Taxa pe activele financiare nete ale bancilor va fi o taxa anuala platita semestrial, iar in 2019 primul termen de plata este 25 august, a anuntat vineri ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, la Palatul Victoria, dupa o sedinta de Guvern in care au fost aprobate modificarile Ordonantei 114/2018.
"Taxa este anuala, platita semestrial, de catre institutiile bancare, si reprezinta produsul dintre baza de impozitare si cota de taxare, iar suma rezultata se reduce conform celor doua criterii de ajustare. 25 august este termenul de plata al taxei pe active, calculata la nivelul primului semestru, iar regularizarea taxei pe active se realizeaza pana la 25 august inclusiv a anului viitor", a explicat ministrul Finantelor.
Taxa pe active nu se plateste daca institutiile bancare inregistreaza pierdere contabila la sfarsitul semestrului, respectiv la sfarsitul anului pentru care se datoreaza taxa. De asemenea, taxa nu se plateste de catre institutiile bancare pentru care BNR a impus restrictii de creditare, pentru perioada in care opereaza restrictia, sau pentru aceste institutii care au indeplinit 100% tinta de crestere a creditarii sau tinta de diminuare a marjei de dobanda sau daca nivelul procentual agregat al cresterii creditarii si al diminuarii marjei de dobanda este de cel putin 100%.
"Dorinta noastra este de a creste intermedierea financiara, de a reduce costurile de refinantare pentru populatie la creditele in lei, acest nou indice de referinta categoric se... mai mult
Vineri, 29 Martie 2019, ora 12:14
Ordonanta 114/2018 privind instituirea unor masuri in domeniul investitiilor publice si a unor masuri fiscal-bugetare nu va fi abrogata ''sub nicio forma'', iar taxa pe activele financiare s-ar putea modifica, in sensul scaderii ei, a declarat, marti, presedintele Senatului, Calin Popescu-Tariceanu.
"O sa astept concluziile colegilor mei senatori de la cele doua comisii, sa vedem daca au fost depuse amendamente, ce amendamente au fost depuse, pentru a face anumite ajustari, reglajul fin, dar ceea ce va pot spune este ca ordonanta nu va fi abrogata cumva, sub nicio forma, pentru ca am vazut tot felul de comentarii si sugestii ca ordonanta ar putea fi abrogata. Nu, nu va fi abrogata, dar anumite modificari se pot face, daca din aceste discutii si consultari pe baza unor analize rezulta solutii mai bune", a precizat Tariceanu, dupa intalnirea cu reprezentanti ai Coalitiei pentru Dezvoltarea Romaniei.
Intrebat daca taxa pe activele financiare poate sa fie eliminata, Tariceanu a raspuns negativ, insa a adaugat ca aceasta ar putea modificata, in sensul scaderii ei.
"Nu, dar nici nu urmarim acest lucru. (...) Discutia este legata nu de taxa in sine, ci de nivelul ei. Deci nivelul s-ar putea modifica, in sensul scaderii", a afirmat Tariceanu.
Presedintele Senatului a spus ca reprezentantii CDR au sustinut ca aceasta ordonanta are o serie de efecte "criticabile" si au relevat lipsa "unui dialog real" inainte de adoptarea ei.
"Coalitia pentru Dezvoltare, dar nu numai... mai mult
Marti, 26 Februarie 2019, ora 21:20
Grupul italian de utilitati Enel va finaliza vanzarea activelor din Slovacia si Romania pana la sfarsitul acestui an, a declarat marti directorul general al grupului, Francesco Starace, transmite Reuters.
La inceputul lunii trecute, Enel a anuntat ca boardul sau a convenit asupra unui plan de a-si vinde activele de producere a energiei din Slovacia si de distributie si vanzari din Romania.
'Procesul de vanzare a activelor din Slovacia si Romania avanseaza in mod ordonat. Suntem in perioada in care posibilii cumparatori isi manifesta interesul, iar bancile pun la punct diferite oferte. Cred ca vom trage concluziile pana la sfarsitul anului', a spus Francesco Starace.
Grupul Enel a desemnat drept consultanti financiari BNP Paribas si Deutsche Bank pentru activele din Slovacia si Citigroup si Unicredit pentru activele din Romania, in sprijinul operatiunilor de vanzare.
Vanzarea activelor Enel, parte a unui program mai larg de vanzari de active
Vanzarea activelor Enel de productie din Slovacia si a celor de distributie si vanzari din Romania sunt parte a unui program mai larg de vanzari de active in valoare de sase miliarde de euro, inceput in 2013, si care vizeaza reducerea datoriilor Enel. Pana in prezent, acest program a generat suma de 1,6 miliarde de euro. Activele din Slovacia si Romania, impreuna cu alte active non-strategice, vor contribui cu peste 4,4 miliarde de euro /6 miliarde dolari/ la acest program.
Vanzarile vor implica o participatie de 66%... mai mult
Miercuri, 27 August 2014, ora 09:17
Banca Romana de Credite si Investitii (BRCI), cea mai recenta institutie de credit de pe piata autohtona controlata de omul de afaceri Dorinel Umbrarescu, este cea de-a doua banca cu capital majoritar privat romanesc care apare pe piata de la inceputul crizei.
Omul de afaceri Dorinel Umbrarescu si-a prezentat la inceputul saptamanii planurile sale si ale managementului cu cea mai noua banca din sistemul bancar roman, Banca Romaneasca pentru Credit si Investitii (BRCI).
"Imi doresc o banca care sa vina in sprijinul investitorilor, in special autohtoni. Daca si multinationalele vor dori, sunt bineveniti. Imi doresc o banca in care depunatorii sa aiba siguranta 100% ca nu vor pierde banii (...) Doresc ca aceia care investesc sa fie respectati si in primul rand sa fie serviti foarte rapid, sa primeasca un raspuns, da sau nu, intr-o saptamana, maxim 10 zile, si nu in trei luni. As vrea sa avem o banca suficient de buna sa usureze munca firmelor private", a declarat Dorin Umbrarescu, cunoscut pentru afacerile cu statul la constructia de sosele.
La randul sau, directorul general al bancii, Marinel Burduja, a declarat ca BRCI nu va fi o banca universala, ci de nisa, cu 75-80% din activitatea de creditare dedicata persoanelor juridice, inclusiv liber profesionisti, iar 20-25% o zona de retail atent selectionata, cu accent pe private banking.
"Vrem sa aducem in piata o noua atitudine fata de client. Ca sa te diferentiezi de competitie trebuie sa aduci ceva deosebit.... mai mult
Marti, 11 Februarie 2014, ora 09:35
Gradul de insolventa existent la nivel national este de 20% din Produsul Intern Brut (PIB), in timp ce activele bancare din Romania se ridica la 64% din PIB, a declarat, joi, intr-o conferinta de specialitate, Florin Danescu, presedintele executiv al Asociatiei Romane a Bancilor (ARB).
"La nivel european, efectul de multiplicare bancar se traduce in 366% din PIB-ul european active bancare, iar 200% inseamna creditare comparabila cu PIB-ul european. In Romania discutam de 64% active bancare din PIB. Deci, nu vorbim in Romania de o bancarizare exagerata, dimpotriva. Fondurile structurale sunt esentiale pentru acoperirea gap-ului existent intre Romania si celelalte tari europene (...) Noi, bancile, ca si celelalte industrii, urmarim o dinamica mai buna a economiei romanesti.
Daca inregistram la nivel national o insolventa de 20% din PIB si intelegem ca de la astfel de cifre creeaza o neincredere generalizata si o restrictie a participarii jucatorilor in parteneriate ... De asemenea, 40% din creditarea neguvernamentala se acorda IMM, dar numai jumatate dintre acestea se califica pentru a primi credite. Intelegem, astfel, nevoia considerabila a capitalizarii companiilor din Romania, dar nu numai a celor romanesti", a spus Danescu.
Rolul bancilor in absorbtia fondurilor europene
Potrivit reprezentantului ARB, pe tema fondurilor europene, bancile isi aroga o contributie esentiala la gradul de absorbtie existent la ora actuala.
"S-a discutat destul de mult despre... mai mult
Joi, 21 Noiembrie 2013, ora 11:18
Marinel Burduja va conduce Banca Romana pentru Credit si Investitii (actuala ATE Bank) din pozitia de presedinte executiv, secondat de Alina Pascu (membru al conducerii ATE), Dorin Badea (fost sef al Trezorerie UniCredit), Gabriel Arsene (fost Raiffeisen Bank) si Andrei Popovici (fost McKinsey).
"Consiliul de Administratie al BNR a aprobat joi conducerea viitoarei banci rezultate dupa finalizarea tranzactiei de preluare a ATE Bank de la Piraeus si care se va realiza cu asumarea unor active si pasive. Avizarea noii conduceri intra in vigoare la data finalizarii tranzactiei", a declarat pentru MEDIAFAX directorul Directiei Supraveghere din Banca Nationala a Romaniei, Nicolae Cinteza.
Cinteza a precizat ca, dupa finalizarea tranzactiei, BNR va aproba si noua denumire a bancii.
In luna aprilie, omul de afaceri Dorinel Umbrarescu a semnat un acord cu Piraeus Bank pentru preluarea subsidiarei ATE Bank Romania, urmand sa plateasca 10,3 milioane de euro pentru 93,27% din actiunile institutiei de credit.
Intreaga operatiune a fost coordonata de Marinel Burduja, fost prim-vicepresedinte al Raiffeisen Bank Romania timp de sapte ani, care a parasit banca in mai 2012.
Inchiderea tranzactiei a fost conditionata de finalizarea transferului majoritatii activelor si pasivelor catre Piraeus Bank Romania, precum si de obtinerea avizului autoritatilor de reglementare.
Pozitia de presedinte al Consiliului de Supraveghere al viitoarei banci va fi detinuta de Roxana Moldovan,... mai mult
Luni, 21 Octombrie 2013, ora 08:07
Sistemul bancar a inregistrat in primul trimestru un profit cumulat de aproape 520 de milioane lei, de patru ori mai mare decat in primele trei luni din 2012, dupa ce a inchis anul trecut cu o pierdere neta record, de peste 2 miliarde lei, potrivit datelor centralizate de Banca Nationala a Romaniei.
Provizioanele constituite de banci pe IFRS in aceasta perioada au cumulat 1,76 miliarde lei, iar soldul a urcat la 31,61 miliarde lei.
In acelasi timp, bancile au calculat provizioanele aferente sistemului RAS si a rezultat o crestere cu 1,8 miliarde lei, la aproape 41 miliarde lei. In primul trimestru de anul trecu, bancile au constituit provizioane de 3,2 miliarde lei, aproape dublu fata de acest an.
Scaderea soldului de credite a dus la cresterea ponderii creditelor neperformante
Ponderea creditelor neperformante a crescut de la 15,88% in martie anul trecut, la 18,23% la finele lui 2012 si la 19,08% in martie 2013.
Ponderea creditelor clasificate indoielnic si pierdere a coborat usor in primele trei luni, de la 30% la 29,15%, dar se mentine cu 4 puncte procentuale peste nivelul din martie 2012.
Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat miercuri, ca o buna parte din cresterea ponderii creditelor neperformante este cauzata "de luni bune" de scaderea bazei de raportare, adica a soldului creditelor.
Totalul creditelor cu restante insumeaza peste 30 de miliarde lei, din care 23 de miliarde finantari catre companii si putin peste 7 miliarde imprumuturi... mai mult
Joi, 09 Mai 2013, ora 16:12
Activul bilantier agregat net al sistemului bancar s-a situat la 371 miliarde de lei in luna iunie 2012, cu 3,1% peste nivelul consemnat la sfarsitul anului anterior (in termeni reali), arata un raport publicat luni de Banca Nationala a Romaniei (BNR).
Aceasta evolutie s-a datorat partial trecerii la standardele internationale de contabilitate (IFRS), de exemplu cresterea creantelor asupra bancii centrale determinata de majorarea bazei de calcul a rezervelor minime obligatorii.
Incepand cu 1 ianuarie 2012, raportarea situatiilor financiar-contabile de catre institutiile de credit din Romania se realizeaza in conformitate cu standardele internationale de contabilitate (IFRS), situatie care a influentat evolutia indicatorilor determinati pe baza datelor din evidenta contabila.
Comportamentul investitional al bancilor a ramas prudent si, in prima jumatate a anului 2012, bancile consolidandu-si expunerile asupra sectorului guvernamental, concomitent cu o evolutie modesta a creditarii, precizeaza documentul bancii centrale.
In ceea ce priveste sursele de finantare, capitalurile proprii au ramas robuste, iar activitatea de economisire s-a intensificat pe seama segmentului populatiei.
Stocul creditului acordat sectorului privat s-a plasat practic la nivelul inregistrat la sfarsitul anului 2011 (variatie in termeni reali de +0,2 %). Pe partea ofertei, bancile si-au mentinut un apetit scazut la risc, reflectat prin impunerea anumitor conditii restrictive in... mai mult
Luni, 27 August 2012, ora 19:03
Calitatea activelor din sistemul bancar romanesc este slaba si s-ar putea inrautati anul urmator, trend comun in majoritatea tarilor din Europa Centrala si de Est, in contextul impactului crizei din zona euro, indica un raport al Fitch.
Degradarea in continuare a calitatii activelor in Bulgaria, Romania si Croatia, fara o consolidare a capitalului, ar putea duce la revizuirea perspectivei sectoarelor bancare din aceste tari de la stabila la negativa. In prezent, doar Ungaria si Slovenia au perspectiva negativa.
Calitatea activelor s-a aflat in acest an pe un trend negativ in majoritatea statelor din Europa Centrala si de Est, din cauza cresterii lente a economiei si a somajului (Bulgaria, Romania, Polonia, Cehia si Slovacia).
Fitch se asteapta la cresterea imprumuturilor neperformante in 2012
Expunerea pe sectorul spatiilor comerciale a fost o problema in aproape toata regiunea. Fitch se asteapta ca ponderea creditelor neperformante in portofoliul total de imprumuturi sa atinga maximul cel mai tarziu anul urmator.
Din cauza incetinirii economice din zona euro, si in consecinta in Europa Centrala si de Est, Fitch se asteapta ca imprumuturile neperformante sa continue sa creasca anul urmator.
In plus, o agravare a crizei in uniunea monetara ar conduce la o deteriorare mai puternica a trendurilor calitatii activelor in Europa Centrala si de Est.
Fitch confera sectorului bancar din Romania, aproape cel mai scazut rating
Perspectiva comuna a sectorului... mai mult
Miercuri, 14 Decembrie 2011, ora 15:44