BNR incearca prin tot felul de masuri sa schimbe politica bancilor comericale de a face profit din comisioane ca sa nu-si asume riscurile creditarii. Ultima masura consta in a le permite bancilor sa infiinteze asa numitele SPV-uri (Special Purpose Vehicle). Chiar si in aceste conditii, analistii considera ca bancile vor trisa un pic, prin redimensionarea creditelor neperformante.
SPV-urile sunt societati comerciale, detinute direct sau indirect de banca, care permit acesteia din urma sa ascunda problema creditelor neperformante punand-o dintr-un buzunar in altul.
"Bancile sunt doritoare sa isi clarifice situatia portofoliilor si sa scape de povara creditelor neperformante, chiar cu riscul diminuarii activelor" a declarat pentru Business24 analistul economic Aurelian Dochia.
SPV-ul este un vehicul foarte mult practicat si nu numai in zona bancara, ci in general, in zonele de proiecte si in toate zonele in care se doreste a se izola un business.
BNR permite infiintarea SPV-urilor romanesti
BNR deschide calea pentru infiintarea SPV-urilor (Special Purpose Vehicle) si de catre bancile romanesti, dupa modelul practicat de cele straine.
"Din punct de vedere specific al bancilor de a-si construi acele vehicule speciale in care sa transfere creditele neperformante, ele sunt bine venite, pe de o parte pentru ca elimina si curata bilantul bancii de partea aceasta canceroasa, iar pe de alta parte, o baga intr-un regim de monitorizare si de restrcturare specific" a... mai mult
Miercuri, 13 Noiembrie 2013, ora 17:47
Creditele neperformante au continua sa creasca in lipsa unor finantari noi in economia romaneasca. Statistica BNR arata ca evolutia creditelor neperformante, aflata in crestere, se indreapta incet spre un prag critic, iar expunerea bancilor a ramas constanta in ultimii ani.
In luna august, rata creditelor neperformante a urcat cu 0,07 puncte procentuale, fata de nivelul inregistrat luna precedenta, ajungand la 21%, potrivit datelor publicate de Banca Nationala a Romaniei (BNR).
"Rata creditelor neperformante este ingrijoratoare si este una din cele mai mari din europa. Reprezinta unul din motivele principale pentru care bancile din Romania nu isi pot permite sa fie mai 'agresive' in momentul de fata in reluarea creditarii, a declarat pentru Business24 analistul economic Aurelian Dochia.
La finalul lunii iulie, rata creditelor neperformante se ridica la 20,93%. In luna august a anului precedent, se situa la 17,61%.
Bancile au fost nevoite sa constituie in ultimii ani provizioane de miliarde de euro pentru a acoperi pierderi din credite neperformante, ceea ce a erodat castigurile si a adus rezultatele in zona negativa.
Pentru a mentine in limite controlabile nivelului creditelor neperformante, bancile trebuie sa depisteze din timp eventuala inrautatire a situatiei clientului si trecerea, dupa caz, la aplicarea masurilor de recuperare, sa vanda o parte din creditele neperformante sau sa infiinteze "banci rele" care sa administreze creditele neperformante.... mai mult
Vineri, 11 Octombrie 2013, ora 14:34
Guvernul spaniol va transfera in administrarea fondului national de recapitalizare a bancilor activele neperformante care vor fi scoase din portofoliile institutiilor de credit aflate in dificultate si care vor primi asistenta financiara de la Uniunea Europeana.
Activele neperformante vor fi constituite intr-o asa-numita "bad bank", al carei principal actionar va fi FROB, fondul de recapilizare a bancilor, potrivit unei propuneri care va fi adoptata de Executiv in sedinta de vineri, a declarat ministrul Economiei, Luis de Guindos, intr-un interviu publicat duminica de agentia Efe.
Bancile care vor primi bani proveniti din linia de finantare de 100 miliarde euro de la UE vor fi obligate sa transfere toate activele neperformante catre institutie, a adaugat oficialul.
Spania traieste un tsunami economic: Care sunt efectele
Premierul Mariano Rajoy incearca sa evite incheierea unui acord de asistenta financiara internationala dupa ce a semnat in luna iulie un program de 100 miliarde euro prin care Fondul European de Stabilitate Financiara si Mecanismul European de Stabilitate vor recapitaliza bancile spaniole aflate in dificultate dupa prabusirea pietei imobiliare, in contextul recesiunii si costurilor de finantare tot mai ridicate suportate de guvern.
Randamentul obligatiunilor guvernamentale spaniole cu maturitatea la zece ani a inchis vineri la 6,44%, in scadere cu 0,76 puncte procentuale din 2 august, cand presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Mario... mai mult
Luni, 20 August 2012, ora 10:40