Activitatea fabricilor din China a crescut neasteptat in martie, fata de colapsul inregistrat luna precedenta, dar analistii avertizeaza ca nu este sigura o redresare durabila pe termen scurt, deoarece pandemia de coronavirus (COVID-19) a provocat scaderea cererii externe si ameninta sa duca la contractarea economiei mondiale, transmite Reuters.
Indicatorul Composite Purchasing Managers (PMI) in China a urcat la 52 de puncte in martie, de la un nivel scazut record de 35,7 puncte in februarie, a anuntat marti Biroul National de Statistica (NBS). Analistii se asteptau ca indicatorul PMI sa ajunga la 45 de puncte luna aceasta.
Un indicator PMI de peste 50 de puncte arata o expansiune a activitatii fabricilor, iar sub valoarea de 50 de puncte indicatorul reflecta o contractare.
NBS a explicat ca redresarea surprinzatoare a PMI vine in urma nivelului record scazut din februarie si a avertizat ca aceste date nu indica o stabilizare a activitatii economice in China.
"Aceasta nu inseamna ca productia a revenit acum la nivelul de dinaintea crizei, ci sugereaza ca activitatea economica s-a imbunatatit modest fata de februarie, dar ramane totusi sub nivelul de dinaintea declansarii pandemiei", a apreciat Julian Evans-Pritchard, economist la Capital Economics.
Economistii estimeaza deja un declin semnificativ al economiei chineze in primul trimestru din 2020, unii previzionand chiar o contractare de 9% sau mai mult. Ar fi prima astfel de scadere din ultimele trei... mai mult
Marti, 31 Martie 2020, ora 12:39
Conform unui raport publicat joi de catre ONG China Labor Watch, cu sediul in SUA, uzinele sud-coreene HEG Technology amplasate la Huizhou, China, ar folosi in activitatea de productie minori cu varsta sub 16 ani.
Cei mai tineri dintre acestia ar avea 14 ani. Informatia insa a fost respinsa de firma Samsung, numarul 1 mondial la productia de telefoane mobile si care probabil ca s-a simtit vizata, avand in grupul sau uzinele HEG Technology, informeaza portalul 20 Minutes.
Samsung sustine ca un control efectuat recent n-a semnalat prezenta niciunui minor in activitatea sa de productie.
De altfel, compania Samsung este de asemenea acuzata de ONG ca a folosit la activitatea din timpul verii 117 studenti, care au fost obligati sa lucreze, in medie, 12,5 ore pe zi.
Afirmatia este greu de verificat, intrucat intre timp studentii si-au terminat vacanta si nu mai sunt ...citeste mai departe despre "Acuzatii grave pentru Samsung: Angajati minori, ture de peste 12 ore" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 30 August 2014, ora 10:48
Producatorul american de bauturi racoritoare Coca-Cola intentioneaza sa investeasca 4 miliarde de dolari in urmatorii trei ani in China, pentru dezvoltarea operatiunilor companiei in cea de-a doua mare economie a lumii.
Investitiile vor viza deschiderea de fabrici de imbuteliere, extinderea unor facilitati existente, precum si finantarea unor initiative in activitatile de distributie, marketing si dezvoltare de noi bauturi reci, a declarat Muhtar Kent, presedinte si director general al Coca-Cola, intr-un interviu pentru cotidianul Wall Street Journal.
"Este a treia mare piata pentru noi la nivel global si inregistreaza cresteri de peste 10%", a spus el.
Compania nu are insa pe agenda achizitii pe piata chineza.
"Nu mai intra in vederile noastre, intrucat avem un potential foarte ridicat de crestere organica", a afirmat Kent.
Coca-Cola si rivalul PepsiCo au investit masiv in China, unde ambele companii inregistreaza cresteri ale vanzarilor de peste 10%, odata cu extinderea bazei de consumatori in cea mai populata tara din lume. Evolutia din China a ajutat cele doua companii sa compenseze declinul inregistrat pe piata de origine, din Statele Unite.
Anul trecut, PepsiCo a anuntat investitii de 2,5 miliarde de dolari pe parcursul a trei ani in China pentru dezvoltarea afacerilor de bauturi racoritoare si snack-uri. Programul include deschiderea de noi fabrici de imbuteliere, dar si ferme pentru productia de cartofi.
China genereaza aproximativ 7% din... mai mult
Sambata, 09 Noiembrie 2013, ora 09:11
Grupul auto francez Renault intentioneaza sa formeze o societate mixta cu Dongfeng Motor Group Co, al doilea mare producator auto din China.
Cele doua companii vor sa investeasca impreuna 6,5 miliarde de yuani (1 miliard de dolari) intr-o fabrica din provincia Huabei, care va produce initial 200.000 de masini pe an, sustine "China Business News", care citeaza surse din cadrul Dongfeng, transmite Reuters.
Chen Guozhang, directorul diviziei Renault din China, a declarat pentru publicatia chineza ca noua societate mixta isi va defasura activitatea la o fabrica folosita anterior de Renault si un partener local, la mijlocul anilor '90.
Un purtator de cuvant al Dongfeng a declarat ca nu detine nici o informatie privind infiintarea unei societati mixte, in timp ce purtatorul de cuvant al Renault in China a refuzat sa comenteze informatia. Dongfeng lucreaza impreuna cu companiile nipone Nissan Motor Co si Honda Motor Co (7267.T) precum si cu producatorul auto francez PSA Peugeot Co.
Toate companiile auto straine care produc vehicule in China trebuie sa opereze printr-o societate mixta cu o firma locala. Renault a produs vehicule in China la mijlocul anilor '90. In prezent, grupul francez este unul din producatorii auto straini care vand masini exportate in China, dar rezultatele sunt mediocre.
Chen Guozhang, directorul diviziei Renault din China, a declarat ca nu va fi necesar sa obtina o noua licenta de productie de la guvernul chinez, fiind valabila licenta... mai mult
Luni, 26 Noiembrie 2012, ora 09:47
Fabricile din China s-au confruntat in luna noiembrie cu cea mai slaba activitate din ultimele 32 de luni, potrivit unui sondaj preliminar, care a readus in prim-plan ingrijorarile privind o eventuala scadere economica a Chinei si contribuie la consolidarea temerilor in fata unei noi recesiuni la nivel global.
Indicele PMI al HSBC, cel mai recent indicator al activitatii industriale a Chinei a scazut in noiembrie la 48, cel mai slab nivel din martie 2009, potrivit CNBC.
Astfel, datele arata ca motorul de crestere economica al lumii nu este imun la problemele economice internationale, fapt care ar putea agita si mai mult pietele, deja marcate de criza datoriilor din Europa care pare sa se agraveze treptat.
Spre deosebire de rapoartele de la Beijing, care vizau situatia companiilor de stat, sondajul preliminar prezentat miercuri este indreptat catre companiile private, care au fost lovite si mai puternic de politica de restrangere monetara a Chinei. mai mult
Miercuri, 23 Noiembrie 2011, ora 10:21
Pretul petrolului a scazut pana la 108 dolari/baril, miercuri, marcat de incetinirea economica din Statele Unite si China. Astfel, pietele de capital se confrunta cu o teama uriasa ca aceste doua tari, care sunt cele mai mari consumatoare de petrol din intreaga lume, ar putea reduce din cererea de petrol considerabil.
Livrarile de petrol pe IntercontinentalExchange pentru luna ianuarie au scazut cu 1,09 dolari, pana la 107,94 dolari/baril. In ceea ce priveste livrarile in SUA, pretul petrolului pentru luna ianuarie a scazut cu 1,35 dolari, pana la 96,66 de dolari, potrivit Reuters.
Cresterea economica a SUA a fost mai inceata decat era de asteptat, iar fabricile din China s-au confruntat in noiembrie cu cea mai slaba activitate din ultimele 32 de luni.
"Reactia pe termen scurt va fi negativa, insa China va incepe probabil sa adopte masuri de usurare a doctrinei monetare care vor fi benefice pentru marfuri, pe termen mediu", a declarat Natalie Robertson, analist ANZ. mai mult
Miercuri, 23 Noiembrie 2011, ora 08:45