Peste 228 de milioane de angajati figurau, in 2017, in tarile Uniunii Europene, din care aproximativ 33 de milioane desfasurau activitati independente, arata datele publicate marti de Oficiul European de Statistica (Eurostat).
Acesti angajati au raportat cateva motive pentru care au preferat sa desfasoare activitati independente: oportunitati convenabile (23%), continuarea unei afaceri de familie (16%), practica uzuala in domeniu (15%), ore de munca flexibile (11%), imposibilitatea de a gasi un loc de munca (11%) si la solicitarea fostului angajator (2%).
Ca principale dificultati, angajatii care desfasoara activitati independente au mentionat: povara administrativa ridicata (13%), perioade in care nu au clienti, comenzi sau proiecte in derulare (12%), intarzierea sau lipsa platilor (12%), perioade de dificultati financiare (9%), lipsa influentei in stabilirea preturilor (8%), lipsa venitului in cazul imbolnavirii (8%) . Aproape o treime (28%) au raportat ca nu se confrunta cu dificultati.
In 15 state membre ale UE, "oportunitatile convenabile" reprezinta cel mai frecvent motiv mentionat pentru a desfasura activitati independente, cel mai ridicat procent fiind inregistrat in Bulgaria (42%), Italia (39%) si Ungaria (36%) . In trei tari - Belgia (28%), Germania (21%) si Letonia (20%) - cel mai frecvent motiv a fost "practica uzuala in domeniu", iar in alte trei - Polonia (27%), Grecia (25%) si Spania (24%) - este predominanta "continuarea unei afaceri de familie".... mai mult
Marti, 11 Decembrie 2018, ora 13:17
Fiscul se pregateste sa stabileasca din oficiu CAS si CASS contribuabililor care nu depun Declaratia Unica, ce are ca termen 16 iulie.
Potrivit unui proiect de ordin publicat pe site-ul ANAF, procedura se aplica "persoanelor fizice care aveau obligatia declararii venitului in vederea stabilirii contributiei de asigurari sociale, precum si a contributiei de asigurari sociale de sanatate, potrivit legii, respectiv acelor persoane carora le-a fost stabilit din oficiu impozitul pe venitul net anual impozabil, pentru anii 2016 si 2017".
IATA detalii despre Declaratia Unica, cine trebuie sa o depuna si ce trebuie sa faci daca ai depus deja una din declaratiile de venit
Procedura de stabilire din oficiu a contributiei de asigurari sociale
Organul fiscal central competent identifica si intocmeste lista contribuabililor carora
le-au fost emise si comunicate decizii de impunere din oficiu a veniturilor persoanelor fizice in vederea stabilirii impozitului pe venit, pentru veniturile din activitati independente, potrivit proiectului.
Lista trebuie sa contina urmatoarele informatii:
a) datele de identificare a persoanei fizice (cod numeric personal, nume si prenume,
domiciliu fiscal);
b) sistemul de impunere (impunere in sistem real, norme de venit);
c) perioada din anul fiscal de referinta in care a realizat venituri pentru care datora
contributie de asigurari sociale.
Potrivit proiectului, pentru contribuabilii din lista, se completeaza urmatoarele... mai mult
Luni, 02 Iulie 2018, ora 08:39
Fostul secretar de stat in Ministerul Finantelor Gabriel Biris a declarat vineri, la Targu-Jiu, ca marii castigatori ai ordonantei de urgenta privind transferul contributiilor sociale de la angajator la angajat vor fi persoanele care obtin venituri din activitati independente.
El a facut referire inclusiv la cazul sau, fiind avocat, si a spus ca, desi castiga de 20 de ori mai mult decat secretara sa, anul viitor angajata lui va plati mai mult decat el.
"Marii castigatori ai acestei ordonante de urgenta sunt persoanele care obtin venituri din activitati independente, pentru ca la noi contributiile nu mai sunt la cat castigam, ci la salariul minim. Am facut socoteala, desi castig de vreo 20 de ori mai mult decat secretara mea, venit impozabil, la anul ea o sa plateasca de patru ori mai mult decat mine. Nu ma bucura ca platesc mai putin la anul, pentru ca eu vreau stabilitate si predictibilitate si cred ca toti vrem acelasi lucru", a spus Gabriel Biris in cadrul conferintei "Managementul fiscalitatii aplicate. Impozit pe venit si contributii sociale obligatorii. Probleme si posibile solutii", organizata de Facultatea de Stiinte Economice din cadrul Universitatii "Constantin Brancusi" Targu-Jiu.
Biris a mai afirmat ca si bugetele primariilor vor fi afectate anul viitor ca urmare a scaderii impozitului pe venit.
"La niste lucrari atat de importante, care sunt baza pentru altele, ca sa nu ai efecte secundare negative trebuie sa identifici unde ai influente si sa... mai mult
Vineri, 10 Noiembrie 2017, ora 15:10
Odata cu intrarea in vigoare a prevederilor modificate de Legea 227/2015, se aplica noile reglementari de la 1 ianuarie 2016, ca urmare a aspectelor modificate de O.U.G. nr. 50/2015 in ceea ce priveste impozitarea veniturilor din drepturi de proprietate intelectuala.
Astfel, venitul net din drepturile de proprietate intelectuala, inclusiv din crearea unor lucrari de arta monumentala, se stabileste prin scaderea din venitul brut a cheltuielilor determinate prin aplicarea cotei de 40% asupra venitului brut.
Retinem ca acei contribuabili care obtin venituri din drepturi de proprietate intelectuala au dreptul sa opteze pentru determinarea venitului net in sistem real, potrivit art. 68 din Legea nr. 227/2015.
Atentie! Pentru veniturile din drepturi de proprietate intelectuala, platitorii veniturilor, persoane juridice sau alte entitati care au obligatia de a conduce evidenta contabila, au si obligatiile de a calcula, de a retine si de a plati impozitul corespunzator sumelor platite ...citeste mai departe despre "Impozitarea drepturilor de autor si activitatilor independente se modifica din 2016" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 18 Noiembrie 2015, ora 18:38
De mai bine de un an de zile, contributiile sociale obligatorii datorate de persoanele fizice sunt colectate de Fisc. Pentru contribuabili, acest lucru inseamna o noua procedura de declarare a veniturilor pe baza carora autoritatile fiscale stabilesc suma pe care ei o datoreaza la sistemul public de pensii si un nou formular de completat. Anul acesta, declaratia in cauza se depune pana in ultima zi a lunii ianuarie.
Persoanele care obtin venituri din activitati independente datoreaza la sistemul de pensii o contributie de 31,3% din venitul declarat, adica venitul pentru care doresc sa se asigure.
Trebuie sa stiti ca, potrivit reglementarilor, acest venit nu poate fi nu poate fi mai mic de 804 lei (adica 35% din castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat - 2298 lei), dar nici mai mare de 11.490 lei (echivalentul a de 5 ori castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat).
Citeste mai multe despre Persoanele fizice cu venituri din activitati independente trebuie sa isi declare baza de calcul pentru CAS pana la 31 ianuarie pe Avocatnet.ro mai mult
Joi, 30 Ianuarie 2014, ora 13:08
Ce contributii se platesc in acest an de catre persoanele fizice care realizeaza venituri din activitati independente, profesii liberale, drepturi de proprietate intelectuala sau asocieri fara personalitate juridica? Poti descarca ghidul complet al tuturor acestor dari catre stat si modul lor de calcul, valabil in 2014.
Directia Regionala a Finantelor Publice Galati a publicat pe pagina sa de internet un ghid complet al contributiilor datorate de persoanele fizice in 2014.
Documentul prezinta, pe fiecare categorie de venit, contributiile datorate si modul in care acestea se calculeaza, dar si felul in care ele trebuie achitate de persoanele fizice.
Citeste mai multe despre Ghidul complet al contributiilor pe 2014 pentru activitatile independente pe AvocatNet.ro mai mult
Miercuri, 22 Ianuarie 2014, ora 13:09
De mai bine de un an de zile, contributiile sociale obligatorii datorate de persoanele fizice sunt colectate de Fisc. Pentru contribuabili, acest lucru inseamna o noua procedura de declarare a veniturilor pe baza carora autoritatile fiscale stabilesc suma pe care ei o datoreaza la sistemul public de pensii si un nou formular de completat. Anul acesta, declaratia in cauza se depune pana in ultima zi a lunii ianuarie.
Persoanele care obtin venituri din activitati independente datoreaza la sistemul de pensii o contributie de 31,3% din venitul declarat, adica venitul pentru care doresc sa se asigure.
Trebuie sa stiti ca, potrivit reglementarilor, acest venit nu poate fi nu poate fi mai mic de 804 lei (adica 35% din castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat - 2298 lei), dar nici mai mare de 11.490 lei (echivalentul a de 5 ori castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat).
Citeste mai multe despre Persoanele fizice cu venituri din activitati independente trebuie sa faca declaratii pana la sfarsitul lunii pe AvocatNet.ro mai mult
Joi, 16 Ianuarie 2014, ora 16:11
Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) informeaza ca persoanele fizice care obtin venituri din activitati independente au dreptul sa opteze, pana la 31 ianuarie 2012, pentru determinarea venitului net in sistem real.
Veniturile pot fi obtinute din activitati independente, din activitati agricole, din inchirierea in scop turistic a camerelor situate in locuinte proprietate personala, avand o capacitate de cazare cuprinsa intre una si 5 camere inclusiv sau din drepturi de proprietate intelectuala
Optiunea de a determina venitul net pe baza datelor din contabilitatea in partida simpla este obligatorie pentru contribuabili pe o perioada de doi ani fiscali consecutivi si se considera reinnoita pentru o noua perioada daca contribuabilii nu solicita revenirea la sistemul anterior, prin completarea corespunzatoare a declaratiei privind venitul estimat, norma de venit si depunerea formularului la organul fiscal competent pana la data de 31 ianuarie inclusiv a anului urmator expirarii perioadei de doi ani.
Potrivit ANAF, contribuabilii care desfasoara activitate de transport de persoane si de bunuri in regim de taxi si obtin venituri din activitati independente pentru care venitul net a fost determinat in sistem real in anul 2011, in conformitate cu prevederile art. 69 din Legea nr. 38/2003 privind transportul in regim de taxi si in regim de inchiriere, cu modificarile si completarile ulterioare, au dreptul sa opteze incepand cu anul 2012 pentru determinarea... mai mult
Vineri, 20 Ianuarie 2012, ora 11:08
Persoanele cu venituri din activitati independente vor plati, din 2011, contributii de asigurari sociale de cel putin 25,36% si pana la 35% din venituri, aproape dublu fata de nivelul actual, potrivit unui proiect de ordonanta de urgenta al Guvernului citat de Mediafax.Astfel, contributia de asigurari sociale de stat (pensii) ar urma sa creasca de la 10% la 24,43%, contributia de asigurari sociale de sanatate de la 5% la 8,35%, iar cea la bugetul asigurarilor pentru somaj de la 0,5% la 0,78%.
Prin proiect se mai intrdouce o contributie pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate de 0,85% si o contributie de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale de 0,15%-0,85%, diferentiata in functie de clasa de risc.
Asigurarea in sistemul de asigurari sociale de sanatate, precum si pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate va fi voluntara pentru persoanele care realizeaza venituri comerciale, cele care realizeaza venituri din profesii libere, persoanele care incaseaza venituri din drepturi de proprietate intelectuala in mod individual sau intr-o forma de asociere, incusiv din activitati adiacente si pentru cele care au calitatea de asociati, comandari sau actionari, membri ai asociatiei familiale care realizeaza venituri.
Astfel, persoanele care obtin venituri din activitati independente vor plati cel putin 25,36% din venituri, restul contributiilor fiind voluntare. Potrivit legislatiei in vigoare, persoanele care obtin... mai mult
Vineri, 03 Septembrie 2010, ora 23:39