Romania cauta sa finalizeze pana la jumatatea anului viitor vanzarea unei participatii in Rompetrol Rafinare, cea mai mare rafinarie a tarii, singurul potential cumparator fiind actionarul majoritar KMG International NV, a declarat ministrul Energiei, Intreprinderilor Mici si Mijlocii si Mediului de Afaceri, Andrei Gerea.
Guvernul vrea sa obtina cel putin 200 milioane de dolari din vanzarea a 26,7% din actiunile Rompetrol Rafinare SA, iar licitatia va fi realizata astfel incat sa fie in conformitate cu reglementarile UE, dupa semnarea memorandumului cu KMG privind vanzarea actiunilor, in 2013, transmite Bloomberg.
Viitorul Rompetrol: Licitatia pe care trebuie sa o castige KazMunayGaz
Executivul intentioneaza de asemenea sa ajute KMG sa infiinteze un fond de investitii pentru a finanta proiectele in Romania, in urmatoarele noua luni, a declarat Gerea. Statul intentioneaza sa-si pastreze o participatie de 18% in rafinarie, dupa licitatie.
"KMG este foarte interesata in ...citeste mai departe despre "Ministerul Energiei: Romania ar putea vinde o participatie in Rompetrol Rafinare" pe Ziare.com mai mult
Marti, 06 Octombrie 2015, ora 12:38
Rompetrol Rafinare (RRC), Rompetrol Downstream, KazMunayGas Trading AG si KMG Rompetrol intentioneaza sa contrateze un credit de 390 milioane dolari de la BCR, UniCredit Tiriac Bank, Raiffeisen si ING Bank, fondurile fiind destinate refinantarii unor imprumuturi si operatiunilor curente.
Cele patru companii fac parte din grupul kazah KMG International, garantul creditului, transmite Mediafax.
"Consiliul de Administmtie al Rompetrol Rafinare S.A. informeaza actionarii si potentialii investitori cu privire la decizia prin care Rompetrol Rafinare S.A., Rompetrol Downstream S.R.L., KazMunayGas Trading A.G. si KMG Rompetrol S.R.L. intentioneaza sa incheie in perioada urmatoare un credit sindicalizat de tip revolving in valoare de 390 milioane dolari, suma fiind destinata refinantarii unor credite anterioare dar si pentru sustinerea activitatilor si operatiunilor curente ale companiilor", se arata intr-un comunicat transmis de Rompetrol Rafinare Bursei de Valori Bucuresti (BVB).
Imprumutul reprezinta o facilitate multivaluta - dolari, lei sau euro - si este acordat de Banca Comerciala Romana (BCR), UniCredit Tiriac Bank, Raiffeisen Bank si ING Bank NV - sucursala Bucuresti.
Creditul nu poate fi folosit de cele patru companii ale KMG International, garant al acestui imprumut, pentru finantarea pe termen lung a proiectelor de investitii, achizitii si/sau inchirieri, se arata in anunt.
Creditul va fi format din doua transe, respectiv o facilitate angajanta de pana... mai mult
Joi, 19 Februarie 2015, ora 09:53
Rompetrol va vira catre bugetul statului cele 200 de milioane de dolari convenite in memorandumul agreat cu Guvernul in maximum doua luni dupa ce intelegerea va obtine toate aprobarile legale, a declarat joi Azamat Zhangulov, vicepresedintele grupului Rompetrol.
"Dupa ce memorandumul va obtine toate aprobarile legale, vom finaliza tranzactia de rascumparare a actiunilor de la statul roman si vom vira banii la bugetul de stat intr-o luna si jumatate - doua. Apoi vom incepe constituirea Fondului de investitii. Noi am lucrat pana acum la acest proiect, am pregatit deja toate documentele si suntem gata sa-i dam drumul", a spus oficialul Rompetrol.
Plenul Camerei Deputatilor a adoptat miercuri proiectul legii privind aprobarea memorandumului de intelegere incheiat intre statul roman si Rompetrol Group, semnat la 15 februarie 2013, si a respins totodata cererea de reexaminare formulata de presedintele Traian Basescu privind acest proiect. Presedintele Comisiei economice a Camerei, Mihai Tudose, a argumentat prin faptul ca cererea de reexaminare a presedintelui nu are la baza continutul in sine al memorandumului.
Ce prevede memorandumul
Pe scurt, memorandumul prevede ca Rompetrol va rascumpara 26,6% din actiunile detinute de statul roman la Rompetrol Rafinare cu 200 de milioane de dolari si va infiinta, impreuna cu statul roman, un fond de un miliard de euro pentru investitii energetice.
"Suntem convinsi ca un fond este cel mai bun mod de a sustine investitiile... mai mult
Joi, 19 Septembrie 2013, ora 15:43
Plenul Camerei Deputatilor a adoptat miercuri proiectul legii privind aprobarea memorandumului de intelegere incheiat intre statul roman si Rompetrol Grup, semnat la Bucuresti la 15 februarie 2013, si a respins totodata cererea de reexaminare formulata de presedintele Traian Basescu privind acest proiect.
Presedintele Comisiei economice a Camerei, Mihai Tudose, a spus ca cererea de reexaminare a presedintelui nu are la baza continutul in sine al memorandumului si ca de aceea a fost respinsa.
Proiectul de lege prevede ca Ministerul Finantelor este mandatat sa ia toate masurile necesare stingerii tuturor litigiilor aflate pe rolul instantelor de judecata la data intrarii in vigoare a acestei legi, al caror obiect este in stransa legatura cu modalitatea de aplicare a prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 118/2003 privind masuri pentru reglementarea unor obligatii bugetare ale Societatii Comerciale "Rompetrol Rafinare" - S.A. Constanta aprobata cu modificari prin Legea nr. 89/2005, inclusiv a litigiului ce formeaza obiectul Dosarului nr. 14404/118/2010 aflat pe rolul Curtii de Apel Constanta. De asemenea, se mandateaza Agentia Nationala de Administrare Fiscala sa ridice masurile asiguratorii/executorii instituite, in termen de 7 zile de la stingerea tuturor litigiilor prevazute la aliniatul anterior.
Camera Deputatilor este prima camera sesizata in privinta acestui proiect.
Grupul Rompetrol va rascumpara o parte din actiunile detinute de statul... mai mult
Miercuri, 18 Septembrie 2013, ora 16:10
Premierul Victor Ponta a declarat, ca Memorandumul de intelegere incheiat intre statul roman si grupul Rompetrol, care ar urma sa fie discutat de Guvern, prevede vanzarea unor actiuni ale statului cu 200 de milioane de dolari, el aratand ca pretul nu a fost o prioritate, ci continuarea investitiilor in tara noastra.
"Este vorba de un proiect de lege, pentru ca il trimitem la Parlament. Practic vindem o parte din actiunile statului cu 200 de milioane de dolari", a explicat Ponta, intr-o declaratie facuta in sedinta de Guvern de la Palatul Parlamentului.
Premierul sustine ca actiunile vor fi vandute la un pret peste cotatia bursiera si mai mult decat atat, KazMunaiGaz, cu o participare a statului roman, va avea un fond de investitii de 1 miliard de dolari in perioada urmatoare.
"Ceea ce m-a interesat pe mine - pretul este bun pentru ca este peste pretul actiunilor la bursa - dar mai putin m-a interesat pretul, mai mult m-a interesat sa ramana Romania pentru Kazahstan o tara importanta, un partener economic strategic pentru KazMunaiGaz, sa se continue investitiile in rafinaria de la Petromidia si sa se puna in aplicare acel fond de un miliard de dolari de investitii', a spus Ponta.
Romania nu trebuie sa plateasca daune Rompetrol
Cererea The Rompetrol Group ca Romania sa fie obligata la plata de daune in suma totala de 185,385 milioane dolari a fost respinsa, prin hotararea arbitrala a Curtii de Arbitraj International a Centrului International pentru... mai mult
Miercuri, 08 Mai 2013, ora 14:05
Rompetrol Rafinare a inregistrat anul trecut pierderi de aproape 157 milioane dolari, in scadere cu 39%, si o cifra de afaceri bruta consolidata de 4,619 miliarde dolari, cu 4% sub valoarea din precedentul exercitiu financiar.
Compania a consemnat in anul 2011 pierderi de 258,1 milioane dolari si o cifra de afaceri bruta consolidata de 4,812 miliarde dolari.
Profitul operational EBITDA a urcat anul trecut la 76,8 milioane dolari, fiind cu mult peste castigul din precedentul exercitiu financiar, de 5,8 milioane dolari.
Pe fondul cresterii productiei de carburanti, dar si a conditiilor de piata, compania a reusit in ultimul trimestru al anului trecut o imbunatatire semnificativa a indicatorilor financiari fata de cei consemnati in perioada similara din 2011.
Astfel, Rompetrol Rafinare a inregistrat in ultimele trei luni din 2012 pierderi nete de 41,9 milioane dolari, fata de 144,8 milioane dolari in ultimele trei luni din 2011.
Totodata, compania a consemnat un profit operational EBITDA de 55 milioane dolari, fata de pierderi de 36,7 milioane dolari in perioada similara din 2011.
Cifra de afaceri bruta a crescut cu 17% in ultimul trimestru al anului trecut, de la 1,016 miliarde dolari la 1,194 miliarde dolari.
Rezultatele financiare ale Rompetrol Rafinare au fost afectate de o serie de factori independenti de activitatea companiei, precum deprecierea leului in raport cu dolarul si euro (cu 14% si, respectiv, cu 5%), costurile necesare asigurarii... mai mult
Vineri, 01 Martie 2013, ora 08:58
Rompetrol Rafinare va ramane listata la bursa, in conditiile in care Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a castigat procesul cu kazahii de la KazMunaiGaz, actionarul majoritar Rompetrol Rafinare.
Eugen Voicu, presedintele Certinvest, apreciaza ca interesul investitorilor ar putea creste si sustine ca statul ar putea fi chiar unul dintre cei interesati sa mai vanda pachete de actiuni.
"Este bine ca statul a reusit listarea pe bursa a companiei in continuare. Teoretic, exista premisele ca aceasta actiune sa starneasca un interes din partea investitorilor", a declarat Eugen Voicu pentru Business24.
In opinia presedintelui Certinvest, chiar statul ar putea fi unul dintre cei interesati sa mai vanda pachete, mai ales in contextul in care exista "efortul de a privatiza companii si de a obtine venituri la stat".
Intrebat cum ar putea evolua in continuare actiunile Rompetrol Rafinare, Eugen Voicu spune ca este greu de facut o estimare si ca tot actionarul majoritar va putea influenta pretul acestora.
Rompetrol ramane pe bursa. CNVM a castigat procesul cu kazahii
Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis sa respinga irevocabil cererea grupului KazMunaiGaz, actionarul majoritar al grupului Rompetrol, catre CNVM de deblocare a delistarii companiei Rompetrol Rafinare (RRC) de pe bursa, arata juridice.ro.
Kazahii au demarat procedura de delistare a actiunilor Rompetrol de pe bursa, dar arbitrul pietei a blocat operatiunea printr-o ordonanta.... mai mult
Marti, 18 Septembrie 2012, ora 12:45
Ministerul Finantelor va transfera catre Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI) pachetul de actiuni detinut la Rompetrol Rafinare, de 44,69% din capitalul companiei, procedura fiind avizata in sedinta de miercuri a Guvernului prin ordonanta de urgenta.
Nota de fundamentare a actului normativ precizeaza ca Ministerul Economiei, in cadrul caruia functioneaza OPSPI, a fost de acord sa preia actiunile la Rompetrol Rafinare, companie detinuta de KazMunaiGaz din Kazahstan.
"Luarea deciziilor de vot la nivelul Ministerul Finantelor a intampinat, uneori, dificultati, datorita faptului ca ministerul nu are atributii specifice in domeniul de activitate al societatii", potrivit notei.
In octombrie 2003, Guvernul a emis o ordonanta privind transformarea in obligatiuni cu o maturitate de sapte ani a restantelor bugetare ale Rompetrol existente la 30 septembrie 2003, in valoare de 603 milioane de dolari, inclusiv dobanzi si penalitati.
Scadenta rascumpararii obligatiunilor a fost 30 septembrie 2010, dar pana la acea data Rompetrol Rafinare a rascumparat obligatiuni in valoare de doar 71 milioane dolari si a platit dobanzi aferente de 24 milioane dolari.
Ministerul Finantelor a reintrat in actionariatul Rompetrol Rafinare SA in iulie 2011, dupa ce KazMunaiGaz a convertit in actiuni 20,6 milioane de obligatiuni nerascumparate. mai mult
Miercuri, 20 Iunie 2012, ora 20:39
Bursa de Valori Bucuresti a incheiat cu un avans de 0,9%, in sedinta de tranzactionare de joi, urmand evolutia pozitiva a pietelor externe, remarcandu-se actiunile Rompetrol Rafinare (RRC), care s-au scumpit cu 6,4%, pe fondul vestii privind depunerea documentelor de oferta la CNVM, relateaza NewsIn. Scumpirea actiunilor RRC si PTR vine in contextul in care grupul Rompetrol a depus miercuri la Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare raportul de evaluare necesar initierii ofertei publice de preluare pentru Rompetrol Rafinare, respectand astfel termenul dat de arbitrul pietei.
In cazul ofertei Rompetrol Well Services, documentele fusesera depuse deja, la inceputul lunii.
In sedinta de tranzactionare de joi, lichiditatea pietei reglementate a Bursei de Valori Bucuresti (BVB) s-a comprimat cu 56%, pana la 16,91 milioane lei (4 milioane euro), comparativ cu nivelul consemnat in sedinta precedenta, de 39 milioane lei.
Indicele BET, care arata evolutia celor mai lichide zece titluri listate la BVB, a crescut cu 2,18%, pana la 4.675,84 puncte, in timp ce indicele compozit, BET-C, a urcat cu 0,90%, pana la 2.710,39 puncte.
Indicele BET-FI, al celor cinci societati de investitii financiare (SIF), a castigat 0,92%, pana la 23.746,69 puncte, iar indicele ROTX, jucat la Bursa din Viena, a crescut cu 1,30%, ajungand la 9.758,21 puncte.
Indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a urcat cu 1,24%, pana la 460,48 puncte, iar indicele BET-NG, care reflecta evolutia a zece... mai mult
Joi, 10 Decembrie 2009, ora 17:11