Guvernele Croatiei si Bulgariei au adoptat zilele trecute proiecte de bugete echilibrate pentru anul 2020, continuand eforturile destinate consolidarii finantelor publice in vederea adoptarii monedei euro, transmite Bloomberg.
Desi ambele tari indeplinesc criteriile necesare pentru a face trecerea la moneda euro, ele trebuie totusi sa depaseasca posibilele reticente ale tarilor din zona euro cu privire la adoptarea unor noi state in zona unica, dupa criza datoriilor Greciei si scandalul cu spalarea de bani din Letonia.
Guvernul de la Sofia a anuntat ca va rezolva deficientele identificate in randul bancilor bulgare de Banca Centrala Europeana si are intentia de a adera la ERM-2 (mecanismul ratelor de schimb - n. r.), anticamera zonei euro, in luna aprilie 2020. La randul sau, Croatia intentioneaza sa intre in ERM-2 pana la mijlocul anului urmator in ideea unei aderari la zona euro pana in 2023, dupa ce datoria publica a fost redusa cu 10 puncte procentuale in ultimii trei ani.
"Economia croata va continua sa creasca intr-un ritm solid. Guvernul va utiliza veniturile suplimentare pentru a reduce si mai mult nivelul datoriei publice si a relaxa fiscalitatea", a declarat ministrul croat de Finante, Zdravko Maric.
La randul sau, ministrul bulgar al Finantelor, Vladislav Goranov, a anuntat aprobarea bugetului pe 2020, care prevede ca tara vecina va reveni la o situatie fara deficit bugetar, dupa ce in acest an un contract important privind achizitia de avioane de... mai mult
Vineri, 01 Noiembrie 2019, ora 14:29
Aderarea la zona euro nu este un panaceu, nu rezolva automat problemele unei economii, ba poate chiar sa le agraveze, a afirmat marti guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, la prezentarea Raportului de fundamentare a Planului National de adoptare a monedei euro.
"Trebuie sa fim constienti cu totii ca aderarea la zona euro nu este un panaceu, nu rezolva automat problemele unei economii, ba poate chiar sa le agraveze, ci este o etapa a procesului de convergenta, iar pentru derularea adecvata a acestuia sunt extrem de importante coerenta si sustenabilitatea politicilor economice", a avertizat guvernatorul BNR.
Acesta a recomandat o abordare sustenabila a atingerii convergentei reale a economiei romanesti in detrimentul grabei.
"Sporirea rezilientei economiei romanesti si a potentialului ei de crestere sunt evolutii benefice si in sine, nu doar din perspectiva adoptarii monedei unice. Pentru dezvoltarea adecvata si armonioasa pe termen mediu si lung, Romania are oricum nevoie de progrese substantiale in planul asigurarii robustetii economiei nationale. Acestea nu trebuie in nici un caz tratate ca sacrificii facute pentru a promova examenul de aderare la zona euro. Pe calea pentru o convergenta lina si sustenabila, un principiu calauzitor important este de a evita inscrierea pe o traiectorie divergenta, cu alte cuvinte de a nu rataci drumul, de a o apuca pe o alta cale decat cea care duce spre zona euro. In batalia pentru convergenta, trebuie sa fim atenti sa evitam... mai mult
Miercuri, 17 Aprilie 2019, ora 10:19
Romania are un plan foarte bine stabilit in privinta trecerii la moneda euro, iar obiectivul ramane clar anul 2024, a declarat, vineri, ministrul Finantelor Publice, Eugen Teodorovici, in preambulul reuniunii Eurogrup si reuniunii informale a ministrilor de finante (ECOFIN), organizate la Bucuresti, in perioada 5-6 aprilie.
"Romania si-a stabilit un obiectiv clar (de aderare la euro - n. r.) anul 2024. Chiar daca suntem gata cu anumite cerinte, totusi decizia se ia la nivel european. Romania, in acest sens, are un plan foarte bine stabilit. Anul trecut, in decembrie, Guvernul a aprobat un astfel de plan, pentru trecerea la moneda euro. Noi ne tinem de el, ne indeplinim obiectivele, cum am facut intotdeauna", a spus demnitarul.
Intrebat cum comenteaza discutiile din Consiliul Uniunii Europene pe marginea unei Directive prin care ar putea fi introduse cote la produsele accizabile, de tipul alcool sau tigari, Eugen Teodorovici le-a apreciat ca fiind "foarte intense", insa, in opinia lui, nu se va ajunge la o crestere de taxe "in viitorul apropiat".
"Stiti foarte bine ca propuneri pot sa fie, dar important este sa fie discutate si acceptate de toti ministrii de Finante. Punctul meu de vedere, ca ministru de Finante si astazi presedintele ECOFIN-ului, este ca orice fel de discutie vizavi de noi taxari, noi cote de taxare trebuie sa se discute intr-un cadru larg si amanuntit. Nu putem sa ne jucam cu astfel de lucruri la nivel european. Este foarte important sa avem o... mai mult
Vineri, 05 Aprilie 2019, ora 10:35
Bulgaria ar putea adera la zona euro cel mai devreme in 2022, a declarat, marti, vicepresedintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, intr-un interviu acordat postului public de radio din Bulgaria.
In luna iulie a anului trecut, Bulgaria a depus cerere pentru a intra in ERM II (mecanismul ratelor de schimb - n. r.), o perioada obligatorie de doi ani inainte de adoptarea monedei euro, informeaza BTA.
Valdis Dombrovskis a precizat ca, daca Bulgaria va face totul pentru a-si indeplini angajamentele, atunci va primi aprobarea pentru a adera la ERM II in vara acestui an.
"Daca analiza activelor din sistemul bancar bulgar se va incheia cu succes, Bulgaria va putea adera la ERM II la mijlocul acestui an. Apoi moneda euro va putea fi adoptata dupa cel putin trei ani. Primii doi ani sunt necesari pentru a indeplini criteriile de la Maastricht, iar al treilea pentru a evalua rezultatele indeplinite si lucrarile pregatitoare", a spus Valdis Dombrovskis.
Vicepresedintele Comisiei Europene a subliniat ca moneda euro are efect pozitiv, inclusiv prin reducerea ratelor dobanzilor, politici fiscale mai transparente si conditii de business mai predictibile.
Bulgaria, cea mai saraca tara membra a Uniunii Europene, indeplineste toate criteriile nominale pentru aderare la ERM-2. Moneda nationala, leva, este deja legata de euro, datoria publica este sub media din zona euro si sub limita de 60% din PIB ceruta de UE, iar tara inregistreaza un surplus bugetar. Insa, faptul ca... mai mult
Marti, 08 Ianuarie 2019, ora 16:31
Romania ar putea intra in sistemul cursurilor de schimb, o antecamera a zonei euro, in 2024, unde trebuie sa ramana cel putin doi ani pana la adoptarea monedei unice, a anuntat, miercuri, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu.
Isarescu a subliniat ca 2024 este un orizont rezonabil de intrare in sistemul cursurilor de schimb, la Profit Financial Forum.
"Orizonul rezonabil, pentru a intra in sistemul cursurilor de schimb, este 2024. De acolo, drumul este doar inainte, ca dureaza doi ani sau mai mult", a spus guvernatorul.
Anterior, ministrul Finantelor indicase drept data de aderare la moneda unica anul 2024, ceea ce presupunea intrarea in sistemul ratelor de schimb cel mai tarziu in 2022.
"Nu este dupa cum vrea guvernatorul, unul sau altul, este o decizie politica, dar este o decizie de mare responsabilitate", a adaugat Isarescu.
Guvernatorul a subliniat ca Romania trebuie sa intre pregatita in zona euro, care nu este o zona de convergenta.
"Zona euro nu este o uniune de convergenta. Si Romania a intrat in UE si a avut cel mai ridicat nivel de convergenta. (...) Nu este un sprint, este o cursa de rezistenta", a adaugat Isarescu.
Profit Financial Forum este o conferinta care reuneste presedintii principalelor banci comerciale, lideri ai companiilor de consultanta, economisti, reprezentanti ai autoritatilor de reglementare si de protectia consumatorilor si in care vor fi discutate probleme legate de sectorul bancar, institutiile... mai mult
Miercuri, 28 Noiembrie 2018, ora 12:43
Guvernul bulgar a aprobat, miercuri, un plan de actiune care prevede ca tara vecina va adera la ERM II (mecanismul ratelor de schimb - n. r.), anticamera zonei euro, si de asemenea la uniunea bancara europeana pana la finele lunii iunie 2019, transmite Reuters.
In luna iulie a acestui an, Bulgaria a depus cererea pentru a intra in ERM II, o perioada obligatorie de doi ani inainte de adoptarea monedei euro.
Bulgaria, tara a carei moneda (-leva-) este legata de euro via consiliul monetar, este prima din afara zonei euro care va incerca sa adere la uniunea bancara europeana, care permite Bancii Centrale Europene sa-i monitorizeze principalele banci.
Pentru a-si creste sansele, autoritatile de la Sofia trebuie sa imbunatateasca cadrul macro-financiar, sa intareasca supervizarea sectorului financiar non-bancar, inclusiv a fondurilor de pensii si a companiilor de asigurari, precum si sa faca eforturi destinate combaterii spalarii banilor. De asemenea, trebuie sa imbunatateasca legislatia cu privire la falimente.
"Implementarea acestor masuri va asigura respectarea angajamentelor in domenii de importanta majora pentru o tranzitie lina la ERM-2 si uniunea bancara pana in luna iulie 2019 si, ca urmare, a implementarii euro", a anuntat Executivul de centru-dreapta de la Sofia intr-un comunicat.
La randul sau, BCE ar urma sa efectueze o analiza a calitatii activelor si un test de stres asupra bancilor bulgare inainte de a-si da acordul pentru intrarea Bulgariei in... mai mult
Miercuri, 22 August 2018, ora 17:35
Bulgaria va depune oficial miercuri cererea de aderare la uniunea bancara, ca parte a obiectivului sau de a deveni a 20-a tara membra a zonei euro, a anuntat ministrul de Finante, Vladislav Goranov.
Aderarea la uniunea bancara, un proces care va dura aproximativ un an, reprezinta primul pas. Tarile membre ale uniunii bancare trebuie sa transfere catre organismele UE puterea de a superviza bancile importante si aceea de a se ocupa de solutionarea bancilor cu probleme. Dupa ce procesul este finalizat sub supervizarea BCE, Bulgaria va putea depune cerere pentru aderarea la ERM-2 (mecanismul ratelor de schimb - n. r.), anticamera zonei euro, unde va ramane cel putin doi ani, transmite Reuters.
Ministrul bulgar de Finante, Vladislav Goranov, care a fost autorizat de Guvern sa trimita o solicitare pentru o stransa cooperare cu BCE, a afirmat ca scrisoarea oficiala va fi trimisa "in cateva ore".
Autoritatile de la Sofia si-au luat o serie de angajamente, inclusiv cooperarea cu BCE, astfel incat in iulie 2019 sa poata adera la uniunea bancara si apoi la euro.
Banca Centrala Europeana ar urma sa deruleze o revizuire a calitatii activelor si teste de stres in randul bancilor bulgare inainte de a-si da acordul pentru intrarea intr-un proces care ar putea dura un an sau ar putea fi si mai indelungat, in functie de progresele statului balcanic.
La intalnirea de saptamana trecuta a Eurogrupului, Banca Centrala Europeana si Comisia Europeana au anuntat ca evaluarea... mai mult
Miercuri, 18 Iulie 2018, ora 17:46
Stacheta pentru statele membre ale Uniunii Europene din Europa de Est care vor sa adere la moneda euro a fost ridicata putin mai sus, observa publicatia Bloomberg.
Bulgaria este ultima tara din fostul bloc socialist care vrea sa adere la euro, dupa ce saptamana trecuta a primit aprobarea Uniunii Europene pentru candidatura sa.
Insa tara vecina a fost nevoita sa accepte conditii mai stricte decat statele care au trecut pana acum la euro.
In plus, ministrii de Finante din zona euro au sugerat ca noile conditii se vor aplica si altor state din regiune, precum Croatia si Romania, care vor sa urmeze Bulgariei in procesul de aderare la zona euro.
Bulgaria, cea mai saraca tara membra a Uniunii Europene, indeplineste toate criteriile nominale pentru aderare la ERM-2. Moneda nationala, leva, este deja legata de euro, datoria publica este sub media din zona euro si sub limita de 60% din PIB ceruta de UE si se inregistreaza un surplus bugetar.
Insa, dupa problemele provocate de datoriile Greciei si scandalurile cu privire la spalarea de bani din tarile care au aderat recent la euro, precum Letonia, Uniunea Europeana nu mai vrea sa isi asume riscuri.
In consecinta, spre nemultumirea autoritatilor bulgare, au fost incluse solicitari suplimentare, precum cooperarea cu uniunea bancara europeana si masuri pentru combaterea coruptiei.
"Aspectele ce tin de supervizarea bancara, convergenta institutionala si cea reala au dobandita o pondere mai importanta cand vine vorba... mai mult
Miercuri, 18 Iulie 2018, ora 12:49
Cele sapte state membre din afara zonei euro care s-au angajat din punct de vedere juridic sa adopte moneda euro, respectiv Romania, Bulgaria, Cehia, Croatia, Ungaria, Polonia si Suedia, prezinta in general o convergenta nominala considerabila, insa niciunul nu indeplineste toate conditiile formale pentru aderarea la zona euro, se arata in raportul de convergenta pe 2018 publicat miercuri de Comisia Europeana, raport care evalueaza progresele inregistrate de statele membre in directia aderarii la zona euro.
Potrivit concluziilor raportului, toate statele membre vizate indeplinesc criteriul privind finantele publice; Bulgaria, Cehia, Croatia, Ungaria si Suedia indeplinesc criteriul ratelor dobanzilor pe termen lung, in timp ce Bulgaria, Croatia, Polonia si Suedia indeplinesc criteriul referitor la stabilitatea preturilor.
Niciunul dintre statele membre nu indeplineste criteriul privind cursul de schimb, deoarece niciunul nu este membru al mecanismului cursului de schimb (MCS II).
Practic, inainte de a adera la zona euro, este necesar ca un stat membru sa participe la acest mecanism, fara sa cunoasca tensiuni grave, timp de cel putin doi ani.
"Comisia este dispusa sa colaboreze cu statele membre care s-au angajat sa se pregateasca pentru o aderare de succes la zona euro prin consolidarea propriilor sisteme economic si financiar. De exemplu, raportul nostru de convergenta arata ca Bulgaria indeplineste deja criteriile nominale de la Maastricht legate de... mai mult
Miercuri, 23 Mai 2018, ora 14:12