Bulgaria va depune oficial miercuri cererea de aderare la uniunea bancara, ca parte a obiectivului sau de a deveni a 20-a tara membra a zonei euro, a anuntat ministrul de Finante, Vladislav Goranov.
Aderarea la uniunea bancara, un proces care va dura aproximativ un an, reprezinta primul pas. Tarile membre ale uniunii bancare trebuie sa transfere catre organismele UE puterea de a superviza bancile importante si aceea de a se ocupa de solutionarea bancilor cu probleme. Dupa ce procesul este finalizat sub supervizarea BCE, Bulgaria va putea depune cerere pentru aderarea la ERM-2 (mecanismul ratelor de schimb - n. r.), anticamera zonei euro, unde va ramane cel putin doi ani, transmite Reuters.
Ministrul bulgar de Finante, Vladislav Goranov, care a fost autorizat de Guvern sa trimita o solicitare pentru o stransa cooperare cu BCE, a afirmat ca scrisoarea oficiala va fi trimisa "in cateva ore".
Autoritatile de la Sofia si-au luat o serie de angajamente, inclusiv cooperarea cu BCE, astfel incat in iulie 2019 sa poata adera la uniunea bancara si apoi la euro.
Banca Centrala Europeana ar urma sa deruleze o revizuire a calitatii activelor si teste de stres in randul bancilor bulgare inainte de a-si da acordul pentru intrarea intr-un proces care ar putea dura un an sau ar putea fi si mai indelungat, in functie de progresele statului balcanic.
La intalnirea de saptamana trecuta a Eurogrupului, Banca Centrala Europeana si Comisia Europeana au anuntat ca evaluarea... mai mult
Miercuri, 18 Iulie 2018, ora 17:46
Romania mai are pasi de parcurs pana la adoptarea euro, care trebuie realizata la momentul potrivit, iar pana atunci trebuie sa se concentreze pe reforme structurale, dar mai ales sa evite greselile privind politicile economice, intrucat corectiile sunt dureroase, a declarat seful BNR, Mugur Isarescu.
"Avem multe de facut pentru a adera la euro la momentul potrivit. (...) Romania indeplineste toate cele patru criterii de la Maastricht, dar marea provocare este sa asiguram stabilitatea acestora in timp.
Viitoarea misiune a politicilor economice este sa pastreze echilibrele macroeconomice dobandite cu atat de multe eforturi, concentrandu-se pe reformele structurale", a afirmat Isarescu la conferinta "The Regional Finance and Investment Conference for SouthEast Europe", organizata de Euromoney.
Cand vrea Ponta referendum pentru aderarea la zona euro
Acesta a vorbit despre cresterea eficientei in sectoarele energiei si transporturilor, despre rezolvarea problemelor cu somajul ...citeste mai departe despre "Ce spune Mugur Isarescu despre "marea provocare" a Romaniei pentru aderarea la euro" pe Ziare.com mai mult
Joi, 04 Iunie 2015, ora 13:00
Actorii politici au discutat, la cel mai inalt nivel, despre urmatorul mare proiect de tara: aderarea Romaniei la zona euro. Procesul este, insa, unul dificil, iar fiecare pas trebuie sa fie calculat atent, pentru ca daca vom calca stramb, atunci am putea adopta moneda unica fara sa fim pregatiti cu adevarat. Si nu vrem sa facem aceeasi eroare pe care a facut-o Grecia.
Saptamana trecuta, presedintele Klaus Iohannis a discutat cu premierul Victor Ponta si cu guvernatorul Bancii Nationale, Mugur Isarescu. Concluzia a fost ca e nevoie de un consens politic si de adoptarea unui calendar riguros pentru a pregati tara de intrarea in uniunea monetara.
Klaus Iohannis cheama din nou partidele la consultari - care este tema
Guvernul a stabilit anul 2019 ca obiectiv pentru adoptarea monedei euro, insa pare a fi o vorba aruncata in vant, avand in vedere ca mai avem multe etape de parcurs.
"Este o tinta prea optimista, avand in vedere ca Romania trebuie sa intre mai intai in Mecanismul ...citeste mai departe despre "Romania si intrarea in zona euro: Il vom prinde pe Dumnezeu de picior?" pe Ziare.com mai mult
Marti, 02 Iunie 2015, ora 07:36
Recenta criza financiara si economica a scos in evidenta faptul ca proiectul euro are mari avantaje, dar si imperfectiuni majore care genereaza dezechilibre monetare, financiare si economice semnificative si sustine aparitia si dezvoltarea unor tendinte divergente majore.
Se vorbeste intens nu numai de o falie est-vest in Uniunea Europeana, dar si de un clivaj nord-sud, explicabil printr-o "nationalizare" tot mai accentuata a politicilor economice si sociale in dauna unei coordonari extinse a acestor politici si a sporirii solidaritatii si coeziunii statelor membre.
Noul Pact de Stabilitate si Crestere, Uniunea Bancara Europeana, Uniunea Fiscala Europeana sunt numai cateva instrumente stabilite post-criza tocmai pentru a raspunde provocarilor crizei si a configura o zona euro mai bine articulata, functionala si eficienta.
Patru ani ne mai despart de termenul propus pentru intrarea Romaniei in clubul monedei unice asa ca, se nasc o serie de intrebari legitime.
"Drumul Romaniei spre Euro"
La aceste intrebari vor raspunde, in cadrul conferintei "Drumul Romaniei spre Euro: oportunitati si provocari", bancheri de renume si personalitati din industrie.
Adoptarea monedei euro de catre Romania este o obligatie derivand din tratatele Uniunii Europene, singurele aspecte discutabile privind numai indeplinirea conditiilor si momentul aderarii.
Tocmai de aceea, este important sa stim daca anul 2019 reprezinta un termen realist pentru aderarea tarii noastre la... mai mult
Joi, 19 Februarie 2015, ora 11:50
Europarlamentarul german Joachim Starbatty este de parere ca Romania nu este si nici nu va fi, in urmatorii cinci ani, pregatita sa adopte moneda euro.
Starbatty a avertizat sambata ca aderarea la moneda unica inainte ca deficitul bugetar sa ramana constant sub 3% din PIB ar trimite Romania in situatia Greciei si a Spaniei, unde rata somajului a depasit 20 de procente, informeaza Digi24.
"Romania trebuie sa ajunga la rata inflatiei a celor trei state cele mai stabile din UE. Deficitul bugetar trebuie sa fie sub 3%. Datoria publica totala sa fie sub 60%", a spus Starbatty.
Mai mult, "Romania trebuie sa fie atenta sa atinga aceste conditii. Depind de politica monetara si depinde foarte mult de politica ...citeste mai departe despre "Europarlamentar german: Romania nu este pregatita sa adopte moneda euro" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 16 Noiembrie 2014, ora 13:00
Guvernatorul BNR Mugur Isarescu si-a nunatat din nou pozitia fata de decizia politica de aderare la zona euro in 2019, declarand ca sprijina initiativa pentru a avea un program national de care sa tina cont politicienii, lipsiti de viziune pe termen lung, si nu termenul avansat, greu de indeplinit.
"De aceea si spijin aderarea la euro, nu neaparat tinta 2019 este cea pe care o sprijin, este foarte greu de atins. De aceea si spun ca este un proiect ambitios dar ne trebuie un program national", a spus Isarescu, la finalul conferintei "Mugur Isarescu si invitatii sai".
In urma cu o luna, Isarescu afirma ca nu are cum sa nu sustina aderarea la zona euro in 2019, mai ales ca varsta nu-i mai permita sa creada in proiecte de decenii, sugerand ca isi doreste trecerea la moneda unica in urmatorul mandat la conducerea BNR.
Declaratia de marti a reprezentat concluzia seminarului al carui subiect principal a fost cercul vicios in care Romania s-a zbatutu timp de aproape 20 de ani, si din care a iesit cu greu in ultimii ani, prin ajustarea abrupta a dezechilibrelor.
"Am avea cateva intrebari. Se iese greu dintr-un cerc vicios. Intuitiv. spunem da. Este de tipul nod cordian? Si asta se pare ca este adevarat, cel putin in unele cazuri. Aceasta este abordarea, sari cu capul inainte si pe urma masori cu cate cucuie te-ai ales (...) In ultima istanta, iti trebuie 20 de ani ca sa iesi din el. Tragem doar niste concluzii si nu-l extrapolam pentru viitor", a completat seful bancii... mai mult
Marti, 15 Iulie 2014, ora 17:02
Obiectivul aderarii Romaniei la zona euro este intotdeauna la o distanta de sase ani fata de momentul vorbirii, dar este totusi bine ca exista acest deziderat, intrucat se creeaza si o disciplina, a declarat astazi Varujan Vosganian, ministrul Economiei.
Declaratia vine in contextul in care Romania nu a mai inclus in programul de convergenta o data fixa pentru trecerea euro, dar premierul Ponta considera ca 2019 este un termen realist.
"Uite ce cred eu in legatura cu euro. Mi-aduc aminte ca am vazut un film american in care pana la urma a castigat un cal care nu era la fel de zdravan ca ceilalti. Care era explicatia? Unul dintre copii a aflat ca acelui cal ii plac hamsiile. Si atunci s-a dus intr-un loc la capat si i-a agitat o hamsie si calul a zbughit-o si a castigat cursa. Ei bine, pentru noi intrarea in euro e ca hamsia din cursa aceea", a spus ministrul de resort.
El a precizat ca este foarte bine sa ne pastram aceasta tinta, deoarece asa se creeaza si o anumita disciplina, pentru ca integrarea in zona euro adauga, convergentei nominale, convergenta reala.
Citeste mai multe despre Vosganian: Integrarea Romaniei in zona euro este intotdeauna la sase ani fata de momentul vorbirii pe Adevarul.ro. mai mult
Joi, 09 Mai 2013, ora 16:51
Este esential ca Romania sa adopte euro in urmatorii trei - patru ani, dar si sa intre in zona Schengen, accesul la aceasta zona oferind tarii noastre avantaje economice si credibilitate, a declarat Traian Basescu marti, in fata Camerelor reunite ale Parlamentului.
Acesta a fost primul discurs pe care seful statului l-a sustinut in fata noului Legislativ. Ultima data cand presedintele Basescu s-a adresat plenului reunit al Parlamentului a fost pe 6 iulie 2012, cand cele doua Camere au votat suspendarea sa din functie.
Business24 a prezentat in format Livetext cele mai importante declaratii ale presedintelui Romaniei:
- Statele care leaga accesul Romaniei in Schengen s-au pronuntat clar. Al doilea avantaj este ca avem o data precisa, cel mai tarziu decembrie 2013, cand Consiliul Justitiei si Afacerilor Interne se va pronunta.
- Romania indeplineste toate criteriile tehnice pentru a intra in acest spatiu. Prin intrarea in Schengen se obtin avantaje, pentru cetateni si marfuri. Din punct de vedere politic, intrarea inseamna pentru Romania credibilitate.
- Este esential sa adoptam euro in urmatorii trei - patru ani. Altfel, urmatoarea revizuire risca sa ne gaseasca insuficient integrati. Sunt voci care vorbesc despre crearea a doua Europe: una euro si una non-euro. Apelul meu este sa ne facem un obiectiv din cresterea performantei economiei romanesti, in asa fel incat sa intram pregatiti in zona euro.
Companiile de stat trebuie depolitizate
- Avem... mai mult
Marti, 12 Martie 2013, ora 15:06
Liderul PDL Theodor Stolojan a declarat, joi, ca nu mai vede posibila aderarea Romaniei la zona euro in 2015, in conditiile in care UE ia in calcul introducerea mai multor criterii pentru adoptarea euro si in lipsa vointei romanilor si a institutiilor statului, informeaza NewsIn."Eu nu mai vad posibila aderarea la euro in 2015 pentru ca si UE isi schimba gandirea. Deja se discuta nu numai despre indeplinirea criteriilor simple, a celor cinci criterii, se discuta pe termen mediu, se muta discutia spre competitivitate. Nu s-a luat o decizie, dar acestea sunt parerile exprimate la nivelul ministrilor finantelor din statele membre ale zonei euro", a precizat prim-vicepresedintele PDL joi, intr-o dezbatere organizata de ISP.
El a explicat ca se discuta, la nivelul UE, "de o zona euro care sa se miste altfel decat restul statelor membre, cu niste restrictii mult mai mari in privinta acelui pact de stabilitate si crestere economica".
"Din pacate, in Romania avem multi care nu doresc euro, din diferite motive. Se castiga foarte bine pe diferentele de dobanzi care exista in Romania, pentru cei care folosesc euro si pe neincrederea ca Romania nu va mai lasa moneda nationala sa o ia razna si va lua toate masurile necesare sa pastreze stabilitatea", a sustinut liderul PDL.
Stolojan a subliniat ca severitatea analizelor facute de UE si Banca Europeana Centrala asupra modului in care o tara poate indeplini pe termen mediu si lung criteriile "va fi mult mai mare, dupa cum, dupa intrarea... mai mult
Joi, 13 Mai 2010, ora 15:30