Grupul AXA vinde operatiunile sale de asigurari de viata si economisire din Romania catre SAI Certinvest si SIF Transilvania si se retrage de pe piata din Romania.
In conformitate cu termenii acordului, SAI Certinvest va achizitiona o participatie de 70% din filiala AXA din Romania, AXA Life Insurance SA, in timp ce SIF Transilvania va achizitiona 30%, se arata intr-un comunicat comun al companiilor.
Conform acordului incheiat, termenii si conditiile tranzactiei nu vor fi facute publice.
Tranzactia se supune indeplinirii conditiilor de finalizare obisnuite, inclusiv obtinerea aprobarilor din partea autoritatilor de reglementare.
Certinvest deschide o noua linie de business
Deschiderea unei noi linii de business in zona asigurarilor va permite companiei Certinvest sa asigure o diversificare a portofoliului de investitii pentru clientii sai si, in acelasi timp, pentru clientii de asigurari care sunt interesati de alte proiecte investitionale.
"Asigurarile de viata si sanatate creeaza o sinergie puternica cu activitatea de acum a Certinvest, atat in privinta portofoliului de produse cat si in privinta intereselor clientilor. Noii actionari vor creste activitatea companiei si vor lansa noi produse destinate, in special, antreprenorilor", a declarat Eugen Voicu, Actionar Fondator SAI Certinvest.
SIF Transilvania, interesat de serviciile financiare non-bancare
"Prin aceasta achizitie SIF Transilvania isi diversifica detinerile cu o companie intr-un... mai mult
Joi, 18 Decembrie 2014, ora 10:01
Nivelul cumulat al activelor nete ale celor cinci societati de investitii financiare (SIF) a fost de 6,6 miliarde lei la finalul lunii ianuarie 2014, in usoara crestere (0,02%) fata de luna anterioara, potrivit datelor Asociatiei Administratorilor de Fonduri (AAF).
Exprimat in moneda europeana, nivelul activelor nete la finele lunii raportate a fost de 1,4 miliarde euro, cu 0,2 % sub nivelul atins la finele lunii anterioare.
SIF Transilvania si SIF Oltenia inregistreaza mici diminuari ale activelor nete, de sub 0,9%, in timp ce celelalte trei SIF, inregistreaza usoare cresteri pe intervalul 0,9% la SIF Banat-Crisana si 0,02% la SIF Moldova.
In ceea ce priveste nivelul preturilor de inchidere ale actiunilor la finele lunii raportate, numai SIF Muntenia inregistreaza 0,3% crestere, celelalte SIF avand scaderi pe linie, cuprinse in intervalul-7,5% la SIF Moldova si-2,5% la SIF Banat-Crisana.
Pe ansamblul SIF, investitiile pe termen scurt au suferit o usoara contractie de-1,1%. Ponderea actiunilor cotate din categoria celor inregistrate in total investitii pe termen scurt pe ansamblul SIF era, la finele lunii raportate, de 94,8% (94,8% anterior), iar ponderea acestor actiuni in total active SIF, a coborat la 64,5% fata de 65,1% la finele lunii anterioare. Ponderea investitiilor pe termen scurt in total active a fost de 66% (68% anterior) la finele lunii ianuarie.
SIF Banat-Crisana, cu 73,5% (76,7% anterior), avea cea mai mare expunere pe actiunile cotate din... mai mult
Vineri, 21 Februarie 2014, ora 16:18
Activele Societatilor de Investitii Financiare (SIF) au totalizat 6,1 miliarde lei in luna mai, in scadere cu 2,1% fata de luna anterioara, insa in crestere fata de aceeasi perioada din 2012 cu 2,5%, a anuntat, miercuri, Asociatia Administratorilor de Fonduri din Romania (AAFR).
SIF Banat-Crisana si SIF Oltenia sunt singurele care au inregistrat cresteri, de 5% si respectiv 1,7%, iar celelalte SIF-uri (Transilvania, Moldova si Muntenia) au inregistrat diminuari ale activelor nete, cuprinse in intervalul -0,82% si -13,63%.
Nivelul preturilor de inchidere la finele lunii, raportate de SIF-uri, inregistreaza cea mai mare crestere din luna, cu 22,8% la SIF Banat, in timp ce SIF Transilvania inregistreaza cea mai mare diminuare, cu -13,6%.
Structura activelor pe luna mai arata ca investitiile pe termen scurt au continuat trendul descrescator inceput in luna martie si s-au comprimat cu -0,7%.
Ponderea actiunilor cotate din categoria celor inregistrate in total investitii pe termen scurt pe ansamblul SIF era, la finele lunii mai, de 93,8% (94,2% anterior), iar ponderea acestor actiuni in total active SIF a scazut pana la 59,9%, fata de 61,1%, la finele lunii anterioare.
Evolutia investitiilor financiare pe termen scurt, in mai comparativ cu aprilie, arata un nivel de 2,6% la SIF Banat-Crisana, 4,0% la SIF Moldova, -5,2% la SIF Transilvania, 6,5% la SIF Muntenia si de -1,1% la SIF Oltenia.
SIF Banat-Crisana, cu 70,9% (72,9% anterior), avea cea mai mare expunere... mai mult
Miercuri, 19 Iunie 2013, ora 15:53
Actionarii SIF Transilvania au aprobat desfiintarea a cinci reprezentante din tara si au adoptat un nou Act Constitutiv al societatii, care prevede trecerea la sistemul dualist de administrare.
Cu un numar de 422.044.489 voturi, din totalul de actiuni cu drept de vot detinute la SIF Transilvania, s-a decis inchiderea celor cinci reprezentante.
Potrivit deciziilor aprobate de Adunarea Generala Extraordinara a Actionarilor "se aproba reorganizarea societatii, prin desfiintarea reprezentantelor societatii deschise in Buzau, Focsani, Constanta, Sibiu, Targu Mures".
Actionarii au aprobat si noul Act Constitutiv, prin care se trece la sistemul dualist de administrare a SIF Transilvania, decizie luata cu 374.947.035 voturi exprimate prin actiuni cu drept de vot.
"Adoptarea unui nou Act Constitutiv are in vedere o mai buna incadrare in principiile guvernantei corporative a activitatii companiei, prin trecerea la sistemul dualist de administrare, sistem care ofera o transparenta ridicata si care are menirea de a responsabiliza managementul societatii", arata documentele AGEA, postate de societate pe pagina sa de internet.
Sistemul dualist de administrare presupune conducerea unei societati prin doua organisme de conducere, respectiv Directoratul si Consiliul de Supraveghere.
Potrivit documentelor aprobate de actionari, "remuneratia lunara a membrilor Consiliului de Supraveghere se stabileste la nivelul de 3,0 salarii medii brute pe societate pentru fiecare... mai mult
Duminica, 28 Aprilie 2013, ora 17:40
Actionarii SIF Transilvania (SIF3) au aprobat trecerea la sistemul dualist de conducere, cu Consiliu de Supraveghere si Directorat, de la actuala forma de administrare prin Consiliu de Administratie si al carui presedinte este si director general al societatii.
Propunerea a fost aprobata sambata de actionarii SIF Transilvania intr-o adunare generala extraordinara (AGEA), unde au participat investitori care detin aproximativ 43% din titlurile societatii.
"Trecerea la sistemul dualist se face dupa ce CNVM ne va da aviz pe noul Act Constitutiv in care este specificat sistemul dualist, dupa ce il vom depune la Registrul Comertului si judecatorul delegat ii da avizul. De cand judecatorul delegat va da avizul si va inregistra in evidenta la Registrul Comertului sistemul dualist si va inregistra noii administratori, din acel moment sistemul dualist intra in functiune. Speram sa obtinem avizul de la CNVM pana la sfarsitul saptamanii", a declarat Mihai Fercala, presedintele CA si directorul general al SIF Transilvania.
SIF Transilvania este administrata inca de la infiintare, in 1992, de un Consiliu de Administratie, compus din sapte membri, cu un mandat de cate patru ani.
Administratorii aleg dintre ei un presedinte al Consiliului de Administratie, care ocupa si functia de director general al SIF Transilvania, precum si un vicepresedinte al Consiliului.
Inca de la infiintarea SIF-ului, Mihai Fercala este presedinte al Consiliului de Administratie si director general... mai mult
Duminica, 21 Aprilie 2013, ora 10:13
Consiliul de Administratie al SIF Transilvania (SIF3) estimeaza pentru acest an un profit net de 150 milioane lei (34 milioane euro), cu 29% sub castigul record inregistrat anul trecut, de 212,2 milioane lei (47,6 milioane euro), ca urmare a cresterii cheltuielilor cu participatiile vandute.
"In bugetul de venituri si cheltuieli pentru exercitiul financiar din anul 2013 sunt cuprinse venituri totale de 300 milioane lei, care se estimeaza a se realiza cu cheltuieli totale ce insumeaza 123 milioane lei, din care 28,3 milioane lei reprezinta cheltuielile de functionare (exploatare), iar diferenta de 94,6 milioane lei o reprezinta, in principal, costul investitiilor financiare (actiunilor) ce vor fi cedate (89,5 milioane lei), in scopul realizarii de venituri", se spune in bugetul de venituri si cheltuieli al SIF Transivania.
Astfel, veniturile totale ar urma sa scada in acest an cu 6,3%, de la 320,4 milioane lei (71,9 milioane euro), la 300 milioane lei (67,9 milioane euro). In acelasi timp, cheltuielile sunt estimate sa urce cu 74%, de la 70,6 milioane lei (15,8 milioane euro), la 123 milioane lei (27,8 milioane euro).
SIF a vandut anul trecut actiuni Erste, in valoare de 140,4 milioane lei, si BRD, in suma de 126,7 milioane lei, reiese din raportul anual al Consiliului de Administratie al societatii de investitii financiare. La finalul anului trecut, SIF Transilvania detinea 0,59% din actiunile Erste si 3,36% din titlurile BRD.
Societatea de investitii... mai mult
Joi, 21 Martie 2013, ora 14:29
Nivelul activului net al celor cinci societati de investitii financiare (SIF) a crescut in ianuarie cu 3,6% in lei si cu 3,7% in euro, dar discount-ul cu care se tranzactioneaza actiunile SIF la bursa ramane semnificativ, intre 34,71% si 49,38% fata de valoarea unitara a activului net pe actiune.
Potrivit datelor publicate marti de Asociatia Administratorilor de Fonduri din Romania (AAF), activul net cumulat al SIF-urilor a ajuns la finele lunii ianuarie la 6,2 miliarde lei, respectiv la 1,4 miliarde euro.
Cel mai mult a sporit activul net al SIF3 Transilvania, cu 6,48%, in timp ce activul net al SIF5 Oltenia a urcat in ianuarie cu numai 0,61%.
Pe de alta parte, SIF5 Oltenia gestioneaza un activ net de 1,419 miliarde lei, situandu-se pe primul loc, urmata de SIF1 Banat-Crisana, cu 1,374 miliarde lei.
Actiunile SIF5 Oltenia au inchis luna ianuarie la un pret de 1,49 lei pe titlu, in urcare cu 6,2% fata de finalul anului 2012, discount-ul la tranzactionare fiind de 39,08% fata de valoarea unitara a activului net/actiune.
Cel mai mare discount se inregistreaza la actiunile SIF1 Banat Crisana, de 49,38%, actiunile inchizand luna ianuarie la un pret de 1,2680 lei/titlu, in crestere cu 4,5%.
In perioada de referinta, actiunile SIF2 Moldova au scazut cu 0,7%, pretul de inchidere fiind de 1,44 lei/titlu, iar discount-ul de 34,71%.
In luna ianuarie 2013, SIF Moldova si SIF Oltenia au avut cea mai mare lichiditate, in aceasta perioada tranzactionandu-se pe fiecare... mai mult
Marti, 19 Februarie 2013, ora 15:56
SIF Transilvania (SIF3) a ramas cea mai profitabila dintre cele cinci SIF-uri si a incheiat anul trecut un profit record de 212,4 milioane lei (47,6 milioane euro), insa activul net a scazut cu 14,33%, la 1,14 miliarde lei, in principal ca urmare a vanzarii unor pachete de actiuni Erste si BRD.
In luna decembrie, societatea de investitii financiare a inregistrat pierderi pentru a doua luna consecutiv, astfel ca profitul a coborat cu 7,9 milioane lei, de la nivelul de 220,2 milioane lei de la finele lunii noiembrie, potrivit informatiilor transmise Bursei de Valori Bucuresti (BVB).
Castigul pentru tot anul trecut a depasit cu 2,2% precedentul record inregistrat in 2011, de 207,7 milioane lei, cand SIF Transilvania a vandut catre Erste intregul pachet de actiuni detinut la BCR, pentru 123,6 milioane lei si aproximativ 1% din actiunile Erste.
Efectele tranzactiei cu Erste au fost vizibile si in 2012, cand SIF Transilvania a inceput sa vanda din actiunile primite la banca austriaca. In primele noua luni, societatea de investitii financiare a cedat 0,43% din actiunile Erste si 0,7% din titlurile BRD. Astfel, la finele lunii septembrie, SIF Transilvania mai avea 0,67% din titlurile Erste si 3,07% din titlurile BRD.
Activul net al societatii a scazut cu 0,71% in luna decembrie, de la 1,148 miliarde lei, la 1,14 miliarde lei. Totodata, activul net este in scadere cu 14,33% fata de finele anului 2011, de 1,331 miliarde lei, astfel ca SIF Transilvania a inregistrat cea... mai mult
Miercuri, 16 Ianuarie 2013, ora 08:41
SIF Moldova (SIF2) si SIF Transilvania (SIF3) au inregistrat in primul semestru cele mai mari profituri dintre cele cinci SIF-uri, de 128,86 milioane lei (29,4 milioane euro) si, respectiv, 112,73 milioane lei (25,7 milioane euro).
Castigul SIF Moldova din primele sase luni din acest an este de 3,8 ori mai mare fata de cel consemnat in aceeasi perioada din 2011, de 33,53 milioane lei.
In luna iunie, activul net a scazut cu 7,4%, de la 1,083 miliarde lei la 1,002 miliarde lei. Astfel, raportat la nivelul de la finalul anului trecut, de 1,097 miliarde lei, activul net este cu 8,6% mai redus.
Profitul afisat la finalul lunii iunie de SIF Transilvania, de 112,73 milioane lei, este cu 25,3% mai mare fata de nivelul din primul semestru din anul precedent, cand firma a avut un castig de 89,97 milioane lei.
Activul net al SIF Transilvania a scazut cu 4%, la 1,165 miliarde lei, de la 1,214 miliarde lei in luna mai. Comparativ cu nivelul de anul trecut, de 1,331 miliarde lei, activul net este cu 12,4% mai mic.
SIF Banat Crisana, pe locul trei in topul profitabilitatii
Pe locul trei in functie de profitabilitate se claseaza SIF Banat Crisana, cu un castig de 96,48 milioane lei (22 milioane euro), in crestere de 6,7 ori, de la 14,23 milioane lei in primele sase luni din 2011.
SIF Banat-Crisana a incasat in aprilie 72,8 milioane lei pe ultimul pachet de actiuni pe care il mai avea la BCR.
Tot atunci, SIF Muntenia a primit 53,5 milioane lei. Profitul consemnat la... mai mult
Luni, 16 Iulie 2012, ora 16:46