Fondul Proprietatea vinde 1,7 miliarde actiuni existente in OMV Petrom S.A. printr-o oferta de plasament privat accelerat, veniturile estimate in urma acestei tranzactii fiind de 561 milioane de lei, conform unui raport remis Bursei de Valori Bucuresti (BVB).
"Franklin Templeton Investment Management Ltd. United Kingdom Sucursala Bucuresti, in calitatea sa de Administrator de Investitii al Fondul Proprietatea SA, ("Fondul"), in continuarea anuntului de lansare din data de 15 septembrie 2020, anunta acordul de a vinde un numar de 1,7 miliarde actiuni existente in OMV Petrom S.A. ("Petrom") in baza ofertei de plasament privat accelerat ("Tranzactia")", se arata in raport.
FP mentioneaza faptul ca, intrucat pretul actiunilor a fost stabilit la 0,33 lei/actiune, veniturile brute rezultate din tranzactie se ridica la 561 milioane lei. Petrom nu va incasa nicio suma de bani ca urmare a Tranzactiei.
"Sub rezerva decontarii cu succes a Tranzactiei, participatia ramasa a Fondului in Petrom este de 6,9973% din capitalul social al acesteia. Citigroup Global Markets Limited si WOOD & Company Financial Services, A.S. au actionat in calitate de Joint Bookrunners ai Tranzactiei", se mai spune in raport.
OMV Petrom este cea mai mare companie de energie din Europa de Sud-Est, cu o productie anuala de titei si gaze la nivel de grup de 55,4 milioane bep in 2019. Grupul are o capacitate de rafinare de 4,5 milioane tone anual si opereaza o centrala electrica de inalta eficienta de... mai mult
Joi, 17 Septembrie 2020, ora 10:53
Valoarea actiunilor Petrom a scazut cu peste 3%, joi, dupa ce OMV, principalul actionar al companiei, a anuntat ca isi amana decizia de a investi in exploatarea offshore a gazelor din Marea Neagra.
Compania Petrom, singurul mare producator de petrol si gaze din Romania, a fost privatizata in 2004, in timpul guvernarii Nastase. Grupul austriac OMV a cumparat atunci o parte importanta a actiunilor si si-a majorat, ulterior, participatia, ajungand sa detina 51% din Petrom. Financiar, grupul a evoluat mult de la momentul privatizarii, sub management austriac. Astfel, OMV Petrom a ajuns sa raporteze, in 2017, un profit net de 2.399.947.986 lei. La acest moment, compania este, probabil, cea mai valoroasa dintre toate cele listate pe bursa de la Bucuresti.
Chiar si asa, valoarea actiunilor Petrom poate scadea drastic, in momente de criza. Adica in situatiile in care multi investitori vor sa isi vanda actiunile si, pentru a o putea face, accepta sa ia pe ele un pret mai mic decat in mod normal.
Foto: BVB
Asa s-a intamplat azi, dupa ce OMV a anuntat ca - din pricina intarzierii cu care a fost adoptata Legea offshore - amana pentru 2019 luarea unei decizii privind investitia in exploatarea gazelor din Marea Neagra, unde are concesionat un important perimetru petrolier, alaturi de ExxonMobil.
O astfel de scadere a valorii actiunilor Petrom a mai avut loc in iulie, dupa ce ministrul de Finante, Eugen Teodorovici, anuntase ca ia in calcul plafonarea pretului gazelor... mai mult
Joi, 25 Octombrie 2018, ora 13:33
Actiunile celor mai mari producatori de gaze din tara noastra, Romgaz si OMV Petrom, au inregistrat o scadere remarcabila joi. Aceasta ieftinire brusca a actiunilor a fost cauzata de faptul ca Ministerul Finantelor a anuntat ca urmeaza sa limiteze pretul gazelor din productie interna la 55 lei/MWh.
Ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, a anuntat in cursul diminetii de joi ca proiectul de hotarare de guvern care prevede plafonarea pretului la care producatorii pot vinde gazul extras din Romania intra ordinea de zi a sedintei Executivului de pe 19 iulie, pentru o prima lectura.
Pana la urma, proiectul de hotarare n-a mai fost discutat de Guvern si nici nu se stie cu siguranta cand sau daca va fi adoptat. Cu toate astea, simplul fapt ca Ministerul Finantelor a promovat acest proiect a cauzat o scadere cu peste 5% a valorii actiunilor Romgaz, tranzactionate la Bursa de Valori Bucuresti. In plus, valoarea actiunilor OMV Petrom a scazut si ea cu peste 4,6%.
De ce si cum s-au produs aceste scaderi, dar si ce efecte ar putea avea ele asupra companiilor a explicat pentru Ziare.com Gabriel Aldea, senior broker la Tradeville.
"Scaderea pretului de piata al actiunilor celor doua companii consider ca are legatura directa cu posibila plafonare a pretului gazelor din productia interna, masura ce ar urma sa fie luata in discutie de catre Guvern, conform informatiilor aparute in presa.
Bursa este foarte sensibila la astfel de anunturi, in conditiile in care trazactionarea... mai mult
Vineri, 20 Iulie 2018, ora 08:33
Fondul Proprietatea (FP) a vandut 1,11% din actiunile OMV Petrom (SNP), din pachetul de 1,77% pe care intentiona sa il cedeze, la un pret cu 6% sub piata, incasand astfel 246,6 milioane lei (56,8 milioane euro).
"Numarul final al actiunilor ordinare oferite este de 632.482.000 (actiunile plasate), iar pretul pe actiune este de 0,39 lei", se arata intr-un comunicat transmis, vineri, de Fondul Proprietatea Bursei de Valori Bucuretti (BVB).
Fondul Proprietatea a anuntat miercuri ca vrea sa vanda un pachet de 1,77% din actiunile OMV Petrom, cea mai mare companie din Romania, pachet estimat atunci la 445 milioane lei (102 milioane euro), in functie de ultima cotatie bursiera. Fondul preciza ca nu exclude sa creasca volumul de titluri in functie de conditiile pietei.
Totusi, in cadrul operatiunii Fondul a vandut doar 1,11% din titlurile OMV Petrom, pentru 246,6 milioane lei (56,8 milioane lei).
Pretul la care Fondul a cedat actiunile este cu 6% sub ultima cotatie bursiera de joi, de 0,415 lei/titlu si, totodata, cu 12,2% sub pretul dinainte ca FP sa-si anunte, miercuri, intentia de transfer.
Dupa anuntul de miercuri dimineata, actiunile OMV Petrom au scazut pe bursa cu 6,6%, de la 0,4442 lei/titlu la 0,415 lei/titlu
In acelasi timp, pretul titlurilor Fondului Porprietatea a urcat cu 4,2%, de la 0,638 lei/actiune la 0,665 lei/actiune. mai mult
Vineri, 17 Mai 2013, ora 09:45
Cu randamente anuale cuprinse intre 43% si 315%, cele mai profitabile 10 actiuni listate la BVB intrec de departe randamentele de 5-7% oferite in 2012 de sistemul bancar pentru plasamentele in lei.
Casa de brokeraj Tradeville, lider in online trading, a realizat un clasament al actiunilor tranzactionate la Bursa de Valori Bucuresti in functie de randamentul anual, date care contrazic ipoteza "pastrarii banilor in banca in lipsa unor oportunitati investitionale la bursa locala".
"Cu randamente anuale cuprinse intre 43% si 315%, cele mai profitabile 10 actiuni listate la BVB intrec de departe randamentele de 5-7% oferite in 2012 de sistemul bancar pentru plasamentele in lei.
Acest grup de companii a reusit sa intreaca, in mod spectaculos, chiar si indicii bursieri locali, ale caror randamente s-au inscris in intervalul 2.61% - 31.19% - si aceasta in conditiile in care bursa din tara noastra s-a clasat, potrivit Reuters, pe locul 6 in topul performantei pietelor de frontiera in 2012, depasind clasa generala a burselor dezvoltate, emergente si de frontiera deopotriva", sustine Ovidiu Dumitrescu, CFA, director general adjunct Tradeville.
Artego Tg. Jiu (ARTE) +314.29%
Vedete indisputabile ale BVB in 2012 au fost actiunile celui mai mare producator de benzi transportoare din Europa de Sud-Est, Artego Tg. Jiu. Cu un randament anual de 314% (inclusiv dividendul), actiunile acestei companii au depasit cel mai apropiat competitor din topul randamentelor de aproape 4... mai mult
Joi, 10 Ianuarie 2013, ora 15:06
Grupul austriac OMV a atras finantare de 1,5 miliarde euro printr-o emisiune de obligatiuni cu maturitati la zece si 15 ani. Fondurile vor fi utilizate si pentru rascumpararea datoriilor existente.
Suma de 1,5 miliarde de euro a fost obtinuta de OMV prin plasare de obligatiuni de 750 milioane de euro cu maturitate in 2022, titluri scadente in 2027 in valoare de 750 milioane de euro si un cupon de 2,62%.
Obligatiunile au fost emise prin programul de finantare EMTN de patru miliarde euro derulat de OMV pentru acces inlesnit la piete.
Fondurile astfel obtinute vor fi utilizate atat pentru finantarea operatiunilor curente ale companiei, cat si pentru rascumpararea partiala a datoriilor.
OMV a lansat totodata oferte de rascumparare a eurobondurilor de un miliard de euro scadente in 2014 si a titlurilor de credit Schuldschein de 183 milioane euro, cu maturitatea in 2014 si 2016, pentru a extinde maturitatea medie a datoriilor companiei. Ofertele de rascumparare vor expira pe 26 septembrie si 1 octombrie.
Aranjorii emisiunii de eurobonduri pe termen lung sunt Barclays, Erste Group Bank, JPMorgan Securities plc si UniCredit Bank Austria. Rascumpararea obligatiunilor scadente in 2014 este intermediata de Citigroup si Societe Generale Corporate & Investment Banking.
Vanzarile grupului austriac au urcat in primul semestru cu 27%, la 20,3 miliarde euro, iar profitul net ajustat, atribuibil actionarilor, a avansat cu 61%, la 834 milioane euro.
OMV Petrom a avut in... mai mult
Joi, 20 Septembrie 2012, ora 15:01
O serie de fonduri administrate de Franklin Templeton au continuat sa cumpere pachete de actiuni OMV Petrom (SNP), achizitionand, miercuri, titluri reprezentand 0,044% din capitalul social al companiei petroliere, in schimbul sumei de 9,6 milioane lei (2,1 milioane euro).
Titlurile au fost cumparate printr-un deal realizat la pretul de 0,3863 lei/actiune, cotatie foarte apropiata de nivelul de la finalul sedintei de marti, de 0,386 lei/titlu, rezulta dintr-o raportare transmisa, joi, Bursei, de intermediarul operatiunii, ING Bank.
Fonduri administrate de Franklin Templeton au reinceput sa cumpere actiuni OMV Petrom in luna mai, iar de atunci au achizitionat cumulat 0,138% din capitalul social al companiei petroliere, pentru 28,6 milioane lei (6,3 milioane euro).
Fonduri ale Templeton au cumparat si anul trecut actiuni la OMV Petrom si au platit aproape doua milioane euro pentru 0,035% din titlurile companiei petroliere.
Franklin Templeton administreaza Fondul Proprietatea. Cele doua companii sunt reprezentate in Consiliul de Supraveghere al OMV Petrom de presedintele executiv al Franklin Templeton, Mark Mobius.
Grupul austriac de petrol si gaze OMV detine 51,01% din actiunile OMV Petrom, in timp ce statul roman controleaza, prin Ministerul Economiei, un pachet de 20,63%. Fondul Proprietatea are o participatie de 20,11%, iar mai multi actionari cumuleaza 8,24% din titluri.
Actiunile OMV Petrom au incheiat sedinta bursiera de miercuri in crestere foarte... mai mult
Joi, 23 August 2012, ora 10:55
Actiunile OMV Petrom au urcat cu 4,27% dupa ce statul a anuntat oferta prin care vrea sa vanda 9,84% din titlurile companiei, informeaza Mediafax.Primul transfer cu actiunile OMV Petrom a fost operat la 0,405 lei, in crestere cu 1,76%, iar apoi pretul a avansat pana la un maxim de 0,42 lei, cotatie cu 5,52% peste inchiderea de miercuri.
La ora 10:26, titlurile erau cotate la 0,415 lei, cu 4,27% peste pretul de miercuri si cu 9,78% sub nivelul maxim cerut de stat la vanzarea pachetului, de 0,46 lei/actiune.
Daca tot pachetul de actiuni OMV Petrom scos la vanzare va fi cumparat la pretul maxim, statul va incasa 2,564 miliarde lei (610 milioane euro).
Evolutia titlurilor companiei petroliere a venit intr-o piata cu volume reduse de tranzactionare, in valoare cumulata de 1,1 milioane lei (283.000 de euro). Transferurile cu actiunile OMV Petrom au insum at 403.000 de lei si au reprezentat 37% din lichiditatea pietei.
Actiunile OMV Petrom au influentat usor si indicii bursieri in care sunt cuprinse.
Astfel, la ora 10:26, indicele BET, al celor mai lichide zece titluri, era in crestere cu 0,69%, iar indicele BET-NG, care sintetizeaza evolutia actiunilor companiilor din sectorul energetic, avansa cu 1,17%.
Totodata, indicele extins al bursei, BET-XT, care sintetizeaza evolutia primelor 25 de titluri in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea (FP), a crescut cu 0,57%.
La preturi in crestere usoara erau tranzactionate si actiunile SIF-urilor si ale Fondului... mai mult
Joi, 07 Iulie 2011, ora 12:32
Actiunile OMV Petrom (SNP) pe care statul le va scoate la vanzare pe bursa vor fi vandute mai scump decat pretul incasat de Guvernul Nastase in 2004 din privatizarea companiei, potrivit Mediafax. "Din vanzarea celor 9,84% actiuni vom obtine un pret mai mare decat a obtinut Nastase pentru vanzarea intregului Petrom de atunci, 600 milioane de euro. Pe bursa poate veni oricine, dar nu va fi vandut, pachetul asta mic, de 9,84%, sub pretul de vanzare a Petrom-ului, de 600 milioane euro.
Daca nu, nu se vinde! Pentru ca nu accept smecherii pe ceea ce inseamna averea publica, pe ceea ce inseamna avutia noastra", a spus Boc.
La privatizare, in 2004, in mandatul Guvernului Nastase, intreaga companie Petrom a fost evaluata la 2,1 miliarde euro, avand in vedere ca OMV a platit 699 milioane euro pentru 33,34% din actiuni. Ulterior, OMV si-a majorat participatia la 51% din actiuni printr-o majorare de capital de 830,6 milioane euro. Statul vrea sa vanda 9,84% din actiunile OMV Petrom din pachetul pe care il detine la companie, de 20,63% din titluri.
Oferta secundara, estimata la 510 milioane euro, potrivit celui mai recent pret de la bursa, va fi cea mai mare din istoria Bursei de Valori Bucuresti (BVB).
Premierul a adaugat ca nu va accepta o vanzare "smechereasca" a acestor titluri, respectiv printr-o negociere directa in loc de vanzarea la bursa, si ca banii astfel obtinuti vor fi varsati la bugetul de stat.
Coform celor mai recente raportari, grupul austriac de petrol si gaze OMV... mai mult
Duminica, 10 Aprilie 2011, ora 21:30