Nava speciala Maresal Vasilevski, apartinand grupului rus Gazprom, a fost inchiriata grupului energetic austriac OMV, proprietarul OMV Petrom, informeaza Reuters.
Aceasta platforma, potrivit presedintelui Vladimir Putin, este o garantie a securitatii energetice a enclavei Kaliningrad.
Maresal Vasilevski este o platforma unica in Rusia, care permite transportul de gaze lichefiate si este echipata cu echipamente pentru regazeificare, adica pentru conversia gazelor lichefiate in gaze naturale care pot fi pompate ulterior prin gazoducte spre consumatori.
Directorul general de la OMV, Rainer Seele, a confirmat joi ca OMV a inchiriat aceasta nava.
Prezent la forumul economic de la Alpbach, Rainer Seele a spus ca OMV intentioneaza sa utilizeze nava ca o facilitate de stocare offshore. Seele nu a vrut sa spuna daca nava este incarcata cu gaze lichefiate de la Gazprom si nici care este perioada pentru care OMV a inchiriat nava.
Potrivit datelor Refinitiv Eikon, platforma este ancorata in apropiere de portul Rotterdam.
"OMV a incarcat gaze naturale lichefiate si asteapta sa creasca preturile pentru a revinde gazele", a declarat o sursa din interiorul Gazprom.
Potrivit surselor, OMV ar fi inchiriat aceasta nava pana in luna noiembrie.
Gazprom are o relatie indelungata cu OMV. Gigantul rus a promis ca va furniza OMV echivalentul a 1,2 miliarde metri cubi de gaze naturale sub forma GNL in 2020. De asemenea, OMV este partenerul Gazprom in proiectul gazoductului... mai mult
Vineri, 30 August 2019, ora 12:26
OMV si Gazprom au semnat un amendament la contractul lor, care prevede majorarea cu un miliard de metri cubi pe an a cantitatii de gaze naturale livrate Austriei, au anuntat luni cele doua companii energetice.
Decizia privind amendamentul a fost luata dupa o intalnire de lucru intre directorul general al grupului austriac OMV, Rainer Seele, si presedintele Gazprom, Alexey Miller, care a avut loc la Sankt Petersburg.
"In ultimii ani, Gazprom a inregistrat exporturi record catre Austria. Numai in primele zece luni din acest an furnizarile de gaze spre aceasta tara au crescut cu o treime, comparativ cu perioada similara din 2017, ajungand la 8,8 miliarde de metri cubi. Semnarea documentului privind majorarea exporturilor dincolo de contractul initial reprezinta o noua dovada a cererii ridicate de gaze rusesti din partea consumatorilor nostri europeni", a afirmat Alexey Miller.
La randul sau, Rainer Seele a declarat: "Cererea de gaze a Europei va creste in principal in urma inlocuirii termocentralelor cu centrale electrice pe gaze, cuplata cu scaderea simultana a productiei europene. Prin majorarea furnizarii catre Baumgarten (hub-ul de gaze detinut de OMV in Austria - nota red.), contribuim suplimentar la securitatea furnizarii spre Austria dar si spre alte state europene".
Pe langa semnarea amendamentului, sefii celor doua companii energetice au discutat masuri suplimentare in vederea implementarii acordurilor semnate in octombrie 2018, cum ar fi infiintarea unui... mai mult
Luni, 05 Noiembrie 2018, ora 12:19
OMV a renuntat la un schimb controversat de active cu Gazprom, preferand sa cumpere direct de la compania rusa o participatie de aproape 25% intr-un proiect din Siberia, dupa ce norvegienii s-au opus planurilor initiale ale austriecilor, care voiau sa le dea rusilor la schimb accesul la OMV Norvegia.
In 2016, OMV si Gazprom au semnat un acord de baza privind schimbul unor active, conform caruia Gazprom urma sa primeasca o participatie de 38,5% din actiunile companiei OMV (NORGE) AS, o companie concentrata pe explorarea si productia de petrol in Norvegia. In schimb, OMV ar fi primit o participatie de 24,98% intr-un proiect destinat dezvoltarii blocurilor 4 si 5 ale formatiunii Achimov, parte a zacamantului de petrol, gaz si condensat Uregoy din Siberia. OMV si Gazprom sperau sa finalizeze acordul pana la sfarsitul acestui an.
Totusi, surse care au dorit sa-si pastreze anonimatul au declarat pentru Reuters in mai ca OMV ar putea cumpara direct activele din Siberia, dupa ce Norvegia a criticat planul de a da celui mai mare producator de gaze din Rusia acces la platoul sau continental.
"Acordul de baza privind vanzarea" inlocuieste "acordul de baza" incheiat intre OMV si Gazprom in decembrie 2016. Pretul de achizitie va fi negociat in mod corect, se arata in comunicatul OMV. Din cei zece miliarde de euro pusi deoparte pentru achizitii pana in 2025, OMV a cheltuit pana acum doua miliarde de euro.
Anul trecut, OMV a platit 1,75 miliarde de euro pentru o participatie in... mai mult
Joi, 04 Octombrie 2018, ora 11:39
Transportatorul national de gaze Transgaz Medias a cumparat gaze naturale pentru echilibrarea fizica a Sistemului National de Transport in valoare totala de 13,16 milioane lei (2,83 milioane euro), fara TVA, de la WIEE Romania, unul dintre cei mai puternici importatori de gaze rusesti de pe piata locala.
Achizitia a fost facuta prin negociere, prin intermediul bursei de marfuri.
Transgaz a incheiat cinci contracte cu WIEE Romania, dintre care doua in valoare de 2,1 milioane lei fiecare, doua de cate 3,35 milioane lei si un contract care insumeaza aproape 2,24 milioane lei, toate sumele fiind fara TVA.
Wiee Romania a fost infiintata in anul 2000, cu capital integral privat, fiind controlata de compania Gazprom Schweiz, inregistrata in Elvetia.
Importatorul de gaze rusesti pe piata locala a inregistrat in anul 2016 afaceri de 431,35 milioane lei, in crestere cu 15,5% fata de anul precedent. Totodata, si-a sporit profitul cu 47%, la 6,5 milioane lei, potrivit ultimelor date disponibile la Ministerul Finantelor.
Compania face parte din Federatia Asociatiilor Companiilor de Utilitati din Energie (ACUE), infiintata in anul 2012 si care cuprinde 30 de membri.
Cealalta companie de pe piata romaneasca prin intermediul careia rusii de la Gazprom exporta gaze in Romania este Conef Gaz.
Transgaz a realizat anul trecut un profit net de 602 milioane lei, in crestere cu peste 1% fata de anul anterior, potrivit datelor preliminare ale companiei. Datoriile totale au... mai mult
Duminica, 11 Martie 2018, ora 15:01
La prima vedere, afacerea de 400 de miliarde de dolari semnata intre Rusia si China pe tema alimentarii cu gaze naturale a statului asiatic ar trebui sa fie o adevarata lovitura data de Moscova.
O analiza recenta insa, realizata de un institut londonez, arata ca lururile nu stau deloc asa, Gazprom riscand chiar sa piarda o suma importanta de bani din afacerea care pare sa slujeasca doar intereselor lui Vladimir Putin, relateaza Josh Cohen intr-o analiza Reuters.
Gambit geopolitic
Nevoia lui Vladimir Putin de a ancora interesele Rusiei in zona asiatica, imediat dupa deteriorarea relatiilor intre Moscova si Occident, l-a facut sa efectueze "un gambit geopolitic fara nicio ratiune economica", descriu analistii Chatham House, strategia presedintelui rus.
De fapt, afacerea cu gaze naturale realizata intre Gazprom si China National Petroleum Coropration este o demonstratie perfecta a modului in care Gazprom a devenit mai mult un instrument al ambitiilor poltice decat o corporatie aflata in cautarea profitului.
In timp ce actiunile Gazprom sunt tranzactionate atat pe bursa din Rusia, cat si pe cea americana, structura actionariatului, in care guvernul rus detine pachetul majoritar, face aceasta companie sa reactioneze direct la ordinele Kremlinului.
Gazprom este una dintre cele mai avansate unelte diplomatice ale Moscovei, pe care Vladimir Putin nu se sfieste sa o foloseasca pentru a-si atinge obiectivele de politica externa.
In cei 15 ani petrecuti de Putin... mai mult
Marti, 28 Iulie 2015, ora 13:44
Gazprom, cea mai mare companie din Rusia, va renunta la campaniile de promovare in randul investitorilor in actiuni si obligatiuni din Statele Unite si Europa, ca urmare a crizei din Crimeea, si se va concentra pe atragerea de fonduri din Orientul Mijlociu, America Latina si Asia, in special China.
Directorii producatorului rus de gaze, cu o capitalizare de 90 de miliarde de dolari si obligatiuni scadente in valoare de 37 miliarde de dolari, au cerut angajatilor departamentului de relatii cu investitorii sa caute mai multi eventuali actionari in Asia si pe alte piete emergente, au declarat doua surse apropiate situatiei pentru Bloomberg.
La inceputul lunii martie, Gazprom a organizat intalniri cu investitorii la New York si Londra.
Schimbarea de directie arata cum criza dintre Rusia si Occident afecteaza relatiile economice si financiare. China nu a votat in Consiliul de Securitate al ONU impotriva actiunii Rusiei de a anexa Crimeea, iar presedintele rus Vladimir Putin va efectua o vizita la Beijing in luna mai, in timpul careia vrea sa semneze un contract pentru aprovizionarea Chinei cu gaze naturale pentru o perioada de 30 de ani.
Investitorii americani detin circa 10% din actiunile Gazprom prin certificate de depozit, fiind astfel cel mai important grup de actionari dupa statul rus, care are o participatie de 50%.
Fonduri de investitii din Marea Britanie au aproximativ 5% din titluri, potrivit site-ului Gazprom, care nu prezinta date despre eventuali... mai mult
Vineri, 04 Aprilie 2014, ora 17:01
Concernul rus de stat Gazprom avea in 2007, in plin boom al pietei materiilor prime, un obiectiv grandios: sa ajunga compania cu cea mai mare valoare din lume in sapte ani, dar a gafat cu doar 910 miliarde de dolari, esec emblematic pentru declinul economiei Rusiei.
In aprilie 2007, directorul general adjunct al Gazprom, Alexander Medvedev, estima ca producatorul de gaze isi va creste de patru ori capitalizarea, la 1.000 de miliarde de dolari, in numai sapte ani si va deveni cea mai valoroasa companie din lume.
Medvedev s-a inselat cu numai 910 miliarde de dolari, scrie Bloomberg.
De la momentul la care directorul Gazprom a anuntat acel obiectiv, niciuna dintre cele mai mari 5.000 de companii din lume nu a inregistrat un colaps mai puternic al capitalizarii decat gigantul rus. Declinul bursier de 154 miliarde de dolari al Gazprom a devenit emblematic pentru problemele economiei conduse de presedintele rus Vladimir Putin, mai noteaza Bloomberg.
Gazprom a scazut puternic trei ani la rand pe bursa, in contextul cheltuielilor pentru proiecte variind de la exploatari in Siberia, la Jocurile Olimpice de la Soci.
"Gazprom este campion in distrugerea valorii. Nu doar Gazprom a ratat obiectivul de a-si creste capitalizarea, ci Rusia insasi a esuat. Nu a reusit sa creeze un climat in care companiile de stat sa functioneze ca entitati controlate de actionari", a declarat Ian Hague, partener fondator la Firebird Management, firma care administreaza active de 1,3... mai mult
Joi, 03 Aprilie 2014, ora 17:06
Guvernul rus a decis miercuri sa creasca peste asteptari a taxele de exploatare impuse Gazprom si celorlalti producatorilor de gaze, care vor plati din 2015 aproximativ 1.000 de ruble (34 de dolari) pentru o mie de metri cubi, de patru ori mai mult fata de nivelul actual.
Actiunile companiei independente Novatek au scazut cu peste 10% in urma informatiei ca producatorul va plati o taxa de exploatare a zacamintelor minerale aproape similara cu cea a Gazprom.
Titlurile Gazprom au coborat cu 1%, dupa ce s-au depreciat cu circa 15% incepand din martie, cand a devenit clar impactul major al cresterii taxei.
"Este o miscare negativa pentru intreaga industrie a gazelor, in special pentru companiile independente. Gazprom isi poate permite taxe mai mari, are cheltuieli de capital flexibile", a declarat Oleg Maximov, analist la compania de brokeraj Troika Dialog.
Guvernul rus vrea sa creasca veniturile bugetare, dupa ce premierul Vladimir Putin a promis cheltuieli masive inainte de castigarea alegerilor prezidentiale din martie. Putin va reveni la Kremlin luni, 7 mai.
Firma de consultanta Capital Economics estimeaza ca promisiunile electorale ale lui Putin vor ajunge la costuri anuale de 4.800 de miliarde de ruble (163 miliarde de dolari), respectiv 4%-5% din PIB, pana in 2018.
Producatorii de gaze au platit in mod traditional taxe mai mici de exploatare decat companiile petroliere care, potrivit analistilor, nu mai pot suporta noi majorari fara sa reduca... mai mult
Miercuri, 02 Mai 2012, ora 21:04
Belarusul a acceptat sa vanda Gazpromului actiunile pe care le detine in compania de transport de gaz Beltransgaz, dar a cerut in schimb garantii ca gazoductele de tranzit vor functiona in regim deplin, a anuntat presedintele Aleksandr Lukasenko."Gazprom vrea sa cumpere cele 50% actiuni detinute de Belarus in Beltransgaz. Este gata sa plateasca 2,5 miliarde de dolari. Suntem de acord", a spus el, potrivit RIA Novosti.Lukasenko a declarat ca Minskul va pune doua conditii.Prima este ca respectivele conducte folosite pentru tranzitul gazului rusesc sa fie mereu complet pline. A doua este ca pretul gazului pentru Belarus sa fie la fel ca cel pentru Rusia."Si Rusia si-a pus aceasta problema, pentru ca ea face parte din Uniunea vamala cu Belarus si Kazahstan si pentru ca un spatiu economic comun intre aceste trei state va exista de la 1 ianuarie 2012", a conchis Lukasenko. mai mult
Sambata, 01 Octombrie 2011, ora 12:35