Nivelul cumulat al activelor nete ale celor cinci societati de investitii financiare (SIF) a fost de 6,6 miliarde lei la finalul lunii ianuarie 2014, in usoara crestere (0,02%) fata de luna anterioara, potrivit datelor Asociatiei Administratorilor de Fonduri (AAF).
Exprimat in moneda europeana, nivelul activelor nete la finele lunii raportate a fost de 1,4 miliarde euro, cu 0,2 % sub nivelul atins la finele lunii anterioare.
SIF Transilvania si SIF Oltenia inregistreaza mici diminuari ale activelor nete, de sub 0,9%, in timp ce celelalte trei SIF, inregistreaza usoare cresteri pe intervalul 0,9% la SIF Banat-Crisana si 0,02% la SIF Moldova.
In ceea ce priveste nivelul preturilor de inchidere ale actiunilor la finele lunii raportate, numai SIF Muntenia inregistreaza 0,3% crestere, celelalte SIF avand scaderi pe linie, cuprinse in intervalul-7,5% la SIF Moldova si-2,5% la SIF Banat-Crisana.
Pe ansamblul SIF, investitiile pe termen scurt au suferit o usoara contractie de-1,1%. Ponderea actiunilor cotate din categoria celor inregistrate in total investitii pe termen scurt pe ansamblul SIF era, la finele lunii raportate, de 94,8% (94,8% anterior), iar ponderea acestor actiuni in total active SIF, a coborat la 64,5% fata de 65,1% la finele lunii anterioare. Ponderea investitiilor pe termen scurt in total active a fost de 66% (68% anterior) la finele lunii ianuarie.
SIF Banat-Crisana, cu 73,5% (76,7% anterior), avea cea mai mare expunere pe actiunile cotate din... mai mult
Vineri, 21 Februarie 2014, ora 16:18
Activele nete ale celor cinci Societati de Investitii Financiare (SIF) au crescut in noiembrie 2013 cu 1,4% fata de luna anterioara, pana la un nivel cumulat de 6,6 miliarde de lei, se arata intr-un comunicat al Asociatiei Administratorilor de Fonduri (AAF).
"Exprimat in moneda europeana, nivelul activelor nete la finele lunii raportate a fost de 1,48 miliarde de euro, cu 1,3% peste nivelul atins la finele lunii anterioare", se precizeaza in comunicatul citat.
Urmarind evolutia activelor nete in luna noiembrie, se observa cresteri la SIF Moldova (3,9%), SIF Muntenia (1%) si SIF Oltenia (2%), in timp ce activul SIF Banat-Crisana a scazut cu 0,1%, iar al SIF Transilvania cu 0,07%. Pe ansamblul anului 2013, SIF Transilvania este singura care mai inregistreaza scadere de activ (-7,4%), potrivit datelor AAF.
"Nivelul preturilor de inchidere la finele lunii raportate confirma evolutia ezitanta din ultima perioada, astfel ca dupa ce in septembrie toate SIF inregistrau crestere, in octombrie doar SIF Oltenia a mai fost pe plus, iar in noiembrie toate SIF au revenit pe crestere", subliniaza documentul citat.
Potrivit acestuia, pe ansamblul anului 2013, SIF Moldova si SIF Transilvania continua sa ramana in zona negativa, cu o scadere de 0,8%, respectiv 6,8%. In schimb, SIF Oltenia inregistreaza cresterea cea mai mare, peste 30%.
"In luna raportata, nivelul de capitalizare inregistrat pe ansamblul celor cinci SIF a fost de 3,9 miliarde de lei , adica cu 14,9% mai mult... mai mult
Miercuri, 18 Decembrie 2013, ora 18:07
Nivelul activului net al celor cinci societati de investitii financiare (SIF) a crescut in februarie cu 5% in lei si cu 5,3% in euro, iar discount-ul cu care se tranzactioneaza actiunile SIF la bursa ramane semnificativ, intre 32,82% si 47,59% fata de valoarea unitara a activului net pe actiune.
Potrivit datelor publicate marti de Asociatia Administratorilor de Fonduri din Romania (AAF), activul net cumulat al SIF-urilor a ajuns la finele lunii ianuarie la 6,5 miliarde lei, respectiv la 1,5 miliarde euro.
Cel mai mult a sporit activul net al SIF4 Muntenia, cu 12,95%, in timp ce activul net al SIF1 Banat Crisana a urcat in februarie cu 2,07%.
Pe de alta parte, SIF5 Oltenia gestioneaza un activ net de 1,49 miliarde lei, situandu-se pe primul loc, urmata de SIF1 Banat-Crisana, cu 1,4 miliarde lei.
Actiunile SIF5 Oltenia au inchis luna februarie la un pret de 1,445 lei pe titlu, in scadere cu 3% fata de finalul lunii ianuarie 2013, discount-ul la tranzactionare fiind de 43,92% fata de valoarea unitara a activului net/actiune.
Cel mai mare discount se inregistreaza la actiunile SIF1 Banat Crisana, de 47,59%, actiunile inchizand luna februarie la un pret de 1,34 lei/titlu, in crestere cu 5,7%.
In perioada de referinta, actiunile SIF2 Moldova au crescut cu 2,8%, pretul de inchidere fiind de 1,481 lei/titlu, iar discount-ul de 34,59%.
In luna februarie 2013, SIF Transilvania si SIF Oltenia au avut cea mai mare lichiditate, in aceasta perioada tranzactionandu-se... mai mult
Marti, 19 Martie 2013, ora 16:43
Nivelul activului net al celor cinci societati de investitii financiare (SIF) a crescut in ianuarie cu 3,6% in lei si cu 3,7% in euro, dar discount-ul cu care se tranzactioneaza actiunile SIF la bursa ramane semnificativ, intre 34,71% si 49,38% fata de valoarea unitara a activului net pe actiune.
Potrivit datelor publicate marti de Asociatia Administratorilor de Fonduri din Romania (AAF), activul net cumulat al SIF-urilor a ajuns la finele lunii ianuarie la 6,2 miliarde lei, respectiv la 1,4 miliarde euro.
Cel mai mult a sporit activul net al SIF3 Transilvania, cu 6,48%, in timp ce activul net al SIF5 Oltenia a urcat in ianuarie cu numai 0,61%.
Pe de alta parte, SIF5 Oltenia gestioneaza un activ net de 1,419 miliarde lei, situandu-se pe primul loc, urmata de SIF1 Banat-Crisana, cu 1,374 miliarde lei.
Actiunile SIF5 Oltenia au inchis luna ianuarie la un pret de 1,49 lei pe titlu, in urcare cu 6,2% fata de finalul anului 2012, discount-ul la tranzactionare fiind de 39,08% fata de valoarea unitara a activului net/actiune.
Cel mai mare discount se inregistreaza la actiunile SIF1 Banat Crisana, de 49,38%, actiunile inchizand luna ianuarie la un pret de 1,2680 lei/titlu, in crestere cu 4,5%.
In perioada de referinta, actiunile SIF2 Moldova au scazut cu 0,7%, pretul de inchidere fiind de 1,44 lei/titlu, iar discount-ul de 34,71%.
In luna ianuarie 2013, SIF Moldova si SIF Oltenia au avut cea mai mare lichiditate, in aceasta perioada tranzactionandu-se pe fiecare... mai mult
Marti, 19 Februarie 2013, ora 15:56
Veniturile SIF Moldova (SIF2) au crescut cu 68% in primele noua luni, la 226 milioane lei (51 milioane euro), sustinute in principal de tranzactiile realizate cu titluri din portofoliu, in valoare cumulata de 160 milioane lei (36 milioane euro).
In primele noua luni ale anului trecut, societatea de investitii financiare a consemnat venituri de 134,5 milioane lei.
"In paralel cu operatiunile de vanzare, ce au vizat titlurile EBS (Erste - n.r.) si BRD, s-au efectuat operatiuni de acumulare, avand in vedere un orizont investitional pe termen lung, in conditiile in care pe parcursul primelor trei trimestre ale anului 2012, titlul EBS s-a apreciat cu 31,7%. Cele mai consistente expuneri din totalul activelor apartinand sectorului financiar raman Erste Bank (24,61%), alaturi de BRD (12,5%) si Banca Transilvania (9,6%). Strategia pe emitentul Erste Bank este, in continuare, de reducere a expunerii, concomitent cu valorificarea lichiditatii ridicate, a volatilitatii titlului si reactivitatii acestuia fata de piata. Aceste premise creaza conditii pentru operatiuni de trading. In ce priveste participatia BRD, vanzarile efectuate au redus impactul deprecierii activelor SIF Moldova ca urmare a evolutiei nefavoarabile a acestui titlu", se arata in raportul Consiliului de Administratie al SIF Moldova.
SIF Moldova si-a redus participatia la BRD cu aproape 0,97% in acest an, la 2,31% la finele lunii septembrie, fata de pachetul de 3,28% detinut la finele anului trecut. Cel mai... mai mult
Vineri, 02 Noiembrie 2012, ora 09:05
Chiar daca piata financiara romaneasca nu reactioneaza la fel de repede si de violent la instabilitatea din zona politica, precum o face cursul de schimb valutar, asta nu inseamna ca nu este si ea afectata de instabilitatea politica, avertizeaza brokerii.
Chiar si pe timp de criza, la care mai poate fi adaugata incertitudinea de pe scena politica, activele nete ale fondurilor locale de investitii au reusit sa creasca, ce-i drept, doar cu 1%, ajungand la 30 iunie la un total de 1,780 miliarde de euro.
Fiindca traversam o perioada tumultuoasa din punct de vedere economic si politic, fondurile monetare si cele de obligatiuni au avut in trimestrul al doilea cea mai mare vizibilitate, subscrierile nete inregistrate de acestea in luna iunie depasind 85 milioane euro, adica 85 % din total subscrieri nete inregistrate pe ansamblul industriei.
Fondurile defensive, in top
Criza este un fenomen major, care a afectat absolut toate segmentele pietei financiare europene, in general si a celei romanesti in special, a declarat pentru Business24, Razvan Pasol, director general la Intercapital Invest.
Si instabilitatea politica, dar si criza economica afecteaza piata de capital si o pot face intr-o masura mai mica sau mai mare, in functie de intensitatea si durata unor astfel de evenimente.
Fondurile monetare si cele de obligatiuni au reusit sa atraga cei mai multi bani, exact din cauza crizei economice prelungite, fiindca pietele de actiuni sunt instabile, aduc... mai mult
Marti, 10 Iulie 2012, ora 18:44
Activele nete ale celor cinci societati de investitii financiare (SIF) de la Bursa de Valori Bucuresti au crescut in medie cu 2,5% in luna iulie, pana la 6,125 miliarde lei (1,45 miliarde euro), in contextul in care tendinta ascendenta a Bursei a continuat, piata castigand pe ansamblu 10%, transmite NewsIn.La sfarsitul lunii iunie 2009, nivelul cumulat al activelor nete SIF a fost de 5,972 miliarde lei (1,42 miliarde euro).
SIF Moldova (SIF2) a inregistrat in iulie cea mai importanta crestere in ceea ce priveste activele, cu 4,70%, dar ramane societatea de investitii financiare (SIF) cu cea mai redusa valoare a activelor nete, de 952,91 milioane lei.Pe de alta parte, cele mai mari active din sector le detine SIF Transilvania (SIF3), de 1,42 miliarde lei, dupa o crestere modesta in iulie, de 0,28%. In schimb, un avans semnificativ al activelor l-a avut in ultima luna si SIF Oltenia, cu 3,69%, pana la nivelul de 1,31 miliarde lei.SIF Banat-Crisana (SIF1) a incheiat luna trecuta cu active nete de 1,17 miliarde lei, mai mari cu 3,27% fata de iunie, in vreme ce SIF Muntenia avea active de 1,26 miliarde lei, in crestere cu 1,81%.La finalul lui iulie, capitalizarea sectorului SIF a fost de 2,54 miliarde lei (0,6 miliarde euro), cu 11,5% peste nivelul lunii precedente, in conditiile in care piata bursiera si-a continuat crestearea, indicii BVB avand castiguri cuprinse intre 6,38% si 17,11%.Volumul depozitelor bancare pe ansamblu sectorului SIF era de 722,8 milioane lei la... mai mult
Miercuri, 19 August 2009, ora 15:06