Ministerul Economiei, actionarul majoritar al Nuclearelectrica (SNN), a respins propunerile Fondului Proprietatea (FP) de introducere a unei remuneratii suplimentare variabile pentru Consiliul de Administratie si conducerea executiva ale SNN, care sa depinda de evolutia titlurilor companiei la bursa.
Propunerile au fost introduse pe ordinea de zi a Adunarii Generale a Actionarilor de catre Fondul Proprietatea, care detine 9,73% din actiunile companiei.
Ministerul Economiei controleaza o participatie de 81,3% din actiunile Nuclearelectrica.
Actionarii Romgaz au respins, miercuri, propuneri similare, introduse insa pe ordinea de zi a Adunarii Generale a Actionarilor chiar de catre stat, reprezentat prin Departamentul pentru Energie al Ministerului Economiei, si de Fondul Proprietatea, care are 10% din actiunile companiei. Ministerul Economiei are o participatie de 70% la Romgaz.
Remuneratiile suplimentare variabile au fost respinse dupa ce ministrul delegat pentru Energie, Razvan Nicolescu, a informat saptamana trecuta ca Departamentul pentru Energie nu este de acord cu acordarea de bonusuri conducerilor companiilor Romgaz si Nuclearelectrica, ai caror sefi au venituri "suficiente pentru momentul actual".
In plus, ministrul a respins si cresterea indemnizatiilor membrilor AGA Hidroelectrica.
Actiunile Nuclearelectrica se aflau in scadere cu 0,8% vineri in primele ore de tranzactii, pe o piata in declin cu 0,5%. mai mult
Vineri, 01 August 2014, ora 13:47
Fondul Proprietatea (FP), actionar minoritar al Nuclearelectrica (SNN), incearca sa blocheze in instanta participarea producatorului de electricitate in proiectele de constructie a hidrocentralei Tarnita si a cablului submarin pentru exportul electricitatii in Turcia.
"Fondul Proprietatea, in calitate de actionar detinand o cota de 9,7268% din capitalul social al societatii, a depus o cerere de interventie la Tribunalul Bucuresti (...) prin care se solicita respingerea cererii de inregistrare la Registrul Comertului a hotararii AGEA nr.1/11.03.2014", se arata intr-un comunicat transmis, luni, de Nuclearelectrica Bursei de Valori Bucuresti (BVB).
Hotararea respectiva vizeaza participarea Nuclearelectrica cu 8,9 milioane lei la majorarea capitalului social al Hidro Tarnita, compania de proiect care ar urma sa construisca hidrocentrala Tarnita, judetul Cluj.
AGA si-a dat atunci prin aceeasi hotarare aprobarea si pentru acordul de principiu pentru realizarea proiectului Cablu de interconectare submarin 400 Kv Romania - Turcia si participarea Nuclearelectrica cu 2 milioane euro la constituirea companiei de proiect HVDCC Romania - Turcia.
Primul termen in dosarul in care Fondul Proprietatea contesta decizia AGA a fost stabilit pentru marti, 1 aprilie.
Anuntul privind contestatia Fondului Proprietatea vine la aproape doua saptamani dupa ce Departamentul pentru Enegie, actionarul majoritar al Romgaz Medias (SNG), a decis sa amane "pentru moment", la cererea... mai mult
Marti, 01 Aprilie 2014, ora 10:16
Bursa de la Bucuresti a crescut usor, cu 0,4%, in prima parte a sedintei de vineri, pentru a patra zi consecutiv, intr-o piata unde investitorii si-au orientat atentia spre actiunile Fondului Proprietatea (FP), care au revenit la maximul istoric, de 0,71 lei/titlu.
Piata a fost pe crestere usoara inca din primele minute, insa la fel ca in precedentele sedinte volumele de tranzactionare au fost axate doar pe cateva actiuni.
Daca in primele trei zile din aceasta saptamana investitorii si brokerii au acordat mai multa atentiei subscrierilor pe transa micilor investitori la oferta de la Nuclearelectrica, interesul a fost indreptat vineri mai mult catre actiunile Fondului Proprietatea, care s-au intors la maximului istoric atins pe 16 august.
Incepand din ultima saptamana a lunii august si pana la finalul saptamanii trecute, pretul actiunilor FP a scazut pana aproape de 0,67 lei, insa de luni a reintrat pe crestere, indreptandu-se din nou catre nivelul maxim atins in luna august.
In prima parte a sedintei de vineri, pretul a urcat pentru cateva momente la maximul istoric de 0,71 lei. Cotatia, atinsa in jurul orei 12:45, este cu 1,57% peste inchiderea de joi. La scurt timp dupa ora 13:00, titlurile Fondului erau cotate la 0,7095 lei, pret cu 1,5% peste ziua precedenta.
Evolutia de vineri a venit pe un rulaj de aproape 5,1 milioane lei cu actiunile Fondului Proprietatea.
In prima parte a sedintei, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, a crescut cu... mai mult
Vineri, 13 Septembrie 2013, ora 16:40
In rezultatul exercitiului din mai, Fondul Proprietatea (FP) a raportat un profit de 480,55 milioane lei si o valoare unitara a activului net 1,1477 lei, potrivit unei raportari transmisa vineri Bursei de Valori Bucuresti (BVB).
La sfarsitul lunii aprilie, FP a raportat un profit de 16,86 milioane lei si o valoare unitara a activului net de 1,1397 lei.
De asemenea, Fondul a raportat urmatoarea structura a actionariatului: actionari institutionali straini 58,15%, persoane fizice romane 24,02%, actionari institutionali romani 9,30%, persoane fizice nerezidente 6,04%, Ministerul Finantelor Publice 0,02% si actiuni proprii 2,47. Numarul total de actionari era 8.223.
FP a raportat urmatorul top 10 al detinerilor ca pondere din valoarea activului net: OMV Petrom SA 29,69%, Hidroelectrica SA 13,34%, Romgaz SA 8,92%, Complexul Energetic Oltenia SA 5,86%, Nuclearelectrica SA 4,32%, ENEL Distributie Banat SA 3,24%, ENEL Distributie Muntenia SA 2,89%, Transgaz SA 2,41%, GDF Suez Energy Romania 2,31% si ENEL Distributie Dobrogea SA 2,16%.
Potrivit raportului lunar, Fondul avea actiuni listate in proportie de 37,59% din valoarea activului net, actiuni nelistate 56,11% si lichiditati nete si creante 6,30%. mai mult
Vineri, 14 Iunie 2013, ora 15:27
Fondul Proprietatea a raportat, in primele opt luni ale anului, un profit net de peste 574 de milioane de lei (peste 127 de milioane de euro), potrivit unui anunt publicat de reprezentantii Fondului la Bursa de Valori Bucuresti (BVB).
Fondul Proprietatea are un capital propriu de 12,67 miliarde de lei (2,84 miliarde de euro), chiar daca actiunile Hidroelectrica sunt incluse in activul net la valoarea zero, pana la finalizarea procedurii de insolventa.
In data de 20 iunie 2012, Hidroelectrica a intrat in stare de insolventa. Investitia Fondului Proprietatea in actiunile Hidroelectrica era, la 31 mai 2012, in valoare de 3,28 miliarde de lei.
Fondul Proprietatea raportase un profit net de 573,8 milioane de lei in primele sase luni ale anului si venituri totale de 874,7 milioane de lei.
Fondul Proprietatea are investitii in sectoare strategice ale economiei:
- petrol si gaz (45,63% din valoarea activului net - VAN)
- utilitati electricitate & gaz: transport, distributie, furnizare (25,59% din VAN)
- utilitati electricitate: productie (12,41% din VAN)
- infrastructura (3,47% din VAN)
- banci (3,16% din VAN)
- aluminiu (1,39% din VAN)
- industrie grea (1,24% din VAN)
- servicii postale (0,76% din VAN)
Top 10 detineri la Fondul Proprietatea
1. OMV Petrom SA 34,60% din VAN
2. Romgaz SA 10,23% din VAN
3. Complexul Energetic Oltenia SA 8,48% din VAN
4. Nuclearelectrica SA 3,93% din VAN
5. ENEL Distributie Banat SA 3,51% din VAN
6. E.ON... mai mult
Luni, 17 Septembrie 2012, ora 13:10
La un an de la listarea Fondului Proprietatea la Bursa de Valori Bucuresti, managerul de portofoliu al Fondului Proprietatea, Grec Konieczny, a declarat intr-un interviu Business24 ca anul trecut a fost marcat de doua mari dezamagiri: pretul actiunilor FP si esecul listarii celui de-al doilea pachet Petrom la BVB.
Potrivit acestuia, ele doua companii mult asteptate de investitori, Hidroelectrica si Nuclearelectrica ar trebui listate cat mai rapid la BVB, in caz contrar pretul actiunilor risca sa se deprecieze, fapt ce ar putea determina o migratie a investitorilor spre piete cu mai multa lichiditate.
Privind la piata de capital romaneasca, Greg Konieczny spune ca succesul Fondului Proprietatea nu poate veni fara o dezvoltare a pietei romanesti. De aceea, urmatoarea mutare pe care FP o va face va fi listarea pe bursa din Varsovia, in prima jumatate a acestui an.
Cum comentati rezultatele financiare obtinute de Fondul Proprietatea in 2011? Profitul Fondului Proprietatea (FP) a crescut anul trecut cu 19%, in timp ce activul net a scazut cu 5,6%.
Da, cred ca masura cheie pentru noi este valoarea neta a activelor pe actiuni si asta, din pacate a scazut, insa uitandu-ne la ceea ce s-a intamplat intre timp pe piata de capital din Romania si pe pietele europene, speram la rezultate pozitive in acest an.
Pretul actiunii FP pe bursa nu s-a apropiat de valoarea nominala, de la un pret de 0,6495 lei din prima zi de listare. Privind retrospectiv au fost asteptarile... mai mult
Joi, 26 Ianuarie 2012, ora 07:50
Fondul intentioneaza sa vanda in acest an participatii la companii de gaze naturale si electricitate, a declarat miercuri Greg Konieczny, managerul Fondului Proprietatea.
"Tot ce avem este de vanzare. Vrem sa exploram posibilitatile de a vinde participatii in acest an. Sunt companii din sectorul gazelor si electricitate, distribuitori si furnizori. Vom face un anunt cand va fi cazul", a mentionat Greg Konieczny.
Fondul Proprietatea detine participatii mai importante la companii din domeniul energiei electrice si cel al gazelor naturale precum: Transgaz, Romgaz, Enel Distributie Muntenia, Nuclearelectrica, GDF Suez Energy Romania, Hidroelectrica si OMV Petrom.
Pe de alta parte, presedintele executiv al Franklin Templeton (FT), Mark Mobius, a declarat ca investitiile sunt "acut necesare in diverse domenii", cum ar fi sectorul energetic, in transporturi si, in general, in infrastructura.
"Cu un aport nou de capital obtinut pe piata, prin listari, vom putea imbunatati performantele acestor companii. Bineinteles ca odata cu imbunatatirea performantelor, pretul actiunilor va creste. Nu exista vreo garantie ca listarea va duce la o crestere a pretului companiilor, insa vor fi facute eforturi in acest sens", a mai spus Mobius.
Lansat in decembrie 2005, Fondul Proprietatea a fost creat pentru despagubirea cetatenilor romani ale caror proprietati au fost confiscate de fostul regim comunist. In urma licitatiei internationale anuntate in decembrie 2008, Franklin... mai mult
Miercuri, 25 Ianuarie 2012, ora 14:01
Fondul Proprietatea a inregistrat un profit de 445,9 milioane de lei la data de 31 mai 2011, cu 0,71% mai mic fata de luna aprilie, potrivit NewsIn. De asemenea, Fondul Proprietatea a raportat un profit de 445,9 milioane lei la finalul lunii mai.
Dupa structura pe clase de active, portofoliul Fondului este constituit din actiuni listate in proportie de 38,40% din valoarea activului net (VAN), actiuni nelistate - 57,21% si depozite bancare, tituri de stat si conturi curente - 4,39%.
In ce priveste structura portofoliului Fondului, 35,63% din actiuni sunt detinute la companii care activeaza in sectorul de petrol si gaze, 31,44% in cel al productiei de electricitate, 18,09% in distributie si furnizare de electricitate si gaze, 3,34% - banci, 2,71% - infrastructura, 1,73% - aluminiu, 1,46% - industrie grea, 0,85% - servicii postale, 0,37% - altele si 4,39% lichiditati nete si creante.
Intr-un top al companiilor la care Fondul detine actiuni, pe primul loc se afla OMV Petrom cu 27,65%, pe locul al doilea se afla Hidroelectrica cu 20,37%, iar pe locul al treilea Romgaz cu 7,44%.
Urmatoarele locuri sunt ocupate de Nuclearelectrica cu 4,48%, Complexul Energetic Turceni - 3,19%, Transgaz - 2,72%, GDF Suez Energy Romania - 2,07%, Enel Distributie Muntenia - 2,06%, CN Aeroporturi Bucuresti - 1,97% si Enel Distributie Banat cu 1,93%.
Fondul precizeaza ca procentele sunt calculate pe baza valorii activului net. mai mult
Joi, 16 Iunie 2011, ora 00:17
"Mare parte a detinerilor Fondului Proprietatea sunt societati inchise, necotate si detinute cu o majoritate covarsitoare de catre stat. Practic, din punct de vedere al evaluarii, sunt zone ca niste gauri negre (…). Indiferent de cotatie, vor pierde fostii proprietari. Ei pierd oricum fiindca trebuiau improprietariti la valoarea nominala, la 1 leu si sunt obligati sa le vanda la 0,5-0,6 lei/actiune. In al doilea rand, cred ca sunt investitori care din motive de realocare pe alte piete, vand in pierdere", a declarat analistul financiar Florin Dolea, intr-un interviu acordat Bloombiz.ro.Titlurile FP au scazut puternic si au depasit intr-un moment pragul de 0.6 lei/actiune. De ce acest declin abrupt al FP?
E vorba de un dezechilibru intre vanzatori si cumparatori.
Volumele de vanzare sunt mai mari decat cele la cumparare, fiindca fostii proprietari abia acum incep sa vina in piata si sa-si lichideze detinerile pentru a-si recupera cat mai pot din bani.
Cred ca e vorba si de un trend general care a aparut in ultimele saptamani, de iesiri de bani de pe pietele emergente.
In urma unor rezultate din ce in ce mai bune in pietele dezvoltate, investitorii se indreapta spre aceste piete.
Aceste doua fenomene, care s-au suprapus, conduc la scaderea pretului.
Desi rezultatele financiare afisate de FP au fost bune investitorii nu s-au lasat induplecati si si-au marcat profiturile. Ce anume se ascunde in spatele deciziei lor?
In primul rand nu stiu daca cei care au vandut sunt... mai mult
Marti, 22 Februarie 2011, ora 22:40