Actiunile Transgaz din oferta publica secundara pot fi tranzactionate la Bursa de Valori Bucuresti *BVB) incepand de vineri.
Oferta publica secundara de vanzare a 15% din actiunile Transgaz s-a desfasurat in perioada 4-16 aprilie 2013 si a fost suprasubscrisa. Actiunile companiei Transgaz se tranzactioneaza pe piata reglementata administrata de Bursa de Valori Bucuresti din data de 24 ianuarie 2008.
Pretul de oferta pe actiune a fost de 179 lei pentru transa investitorilor institutionali si pentru transa subscrierilor mari si de 170,05 lei pentru transa subscrierilor mici - pentru investitorii care au subscris in primele trei zile lucratoare ale perioadei ofertei, respectiv de 173,63 lei - pentru investitorii care au subscris incepand cu cea de a patra zi lucratoare a perioadei ofertei.
Oferta pentru Transgaz a fost suprasubscrisa cu 347% pentru segmentul de retaileri mici si cu 257% pentru investitori mari. Suma totala atrasa de stat a fost de 315 milioane lei (72 milioane euro). mai mult
Vineri, 26 Aprilie 2013, ora 09:51
Actiunile marilor companii straine depind si ele, ca si actiunile companiilor listate la Bursa de la Bucuresti, de contextul economic, dar spre deosebire de piata locala, cea internationala este mult mai predictibila si stabila.
Cele mai profitabile 10 actiuni romanesti listate pe piata reglementata a Bursei de Valori Bucuresti (BVB) au avut anul trecut randamente cifrate intre 43% si chiar si 315%.
"Pentru actiunile tranzactionate in sistemul ATS-CAN cele mai mari randamente s-au inscris in intervalul 34% si 115%", a declarat pentru Business24 Ovidiu Dumitrescu, director general adjunct al firmei de brokeraj Tradeville.
Potrivit reprezentantilor Tradeville, cele mai profitabile 10 actiuni straine tranzactionate pe sistemul alternativ de tranzactionare al BVB sunt o dovada ca investitorii care s-au limitat la randamentele de 5-7% oferite in anul 2012 de sistemul bancar pentru plasamentele in lei nu au luat cea mai fericita decizie.
Actiunile companiilor straine au depasit si randamentele tuturor indicilor locali ai BVB, potrivit specialistilor.
Randamentele anuale ale actiunilor straine au fost calculate in lei de catre Tradeville, care este market maker pentru actiunile internationale tranzactionate pe sistemul alternativ al BVB.
Top 10 actiuni straine la BVB
Randamentul perioadei este castigul pe care l-ar fi avut un investitor la sfarsitul anului 2012, daca ar fi cumparat actiunea in cauza in ultima zi de tranzactionare din 2011 si include... mai mult
Joi, 07 Februarie 2013, ora 09:20
Bursa de la Bucuresti a deschis in stagnare, iar actiunile Oltchim au coborat din nou cu 15%, limita maxima de variatie admisa pentru majoritatea titlurilor de la BVB, ca urmare a numeroaselor ordine de vanzare plasate de investitori dupa ce compania a anuntat ca va solicita insolventa.
Actiunile combinatului chimic au coborat inca de joi cu 15%, cand au revenit la tranzactionare in ultimele 25 de minute ale sedintei dupa ce Oltchim a transmis un comunicat catre Bursa in care a anuntat ca va cere insolventa.
In primele 15 minute de tranzactionare de vineri, au fost realizate doar 9 operatiuni cu titlurile Oltchim, in valoare cumulata de 8.300 de lei. La ora 10:15, orice ordin de cumparare plasat era executat imediat, iar volumul de actiuni pentru care erau ordine de vanzare era de 693.500 de actiuni.
Actiunile Oltchim au fost oprite de la tranzactionare inca dinainte de deschiderea sedintei bursiere de miercuri, avand in vedere ca intr-o sedinta de Guvern urma sa fie stabilita soarta combinatului chimic. Surse oficiale au declarat inca de marti seara pentru MEDIAFAX ca este probabil ca Oltchim sa intre in insolventa, cu disponibilizari de personal, iar o decizie finala urmand sa fie luata de Guvern.
Ulterior, ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a declarat miercuri pentru MEDIAFAX ca Oltchim va intra in insolventa, cererea in acest sens urmand sa fie transmisa Tribunalului Valcea.
Combinatul chimic a transmis joi dupa-amiaza catre Bursa de Valori un... mai mult
Vineri, 25 Ianuarie 2013, ora 10:45
Actiunile companiei Facebook sunt tranzactionate in lei, incepand de vineri, la Bursa de Valori Bucuresti (BVB(, iar cotatiile au urcat la primele tranzactii cu 2,56%, de la 93 lei pe actiune la 95,35 lei pe actiune.
Actiunile Facebook sunt tranzactionate pe sistemul alternativ al BVB - ATS, iar casa de brokeraj Tradeville ofera permanent cotatii in lei, astfel incat oricine doreste sa cumpere sau sa vanda aceste actiuni sa isi gaseasca contraparte.
A 26-a companie internationala pe care Tradeville o aduce la BVB, Facebook reprezinta cea mai mare retea de socializare din lume si a depasit in acest an un miliard de utilizatori.
In trimestrul III, Facebook a raportat venituri in crestere cu 30% fata de perioada similara a anului trecut, un prim pas incurajator in directia monetizarii (transformarii in venituri) a popularitatii de care se bucura in randul utilizatorilor din intreaga lume, a declarat vineri la deschiderea tranzactiilor cu actiuni Facebook la BVB presedintele casei de brokeraj Tradeville, Mihaela Biciu.
Ea a afirmat ca dupa lansarea tranzactiilor cu actiuni Facebook, volumul estimat de tranzactionare cu actiuni internationale la BVB va atinge in urmatoarele luni 100.000 euro.
In prezent tranzactiile zilnice medii cu actiuni internationale se cifreaza la circa 40.000 euro pe sesiunea de joi au fost de 65.000 euro. mai mult
Vineri, 07 Decembrie 2012, ora 17:34
Actiunile Oltchim (OLT) au revenit miercuri la tranzactionare, dupa opt sedinte bursiere de suspendare, si afiseaza o scadere de 12,37%, ca urmare esecului privatizarii combinatului, intr-o piata in coborare usoara.
Bursa a suspendat titlurile de la tranzactionare pe 20 septembrie, inainte de termenul pana la care OPSPI a primit oferte pentru privatizarea combinatului chimic din Ramnicu-Valcea.
La reintrarea la tranzactionare pretul actiunilor Oltchim a coborat cu 12,37%, la 0,5705 lei/unitate, iar operatiunile cumulau 67.000 de lei dupa primele zele minute de transfer.
Celelalte actiuni de la BVB au inregistrat corectii usoare, in cadrul unor transferuri cu volume mici.
Astfel, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, a scazut cu 0,12%, iar indicele extins al Bursei, BET-XT, a coborat cu 0,13%. Indicele BET-XT reflecta evolutia primelor 25 de actiuni romanesti in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea.
Totodata, indicele extins BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de actiuni, inclusiv titlurile bancii austriece Erste (EBS), a scazut cu 0,46%.
Indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea, era in stagnare, iar indicele BET-NG, al actiunilor companiilor din sectorul petrolier, a coborat cu 0,14%.
In jurul orei 10:10, schimburile cu actiuni insumau doar 100.000 lei. mai mult
Miercuri, 03 Octombrie 2012, ora 11:40
Bursa de la Bucuresti a continuat sa urmeze linia burselor externe si a scazut cu 0,76% in prima parte a sedintei, intr-o piata cu un rulaj de doar 2,6 milioane lei, iar actiunile Oltchim (OLT) au urcat cu peste 5%, dupa schimbarea strategiei de privatizare a combinatului chimic.
Actiunile Oltchim au revenit la tranzactionare aproape de ora 12:00, fiind oprite inca dinaintea deschiderii sedintei de vineri, in asteptarea unui comunicat din partea companiei cu privire la privatizare. Guvernul a decis, joi, schimbarea strategiei de privatizare a Oltchim, prin vanzarea in procedura colectiva a pachetului de actiuni detinut de stat, respectiv 54,6% din capitalul social, si a creantelor AVAS si Electrica SA, reprezentand 1,8 miliarde lei sau 56% din datoriile companiei.
Anterior, privatizarea era prevazuta dupa majorarea capitalului social al Oltchim cu pana la 2,059 miliarde lei, la 2,093 miliarde lei, prin conversia in actiuni a creantei AVAS, in valoare de 1,12 miliarde lei, si prin emiterea de actiuni noi, care vor fi oferite spre subscriere actionarilor minoritari.
La reintrarea la tranzactionare pretul actiunilor Oltchim a urcat cu peste 5%, iar pentru scurt timp cresterea a ajuns la 12,7%, pentru ca apoi sa revina aproape de 5%. La ora 13:00, titlurile combinatului avansau cu 5,46%, fiind cotate la 0,821 lei, iar operatiunile cumulau 118.000 de lei.
Celelalte actiuni de la BVB au inregistrat variatii reduse, in cadrul unor transferuri cu volume mici.... mai mult
Luni, 27 August 2012, ora 16:57
Bursa a deschis sedinta in scadere nesemnificativa, cu 0,1%, intr-o piata in care au fost realizate tranzactii cu actiuni emise doar de 15 din cele 82 de companii listate pe primele trei categorii si la sectiunea titlurilor internationale.
Dupa primele minute de tranzactionare, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, era in scadere cu 0,2%, iar indicele extins al Bursei, BET-XT, era cu 0,25% sub sedinta precedenta. Indicele BET-XT reflecta evolutia primelor 25 de actiuni romanesti in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea.
La ora 10.15, indicele extins BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de actiuni, inclusiv titlurile bancii austriece Erste (EBS), era in scadere nesemnificativa, cu 0,06%.
In acelasi timp, indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea, a coborat cu numai 0,14%, iar indicele BET-NG, al actiunilor companiilor din sectorul petrolier, a ramas la nivelul de joi.
Investitorii au tranzactionat in total actiuni de 218.000 de lei (49.000 de euro), valoare cu 32% sub rulajul de la debutul sedintei precedente, de 321.000 de lei (71.000 de euro).
Titlurile SSIF Broker (BRK) au fost cele mai lichide din piata, cu operatiuni de 87.000 de lei, iar pretul a sarit cu 10,14%, la 0,113 lei.
Cu actiunile Fondului Proprietatea, care de regula sunt cele mai lichide din piata, au fost realizate doar doua transferuri, de numai 554 de lei, iar pretul a crescut cu 0,38%, la 0,534... mai mult
Vineri, 24 August 2012, ora 11:00
Bursa a crescut joi cu 0,21%, tranzactiile totale ridicandu-se la 23,6 milioane lei (5,2 milioane euro), cu 21% mai putin fata de rulajul sedintei precedente, de aproape 30 milioane lei (6,6 milioane euro).
Rulajul de miercuri a fost acoperit in proportie de 85% de transferuri cu actiunile Fondului Proprietatea si OMV Petrom.
Actiunile Oltchim (OLT) au incheiat in urcare cu 6,86%, dupa ce la deschidere au fost pe plus cu 15%, influentate de declaratiile sefului OPSPI, Remus Vulpescu, potrivit caruia institutia va cere renuntarea la conversia creantelor AVAS.
BVB a deschis sedinta in crestere usoara, iar actiunile Oltchim s-au apreciat cu 15%
Piata de la Bucuresti a continuat sa urmeze linia burselor externe si a fost pe verde inca din primele minute, insa volumele de tranzactionare au fost reduse in majoritatea cazurilor.
Dupa ora 15.30, o parte dintre cotatiile actiunilor de la BVB au inceput sa scada, pe fondul trecerii burselor externe pe rosu, dupa publicarea unor date privind cresterea peste asteptari a numarului de cereri de somaj in SUA.
Astfel, la inchiderea pietei principale de la Bucuresti, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, si indicele extins al Bursei, BET-XT, erau in stagnare.
Indicele BET-XT reflecta evolutia primelor 25 de actiuni romanesti in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea.
Indicele extins BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de actiuni, inclusiv titlurile bancii austriece Erste... mai mult
Joi, 23 August 2012, ora 17:45
Business24 a stat de vorba cu Valentin Cismaru, director general adjunct Tradeville, pe tema investitiei in actiuni americane, a modalitatii prin care aleg romanii companiile in care sa investeasca si despre riscurile aparute atunci cand alegi sa-ti plasezi economiile la bursa.
Chiar daca majoritatea romanilor aleg sa-si depuna economiile la banca sau intr-un fond de pensii, pentru ca urmasii sa nu aiba probleme financiare, putini stiu ca si un portofoliu de actiuni poate fi lasat mostenire.
Ce inseamna pentru investitorii romani posibilitatea de a tranzactiona, de aici de la Bursa de Valori Bucuresti, actiunile Microsoft si ale celorlalte companii mari listate si la Bursa de la New York?
Investitorii romani au posibilitatea de a investi in companii globale, care au o expunere foarte mare, in crestere, in economiile care deja nu mai sunt in curs de dezvoltare, din Asia si America latina. Asta pe de-o parte.
Pe de alta parte, companiile americane aduse de Tradeville pe sistemul alternativ de tranzactionare de la Bursa de Valori Bucuresti ofera libertatea investitorului roman de a-si construi un portofoliu ce poate fi diversificat prin investitia in companii diferite, atat corporatii rezistente la socurile economice, cum sunt McDonald's sau Coca Cola, dar si companii speculative, precum cele din sectorul bancar, si aici va enumar Bank of America si JP Morgan.
Totodata, avem posibilitatea de a ivesti in companiile din sectorul tehnologic, unele dintre ele... mai mult
Vineri, 11 Mai 2012, ora 18:00