Comisia Europeana (CE) lanseaza procedura prevazuta la articolul 39 din Tratatul de aderare al Croatiei, activand clauza de salvgardare pentru justitie si afaceri interne din cauza nerespectarii de catre Croatia a deciziei privind implementarea mandatului european de arestare, informeaza un comunicat dat publicitatii miercuri la Bruxelles.
Masurile presupuse de activarea clauzei de salvgardare ar putea include cresterea monitorizarii sau suspendarea fondurilor alocate deja pentru realizarea acquis-ului Schengen pentru a ajuta tara sa se pregateasca de aderare la zona libera de circulatie, prevazute la articolul 31 din tratatul de aderare al Croatiei.
CE a inceput miercuri consultarile cu statele membre privind masurile propuse, iar acestea au zece zile pentru a furniza comentarii.
Decizia executivului comunitar a fost luata dupa mai multe avertismente si contacte cu autoritatile croate in timpul verii, se noteaza in comunicat. CE a cerut corectarea prompta si neconditionata a legislatiei privind mandatul european de arestare, pentru a-l readuce in linie cu acquis-ul UE, in timp ce Croatia s-a oferit sa modifice textul de lege, cu conditia ca schimbarea sa se aplice de la 15 iulie 2014.
"Acest lung termen este nejustificat. In iunie 2013, Croatiei i-au fost necesare doar cateva zile pentru a-si schimba legislatia intr-o maniera care contrazice mandatul european de arestare. Revenirea la respectarea legii nu ar trebui sa dureze mai mult", se mentioneaza in... mai mult
Miercuri, 18 Septembrie 2013, ora 15:35
Zeci de mii de persoane au aclamat luni, la ora locala 0.00 (1.00, ora Romaniei), aderarea la Uniunea Europeana (UE) a tarii lor, dupa 22 de ani de la proclamarea independentei fata de fosta Iugoslavie.
"Bine ati venit in Uniunea Europeana", a spus presedintele Comisiei Europene (CE) Jose Manuel Barroso multimii reunite la Zagreb, cu putin timp inainte ca "Oda bucuriei" a lui Beethoven - imnul UE - sa consacre integrarea Croatiei ca al 28-lea stat membru al blocului european, relateaza AFP, potrivit Mediafax.
Noul stat membru are insa inainte o serie de provocari, de la problemele economice, pana la cele care decurg din faptul ca va trebui sa protejeze cea mai lunga frontiera externa a UE, intr-o regiune notorie pentru afluxul de imigranti ilegali si traficul de droguri sau arme, scrie Agerpres.
Seful executivului comunitar a declarat astfel intr-un interviu acordat pentru presa croata ca tara ravasita de razboi cu doua decenii in urma este acum "o democratie stabila", dar a precizat ca aceasta "va trebui sa raspunda urgent unor provocari importante in ceea ce priveste stimularea cresterii, consolidarea finantelor publice, promovarea competitivitatii si asigurarea stabilitatii financiare".
Barroso a reiterat importanta combaterii coruptiei, in care apreciaza ca Croatia a obtinut rezultate concrete, si a mentionat ca perioada tranzitorie de sapte ani in care statele membre pot impune restrictii pe piata muncii pentru lucratorii croati va trece "foarte repede".... mai mult
Luni, 01 Iulie 2013, ora 08:26
Aderarea la Uniunea Europeana nu va rezolva toate problemele Croatiei, dar tarile care s-au alaturat UE inaintea sa au progresat pe plan politic, social si in ceea ce priveste reformele, iar acest lucru s-a intamplat si in Croatia de cand aceasta si-a depus candidatura, a afirmat presedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso intr-un interviu difuzat sambata seara de reteaua de televiziune publica HTV, preluat de agentia Hina.
Beneficiile aderarii Croatiei la UE sunt mari pentru ca aceasta, chiar daca poate fi considerata o tara relativ mica prin comparatie, va discuta de la egal cu ceilalti si va participa la procesul decizional, a explicat Barroso.
Fondurile structurale reprezinta o forma foarte importanta si concreta de cooperare ce aduce sprijin financiar pentru regiunile Croatiei, pentru agricultura, mediul si sectorul sau de investitii, a adaugat seful executivului european.
Referitor la problema coruptiei, Barroso a remarcat ca au fost inregistrate progrese pe parcursul negocierilor de aderare pentru ca Croatia a trebuit nu numai sa dezvolte un nou cadru legal ferm, dar si sa prezinte rezultate concrete ale luptei impotriva coruptiei. De asemenea, autoritatile croate s-au angajat sa continue acest proces si dupa integrarea in blocul comunitar.
Este demn de mentionat ca coruptia nu este o problema doar in Croatia, ci si alte tari se confrunta cu aceleasi provocari. Am vazut cazuri de coruptie in toate tarile democratice, a declarat presedintele CE,... mai mult
Duminica, 30 Iunie 2013, ora 11:49
Aderarea Croatiei la Uniunea Europeana la i iulie a.c. va lovi dur intreprinderile publice ale tarii, unde este prevazuta suprimarea a circa 10.000 de posturi pana in 2015, dar unele companii private au reusit deja sa se adapteze la piata europeana vazand in aceasta o sansa.
Mandria nationala, compania aeriana nationala Croatia Airlines, infiintata in ajunul proclamarii independentei tarii fata de fosta Iugoslavie in 1991, lupta pentru supravietuire, scrie joi intr-un comentariu AFP.
Turbulentele cu care se confrunta Croatia Airlines reprezinta imaginea izbitoare a unei tari suferinde din punct de vedere economic, aflata in recesiune din 2009, care se pregateste sa intre in "infirmeria europeana", deja ocupata cu tratarea durerilor in materie de economie ale unor tari membre precum Spania, Italia, Cipru si Grecia.
"Noi intram grav bolnavi in UE, care este si ea grav bolnava", rezuma analistul Zarko Puhovski.
Intrand in UE, Zagrebul trebuie sa-si alinieze in intregime economia la regulile europene si guvernul nu va mai putea sa-i acorde subventii companiei Croatia Airlines, ceea ce-i permitea pana acum sa functioneze, in pofida datoriilor pe care ea le acumula.
Potrivit planului de restructurare, un post din cinci va fi desfiintat in cadrul companiei aeriene, care are in prezent 1.100 de angajati.
Pilotii si agentii de bord au fost in greva timp de peste o saptamana in mai, pentru a protesta fata de reducerile de salarii si disponibilizarile preconizate de... mai mult
Joi, 06 Iunie 2013, ora 10:00
Croatia, care peste patru saptamani va adera la UE, face ultimele pregatiri pentru aceasta etapa "istorica", insa pentru numerosi cetateni croati atmosfera nu este una de sarbatoare din cauza gravelor probleme economice cu care se confrunta aceasta fosta republica iugoslava.
Criza economica si masurile de austeritate adoptate au slabit considerabil guvernul de centru-stanga, aflat la putere de la sfarsitul lui 2011, relateaza AFP.
Social-democratii risca sa piarda, in al doilea tur, alegerile municipale de duminica, in capitala Zagreb, pe care o controleaza inca din 2000.
In noaptea de 30 iunie spre 1 iulie, focurile de artificii vor ilumina cerul Zagrebului, precum si al altor orase croate. Liderii celor 27 de tari membre ale UE si din Balcani sunt invitati la o ceremonie somptuasa pentru a sarbatori finalizarea unui proces de integrare care a durat zece ani.
"Data de 1 iulie marcheaza sfarsitul unei calatorii lungi", a declarat pentru AFP fostul presedinte croat Stipe Mesici (2000-2010), care a jucat un rol decisiv in apropierea Croatiei de UE.
"Ne-am indepartat definitiv de nationalismul care a marcat primii ani ai independentei noastre, si am adoptat toate normele europene", a adaugat el.
Aderarea la UE a fost obiectivul elitei politice croate, de la proclamarea independentei de fosta Iugoslavie, in 1991, insa politica nationalista a primului presedinte Franjo Tudjman, decedat in 1999, a condamnat Croatia la izolare internationala timp de mai... mai mult
Vineri, 31 Mai 2013, ora 10:05
Parlamentul austriac a votat miercuri seara ratificarea Tratatului de aderare a Croatiei la Uniunea Europeana (UE), cu un vot cvasiunanim, relateaza AFP.
Dintre cei 159 de deputati prezenti in Parlament, 152 au votat pentru ratificarea tratatului, iar sapte deputati de extrema dreapta au votat impotriva.
Austria a devenit astfel a opta tara UE care a aprobat aderarea Croatiei la blocul european.
La 23 ianuarie, o majoritate coplesitoare (peste 67% din voturi) a croatilor a spus "da" aderarii statului lor la UE in cadrul unui referendum, pentru ca tara lor sa devina al 28-lea stat membru al UE.
Cele 27 de state membre ale UE trebuie sa ratifice tratatul de aderare, aproband integrarea Croatiei in blocul european, prevazuta pentru 1 iulie 2013.
Dupa Slovenia, in 2004, Croatia va deveni astfel a doua dintre cele sase foste republici iugoslave care adera la UE, o perspectiva oferita tuturor statelor din Balcanii occidentali.
UE a autorizat la 29 iunie inceperea negocierilor de aderare cu Muntenegru. Serbia a obtinut statutul de stat candidat in martie anul trecut, insa nu a obtinut inca aprobarea pentru inceperea negocierilor de aderare, la fel ca si Macedonia, care a obtinut statutul de candidat din 2005. Totusi, in pofida recomandarilor favorabile ale Comisiei Europene (CE), Grecia impiedica inceperea negocierilor cu Skopje, din cauza diferentelor cu privire la numele fostei republici iugoslave care, conform Atenei, face parte din patrimoniul sau istoric.... mai mult
Joi, 05 Iulie 2012, ora 12:22
Croatii au aprobat, duminica, aderarea tarii la UE, dar rata de participare a fost foarte scazuta la acest referendum considerat crucial de autoritatile croate, la 20 de ani de la independenta de fosta Iugoslavie.
Aderarea la UE a fost votata de 66 la suta dintre alegatori, potrivit rezultatelor anuntate dupa numararea voturilor din 99 la suta dintre cele 6.750 de sectii de votare deschise, a anuntat Comisia Electorala.
De acum, Tratatul de Aderare pe care Croatia l-a semnat in decembrie urmeaza sa fie ratificat de fiecare dintre cele 27 de state membre UE in vederea aprobarii integrarii sale in blocul european, prevazuta pentru 1 iulie 2013.
Dupa Slovenia in 2004, Croatia va fi a doua dintre cele sase foste republici iugoslave care adera la UE, o perspectiva oferita tuturor tarilor din Balcanii de Vest.
La Bruxelles, presedintii UE si Comisiei Europene, Herman Van Rompuy si Jose Manuel Barroso, au salutat rezultatul scrutinului si au declarat intr-un comunicat comun ca decizia croatilor va aduce "noi oportunitati si va consolida stabilitatea si prosperitatea natiunii lor".
De la Belgrad, ale carui relatii cu Croatia s-au ameliorat treptat, presedintele sarb Boris Tadici a fost printre primii care au felicitat Zagrebul, cu gandul la ambitiile europene ale tarii sale, care asteapta un raspuns la cererea sa de a primi statutul de tara candidata la aderare.
Rata de participare a fost de 43,58 la suta, cu mult mai mica decat cea inregistrata la alegerile... mai mult
Luni, 23 Ianuarie 2012, ora 08:25
Croatia a semnat vineri la Bruxelles tratatul care ii va permite sa devina in iulie 2013 cel de-al 28-lea stat al Uniunii Europene, dupa ce documentul va fi aprobat de populatie printr-un referendum si dupa ce va fi ratificat de cele 27 de state membre.
Cei 27 de lideri europeni reuniti la Bruxelles au parafat tratatul de aderare cu premierul croat in exercitiu Jadranka Kosor si presedintele Ivo Josipovic.
Referitor la aderarea Croatiei, Jose Manuel Barroso a afirmat ca masurile de monitorizare a progreselor pe calea aderarii vor fi continuate, iar Croatia va fi ajutata pe parcursul acestui proces.
"Astazi, am trimis un semnal clar vecinilor Croatiei - acela ca oferta noastra europeana este pe masa, ca eforturile asidue sunt rasplatite si ca beneficiile integrarii europene sunt imediate daca partenerii nostri pastreaza directia corecta", a spus Barroso.
Potrivit sefului executivului comunitar, procesul de extindere a UE va continua sa fie un "pilon de stabilitate, un vector al democratiei si al statului de drept, dar si un catalizator pentru prosperitatea economica.
"De aceea, nu vom lasa criza economica sa umbreasca aceasta politica europeana foarte importanta", a mentionat Jose Manuel Barroso. mai mult
Vineri, 09 Decembrie 2011, ora 11:53
Astazi se va incheia summitul de doua zile al UE, in care liderii europeni vor aproba o reforma limitata a tratatului Schengen si vor numi un nou director al Bancii Centrale Europene, potrivit NewsIn. Ei urmeaza sa discute si subiecte de politica externa, Siria, Libia si procesul de pace din Orientul Mijlociu figurand printre prioritati, relateaza DPA.
In replica la apelurile Frantei si Italiei privind reintroducerea controalelor la frontierele interne, pe fondul afluxului de imigranti din Africa de Nord, liderii UE urmeaza sa aprobe un astfel de mecanism, dar numai in "circumstante de exceptie":In prezent, controalele la frontiere pot fi reintroduse pentru o perioada de pana la 30 de zile, in cazul unor amenintari la adresa securitatii nationale. Aceasta clauza a fost invocata in timpul summiturilor sau evenimentelor sportive majore, dar nu acopera in mod explicit cazul unui aflux brusc de imigranti.Potrivit proiectului de declaratie finala, liderii UE vor cere Comisiei Europene sa prezinte la inceputul toamnei propuneri pentru reforma Schengen, avertizand ca eventualele controale la frontiere ar trebui reintroduse numai "ca ultima solutie (...), intr-o situatie cu adevarat critica (...), pentru o perioada strict limitata de timp".Surse diplomatice au declarat ca tarile din estul si centrul Europei, adica cei mai noi membri ai spatiului Schengen, au fost cele mai precaute in aprobarea a ceea ce percep drept un posibil regres in domeniul libertatii de circulatie in... mai mult
Vineri, 24 Iunie 2011, ora 10:59