei publice faptul ca ceea ce s-a decis astazi este sa se reia subiectul Schengen pana la sfarsitului anului 2013 in vederea stabilirii cailor de urmat pe baza abordarii in doua etape. Aceasta solutie practic reconfirma continuarea procedurilor privind aderarea Romaniei la Schengen. Aceasta a fost solutia de compromis pe care a acceptat-o toata lumea si ca urmare, cum se spune, mergem inainte", a anuntat Stroe, citat de Agerpres.
Ministrul a precizat ca, in ceea ce priveste data pana la care se va rediscuta aceasta problema, "tragem speranta sa fie undeva in septembrie-octombrie, dar s-a acceptat de comun acord pana la sfarsitul anului, pentru ca de pilda Germania are alegeri in septembrie".
Intrebat despre declaratiile ministrului olandez pentru securitate si justitie, Fred Teeven, la sosirea la Consiliul JAI, conform caruia tara sa se va opune unei decizii privind aderarea inainte de raportul MCV din decembrie, Stroe a precizat ca pozitia acestuia a fost "nuantata".
"A spus ca e clar ca trebuie sa luam o decizie, dar sa vedem si MCV-ul", a spus ministrul roman, insistand totusi ca subiectul se poate aborda inainte de decembrie. "Exista... mai mult
Joi, 07 Martie 2013, ora 16:30
Decizia politica privind aderarea Romaniei si Bulgariei la spatiul Schengen ar putea fi amanata dincolo de martie 2013, potrivit unor surse diplomatice de la Bruxelles.
Ministrii de Interne din cadrul UE se vor intalni in primul consiliu sub presedintie irlandeza la 7 martie, cand ar urma sa fie discutate si candidaturile Romaniei si Bulgariei la Schengen, anunta Mediafax.
Dar acest lucru s-ar putea schimba, din cauza opozitiei puternice din partea Olandei si a altor tari, a declarat postul de radio national din Bulgaria, citand surse de la Comisia Europeana, potrivit Novinite.com.
Potrivit informatiilor, de aceasta data Romania este responsabila de o eventuala noua amanare, deoarece ea va fi determinata de situatia complicata din punct de vedere politic din tara, afirma sursa citata.
Presa bulgara a comentat recent ca extinderea Schengen nu pare sa se numere printre prioritatile presedintiei irlandeze a UE. mai mult
Marti, 08 Ianuarie 2013, ora 13:34
Aderarea la euro in 2015 este un deziderat promovat atat de mediul politic cat si de reprezentantii BNR.
In acelasi timp, aceiasi oficiali observa ca Romania nu este pregatita pentru aceasta etapa majora, ridicand astfel intrebarea care ar fi de fapt data realista cand tara noastra ar putea sa faca parte din zona euro.
Presedintele Traian Basescu a reiterat importanta acestui pas pentru Romania si mentinerea tintei ca tara noastra sa adere la euro in 2015, de mai multe ori pe parcursul acestui an.
Aderarea la euro, o obligatie
Basescu, la finalul summitului UE: Suntem reticenti la o uniune fiscala
Basescu a aratat ca pentru Romania nu se pune problema de a respecta sau nu conditiile de aderare la zona euro, deoarece acest proces reprezinta o conditie a Tratatului prin care Romania a devenit membra UE. Problema este, conform declaratiilor presedintelui dupa Consiliul European de toamna, cat de repede tara noastra va reusi sa-si tina promisiunile pentru care deocamdata a primit o derogare din partea partenerilor europeni.
Traian Basescu a declarat, dupa aceeasi reuniune, ca a insistat ca Romania sa devina parte atat a uniunii bancare, cat si a Tratatului fiscal, pentru ca altfel riscam ca tara noastra sa ramana "decuplata" de la ce se intampla in zona euro, iar orice intarziere "este o pierdere pentru Romania".
Tot presedintele a observat insa ca "trebuie sa existe corelare intre ce vrem si angajam si ce facem acasa", iar prin faptul ca inca nu facem... mai mult
Luni, 29 Octombrie 2012, ora 12:16
Irlanda sustine in continuare Romania pentru aderarea la spatiul Schengen, a afirmat Ambasadorul Republicii Irlanda la Bucuresti, Oliver Grogan, in cadrul unei intalniri cu Marian Titulescu, secretar de stat in cadrul MAI.
Cu aceasta ocazie, oficialul roman a reiterat faptul ca Romania si Bulgaria indeplinesc toate criteriile pentru a adera la Schengen.
Intalnirea celor cei doi oficiali a avut, printre altele, rolul de a prezenta obiectivele Romaniei privind aderarea la spatiul Schengen, in contextul preluarii de catre Republica Irlanda a presedintiei Consiliului UE, incepand din anul 2013, scrie Mediafax.
Mai mult, cei doi au analizat prioritatile viitoarei presedintii irlandeze a Consiliului UE, din sfera afacerilor interne si in special chestiunile legate de implementarea Registrului cu numele pasagerilor (PNR UE), combaterea traficului de droguri, extinderea UE, partea romana exprimand disponibilitatea de a coopera in vederea atingerii obiectivelor comune.
Ministerul de Externe arata, in septembrie, ca majoritatea statelor membre continua sa sustina ferm aderarea Romaniei la spatiul Schengen, Olanda si Germania aratand ca asteapta pentru luarea deciziei raportul pe Mecanismul de Cooperare si Verificare din decembrie al Comisiei Europene.
De asemenea, MAE mentiona ca Belgia si-a exprimat sustinerea pentru aderarea Romaniei, cu prilejul vizitei premierului Victor Ponta la Bruxelles.
"Din contactele diplomatice avute, a rezultat ca majoritatea statelor... mai mult
Miercuri, 17 Octombrie 2012, ora 14:35
O decizie privind aderarea Romaniei la spatiul Schengen a fost amanata din nou, dupa ce mai multe state membre au atras atentia asupra statutului problematic al tarii noastre, determinat de tulburarile politice, anunta Financial Times.
O reuniune a ministrilor europeni de interne trebuia sa aiba loc, miercuri, la Bruxelles, pentru a vota pe aceasta tema, insa Germania, Olanda si Belgia au anuntat ca nu sustin admiterea Romaniei in spatiul Schengen.
Decizia privind extinderea spatiului Schengen, care necesita acordul unanim al tuturor tarilor membre in UE, poate fi amanata si mai mult, pana dupa alegerile parlamentare din Romania, din decembrie, potrivit unor diplomati din UE.
Amanarea este cea mai mare lovitura suferita de Bucuresti dupa ce o lupta inversunata pentru putere intre presedinte si premier a provocat ingrijorari internationale cu privire la stabilitatea democratica a unuia dintre cei mai noi membri ai UE, comenteaza FT.
Potrivit ziarului britanic, o disputa politica virulenta - in care Victor Ponta, premierul roman de centru-stanga, a restrans independenta Curtii Constitutionale, ca parte a eforturilor sale de a-l marginaliza pe presedintele Traian Basescu - a determinat mai multe tari membre ale UE sa-si reconsidere pozitia.
Germania nu s-a opus aderarii Romaniei la spatiul Schengen, dar problemele aparute in Romania pe plan politic au fost vazute pe plan international ca reprezentand deterioarea neasteptata a statului de drept in tara.... mai mult
Miercuri, 19 Septembrie 2012, ora 11:20
Germania are serioase ingrijorari legate de aderarea Romaniei si Bulgariei la spatiul Schengen, a reiterat ministrul german de Interne, Hans-Peter Friedrich.
In cadrul unui interviu acordat ziarului Hamburg Abendblatt, Friedrich a reiterat ca Bulgaria nu poate fi acceptata in spatiul Schengen la sfarsitul acestui an, scrie Novinite.
In plus, Friederich a subliniat ca Germania este ingrijorata de situatia politica din Romania, dupa ce, referendumul national nu a reusit sa rezolve criza in care se afla tara.
Declaratia oficialului german, care prezinta opozitia categorica a Germanie privind aderarea Bulgariei la spatiul Schengen a fost primita cu confuzie si nemultumire de catre liderii bulgari.
In acest nou interviu, ministrul german de Interne vorbeste chiar de o admitere partiala a Bulgariei si Romaniei la spatiul Schengen.
Potrivit oficialului, va trebui sa mai treaca mult timp pana cand Romania sau Bulgaria sa isi poata deschide granitele terestre.
Bulgaria trebuia sa fie parte a pactului Schengen din martie 2011, insa procesul a fost amanat pe o perioada nelimitata de timp din cauza votului primit din parte Olandei si Finlandei, care si-au explicat pozitia prin ingrijorarile legate de crima organizata din tara si coruptie.
Declaratia lui Hans-Peter Friedrich nu este in concordanta cu cea facuta de presedintele Consiliului European, Herman van Rompuy care si-a exprimat un optimism moderat legat de acceptarea Bulgariei in spatiul Schengen incepand... mai mult
Miercuri, 08 August 2012, ora 13:35
Olanda este presata de partenerii sai sa accepte aderarea Romaniei si a Bulgariei la spatiul de libera circulatie Schengen, in cadrul unui proiect de declaratie discutat joi de liderii UE reuniti la Bruxelles cu ocazia Consiliului European de iarna, proiect din care AFP a obtinut o copie.
"Toate conditiile pentru a permite luarea unei decizii cu privire la aderarea Bulgariei si Romaniei la spatiul Schengen au fost indeplinite, iar Consiliul este invitat sa ia o decizie cat mai repede cu putinta", conform proiectului, transmite AFP.
"Daca va fi necesar, Consiliul European va reveni asupra subiectului cu ocazia reuniunii din martie 2012", se mai precizeaza in text.
Guvernul olandez este singurul care mai blocheaza aceasta aderare, dupa ce Finlanda a luat decizia in luna noiembrie de a renunta la rezervele sale in aceasta chestiune. Olanda isi explica pozitia prin rezultatele insuficiente obtinute de Bucuresti si de Sofia in lupta impotriva coruptiei si a crimei organizate. Pentru largirea spatiului Schengen este nevoie de o decizie in unanima a celor 25 de state membre.
Inaintea inceperii summitului de la Bruxelles, presa olandeza a prefigurat aceasta situatie, cotidianul De Telegraaf publicand un material in care preciza ca Olanda va fi supusa unei presiuni sa renunte la opozitia sa fata de aderarea Romaniei si Bulgariei la spatiul Schengen.
Haga insista insa ca nu va accepta extinderea spatiului Schengen cu Romania si Bulgaria pana cand Sofia si Bucurestiul... mai mult
Vineri, 09 Decembrie 2011, ora 08:46
Romania ar putea fi pregatita pentru aderarea la Schengen, insa Bulgaria nu a indeplinit inca cerintele tehnice in acest sens, a declarat marti, in cadrul Parlamentului European, ministrul ungar de Interne, Sandor Pinter, citat de site-ul Novinite.com, anunta Mediafax."Opinia expertilor este ca pentru moment Bulgaria nu indeplineste cerintele la granita cu Turcia din zona Kapitan Andreevo. Autoritatile de la Sofia recunosc acest lucru si au promis sa depaseasca aceste probleme pana la mijlocul lui martie", a declarat Pinter in cadrul Parlamentului European.
El a adaugat ca desi vecina Bulgariei, Romania, ar putea fi pregatita din punct de vedere tehnic, nu este posibil ca cele doua tari sa adere separat la Schengen, devreme ce au o importanta granita comuna.
Pinter nu a evocat insa nicio data specifica pentru aderarea celor doua tari, dupa opozitia Frantei si Germaniei, carora li s-a alaturat Finlanda.
Intervievat de postul national de radio din Bulgaria, ministrul ungar de Interne a declarat ca daca Bulgaria si Romania indeplinesc criteriile tehnice pana la jumatatea lui martie, atunci se va putea negocia cu Franta si Germania pe alte teme.
Pinter a fost moderat de optimist, afirmand ca aderarea celor doua tari la Schengen ar putea fi finalizata inainte de incheierea presedintiei ungare a UE, la 1 iulie. mai mult
Marti, 25 Ianuarie 2011, ora 16:53
Romania nu accepta cu usurinta amanarea aderarii la Spatiul Schengen, tensiunile intre Bucuresti si Comisia Europeana fiind in crestere, comenteaza site-ul postului RTBF (Radio Television Belge Francophone), anunta Mediafax.Franta si Germania au anuntat ca, deocamdata, nu vor accepta aderarea Romaniei si Bulgariei la Schengen, argumentand ca cele doua tari nu intrunesc toate garantiile de securitate, noteaza RTBF.
"In 2007, era clar pentru toata lumea ca Romania si Bulgaria nu erau pregatite sa adere la Uniunea Europeana. Comisia Europeana indica probleme cu coruptia, infractionalitatea si traficul de toate tipurile in cele doua tari. Dar europenii au decis sa accepte Romania si Bulgaria in baza unui mecanism inedit", reaminteste RTBF, referindu-se la Mecanismul de Cooperare si Verificare (MCV).
Dupa anuntul Frantei si Germaniei privind amanarea aderarii la Schengen si in contextul expulzarii romilor din Italia si Franta, relatiile intre Romania si unii parteneri europeni sunt foarte tensionate.
Romania si-a exprimat nemultumirea si a anuntat ca nu mai doreste Mecanismul de supraveghere, subliniaza RTBF.
"Comisia Europeana a reactionat imediat, explicand ca acest mecanism a fost decis de statele membre UE si ca Romania nu poate renunta la el. Supravegherea se va incheia atunci cand vor fi solutionate problemele in Romania si Bulgaria, a precizat CE", noteaza RTBF. mai mult
Miercuri, 05 Ianuarie 2011, ora 14:46