Numărul consumatorilor finali casnici şi non-casnici de energie electrică şi gaze naturale care nu au achitat facturile de energie electrică şi/sau de gaze naturale a ajuns la 209.000, în ultimul an, cu restanțe de circa 249 milioane de lei, la sfârşitul lunii mai 2021, arată cifrele oficiale ale autorităților în domeniu.
Ordonanță de urgență, aprobată în luna mai 2020, permitea consumatorilor de gaze și energie electrică să-și amâne plata facturilor până la încetarea stării de alertă. În tot acest timp, furnizorii de gaze și energie nu au avut dreptul să debranșeze sau să deconecteze consumatorii restanți. Astfel, numărul clienţilor care nu şi-au achitat facturile de energie electrică şi nu au putut fi deconectaţi a ajuns la 173.000, la finalul lunii iunie 2021, arata cifrele prezentate de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (A.N.R.E), Asociaţia Furnizorilor de Energie Electrică din Romania (A.F.E.E.R) şi Federaţia Asociaţilor Companiilor de Utilităţi din România (A.C.U.E).
Acum, Executivul pregătește o nouă ordonanță de urgență prin care să elimine prevederile art. 72, alin (1) din Ordonanţei de Urgenţă nr. 70/2020, în care consumatorul avea posibilitatea de a nu plăti factura fără a fi debranșat, astfel, furnizorii putând să-și recupereze banii.
În nota de fundamentare se arată că datorită contextulului favorabil al revenirii economice din ultima perioadă și al... mai mult
Miercuri, 21 Iulie 2021, ora 23:30
Asociatia Companiilor pentru Utilitati in Energie (ACUE) a transmis delegatiei FMI in Romania ca debitul CFR fata de companiile membre ACUE a ajuns la 1,9 miliarde lei, iar autoritatile romane "nu au abordat masuri concrete", potrivit unui comunicat al Asociatiei, relateaza NewsIn."Membrii ACUE au evidentiat faptul ca suma debitelor CFR este intr-o continua crestere si nu este platit nici macar consumul curent.
In ciuda cresterii continue a datoriilor, autoritatile romane nu au abordat problema cu masuri concrete, astfel incat debitul CFR fata de companiile membre ACUE a ajuns la peste 1,9 miliarde lei", se arata in comunicatul ACUE.
Asociatia Companiilor pentru Utilitati in Energie si-a exprimat, de asemenea, "profunda preocupare" fata de situatia curenta a pietei romanesti de energie.
"Majorarile justificate de preturi nu au mai fost acordate din trimestrul patru 2009, iar furnizorii de gaze au acumulat pierderi de peste 800 milioane RON.
Companiile sunt permanent fortate sa vanda gaze pe piata reglementata sub costurile de achizitie si sa actioneze ca 'organizatii de finantare' pentru protectia sociala", se arata in documentul emis de reprezentantii ACUE in urma intalnirii de miercuri cu delegatia FMI.
In opinia reprezentantilor ACUE, liberalizarea pietei de energie nu necesita studii suplimentare, ci disponibilitatea de a o pune in practica.
"Pana in prezent autoritatile romane nu au facut decat sa amane si sa blocheze calendarul liberalizarii, iar rezultatele... mai mult
Joi, 05 Mai 2011, ora 15:05