Fostul ministru al Economiei, Varujan Vosganian, a vorbit tot anul despre strategia de reindustriliazare a tarii. Planul de atac ar fi trebuit finalizat pana luna trecuta, dar ministerul tace mormant. Industriasii striga in zadar ca pretul gazelor inchide rand pe rand portile uzinelor care inca mai sustin economia.
"Incercati sa inchideti ochii si imaginati-va o Romanie fara stampile. Romania trebuie sa nu mai aiba stampile si va spun ca in strategia de reindustrializare vom avea acest lucru. Disparitia stampilelor va fi modul nostru de o rupe ca mentalitate cu trecutul. Pare un fleac, dar nu este. Cine are stampila, are puterea: 'A fugit noaptea si a luat si stampila cu el'. Stampila este robia noastra in fata democratiei. Apoi, trebuie sa existe un suport informatic al intregii administratii. Fara asta, oricat de multi bani ai avea se vor scurge ca apa printre degete", afirma in primavara Varujan Vosganian.
Pana la stampile, fabricile romanesti "inchid ochii" oricum, unitate, cu unitate, pentru ca nu-si mai permit sa plateasca facturile la energie.
"Cel mai grav afectate au fost unitatile din industriile metalurgiei si siderurgiei, constructiilor de masini, chimiei, sticlei si ceramicii, in care cheltuielile cu gazele naturale si energia electrica ocupa o pondere importanta in costurile de productie. S-au inregistat pierderi si dificultati in comercializarea produselor, s-au redus capacitati de productie, s-au efectuat restructurari si disponibilizari de... mai mult
Joi, 24 Octombrie 2013, ora 09:31
Romania urmeaza sa devina, pe fondul cresterii pretului la gaze naturale, o tara consumatoare a acestei resurse, dupa ce pana acum a fost o tara producatoare, a anuntat Vasile Turcu, presedintele Confederatiei Patronale din Industrie, Agricultura, Constructii si Servicii din Romania (CONPIROM).
Acesta considera si ca foarte multe din sectoarele economice in care gazele naturale se utilizeaza intens, se vor prabusi in perioada urmatoare.
"Intrarea Romaniei in Uniunea Europeana ne-a prins nepregatiti, iar din punctul meu de vedere politicienii sunt principalii vinovati pentru acest lucru. Majorarea pretului gazelor naturale, anuntata pentru perioada urmatoare, ne va transforma din producatori, in consumatori, foarte multe sectoare de activitate riscand sa se prabuseasca din acest motiv. Ca urmare, ne asteptam la un somaj ridicat la nivelul tuturor companiilor care se bazeaza pe un consum ridicat de gaze naturale. Speram ca dupa alegeri sa putem sta la masa discutiilor cu membrii noului Executiv, pentru a vedea ce sectoare de activitate vor beneficia de sustinere pe termen scurt, mediu si lung", a declarat Vasile Turcu.
Presedintele ANRE, Niculae Havrilet, a prezentat calendarul liberalizarii pretului la gaze naturale, sustinand ca institutia pe care o reprezinta are in centrul preocuparilor sale consumatorul final, deoarece acesta nu poate interveni in structura pretului de cost.
"Conform calendarului stabilit pentru liberalizarea pietei gazelor naturale, pretul... mai mult
Marti, 30 Octombrie 2012, ora 15:50
Majorarea pretului gazelor naturale va afecta intreaga activitate din industrie, in mod special industriile energetica, chimica, metalurgica, aluminiului si a sticlei, se arata intr-un comunicat transmis de Confederatia Patronala din Industrie, Agricultura, Constructii si Servicii din Romania (CONPIROM).
"Aceste ramuri industriale valorifica in mod superior gazele naturale, creeaza plus valoare, asigura un numar important de locuri de munca si reprezinta un factor principal in realizarea programelor de dezvoltare si modernizare a economiei noastre, aducand o reala contributie la bugetul consolidat al statului.
Este extrem de important ca pretul materiilor prime si al materialelor sa fie stabil, aceasta reprezentand o conditie esentiala pentru controlul optim al costurilor de productie, cu atat mai mult cu cat materiile prime si energia electrica reprezinta peste 75 % din costurile de productie ale majoritatii companiilor industriale", a declarat Vasile Turcu, presedintele CONPIROM.
Potrivit acestuia, pentru consumatorii industriali preturile la gazele naturale au crescut in ultimii doi ani.
"Toate aceste cresteri de pret ale gazelor naturale din ultimii doi ani s-au reflectat in pretul de vanzare al produselor industriale, fapt ce a generat mari dificultati in procesul de comercializare.
Multe societati au inregistrat pierderi, si-au redus capacitatile de productie si au efectuat reduceri de personal. Unele firme si-au intrerupt temporar activitatea,... mai mult
Luni, 27 August 2012, ora 19:15