Finlanda şi Suedia s-au alăturat joi Statelor Unite şi îndeamnă Turcia să le dea undă verde aderării la NATO, estimând că au răspuns exigenţelor în domeniul securităţii ale Ankarei, relatează AFP.
Secretarul de Stat american Antony Blinken şi omologii săi suedez şi finlandez s-au abţinut, într-o conferinţă de presă comună, la Washington, în urma unor reuniuni trilaterale, să critice Turcia, care blochează în continuare aderarea celor două ţări nordice la Alianţa Nord-Atlantică.
”Sunt convins că NATO va primi în curând în mod oficial Finlanda şi Suedia în cadrul său”, subliniază şeful diplomaţiei americane.
”Cele două ţări au luat măsuri concrete semnificative în îndeplinirea anagajamentelor lor, inclusiv a celor legate de interese de securitate ale aliatului nostru, Turcia”, adaugă el.
Ankara blochează extinderea NATO - din mai - şi cere extrădarea mai multor kurzi din Turcia, care s-au exilat sau refugiat în Suedia şi în mai mică măsură în Finlanda.
Suedia l-a expulzat săptămâna trecută pe unul dintre aceştia - Mahmut Tat, condamnat în Turcia la şase ani şi zece luni închisoare din cauză că face parte din Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), o organizație condideră teroristă de către Ankatra şi Uniunea Europeană (UE).
TURCIA EXERCITĂ PRESIUNI ÎNAINTEA ALEGERILOR DIN 2023
Ministrul finlandez de Externe Pekka Haavisto a anunţat că angajamentele pe care şi... mai mult
Joi, 08 Decembrie 2022, ora 22:55
Participarea Finlandei la exercitii militare NATO din Marea Baltica a fost criticata de Rusia, care avertizeaza ca va raspunde luand masuri proportionale cu riscurile.
Ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, si-a avertizat omologul de la Helsinki ca Moscova va raspunde prin mijloace inca nespecificate oricarui semn de crestere a activitatii NATO in regiune, dupa cum mentioneaza Reuters.
Ministrul Afacerilor Externe din Finlanda, Timo Soini, a primit vestea la inceputul acestei saptamani, in cadrul unei conferinte organizate la Moscova, in care Lavrov nu a ezitat sa-si arate indignarea fata de gazduirea in premiera a exercitiului naval anual Baltops 16 de catre statul vecin.
"Nu ne ascundem reactia negativa impotriva miscarii infrastructurii militare NATO inspre granitele noastre si a atragerii altor tari in activitatea militara a blocului euro-atlantic", a precizat Lavrov.
"Vom invoca dreptul suveran al Rusiei de a-si intari securitatea prin masuri proportionale riscurilor actuale. Sunt sigur ca vecinii si prietenii nostri finlandezi vor intelege acest lucru", a mai spus ministrul rus de Externe.
Oficialul de la Moscova a explicat ca nu vede niciun risc in regiunea Balticii care sa justifice militarizarea zonei.
Lavrov considera ca Finlanda isi asuma anumite provocari prin intarirea cooperarii cu blocul nord-atlantic, dar si prin deschiderea cooperarii militare cu Suedia, alt stat scandinav ramas doar la statutul de partener strategic al Aliantei.... mai mult
Marti, 07 Iunie 2016, ora 15:01
Liderii de la Helsinki se vad nevoiti sa amane pentru moment planul de intrare in Alianta Nord-Atlantica. O analiza a expertilor in securitate, comandata de guvernul finlandez, arata ca o astfel de initiativa ar provoca o criza de proportii cu Rusia.
In acelasi timp, expertii sustin ca aderarea Finlandei la NATO ar avea sens numai daca si vecinii suedezi sunt decisi sa faca acelasi pas, informeaza Defense News.
In duet
Raportul intocmit pentru premierul Juha Sipila demonstreaza ca Finlanda si Suedia trebuie sa decida impreuna daca adera la structura nord-atlantica.
"O aderare a tarii, in contextul in care Suedia nu intra in NATO, ar genera o situatie strategica ciudata, cu Finlanda devenind un avanpost rupt teritorial de restul Aliantei.
Obtinerea statutului de membru va provoca o criza serioasa cu Rusia pe termen nedefinit", se arata in analiza intocmita de expertii in securitate.
Finlanda are granita comuna cu Rusia pe o distanta de 1340 km. Ultimul conflict inregistrat intre cele doua tari a fost in timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial
Reprezentantii NATO au anuntat ca sunt deschisi la ideea unei aderari a Finlandei la alianta, dar pana in prezent oficialii de la Helsinki s-au multumit doar cu semnarea unor tratate de cooperare militara.
Reactii nervoase
"Finlanda ar fi si mai vulnerabila si expusa decat este in prezent, daca doar Suedia ar accepta sa adere la NATO", se mai mentioneaza in raport.
De altfel, Moscova pare mai ingrijorata... mai mult
Marti, 03 Mai 2016, ora 13:30
Aderarea Finlandei si Suediei la NATO ar putea sa mai aiba de asteptat, din cauza tensiunilor dintre Occident si Rusia.
Vestea ca vor fi tinuti pe banca de rezerve le-a fost transmisa scandinavilor de catre presedintele Estoniei, Toomas Hendrik Ilves, care i-a rugat in special pe oficialii finlandezi sa fie foarte atenti la toate implicatiile unui astfel de pas, transmite Defense News.
Cu ochii pe Moscova
Calea Finlandei catre NATO s-ar putea dovedi spinoasa si ar ridica destule probleme, a explica Ilves, adaugand: "Multi ar putea spune ca momentul este prost ales".
Estonia, alaturi de Lituania si Letonia, face parte in grupul celor trei tari ex-sovieice care in 2004 au reusit sa faca pasul decisiv pentru a iesi in sfera de influenta a Moscovei, iar oficialii de la Tallin sunt si printre putinii lideri de guvern care asigura necesarul de 2% din PIB pentru bugetul militar al tarii, conform cerintelor Aliantei.
"Va pot garanta ca vor fi tari membre care vor spune: 'Este provocator, nu este un moment prielnic. Nu vrem sa speriem Rusia'. Acesta nu este un proces automat - o tara depune cererea de aderare si intra automat in NATO", a explicat seful de stat.
Pe 13 mai, in cadrul unui summit cu liderii statelor nordice, oficialii celor doua tari scandinave vor avea ocazia sa discute cu presedintele Barack Obama chestiunile privind programul de aparare pe termen lung si politicile de securitate in regiune.
Finlanda si Suedia au semnat in 2014 un acord de a... mai mult
Vineri, 29 Aprilie 2016, ora 15:00
1Un inalt oficial rus a declarat pentru o publicatie suedeza ca tara s-ar putea confrunta cu actiuni militare din partea Rusiei, daca va alege sa adere la NATO.
Aproape o treime din suedezii care au participat la un sondaj de opinie in luna mai cred ca tara lor ar trebui sa adere la NATO, in crestere de la 29 la suta in anul 2013 si 17 la suta in 2012, aminteste site-ul Thelocal.se.
Schimbarea in ce priveste atitudinea publica este pusa pe seama unei temeri tot mai mari in tara scandinava privind o Rusie posibil agresiva. Serviciul de securitate al tarii, Sapo, a transmis recent ca cea mai mare amenintare la adresa tarii scandinave, in anul 2014, vine din partea vecinului estic. Suedia are doar granita maritima cu enclava rusa Kaliningrad, la Marea Baltica.
O tara NATO invita Macedonia si Muntenegru in Alianta, in ciuda opozitiei Rusiei
Joi, ambasadorul rus in tara scandinava, Viktor Tatarintev, a facut trimite intr-un interviu pentru cotidianul Dagens Nyheter despre la ce a ...citeste mai departe despre "O tara UE, amenintata militar de Rusia, daca adera la NATO" pe Ziare.com mai mult
Joi, 18 Iunie 2015, ora 14:12