Fondul Proprietatea vinde 1,7 miliarde actiuni existente in OMV Petrom S.A. printr-o oferta de plasament privat accelerat, veniturile estimate in urma acestei tranzactii fiind de 561 milioane de lei, conform unui raport remis Bursei de Valori Bucuresti (BVB).
"Franklin Templeton Investment Management Ltd. United Kingdom Sucursala Bucuresti, in calitatea sa de Administrator de Investitii al Fondul Proprietatea SA, ("Fondul"), in continuarea anuntului de lansare din data de 15 septembrie 2020, anunta acordul de a vinde un numar de 1,7 miliarde actiuni existente in OMV Petrom S.A. ("Petrom") in baza ofertei de plasament privat accelerat ("Tranzactia")", se arata in raport.
FP mentioneaza faptul ca, intrucat pretul actiunilor a fost stabilit la 0,33 lei/actiune, veniturile brute rezultate din tranzactie se ridica la 561 milioane lei. Petrom nu va incasa nicio suma de bani ca urmare a Tranzactiei.
"Sub rezerva decontarii cu succes a Tranzactiei, participatia ramasa a Fondului in Petrom este de 6,9973% din capitalul social al acesteia. Citigroup Global Markets Limited si WOOD & Company Financial Services, A.S. au actionat in calitate de Joint Bookrunners ai Tranzactiei", se mai spune in raport.
OMV Petrom este cea mai mare companie de energie din Europa de Sud-Est, cu o productie anuala de titei si gaze la nivel de grup de 55,4 milioane bep in 2019. Grupul are o capacitate de rafinare de 4,5 milioane tone anual si opereaza o centrala electrica de inalta eficienta de... mai mult
Joi, 17 Septembrie 2020, ora 10:53
Fondul Proprietatea (FP) a vandut 1,11% din actiunile OMV Petrom (SNP), din pachetul de 1,77% pe care intentiona sa il cedeze, la un pret cu 6% sub piata, incasand astfel 246,6 milioane lei (56,8 milioane euro).
"Numarul final al actiunilor ordinare oferite este de 632.482.000 (actiunile plasate), iar pretul pe actiune este de 0,39 lei", se arata intr-un comunicat transmis, vineri, de Fondul Proprietatea Bursei de Valori Bucuretti (BVB).
Fondul Proprietatea a anuntat miercuri ca vrea sa vanda un pachet de 1,77% din actiunile OMV Petrom, cea mai mare companie din Romania, pachet estimat atunci la 445 milioane lei (102 milioane euro), in functie de ultima cotatie bursiera. Fondul preciza ca nu exclude sa creasca volumul de titluri in functie de conditiile pietei.
Totusi, in cadrul operatiunii Fondul a vandut doar 1,11% din titlurile OMV Petrom, pentru 246,6 milioane lei (56,8 milioane lei).
Pretul la care Fondul a cedat actiunile este cu 6% sub ultima cotatie bursiera de joi, de 0,415 lei/titlu si, totodata, cu 12,2% sub pretul dinainte ca FP sa-si anunte, miercuri, intentia de transfer.
Dupa anuntul de miercuri dimineata, actiunile OMV Petrom au scazut pe bursa cu 6,6%, de la 0,4442 lei/titlu la 0,415 lei/titlu
In acelasi timp, pretul titlurilor Fondului Porprietatea a urcat cu 4,2%, de la 0,638 lei/actiune la 0,665 lei/actiune. mai mult
Vineri, 17 Mai 2013, ora 09:45
Fondul Proprietatea (FP) vrea sa vanda un pachet de 1,77% din actiunile OMV Petrom (SNP), cea mai mare companie din Romania, pachet estimat la 445 milioane lei (102 milioane euro) la ultima cotatie bursiera, si nu exclude sa creasca volumul de titluri in functie de conditiile pietei.
"Actiunile vor fi vandute in cadrul unui plasament privat accelerat (accelerated book building) adresat exclusiv catre investitori institutionali internationali si romani calificati in conformitate cu prevederile legale aplicabile ale legislatiei din Romania", potrivit unui anunt transmis, miercuri, Bursei de catre compania Franklin Templeton, administratorul Fondului Proprietatea.
Fondul Proprietatea detine 20,11% din actiunile OMV Petrom.
Surse din piata de capital au declarat pentru Mediafax ca operatiunea incepe miercuri si se incheie joi.
Intentia actuala este de a vinde aproximativ un miliard de titluri, insa Fondul isi rezerva dreptul de a creste volumul vanzarii in functie de conditiile de piata, potrivit anuntului.
Pretul si numarul final de actiuni vandute vor fi stabilite in momentul finalizarii procesului de plasament.
Actiunile care nu vor fi vandute prin aceasta operatiune vor fi blocate timp de sase luni, potrivit Fondului Proprietatea.
Operatiunea va fi intermediata de consortiul JP Morgan Securities (coordonator global), WOOD&Company Financial Services si Raiffeisen Capital&Investment.
Actiunile OMV Petrom au inchis sesiunea bursiera de marti la un pret... mai mult
Miercuri, 15 Mai 2013, ora 10:53
Un fond administrat de Franklin Templeton a cumparat miercuri un pachet de 0,044% din actiunile OMV Petrom, cu 9,7 milioane lei (2,1 milioane euro), ridicand astfel la 49,3 milioane lei (aproape 11 milioane euro) achizitiile de titluri Petrom efectuate in ultimele cinci luni de fonduri Templeton.
Titlurile au fost cumparate printr-un deal realizat la pretul de 0,3847 lei/actiune, cotatie foarte apropiata de ultimul pret de marti, de 0,3846 lei, rezulta dintr-o raportare transmisa, vineri, Bursei de intermediarul operatiunii, compania de brokeraj UniCredit CAIB Securities.
Fonduri administrate de Franklin Templeton au reinceput sa cumpere actiuni OMV Petrom in luna mai, iar de atunci au achizitionat cumulat 0,2328% din capitalul social al companiei petroliere, pentru 49,3 milioane lei (aproape 11 milioane euro).
Fonduri ale Templeton au cumparat si anul trecut actiuni la OMV Petrom si au platit aproape doua milioane euro pentru 0,035% din titlurile companiei petroliere.
Franklin Templeton administreaza Fondul Proprietatea. Cele doua companii sunt reprezentate in Consiliul de Supraveghere al OMV Petrom de presedintele executiv al Franklin Templeton, Mark Mobius.
Grupul austriac de petrol si gaze OMV detine 51,01% din actiunile OMV Petrom, in timp ce statul roman controleaza, prin Ministerul Economiei, un pachet de 20,63%. Fondul Proprietatea are o participatie de 20,11%, iar mai multi actionari cumuleaza 8,24% din titluri.
Actiunile OMV Petrom au incheiat... mai mult
Joi, 06 Septembrie 2012, ora 12:20
O serie de fonduri administrate de Franklin Templeton au continuat sa cumpere pachete de actiuni OMV Petrom (SNP), achizitionand, miercuri, titluri reprezentand 0,044% din capitalul social al companiei petroliere, in schimbul sumei de 9,6 milioane lei (2,1 milioane euro).
Titlurile au fost cumparate printr-un deal realizat la pretul de 0,3863 lei/actiune, cotatie foarte apropiata de nivelul de la finalul sedintei de marti, de 0,386 lei/titlu, rezulta dintr-o raportare transmisa, joi, Bursei, de intermediarul operatiunii, ING Bank.
Fonduri administrate de Franklin Templeton au reinceput sa cumpere actiuni OMV Petrom in luna mai, iar de atunci au achizitionat cumulat 0,138% din capitalul social al companiei petroliere, pentru 28,6 milioane lei (6,3 milioane euro).
Fonduri ale Templeton au cumparat si anul trecut actiuni la OMV Petrom si au platit aproape doua milioane euro pentru 0,035% din titlurile companiei petroliere.
Franklin Templeton administreaza Fondul Proprietatea. Cele doua companii sunt reprezentate in Consiliul de Supraveghere al OMV Petrom de presedintele executiv al Franklin Templeton, Mark Mobius.
Grupul austriac de petrol si gaze OMV detine 51,01% din actiunile OMV Petrom, in timp ce statul roman controleaza, prin Ministerul Economiei, un pachet de 20,63%. Fondul Proprietatea are o participatie de 20,11%, iar mai multi actionari cumuleaza 8,24% din titluri.
Actiunile OMV Petrom au incheiat sedinta bursiera de miercuri in crestere foarte... mai mult
Joi, 23 August 2012, ora 10:55
Fonduri administrate de Franklin Templeton au platit, vineri, 580.000 de euro (2,6 milioane de lei) pentru a cumpara pachete de actiuni cumuland 0,012% din titlurile OMV Petrom, ridicand valoarea investitiilor in actiuni OMV Petrom la 4,3 milioane de euro.
Tranzactia s-a facut la un pret mediu de 0,378 lei/actiune, cotatie foarte apropiata de nivelul de la finalul sedintei de joi, a precizat intermediarul operatiunii, ING Bank, potrivit Mediafax.
Fondurile administrate de Franklin Templeton au achizitionat, in total, 0,094% din capitalul social al companiei petroliere pentru aproape 4,3 milioane de euro. Fondurile Templeton au cumparat, numai anul trecut 0,035% din actiunile OMV Petrom pentru care a platit aproape 2 milioane de euro.
Actiunile OMV Petrom au incheiat sedinta bursiera de vineri in crestere nesemnificativa, cu 0,05%, la 0,3781 lei. La aceasta cotatie, capitalizarea companiei este de 21,417 miliarde lei (4,775 miliarde euro).
In sedinta de vineri, titlurile Fondului Proprietatea si OMV Petrom au fost cele mai lichide, cu rulaje de 21,2 milioane lei si, respectiv, 8,4 milioane lei.
BVB a inchis sedinta de vineri in crestere
Franklin Templeton administreaza Fondul Proprietatea. Cele doua companii sunt reprezentate de presedintele executiv al Franklin Templeton, Mark Mobius, in Consiliul de Supraveghere al OMV Petrom.
OMV Petrom face profit de 2 miliarde de lei in primul semestru, cu 16% mai mult ca anul trecut
OMV Petrom a raportat,... mai mult
Sambata, 18 August 2012, ora 15:00
Guvernul va decide daca va relua vanzarea pe bursa a unui pachet de aproape 10% din participatia detinuta la OMV Petrom dupa ce va face o analiza in functie de conditiile din piata, a declarat ministrul desemnat al Economiei, Daniel Chitoiu.
"Vom face o analiza. Vom decide si in functie de conditiile de pe piata", a afirmat Chitoiu, dupa ce a primit avizul comisiilor reunite din Camera Deputatilor si Senat pentru preluarea portfoliului Economiei.
Statul a incercat in luna iulie a anului trecut sa vanda un pachet de 9,84% din actiunile OMV Petrom (SNP), insa oferta a esuat deoarece cererea a fost sub pragul minim de la care operatiunea putea fi incheiata cu succes.
Oferta a fost intermediata de consortiul format din banca rusa de investitii Renaissance Capital, BT Securities, Romcapital si EFG Securities.
Renaissance, liderul consortiului, a pus esecul operatiunii pe seama conditiilor dificile de pe pietele internationale si agravarea lor pe parcursul ofertei.
OMV Petrom este principalul producator de petrol si gaze din Romania. Grupul austriac OMV a preluat in 2004 pachetul majoritar de actiuni de la Petrom. mai mult
Luni, 07 Mai 2012, ora 15:01
Actiunile OMV Petrom au urcat cu 4,27% dupa ce statul a anuntat oferta prin care vrea sa vanda 9,84% din titlurile companiei, informeaza Mediafax.Primul transfer cu actiunile OMV Petrom a fost operat la 0,405 lei, in crestere cu 1,76%, iar apoi pretul a avansat pana la un maxim de 0,42 lei, cotatie cu 5,52% peste inchiderea de miercuri.
La ora 10:26, titlurile erau cotate la 0,415 lei, cu 4,27% peste pretul de miercuri si cu 9,78% sub nivelul maxim cerut de stat la vanzarea pachetului, de 0,46 lei/actiune.
Daca tot pachetul de actiuni OMV Petrom scos la vanzare va fi cumparat la pretul maxim, statul va incasa 2,564 miliarde lei (610 milioane euro).
Evolutia titlurilor companiei petroliere a venit intr-o piata cu volume reduse de tranzactionare, in valoare cumulata de 1,1 milioane lei (283.000 de euro). Transferurile cu actiunile OMV Petrom au insum at 403.000 de lei si au reprezentat 37% din lichiditatea pietei.
Actiunile OMV Petrom au influentat usor si indicii bursieri in care sunt cuprinse.
Astfel, la ora 10:26, indicele BET, al celor mai lichide zece titluri, era in crestere cu 0,69%, iar indicele BET-NG, care sintetizeaza evolutia actiunilor companiilor din sectorul energetic, avansa cu 1,17%.
Totodata, indicele extins al bursei, BET-XT, care sintetizeaza evolutia primelor 25 de titluri in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea (FP), a crescut cu 0,57%.
La preturi in crestere usoara erau tranzactionate si actiunile SIF-urilor si ale Fondului... mai mult
Joi, 07 Iulie 2011, ora 12:32
Actiunile OMV Petrom (SNP) pe care statul le va scoate la vanzare pe bursa vor fi vandute mai scump decat pretul incasat de Guvernul Nastase in 2004 din privatizarea companiei, potrivit Mediafax. "Din vanzarea celor 9,84% actiuni vom obtine un pret mai mare decat a obtinut Nastase pentru vanzarea intregului Petrom de atunci, 600 milioane de euro. Pe bursa poate veni oricine, dar nu va fi vandut, pachetul asta mic, de 9,84%, sub pretul de vanzare a Petrom-ului, de 600 milioane euro.
Daca nu, nu se vinde! Pentru ca nu accept smecherii pe ceea ce inseamna averea publica, pe ceea ce inseamna avutia noastra", a spus Boc.
La privatizare, in 2004, in mandatul Guvernului Nastase, intreaga companie Petrom a fost evaluata la 2,1 miliarde euro, avand in vedere ca OMV a platit 699 milioane euro pentru 33,34% din actiuni. Ulterior, OMV si-a majorat participatia la 51% din actiuni printr-o majorare de capital de 830,6 milioane euro. Statul vrea sa vanda 9,84% din actiunile OMV Petrom din pachetul pe care il detine la companie, de 20,63% din titluri.
Oferta secundara, estimata la 510 milioane euro, potrivit celui mai recent pret de la bursa, va fi cea mai mare din istoria Bursei de Valori Bucuresti (BVB).
Premierul a adaugat ca nu va accepta o vanzare "smechereasca" a acestor titluri, respectiv printr-o negociere directa in loc de vanzarea la bursa, si ca banii astfel obtinuti vor fi varsati la bugetul de stat.
Coform celor mai recente raportari, grupul austriac de petrol si gaze OMV... mai mult
Duminica, 10 Aprilie 2011, ora 21:30